Hoe ontstaat schurft

John
10 Min Read

Schurft is een besmettelijke huidziekte. Het wordt veroorzaakt door schurftmijten. De vrouwtjesmijten boren zich in de hoornlaag van de huid en graven daar tunnelachtige doorgangen, daarom worden ze ook wel graafmijten genoemd. Deze parasieten zijn specifiek voor de mens en kunnen zich bij langdurig huidcontact verspreiden naar andere mensen. Schurft veroorzaakt vaak ondraaglijke jeuk, maar het kan effectief worden behandeld.

Wat is schurft?

Schurft is een huidziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet uit de mijtenfamilie, de mijten. Deze aandoening is besmettelijk en verspreidt zich voornamelijk door direct contact met een besmette persoon, meer zelden via beddengoed of zelfs kleding, maar alleen bij nauw en langdurig contact. Het echte besmettingsgevaar is via huid-op-huidcontact en niet via het milieu.

Zonder menselijk contact sterft de mijt namelijk spontaan na 3-4 dagen.

Aangezien schurft een zeer wijdverbreide ziekte is, kan het iedereen en op elke leeftijd treffen, ongeacht sociale achtergrond.

Wat is de oorzaak van schurft?

Wat is de oorzaak van schurft?

Schurft is een parasitaire huidziekte die wordt veroorzaakt door een mijt, de schurftmijt (Sarcoptes scabiei hominis). De mijt, onzichtbaar voor het blote oog (minder dan een halve millimeter), voedt zich met bloed en overleeft slechts een paar dagen van de huid.

Het bevruchte vrouwtje graaft een groef in de meest oppervlakkige laag van de opperhuid waar ze haar eieren legt, die binnen drie tot vijf dagen uitkomen. De larven worden in twee tot drie weken volwassen. Eenmaal uitgekomen leven mijten voornamelijk op de huid, wat verklaart waarom schurft zo besmettelijk is door persoonlijk contact. Het aantal parasieten, van vijf tot tien bij gewone schurft, kan oplopen tot enkele honderden of zelfs enkele miljoenen bij overvloedige en hyperkeratotische schurft.

De karakteristieke jeuk van schurft is voornamelijk te wijten aan de immuunreactie tegen mijten. Om deze reden voelen mensen die voor het eerst besmet zijn met schurft geen symptomen tot twee tot drie weken na infectie (de tijd voor hun immuunsysteem om te reageren). Maar mensen die schurft hebben gehad, beginnen drie of vier dagen na herinfectie te krabben omdat hun immuunsysteem de parasiet snel herkent.

Lees ook :- Aambeien vanzelf weg

Wat zijn de symptomen van schurft?

Na een eerste besmetting met ernstige mijten duurt het gemiddeld 2 tot 5 weken voordat een jeukende eczeemreactie optreedt. Een geïnfecteerde persoon kan echter al voor het begin van de symptomen anderen besmetten. Bij herhaalde infectie verschijnen de symptomen na een paar dagen, omdat het lichaam gesensibiliseerd is – d.w.z. de parasieten al kent – en daarom sneller reageert met een immunologische reactie.

Schurft wordt gekenmerkt door hevige jeuk, die soms het hele lichaam aantast en ’s nachts toeneemt door de warmte van het bed. De jeuk gaat gepaard met uitslag die wordt gekenmerkt door kleine knobbeltjes en blaren. Dit jeukende eczeem is een immunologische reactie op de mijtenplaag.

De mijtengangen zijn in eerste instantie te herkennen aan fijne, onregelmatige papels (verhogingen) op de huid, die tot een centimeter lang zijn en door hun gebogen vorm aan een komma doen denken. Ze zijn niet altijd gemakkelijk met het blote oog te zien, de mijten zelf zijn alleen te zien met een microscoop of speciale vergrootglazen (dermatoscoop).

Hoe krijg je schurft?

Schurft wordt voornamelijk overgedragen via direct huidcontact. Omdat de jeukende mijten heel langzaam bewegen, is continu en groot contact nodig gedurende minimaal 5 tot 10 minuten, bijvoorbeeld bij het spelen, knuffelen of slapen in hetzelfde bed. Aan de andere kant leiden alleen handen schudden of korte knuffels meestal niet tot infectie.

Een uitzondering is blafjeuk (schurft crustosa), waarbij de huid van de patiënt is gekoloniseerd met duizenden of zelfs miljoenen van de parasieten. Hierbij is onder bepaalde omstandigheden kort huidcontact of contact met losgeraakte huidcellen voldoende om geïnfecteerd te raken.

Naast schurftmijten, die gespecialiseerd zijn in mensen, zijn er andere soorten mijten die huisdieren treffen. Deze mijtziekten bij dieren worden (dierlijke) schurft genoemd.

Hoewel de dierlijke mijten zich af en toe op mensen verspreiden, sterven ze snel af op de menselijke huid zonder zich daar te vermenigvuldigen. De huidirritaties die ze soms veroorzaken (“pseudo-schurft”) verdwijnen meestal na korte tijd vanzelf.

