Ziekte van hashimoto levensverwachting

John
7 Min Read

Hashimoto’s thyroïditis (ook wel lymfatische thyroïditis of chronische auto-immune thyroïditis genoemd) is de meest voorkomende ontsteking van de schildklier ter wereld. Het heeft de neiging om een familiale distributie te hebben en komt ongeveer 6 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Het is een auto-immuunziekte, het wordt in feite gekenmerkt door een zelfagressie van het immuunsysteem dat de schildklier aanvalt en de progressieve vernietiging ervan veroorzaakt. Deze situatie kan evolueren naar hypothyreoïdie, wat leidt tot een vermindering van de functionele activiteit van de klier.

Twee gradiëntvormen

De thyroïditis van Hashimoto wordt ook chronische lymfatische thyroïditis, chronische thyroïditis van Hashimoto of (zelden) de ziekte van Hashimoto genoemd. Soms kom je ook de termen auto-immune thyreoïditis, het syndroom van Hashimoto, de ziekte van Hashimoto of de afkorting Hashimoto’s tegen.

Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat uw immuunsysteem uw schildklier aanvalt. De patiënten vormen zogenaamde auto-antilichamen die hun schildklier vernietigen. Artsen onderscheiden klinische gevallen (met symptomen) van gevallen waarin mensen auto-antilichamen in hun bloed hebben maar geen schildklierproblemen.

Er zijn twee vormen van thyroïditis van Hashimoto:

  • In de klassieke vorm wordt de schildklier groter (strumavorming), maar verliest zijn functie.
  • In de atrofische vorm wordt schildklierweefsel vernietigd en atrofeert het orgaan.

De atrofische vorm van Hashimoto’s thyroïditis wordt vaker waargenomen dan de klassieke vorm. Hashimoto’s thyroïditis veroorzaakt na verloop van tijd een traag werkende schildklier.

Ziekte van hashimoto : Prognose

Ziekte van hashimoto : Prognose

Het verloop van de ziekte bij thyroïditis van Hashimoto kan niet worden voorspeld. De ziekte verdwijnt zelden spontaan. Regelmatige controles van de schildklierniveaus zijn belangrijk. Tijdens de zwangerschap, maar ook met de leeftijd, verandert de hormoonbehoefte.

De vernietiging van schildklierweefsel veroorzaakt door de ontsteking is niet meer terug te draaien. De hypothyreoïdie die zich ontwikkelt met de thyroïditis van Hashimoto vereist een levenslange inname van schildklierhormonen. De meeste patiënten kunnen er goed mee omgaan en hebben geen andere beperkingen en een normale levensverwachting.

Lees ook :- Wat is een allergie

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Hashimoto?

De oorzaken van de ziekte van Hashimoto zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar het kan worden veroorzaakt door een genetische verandering. Er worden inderdaad vaak meerdere gevallen waargenomen binnen dezelfde familie. Andere studies geven aan dat dit type ziekte kan worden veroorzaakt na infectie met een virus of bacterie, die uiteindelijk chronische ontsteking van de schildklier veroorzaakt.

Hoewel er geen bekende oorzaak is, lijkt de ziekte van Hashimoto vaker voor te komen bij mensen met endocriene aandoeningen zoals type 1 diabetes, bijnierdisfunctie of andere auto-immuunziekten zoals pernicieuze anemie, reumatoïde artritis, de ziekte van Addison of zelfs lupus.

Lees ook :- Cetirizine of loratadine

Symptomen van Hashimoto’s thyroïditis

De schildklierfunctie kan vaak normaal zijn, vooral in de vroege stadia, en de persoon heeft geen symptomen.

Primaire hypothyreoïdie kan later optreden.

Het is zelden mogelijk om gevallen van voorbijgaande hyperthyreoïdie waar te nemen, hashitoxicose die gewoonlijk binnen een paar weken vanzelf verdwijnt, maar de natuurlijke evolutie van de pathologie leidt tot hypothyreoïdie.

Schildklierontsteking op zichzelf veroorzaakt geen symptomen.

Als hypothyreoïdie optreedt, vorderen de symptomen gewoonlijk langzaam en manifesteren zich met:

  • vermoeidheid;
  • koude intolerantie;
  • gewichtstoename ;
  • moeite met concentreren;
  • constipatie;
  • depressie;
  • verlies van gezichtsuitdrukking;
  • verminderde eetlust ;
  • Dementie .

Lees ook :- Pijn in gewrichten handen en voeten

Hoe de diagnose van de ziekte te stellen?

De beste manier om de ziekte van Hashimoto te diagnosticeren, is door een endocrinoloog te raadplegen voor een bloedtest die de hoeveelheid T3, T4 en TSH beoordeelt, evenals een antithyroid-antilichaam (anti-TPO) -test. . Bij de ziekte van Hashimoto is de TSH meestal hoger dan gemiddeld.

Sommige mensen kunnen schildklierantistoffen hebben, maar hebben geen symptomen en worden geacht een subklinische auto-immuunziekte te hebben. Ze hebben dan geen behandeling nodig.

Behandeling van ziekte van hashimoto

Chirurgische behandeling heeft tegenwoordig zelden een plaats in de thyroïditis van Hashimoto. Het is in wezen gereserveerd voor compressieve struma’s.

Het management is voornamelijk medisch en bestaat uit schildkliervervangende therapie. Bij volwassenen verbeteren de symptomen binnen de eerste drie weken na aanvang van de behandeling. Klinische en biologische monitoring is noodzakelijk en doorslaggevend bij de monitoring van de behandeling. De frequentie van controles wordt bepaald door de arts, specialist of huisarts. Deze controle maakt het mogelijk om de naleving van het recept en de schildklierbalans te verzekeren.

Hoe wordt de thyroïditis van Hashimoto genezen?

Tot op heden is er nog steeds geen definitieve remedie voor auto-immune thyreoïditis zoals die van Hashimoto: wat we op dit moment kunnen doen, is de schildklier behandelen door de patiënt synthetische schildklierhormoontabletten toe te dienen, waarbij voor elke patiënt de juiste dosis wordt gegeven.

Wat veroorzaakt het Hashimoto-syndroom?

Men denkt dat de ziekte het gevolg is van een auto-immuunreactie waarbij het lichaam de cellen van de schildklier aanvalt. Aanvankelijk kan de schildklier normaal functioneren, onderactief zijn (hypothyreoïdie) of, in zeldzame gevallen, overactief zijn (hyperthyreoïdie).

Wat gebeurt er als u de behandeling van Hashimoto niet krijgt?

Het typische verloop van thyroïditis van Hashimoto wordt gekenmerkt door progressieve vernietiging van de schildklier. Daarom, naarmate de ziekte vordert, komen de symptomen van hypothyreoïdie (hypothyreoïdie) op de voorgrond.

Kan Hashimoto weer weglopen?

Niet te genezen, wel te behandelen. Als vervolgens een schildklieraandoening wordt ontdekt en behandeld met hormoontherapie, verdwijnen de symptomen meestal weer. Dit kost echter tijd omdat het lastig kan zijn om de juiste dosis hormoon te vinden.

Kan de schildklier regenereren?

Om de traag werkende schildklier te compenseren, helpen alleen hormoontabletten. Ze moeten levenslang worden ingenomen, omdat het schildklierweefsel normaal niet kan regenereren.

Share This Article
Leave a comment