Ziekte van buerger

John
9 Min Read

De ziekte van Buerger (genoemd naar de arts die het voor het eerst beschreef in 1908, of ook wel trombangiitis obliterans) is een vorm van vasculitis, een ontsteking van de bloedvaten, die de kleine en middelgrote slagaders en aders en daarmee verbonden perifere zenuwen aantast.

Het is een ziekte die bijna uitsluitend rokers op volwassen leeftijd treft, waarschijnlijk meer bij het mannelijk geslacht (en niet alleen door een grotere verspreiding van sigaretten).

De ziekte presenteert zich met symptomen die duidelijk verband houden met de bloedcirculatie, bijvoorbeeld met:

  • veranderingen in de kleur van de vingers
  • ontwikkeling van kleine vingerletsels en zweren,
  • pijn,
  • gangreen (weefselsterfte gekoppeld aan onderbreking van de bloedstroom stroomopwaarts) in de ledematen,
  • arteriële ischemie / trombose in de benen,
  • vermindering van tactiele en thermische gevoeligheid.

Als de proefpersoon erin slaagt te stoppen met roken, is de prognose goed, anders zijn er zeer ernstige complicaties mogelijk, waarbij soms amputatie van aangetaste vingers nodig kan zijn.

Wat veroorzaakt de ziekte van Buerger?

Wat veroorzaakt de ziekte van Buerger?

Het verband tussen roken en trombo-angiitis obliterans is slecht begrepen, evenals de oorzaken van de ziekte. De rol van tabak (consumptie of blootstelling) is echter overheersend bij het ontstaan en de klinische verergering van de ziekte.

Tabak lijkt ontstekingen en vernauwing van de slagaders te veroorzaken. Er zijn echter maar weinig rokers die trombo-angiitis obliterans ontwikkelen. Sommige mensen zijn om onbekende redenen vatbaarder dan anderen. Niettemin verergert trombo-angiitis obliterans onverbiddelijk bij chronische rokers en leidt dit vaak tot amputatie. Integendeel, als de persoon die lijdt aan trombo-angiitis obliterans stopt met roken, is amputatie zelden nodig.

Lees ook :- Rode vlekjes gehemelte

Ziekte van buerger : Symptomen

Symptomen van de ziekte van Buerger ontwikkelen zich langzaam in de loop van de tijd, meestal beginnend met pijn tijdens het lopen, maar ook met pijn in de handen. De pijn begint meestal in de extremiteiten, maar kan geleidelijk uitstralen naar andere (centralere) delen van het lichaam.

Meer in het algemeen kunnen de aandoeningen van patiënt tot patiënt verschillen, maar over het algemeen omvatten ze:

  • Pijn in de handen of voeten (in de vorm van een branderig of tintelend gevoel)
  • Ontwikkeling van zweren op de tenen of handen (de ledematen van het lichaam, waar zuurstoftekort het ernstigst is)
  • Pijn in enkels, voeten en benen bij het lopen (claudicatio intermittens, als gevolg van arteriële obstructies)
  • Het fenomeen van Raynaud (wit/blauwe vingers van de handen, die vervolgens kleur terugnemen van een sterke roodtint)

Als de ziekte niet onder controle en onder controle is, kan ze vorderen en verantwoordelijk zijn voor:

  • Spierkrampen
  • Vorming van bloedstolsels
  • huidzweren
  • Gangreen (afsterven van weefsels door gebrek aan zuurstof).

Ziekte van buerger : Complicaties

Onder de mogelijke complicaties van de ziekte is het mogelijk om te vermelden:

  • Hartinfarct
  • Hartaanval
  • Voorbijgaande ischemische aanval (TIA)
  • Amputatie van vingers of tenen.

Ondanks de ernst van ischemie (gebrek aan doorbloeding) in de extremiteiten (handen en voeten), zijn er geen andere organen bij de ziekte betrokken, in tegenstelling tot veel andere vormen van vasculitis. Hoewel het mogelijk is om het verschijnen van zweren en gangreen in de vingers waar te nemen, worden edele organen zoals de longen, nieren, hersenen en het maagdarmkanaal gespaard, voor in wezen onbekende oorzaken.

Ziekte van buerger : Diagnose

Er zijn geen tests die de ziekte van Buerger kunnen detecteren, maar sommige tests kunnen nuttig zijn om andere, meer algemene aandoeningen uit te sluiten of het vermoeden van de ziekte van Buerger te bevestigen. Sommige examens kunnen zijn:

  • anamnese
  • fysiek onderzoek
  • angiografie
  • biopsie
  • echocardiografie
  • test op antifosfolipide-antilichamen

Lees ook :- Eczeem baby gezicht

Hoe de ziekte van Buerger te behandelen?