Lees ook :- Zijkant nagel pijn

De behandeling van schurft

Het lijkt erop dat de combinatie van gelijktijdige lokale en algemene behandeling effectiever is.

  • De lokale behandeling wordt uitgevoerd met een scabicide (antiparasitair werkend op mijten zoals de mijt die verantwoordelijk is voor schurft) dat in de vorm van een lotion, crème of spray kan worden aangebracht over het hele lichaam, behalve het gezicht, omdat het product irritatie kan veroorzaken. Het is een effectieve behandeling die in alle stadia van de levenscyclus van mijten kan worden gebruikt. Voor een effectievere lokale behandeling is het raadzaam om de behandeling bij voorkeur ’s avonds te starten na het volgen van enkele stappen:

-geef je kind een bad en droog hem af,
-verander zijn lakens, kleding, handdoeken; was de laatste 5 dagen op 60° al het textiel dat in contact komt met uw kind,
-volg nauwgezet de instructies voor het medicijn en het advies van de arts,
-laat het product werken volgens de tijdsaanduidingen in de instructies, die variëren naargelang de leeftijd van het kind,
-was dan uw kind om de medicijnresten te verwijderen.

Er zijn verschillende producten; de meest klassieke is Ascabiol® dat in de vorm van een lotion wordt geleverd en kan worden aangebracht vanaf de leeftijd van 1 maand. U kunt ook Topiscab® gebruiken, een crème. Ongeacht het gebruikte product, de behandeling moet 8 dagen later worden herhaald.

  • De algemene behandeling, die dezelfde dag wordt uitgevoerd, omvat Stromectol®, in de vorm van een tablet, die klassiek is voorbehouden aan kinderen ouder dan 2 jaar (15 kg). Net als de lokale behandeling moet deze 8 tot 14 dagen later worden herhaald.
  • Het is ook essentieel om alle personen die ermee in aanraking komen dezelfde dag met stromectol® te behandelen, zelfs als er geen jeuk of suggestieve huidlaesie is.

Lees ook :- Wat is lupus

Hoe kun je schurft voorkomen?

Schurftmijten worden vaak onopgemerkt op andere mensen overgedragen vóór het begin van de ziekte. In dergelijke gevallen is het nauwelijks mogelijk om de infectie te voorkomen.

Als de ziekte daarentegen al bij een patiënt is gediagnosticeerd, moeten nauwe contacten worden onderzocht en indien mogelijk allemaal tegelijkertijd worden behandeld. Als lichamelijk contact met zieken niet te vermijden is, bijvoorbeeld bij de verzorging van familieleden, bieden kleding met lange mouwen en wegwerphandschoenen bescherming.

Om te voorkomen dat de mijten zich via voorwerpen in een gedeeld huishouden verspreiden, moeten de kleding en handdoeken van de besmette persoon dagelijks op minimaal 50 graden worden gewassen, de bedden fris opgemaakt en gestoffeerde meubels worden gestofzuigd met een krachtige stofzuiger.

Besmette voorwerpen kunnen ook 3 dagen bewaard worden in afgesloten plastic zakken bij minimaal 21 graden, bijvoorbeeld bij een verwarming, of 2 uur ingevroren bij min 25 graden. Dit zal de jeukende mijten doden.

Mensen met schurft of waarvan vermoed wordt dat ze schurft hebben, mogen geen bezoek brengen aan of werken in gemeenschapsvoorzieningen zoals scholen of kleuterscholen totdat de behandeling is voltooid.

Waar krijg je schurft?

Ze worden vaak aangetroffen op huidgebieden met een dunne hoornlaag, zoals tussen de vingers, polsen, oksels, op de borst en in het genitale gebied. Bij zuigelingen en jonge kinderen treft schurft vaak het hoofd, het gezicht, de handpalmen en de voeten.

Waar komt schurft voor het eerst voor?

Schurftmijten geven de voorkeur aan huidgebieden met een dunne hoornlaag, bijvoorbeeld tussen vingers en tenen, in de oksel en in het genitale gebied. De rug en het hoofd worden zelden aangetast. Bij kinderen komt schurft ook voor op de harige hoofdhuid en op de binnenkant van de handen en voeten.

Hoe lang moet je thuisblijven met schurft?

Hoe lang moet je thuisblijven met schurft? In de meeste gevallen is schurft een dag na de behandeling niet meer besmettelijk. Desalniettemin moet een arts duidelijk maken of alle mijten daadwerkelijk zijn gedood voordat u weer aan het werk gaat of voordat kinderen weer naar school of naar de kleuterschool gaan.

Wanneer mag je weer aan het werk met schurft?

De behandelend arts beslist wanneer de zieke weer naar de opvang/school/werk mag. In de regel kunnen gemeenschapsvoorzieningen een dag na beëindiging van de behandeling weer worden bezocht. 8) Moet ik behandeld worden als een van mijn kinderen schurft heeft?

Share This Article
Leave a comment