Bloed uit anus

John
13 Min Read

Bloed uit anus : Definitie

Het lekken van bloed uit de anus is een vrij veel voorkomend symptoom, dat onder verschillende omstandigheden kan optreden. Meestal is bloedverlies zichtbaar tijdens de ontlasting en/of aan het einde ervan, in de toiletpot of direct op het toiletpapier.
Bloed uit het rectaal-anale kanaal is over het algemeen helderrood en vrij van stolsels. Als het bloedverlies overvloedig is, wordt dit proctorragie genoemd, terwijl hematochezia een minimale bloeding uit het anale kanaal en het rectum aangeeft.

Het bloed uit de anus kan ook niet te onderscheiden zijn van rectale bloeding (felrood bloed komt van sigma of rectum); het onderscheidt zich daarentegen van melena (donkerrood bloed, dat afkomstig is van de bovenste delen van het spijsverteringskanaal).

Bijbehorende symptomen

Bloedverlies uit de anus kan optreden als het enige symptoom of kan gepaard gaan met andere manifestaties, zoals jeuk en anale pijn, die de diagnose helpen stellen. In sommige gevallen kan het bloed de ontlasting verven (d.w.z. het verschijnt op het oppervlak) of het kan ermee worden gemengd. Op andere momenten kan het verschijnen als een geïsoleerde druppel of na het wassen.

Dit symptoom kan ook optreden in combinatie met een toename van de frequentie van stoelgang en kan gepaard gaan met constipatie, diarree en de afscheiding van slijm.

De differentiële diagnose wordt doorgaans gesteld met een proctologisch bezoek ondersteund door een endoscopisch onderzoek en/of een colonoscopie.

Mogelijke oorzaken

Het bloed uit de anus kan worden veroorzaakt door pathologieën van inflammatoire aard of als gevolg van mechanische verschijnselen waarbij het laatste darmkanaal is betrokken.

Wanneer het bloed met de ontlasting wordt gemengd, betekent dit dat het tijdens een deel van de darmreis tijd heeft om zich ermee te mengen. Dit symptoom kan daarom wijzen op de aanwezigheid van pathologieën die zijn gelokaliseerd in de linker colon of in de sigma, zoals divertikels en chronische inflammatoire darmaandoeningen (inclusief colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn). Bovendien kan bloed uit de anus vermengd met uitwerpselen een teken zijn van goedaardige of kwaadaardige neoplasmata in het onderste deel van de dikke darm en het rectum.

De aanwezigheid van bloed dat het oppervlak van de ontlasting bevochtigt (haematische verf) is daarentegen een uitdrukking van processen die het laatste stuk van het rectum en/of het anale kanaal aantasten. In dit geval is de hemorrhoidale pathologie de meest voorkomende reden. Andere aandoeningen waarbij dit type oppervlakkige bloeding kan optreden zijn anale fissuren, ischemische colitis en neoplastische ziekten.

Geïsoleerd druppelen van ontlasting of het verschijnen van minimale hoeveelheden bloed uit de anus na hygiënische praktijken kan het gevolg zijn van aambeien, kloven, fistels en, minder vaak, van neoplasmata van het anale kanaal. Bloedstollingsstoornissen kunnen ook proctorragie veroorzaken, als aanleg voor bloedverlies in andere gebieden.

Het bloed uit de anus kan ook afhankelijk zijn van infectieuze ontstekingen.

Lees ook :- Jeuk tussen tenen

Bloed uit anus : Oorzaken

In ongeveer 90% van de gevallen is rectale bloeding van colorectale of anale (proctologische) oorsprong. Er zijn veel oorzaken mogelijk, onder andere op anorectaal niveau. Laten we bijvoorbeeld citeren:

  • de aanwezigheid van aambeien: bloeding treedt meestal op na een stoelgang en kan gepaard gaan met ongemak of anale pijn;
  • anaal trauma (en in het bijzonder het inbrengen van een thermometer, een klysma, seksuele praktijken, enz.);
  • anale fissuur, vaak geassocieerd met constipatie;
  • of zelfs bepaalde anale dermatosen (zoals psoriasis, eczeem, enz.).