Stoppen met roken

Er is momenteel geen specifieke behandeling voor de ziekte van Buerger. De behandeling van de ziekte van Buerger omvat het stoppen met roken, waarvan het voortzetten of hervatten onvermijdelijk leidt tot een onmiddellijke verergering van de ziekte, waarbij vaak amputatie nodig is. Er zijn tegenwoordig veel oplossingen om mensen te helpen stoppen met roken. Cannabis, dat ook de oorzaak is van manifestaties van de ziekte van Buerger, moet ook worden verboden.

Bij onvoldoende bloedcirculatie met risico op amputatie

Het gebruik van krachtige vaatverwijders zoals iloprost (Ilomedine)-infusie tijdens een ziekenhuisopname gedurende meerdere dagen kan helpen pijn te verlichten en amputatie te voorkomen.

Een operatie, met name een sympathectomie, kan worden uitgevoerd om enkele aangrenzende zenuwen te verwijderen en vernauwing van bloedvaten te voorkomen. Deze procedures worden echter zelden uitgevoerd omdat ze over het algemeen de bloedstroom slechts tijdelijk verbeteren.

In alle gevallen is psychologische ondersteuning nodig om het stoppen met roken te bevorderen, te helpen bij pijn en soms de amputatie van een vinger of een teen.

Aanvullende maatregelen

Het wordt aanbevolen om te vermijden:

  • blootstelling aan kou, die vernauwing van bloedvaten veroorzaakt;
  • het nemen van bepaalde geneesmiddelen die bloedvaten doen vernauwen, zoals efedrine, pseudo-efedrine of fenylefrine, die bestanddelen zijn van sommige geneesmiddelen die worden gebruikt voor sinuscongestie en verkoudheid;
  • medicijnen gebruiken die de bloedstolling bevorderen, zoals oestrogeen dat wordt aangetroffen in anticonceptiepillen of hormoonvervangende therapie (HST);
  • thermische en chemische verwondingen;
  • kleine chirurgische ingrepen zoals het verwijderen van eelt. Likdoorns en eelt moeten worden behandeld door een podotherapeut;
  • mechanische verwondingen, vooral die als gevolg van slecht passende schoenen. Comfortabele, brede schoenen voorkomen voettrauma.

Lees ook :- Hoe ontstaat schurft

Ziekte van buerger : Preventie

Stop met het gebruik van tabak in welke vorm dan ook

Vrijwel iedereen met de ziekte van Buerger heeft in een of andere vorm tabak gebruikt, met name sigaretten. Om de ziekte van Buerger te voorkomen, is het belangrijk om geen tabak te gebruiken.

Stoppen met roken kan moeilijk zijn. Als je bent zoals de meeste mensen die roken, heb je waarschijnlijk in het verleden geprobeerd te stoppen. Het is nooit te laat om het opnieuw te proberen. Praat met uw arts over strategieën om u te helpen stoppen.

Wie heeft de ziekte van Buerger ontdekt?

De ziekte van Buerger werd voor het eerst ontdekt door Felix Von Winiwater, een Duitse arts, in 1879. Het werd in detail beschreven door Leo Buerger in 1908 in New York, die het preseniel spontaan gangreen noemde na het bestuderen van amputaties bij 11 patiënten.

Hoe wordt de ziekte van Buergers gediagnosticeerd?

Uw arts kan een eenvoudige test uitvoeren, de Allen-test genaamd, om de bloedstroom door de slagaders die bloed naar uw handen voeren te controleren. Bij de Allen-test maak je een stevige vuist, waardoor het bloed uit je hand wordt geperst.

Wat is een positieve Buerger-test?

De test van Buerger is een nuttige aanvulling op routinematige perifere vasculaire beoordeling en suggereert, indien positief, ernstigere ischemie met betrokkenheid van de distale ledematen.

Is de ziekte van Buerger auto-immuun?

Sommige mensen hebben mogelijk een genetische aanleg voor de ziekte van Buerger. Het is ook mogelijk dat de ziekte van Buerger een auto-immuunziekte is, aangezien het immuunsysteem een grote rol lijkt te spelen bij de ontwikkeling ervan.

Is lichaamsbeweging goed voor de ziekte van Buerger?

Het wordt beschouwd als een conservatieve behandeling voor perifere vaatziekten, zijn actieve vrije oefeningen afhankelijk van het effect van de zwaartekracht op de gladde spieren van de kleppen.

Share This Article
Leave a comment