Zwetend wakker worden

John
11 Min Read

Nachtelijk zweten is een symptoom dat afkomstig is van het autonome zenuwstelsel. De psyche beïnvloedt dit evenals slaapstoornissen of zenuwaandoeningen.

Wat is zwetend wakker worden ?

Zweten is een natuurlijk proces. Op deze manier geleidt het lichaam overtollige warmte van binnen naar buiten en zorgt zo voor de nodige temperatuurbalans. Dit regulerende systeem is onder andere van belang bij lichamelijke inspanning, bij warm weer of bij koorts. Je zweet zelfs in de slaap, maar je merkt het niet meteen. Bepaalde omstandigheden zorgen er echter voor dat het lichaam meer warmte afgeeft. Bijvoorbeeld als de slaapkamer oververhit is, als je te veel alcohol hebt gedronken of als je avondeten bijzonder pittig is. Maar ook medicijnen die de stofwisseling stimuleren, ziektes of stress kunnen leiden tot meer zweten. Er zijn ongeveer twee miljoen zweetklieren verdeeld over de hele huid. Als er warmte wordt afgegeven, scheiden de klieren vloeistof af. Dit verdampt op het oppervlak van de huid. Hierdoor wordt de warmte van de bloedvaten in de huid afgevoerd. Zweet bestaat niet alleen uit water, maar ook uit zouten en mineralen zoals calcium en magnesium. De zweetafscheiding bevat ook stoffen die de fysieke afweer dienen. Bacteriën en schimmels kunnen op de huid worden afgestoten. Sommige gifstoffen worden op deze manier ook onschadelijk gemaakt. Vanuit medisch oogpunt wordt nachtelijk zweten gebruikt wanneer mensen ’s nachts gedurende lange tijd zweten. Dit kan soms zo ernstig zijn dat pyjama’s en beddengoed doorweekt zijn. Getroffen mensen worden soms wakker en moeten zich omkleden of zelfs douchen. Het hevig zweten wordt niet veroorzaakt door een te hoge kamertemperatuur of een te warme deken. Iedereen die last heeft van nachtelijke zweetaanvallen is de volgende dag meestal slapeloos en uitgeput. Er is meestal geen overmatig zweten gedurende de dag. Nachtelijke zweetaanvallen moeten daarom niet worden gelijkgesteld met andere stoornissen in de zweetproductie die onafhankelijk van bepaalde tijden optreden (hyperhidrose). Nachtelijk zweten wordt ook wel nachtelijke hyperhidrose genoemd.

Lees ook :-Perifeer arterieel vaatlijden

Zwetend wakker worden : Oorzaken

Hoewel nachtelijk zweten dezelfde mechanismen heeft als overmatig zweten overdag (hyperhidrose), treft het niet hetzelfde type mensen. “ Over het algemeen zweten we ’s nachts niet of weinig. Zelfs mensen met hyperhidrose hebben er alleen overdag last van, omdat de zweetklieren ’s nachts in rust zijn’, legt de dermatoloog uit. De meeste mensen worden daarom niet blootgesteld, behalve in geval van oververhitting van de kamer of ophoping van dekbedden en dekens.

“Nachtzweten treft een heel specifieke populatie”, waarschuwt Nina Roos. “Het gaat vooral om mensen die lijden aan ernstige infectieziekten, lymfoom, schildklierdisfunctie.” Vandaar het belang van het raadplegen van een gezondheidsprofessional in geval van ongerechtvaardigd nachtelijk zweten (door stress, hitte of juist de strijd tegen de kou, enz.), vooral wanneer dit gepaard gaat met vermoeidheid en gewichtsverlies.

Maar de dermatoloog wil geruststellend zijn: “Als we het fenomeen dat soms een toegangspoort kan zijn tot bepaalde pathologieën niet moeten bagatelliseren, moeten we ook niet ongerust zijn.” Omdat veel zweten tijdens het slapen ook kan worden gekoppeld aan slechte gewoonten of de hormonale cyclus, zoals de menopauze in het bijzonder.

Als het om jonge kinderen gaat, hoeven ouders zich geen zorgen te maken over het feit dat ze ’s nachts zweten. In tegenstelling tot volwassenen kunnen baby’s tot drie of vier jaar te veel zweten als ze slapen. “Dit zou voor de ouders geen reden tot zorg moeten zijn”, stelt de dermatoloog gerust, er is inderdaad een neiging om ze een beetje te veel te bedekken.

Aan de andere factoren kan het nachtelijk zweten worden verklaard:

  • Te hoge omgevingstemperatuur in de kamer;
  • Kleding die te warm is;
  • Consumptie van kruiden of zware maaltijden voor het slapengaan;
  • Idem voor de consumptie van alcohol of drugs;
  • Soms is nachtelijk zweten een bijwerking die wordt veroorzaakt door het nemen van bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, hormonale preparaten of koortswerende middelen;
  • Psychologische factoren: angststoornissen of stressvolle situaties;
  • De type II-diabetes;
  • De griep, de tuberculose, het hiv, de hepatitis C;
  • Neurologische ziekten zoals de ziekte van Parkinson of beroerte;
  • De slaapapneu;
  • Terugtrekking uit drugs, alcohol, drugs.

Lees ook :-Pijn in bovenrug

Wanneer naar de dokter?