Wanneer de bloeding het colon- of rectumgebied betreft, kunnen de oorzaken zijn:

  • diverticulosis (de aanwezigheid van divertikels of abnormale holtes in de dikke darm);
  • een poliep of kanker van de anus, het rectum of de dikke darm (in dit geval is de bloeding vaak minimaal of zelfs occult);
  • of colitis (ongeacht de oorzaak, inflammatoir, infectieus of ischemisch), dus bepaalde ontstekingsziekten zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Ten slotte kunnen sommige behandelingen verantwoordelijk zijn voor spijsverteringsbloedingen, zoals:

  • radiotherapie;
  • of het nemen van bloedverdunners of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen.

Lees ook :- Flauwvallen door stress

Bloed uit anus : Symptomen

Het meest voorkomende symptoom is een pijnloze, tijdelijke bloeding die zeer variabel is en in fasen optreedt – meestal tijdens of na een stoelgang. Het bloed is nogal helderrood door de arteriële instroom in de aambeienvaten, maar dit is niet overtuigend. Als de fijne afsluiting (fijne continentie) bij de anus wordt verstoord, komen verontreinigde afscheidingen vrij en kan ontlastingsvlek ontstaan. Dit irriteert de huid, die kan reageren met jeuk, branderigheid en sijpelen.

  • Stadium 1 aambeien zijn alleen zichtbaar als het anale kanaal gespiegeld is (proctoscopie). Zelfs in deze fase is echter huidirritatie mogelijk naast een lichte bloeding.
  • In de tweede fase vallen de aambeien naar voren tijdens de stoelgang, maar trekken dan vanzelf terug. Deze fase gaat vaak gepaard met bloedingen en anale druksensaties en de fijne continentie kan verstoord zijn.
  • In de derde fase kunnen de kussens na een stoelgang alleen met de vinger worden teruggeduwd. De gevolgen zijn de constante indruk van onvolledige stoelgang, een vreemd lichaamsgevoel en ongemak door de verminderde fijne sluiting.
  • In de 4e fase zitten de aambeien permanent aan de buitenkant. Soms zijn ze bedekt met anale huid. Dan spreken artsen ook van een anale verzakking of verzakking (zie hieronder). De anale sluitingsfunctie faalt in dit stadium. Een aambei die zich heeft voorgedaan, kan bekneld raken of sluiten (trombose) – beide zijn uiterst pijnlijke gebeurtenissen.

Bloed uit anus : Diagnose en beheer

De diagnose van rectale bloeding wordt eenvoudig gesteld door de patiënt te ondervragen, wat de ontdekking uitdrukt van rood bloed dat door de anus wordt uitgestoten. Een onderzoek van de anale marge zoekt naar de aanwezigheid van externe aambeien, of intern extern. Bij het ontbreken van een gevonden oorzaak vindt bij digitaal rectaal onderzoek soms bloed op het vingerbed. Soms worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd om de oorsprong van de bloeding te bevestigen, zoals een anoscopie op zoek naar interne aambeien of lagere rectale laesies. Een rectoscopie maakt het mogelijk om de toestand van de wanden van het rectum te visualiseren. Het wordt meestal gecombineerd met een colonoscopie om een laesie van de dikke darm te identificeren (poliepen, divertikels, tumor, colitis ulcerosa, enz.).

Lees ook :-Zeurende pijn onderrug

Bloed uit anus : Therapie

Hoe verschillend de oorzaken van bloederige stoelgang ook zijn, de aangegeven behandelingsmethoden zijn net zo gevarieerd. Pas na een gedegen en duidelijke diagnose zal de MDL-arts de specifieke behandeling starten. Afhankelijk van of het aambeien, een infectie, een inflammatoire darmziekte, darmpoliepen of darmkanker is.

Als er sprake is van een chronische inflammatoire darmaandoening, worden meestal ontstekingsremmende medicijnen zoals glucocorticoïden (cortison) voorgeschreven. De twee belangrijkste vormen van chronische inflammatoire darmziekte zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Als de diagnose “diverticulitis” is, worden ook ontstekingsremmende medicijnen gegeven. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Vervolgens wordt het aangetaste gedeelte met de ontstoken darmuitsteeksels verwijderd.

