Aambeien na bevalling

John
10 Min Read

Het is een zeer vervelende aandoening die de vreugde van de eerste dagen met de baby kan verpesten. Een bevalling kan de eerste verschijning begunstigen of bestaande aambeien verergeren. Laten we met de hulp van verloskundige Monica Vitali, een specialist in bekkenbodemdisfuncties en revalidatie, kijken waarom postpartum aambeien ontstaan en hoe deze te verlichten.

Wat zijn aambeien?

De kleine kussentjes op het rectum zijn er altijd. Meestal merk je ze niet op. Ze spelen inderdaad een belangrijke rol door de anus af te sluiten om te voorkomen dat ontlasting naar buiten lekt.

Waar komen aambeien vandaan na de bevalling?

Tijdens de zwangerschap maken hormonen je lichaam zachter. Dit is ook belangrijk voor de zwangerschap en de bevalling, omdat je baby ruimte in de buik nodig heeft. Maar het lichaam stopt niet onmiddellijk met het produceren van hormonen. Je lichaam blijft zelfs in het kraambed zacht, waardoor de kans op aambeien groter wordt.

Lees ook :-Zware benen en moe

Aambeien en symptomen

Sommige mensen hebben aambeien zonder het zelf te beseffen. Vooral bij een heel licht beloop veroorzaken ze niet altijd ongemak en blijven ze dus volledig onopgemerkt. Ook heeft niet iedereen dezelfde symptomen. Met de een of de ander zijn ze zwakker, met de ander sterker.

Typische klachten in het anale gebied zijn:

  • Jeuk van de anus
  • brandende pijn
  • Bloed bij stoelgang
  • sijpelen
  • slijmerige ontlasting
  • Gevoel van vreemd lichaam (voor externe aambeien)

Na de bevalling of tijdens de regeneratiefase in het kraambed zijn deze aambeienproblemen natuurlijk bijzonder onaangenaam.

Lees ook :-Vocht in longen

Wat te doen tegen aambeien na de bevalling?

Tijdens je zwangerschap moet je je volledig op jezelf en de bevalling kunnen concentreren en geen last hebben van vervelende aambeien. Maar als je bang bent dat de aambeien na de geboorte niet zouden verdwijnen, ben je niet helemaal machteloos om deze aandoening het hoofd te bieden.

Maatregelen voor in huis

Er zijn een paar dingen die je kunt doen tijdens de zwangerschap en na de bevalling om de knobbeltjes te voorkomen of om een bestaand aambeienprobleem te verergeren:

  • De juiste zithouding: rechtop zitten op de rustige plek is eigenlijk helemaal verkeerd. Aangenomen wordt dat een gehurkte houding het ledigen van de darm vergemakkelijkt en overmatig persen voorkomt. De meeste Europese toiletten zijn hier niet voor ontworpen. Zet eventueel een krukje onder je voeten om een betere zithouding te krijgen.
  • Zachte ontlasting: Het is het beste om helemaal niet te hoeven persen. Zorg er daarom voor dat je ontlasting zo zacht mogelijk is. Zorg daarom voor een vezelrijk dieet (granen, groenten, peulvruchten, psyllium) en voldoende vochtinname.
  • Lichaamsbeweging: Beweeg voldoende of doe een extra rondje zwangerschap of postnatale lichaamsbeweging als u een harde stoelgang heeft. Dat stimuleert de spijsvertering! Lichaamsbeweging voorkomt ook obesitas – een van de mogelijke oorzaken van aambeien.
  • Hygiëne: Besteed bijzondere aandacht aan netheid. Reinig de anusstreek na elke stoelgang grondig – bij voorkeur met warm, helder water.

Met alle zorgvuldigheid zijn deze maatregelen natuurlijk geen vervanging voor een bezoek aan uw arts. U moet aambeien altijd laten onderzoeken – ongeacht de ernst. Je kunt er ook na de bevalling over praten met je kraamverloskundige. Daar is zij/hij voor.

Behandeling van aambeienpijn na de bevalling

Helaas kunnen aambeien ook pijn veroorzaken – en vooral na de bevalling verlangt elke vrouw naar rust en pijnverlichting. Probeer het volgende een keer:

  • Zitbad: Haal een zitbad met ontstekingsremmende middelen uit de apotheek. U kunt dit meerdere keren per dag doen. Veel vrouwen vinden het warme water ook heilzaam. Tijdens het eerste deel van de wekelijkse stroom moet u het gebruik van Sitz-baden echter met uw verloskundige bespreken.
  • Koude toepassing: Het aanbrengen van een koud kompres is een zeer populair huismiddeltje voor aambeien, vooral direct na de geboorte. Om dit te doen, vriest u maandverband besprenkeld met calendula-essence in de vriezer en plaatst u het vervolgens in uw ondergoed.
  • Zalf: Er zijn tal van zalven voor uitwendig gebruik die verlichting geven en ook tijdens de zwangerschap worden verdragen. Vraag hiernaar bij uw gynaecoloog.