Als het nachtelijk zweten niet duidelijk te wijten is aan externe omstandigheden zoals ongunstige slaapgewoonten, alcoholgebruik, pittig eten of een onschuldige verkoudheid, is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen

In elk geval moet nachtelijk zweten door een arts worden verduidelijkt als:

  • U zweet ’s nachts vaak en zeer overvloedig.
  • Nachtelijk zweten houdt meer dan drie tot vier weken aan.
  • Er zijn ook andere klachten zoals pijn, koorts, ongewenst gewichtsverlies of vermoeidheid.
  • Je merkt koud nachtelijk zweten.

Wat zijn de gevolgen van nachtelijk zweten?

Het plotseling ontwaken dat overmatig zweten ’s nachts kan veroorzaken, heeft als belangrijkste gevolg een verslechtering van de slaapkwaliteit (vooral als het nachtelijk zweten meerdere nachten achter elkaar wordt herhaald), met gevolgen voor de algemene toestand gedurende de dag: slaperigheid, stemming en concentratiestoornissen.

Diagnose van nachtelijk zweten: Wat doet de dokter?

Als u veel zweet, moet u een arts raadplegen. De juiste contactpersoon is uw huisarts of een dermatoloog (dermatoloog). Om de oorzaak van uw lijden te achterhalen, zal hij eerst alle medisch relevante informatie vragen (anamnese). Hij zal zeker informeren naar de volgende punten:

  • de medische geschiedenis
  • medicatie nemen
  • alcohol gebruik
  • het stressniveau
  • de slaapgewoonten

Lichaamstemperatuur en bloeddruk kunnen dan worden gemeten en andere beeldvormende tests (zoals echografie of röntgenfoto’s) worden uitgevoerd. Met röntgenfoto’s kan de arts bijvoorbeeld typische gewrichtsveranderingen bij reumatoïde artritis en afwijkingen in de longen detecteren (zoals typisch zijn bij onder meer tuberculose). Bloedonderzoeken daarentegen geven de arts informatie over infectieziekten of hormonale stoornissen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een vermoeden van de ziekte van Parkinson, is ook neurologisch onderzoek zinvol.

Lees ook :-Pijn achter oor

Zwetend wakker worden : Behandelingen

“De behandeling van nachtelijk zweten gaat via de behandeling van de oorzaak, daarom is het essentieel om de oorzaak van deze aandoening te achterhalen”, legt de huisarts uit. Dus als nachtelijk zweten het gevolg is van overgangsstoornissen, is het mogelijk om hormoonvervangende therapie voor te schrijven. In zijn laatste aanbevelingen dringt de Haute Autorité de Santé (HAS) “aan op de noodzaak van een minimumdosisrecept voor een beperkte periode.”, vanwege het verhoogde risico op het ontwikkelen van borst-, eierstok- en endometriumkanker, maar ook het verhoogde risico op veneuze trombo-embolie en beroerte. Als nachtelijk zweten wordt veroorzaakt door deregulering van de schildklier, kan de arts medicijnen voorschrijven die de productie van schildklierhormonen blokkeren.

Hoe nachtelijk zweten te bestrijden?

Maar als enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen, is het mogelijk om iemands kwaliteit van leven te verbeteren.

Een van de eerste tips, om ’s nachts zweten te voorkomen, is om niet te veel dekens te gebruiken, ook niet in de winter.

Voeding speelt vaak een belangrijke, zo niet fundamentele rol.

Dus stop met eetbuien, vooral bewerkte voedingsmiddelen en alcohol. In dergelijke situaties stijgt je lichaamstemperatuur en is goed rusten bijna onmogelijk.

Ten slotte zijn er enkele “natuurlijke” remedies die dit vervelende probleem helpen verminderen, zoals groene thee of groene klei; de laatste kan worden gebruikt voor het slapengaan, oplossen in warm water in een badkuip.

Zwetend wakker worden : Voorkomen

Deze tips kunnen overmatig nachtelijk zweten helpen voorkomen:

  • Probeer gezond te leven! Dit voorkomt algemene ziekten zoals diabetes mellitus of hoge bloeddruk, die nachtelijk zweten kunnen veroorzaken!
  • Vermijd nicotine en alcohol!
  • Drink geen cafeïnehoudende dranken voor het slapengaan!
  • Eet ’s avonds geen pittige gerechten!
  • Vermijd obesitas!
  • Pas het dekbed aan het juiste seizoen aan!
  • Gebruik natuurlijke materialen zoals puur katoen voor pyjama’s en dekbedovertrekken!
  • De temperatuur in de slaapkamer mag maximaal 18 graden zijn!
  • Ontspan voor het slapengaan: luister naar rustige muziek, lees een boek of neem een warm bad!
  • Drink saliethee voor het slapengaan. Het rozemarijnzuur dat het bevat kan in sommige gevallen overmatig zweten voorkomen.
Hoe gevaarlijk is nachtelijk zweten?

“Nachtzweten is een alarmsignaal dat in het ergste geval ook kan wijzen op een tumor”, zegt Bayerl. Kankersoorten zoals leukemie of lymfoom in het bijzonder kunnen leiden tot overmatig zweten ’s nachts. Meestal treden echter ook andere symptomen op.

Waarom zweet ik altijd ’s ochtends?

Zweten, de ochtend na het ontwaken, kan het gevolg zijn van lichamelijke problemen. Hier zijn een paar voorbeelden: Mensen met een slechte bloedsomloop of een onstabiele bloeddruk kunnen zweten als ze wakker worden. Besmettelijke ziekten zoals griep of verkoudheid leiden vaak tot ochtendzweten.

Wat is de betekenis van nachtzweten

Lijdend aan nachtelijk zweten in medische zin betekent langdurig en regelmatig zweten in uw slaap, soms zo erg dat de pyjama en vaak de lakens doorweekt zijn.

Share This Article
Leave a comment