Als er poliepen worden gevonden in de darm van de patiënt, kunnen deze ook operatief worden verwijderd. Dit kan ook worden gedaan als onderdeel van een colonoscopie.

Patiënten krijgen meestal antibiotica voor de behandeling van maagzweren, een infectie met de bacterie Helicobacter. Maagzuurremmers zoals protonpompremmers (PPI’s) kunnen ook nuttig zijn omdat ze de maagwand beschermen tegen agressief maagzuur.

Als tijdens de colonoscopie kanker wordt ontdekt, zijn meestal een operatie en vaak chemotherapie en bestralingstherapie de volgende stappen.

Lees ook :-Moeite met slikken

Bloed uit anus : Behandeling en preventie

De behandeling van rectale bloedingen hangt uiteraard af van de oorzaak. De eerste stap is daarom het lokaliseren van de laesie. Hiervoor voert de arts verschillende onderzoeken uit, hetzij proctologisch (onderzoek van de anus en rectum) of beeldvormend (bijvoorbeeld colonendoscopie of colonoscopie). Een bloedtest zal ook de impact van bloedingen op de bloedsamenstelling beoordelen.

Bij aanzienlijk bloedverlies zal op de intensive care zo nodig bloedtransfusies worden uitgevoerd.

In sommige gevallen zal een operatie nodig zijn om de betreffende laesie te behandelen en de bloeding te stoppen (of herhaling te voorkomen).

Bloed uit anus : Huismiddeltjes

Als minimale rectale bloedingen, zoals met bloed besmeurd toiletpapier, de oorzaak van het probleem zijn, kan dit te wijten zijn aan aambeien of een rectale spleet. Thuistherapie kan worden geprobeerd. Een arts moet alle andere oorzaken van rectale bloedingen onmiddellijk evalueren en behandelen.

Zelfzorg voor rectale bloedingen kan verschillende rectale zalven en zetpillen omvatten. Mensen kunnen deze vrij verkrijgbare producten zonder recept kopen. Als de symptomen van de persoon niet verbeteren binnen een week na de behandeling, of als hij of zij ouder is dan 40 jaar, moet een arts worden geraadpleegd voor verder onderzoek.

Eenvoudige thuiszorg voor rectale bloedingen omvat het volgende:

  • Drink 8-10 glazen water per dag.
  • Baad of douche dagelijks om de huid rond de anus te reinigen.
  • Verminder inspanning met stoelgang.
  • Verhoog vezels in het dieet met supplementen zoals Metamucil, Benefiber of voedingsmiddelen zoals pruimen.
  • Vermijd te lang op het toilet te zitten.
  • Breng ijspakkingen aan op het getroffen gebied om de pijn te verminderen.
  • Neem een zitbad. Dit is een warmwaterbad met water dat net diep genoeg is om de heupen en billen te bedekken, en kan sommige symptomen van jeuk, pijn en ongemak van aambeien helpen verlichten.
  • Vermijd het drinken van alcohol, omdat dat bijdraagt aan uitdroging, wat een oorzaak is van constipatie.
Is een bloeding uit de anus ernstig?

De meeste oorzaken van rectale bloedingen zijn behandelbaar en niet ernstig. In sommige gevallen kan rectale bloeding een symptoom zijn van een ernstige aandoening zoals darmkanker.

Is het normaal om uit de anus te bloeden?

Incidentele lichte tot lichte rectale bloedingen komen zeer vaak voor en vereisen vaak geen medische aandacht of behandeling. Zware, chronische of pijnlijke rectale bloedingen kunnen een teken zijn van een ernstiger onderliggende aandoening en moeten door een arts worden beoordeeld.

Heb je het gevoel dat je darmkanker hebt?

Symptomen van darmkanker kunnen subtiel zijn en u hoeft zich niet per se ziek te voelen. Het is echter de moeite waard om korte tijd eenvoudige behandelingen te proberen om te zien of ze beter worden.

Share This Article
Leave a comment