Houd er bijvoorbeeld bij het gebruik van een zalf altijd rekening mee dat deze alleen de symptomen bestrijdt en niet de oorzaken van aambeien. Wees geduldig met jezelf en je lichaam, want de aambeien kunnen heel goed vanzelf achteruitgaan na de geboorte.

Lees ook :-Puistjes op kin

Hoe aambeien te verlichten na de bevalling?

Aambeien verdwijnen meestal spontaan 2 tot 4 maanden na de bevalling. De pijn en het ongemak dat een vrouw ervaart, kan echter een negatieve invloed hebben op haar fysieke, mentale en sociale welzijn, vooral gezien het feit dat de nieuwe moeder zich in een fase bevindt waarin ze alle energie zou moeten hebben om zich aan haar baby te wijden. Daarom is het belangrijk om alle voorzorgsmaatregelen te nemen om ze te voorkomen of, als ze eenmaal verschijnen, te verlichten en te proberen de ergernissen op te lossen. Hier zijn de meest effectieve remedies.

Osteopathische behandelingen.

Ze vormen een geldige hulp om deze aandoening op te lossen, omdat ze zowel tijdens de zwangerschap als postpartum op de viscerale organen werken door middel van niet-invasieve en daarom onschadelijke technieken. Het doel van een viscerale manipulatie is om zowel de beweeglijkheid van het orgaan (dwz het vermogen van het orgaan zelf om te bewegen) als de mobiliteit (de beweging van de ingewanden als reactie op vrijwillige beweging of op de beweging van het diafragma bij het ademen) te herstellen. door middel van zeer zachte technieken, waarbij een lichte manuele kracht wordt toegepast die de beperkingen in het behandelde gebied opheft “, zegt de verloskundige. “Op deze manier wordt de functie van een orgaan hersteld door zijn karakteristieke beweging te herstellen zonder ooit de correctie te forceren, .

Zitbaden

Het is vanzelfsprekend om te denken dat de kou de pijn en het gewichtsgevoel veroorzaakt door aambeien kan verlichten. “In werkelijkheid kunnen oplossingen zoals het pakijs te agressief zijn en de congestie vergroten”, merkt Monica Vitali op; “Het is veel delicater en effectiever om zitbaden te maken met warm water, op te lossen in een badkuip of bekken (zodat het onderdeel volledig ondergedompeld is) een lepel grof zout en een van sint-janskruidolie, die de anale sluitspier ontspannen en ontlast het gebied”.

Crèmes en oliën

“Er zijn oplossingen in crème, of nog beter in zetpil, op basis van natuurlijke stoffen met een decongestivum en ontstekingsremmende werking, zoals toverhazelaar, paardenkastanje, mauve, duizendblad, die enorme verlichting kunnen geven aan de ziekte. Ook uitstekende essentiële oliën zoals lavendel, cipres, geranium en munt die, op de juiste manier verdund in plantaardige oliën of crèmes, kunnen bijdragen aan decongestie “.

Wanneer een arts raadplegen?

Als behandelingen niet werken en alle preventie-inspanningen niet succesvol zijn, als u bloedingen opmerkt: zie. Er zijn verschillende medicijnen te koop in apotheken, maar het is raadzaam om uw arts te raadplegen voordat u iets inneemt. Soms is een kleine operatie nodig om de aambeien na de bevalling te verwijderen: maar dit is zeldzaam. Het is belangrijk om je geen zorgen te maken: onthoud dat aambeien, hoewel ongemakkelijk, niet gevaarlijk zijn en meestal binnen een week of twee verdwijnen. Bewapen jezelf daarom met geduld en houd je gewatteerde kussen (donut) binnen handbereik.

Hoe aambeien genezen na de bevalling?

Voor postpartum aambeien is er niet veel te doen, behalve proberen zo min mogelijk te lijden, het onmiddellijke advies is om ijs te gebruiken omdat het helpt om ze te laten krimpen. Kleine wattenschijfjes verzadigd met toverhazelaar worden ook aanbevolen, die worden gebruikt om aambeien te krimpen en te kalmeren.

Hoe externe aambeien laten leeglopen tijdens de zwangerschap?

Lokaal is het mogelijk om verzachtende en ontstekingsremmende zalven aan te brengen, bijvoorbeeld op basis van cortison, of met licht verdovende middelen om pijn te verlichten, of met bioflavonoïden en heparinederivaten, met antistollingswerking bij een lichte trombus.

Welke aambeizalf na de bevalling?

Zalf en zetpillen van Hametum® met de werkzame stof uit toverhazelaar (Hamamelis virginiana) zijn zeer behulpzaam tegen de symptomen van aambeien in de beginfase.

Share This Article
Leave a comment