Wit puntje op tong

John
12 Min Read

Elke witachtige, grijze of geelachtige afzetting op de tong die het gezonde roze van de tong verdoezelt, wordt tongcoating genoemd. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen verwijderbare en niet-verwijderbare tongcoatings.

Om te controleren welke van de twee soorten tandplak aanwezig is, kunt u een mond- of tongspatel over het beklede tongslijmvlies leiden. Als de coating op de tong kan worden verwijderd, is het een verwijderbare coating die grotendeels bestaat uit afgestoten epitheelcellen, voedselresten, micro-organismen, leukocyten en andere componenten. Een teken van een gezonde tong. Als de coating op de tong niet mechanisch met de spatel kan worden verwijderd, is er een pathologische verandering in het slijmvlies, waarvan de oorzaak door een arts moet worden opgehelderd.

Witte tongcoating

Witte tongcoating

Een wit of gebroken wit laagje op de tong komt vrij vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben. Bacteriën, dode cellen en voedselresten hopen zich gedurende de dag op het oppervlak van de tong op, wat tandplak kan veroorzaken. Dit gaat meestal gepaard met een harig gevoel op de tong. Bij het kauwen, drinken of uiterlijk bij mondhygiëne wordt de wit beklede tong echter weer van de coating verwijderd.

De situatie is anders als het witte laagje op de tong wordt veroorzaakt door een ziekte. De meest typische oorzakelijke ziekten zijn onder meer:

  • Influenza geïnfecteerd
  • Koorts
  • Mundoor
  • Tyfus
  • Ontstekingsziekten en aandoeningen van de spijsverteringsorganen
  • lichen planus
  • Leukoplakie

Bloedarmoede door ijzertekort kan de tong ook een witachtig uiterlijk geven, maar dan is deze bleek in plaats van bedekt.

Lees ook :- Eiwitten in bloed

Wat veroorzaakt witte aanslag op de tong?

Bij regelmatig – bij voorkeur dagelijks – gebruik van een tongschraper en een goede algehele mondhygiëne, moet de tong bleekroze lijken. In het beste geval moet er een lichte, dunne witte laag op zitten die gemakkelijk kan worden verwijderd met een tongschraper en niet permanent blijft. Het ongevaarlijke witte laagje op de tong is een mengsel van papillenpuntjes, ziektekiemen, slijm uit je eigen lichaam, oude cellen en etensresten. Er is een bijzonder groot aantal ziektekiemen op het achterste derde deel van de tong. Vloeibare diëten kunnen ook een witgecoate tong veroorzaken, evenals verkoudheid en drugsgerelateerde droge mond. Ook het bekleden van de tong is vaak terug te voeren op de consumptie van alcohol en tabak.

De plaque kan echter ook symptomatisch zijn voor infectieziekten. Een witgecoate tong wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies of een andere ziekte van de spijsverteringsorganen. Een virale infectie of een verkoudheid met of zonder koorts kan ook de oorzaak zijn. Bij bloedarmoede door ijzertekort is de tong ook opvallend licht. Bij leukoplakie zijn er witachtige, stevige laagjes op het tongoppervlak of aan de rand van de tong, maar ook op andere slijmvliezen en bij buiktyfus zijn er grijswitte plekken in het midden van de tong met een rode rand. Een besmetting met de gist Candida albicans verschijnt als een wit, kaasachtig laagje.

Als tandplak erg hardnekkig is, vooral als het gepaard gaat met onaangename effecten op het mondgevoel of de algemene gezondheid, is het beter om een ​​arts te raadplegen om andere ziekten uit te sluiten of om een ​​behandeling te starten.

Lees ook :- Stekende pijn onder voet

Witte tong: Waar komt het door?

In sommige gevallen kan de tong een witachtige laag krijgen. We spreken dan van witte tong, geladen tong of saburral tong:

  • De oorzaken van een witte tong zijn talrijk, maar hebben vaak te maken met problemen met voedsel, spijsvertering of mondhygiëne.
  • Andere bekende oorzaken van witte tong zijn: stress, tabak, mycosen of schimmels, leukoplakie of lichen planus.

Spijsverteringsproblemen en witte tong

De spijsverteringsoorzaak van witte tong is de meest voorkomende:

  • Als het voedsel te rijk of te overvloedig is.
  • Als het vezels mist, vitamines.
  • Als de vochtinname niet optimaal is en enige uitdroging wordt waargenomen.

Bovendien kunnen gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, zwelling of gastro-oesofageale reflux leiden tot een witte tong.

Witte tong door stress

Lichamelijke of psychische stoornissen kunnen optreden na overprikkeling door stress en daardoor leiden tot een witte tong:

  • Stress heeft bijvoorbeeld invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van speeksel en daarmee op de bacteriën die op de tong aanwezig zijn. Een aandoening kan dus leiden tot een verandering in de kleur van de tong.
  • Evenzo kan stress spijsverteringsstoornissen zoals gastro-oesofageale reflux accentueren en daarom leiden tot een witte tong.

Tabak en drugs: factoren voor witte tong

Bepaalde medicijnen zoals antibiotica, antihistaminica en antidepressiva hebben speekseldragende bijwerkingen en kunnen leiden tot een bedekte tong.

Van tabak is bekend dat het de tong kleurt, naast andere gevolgen. Bij witte tong is het daarom goed om zo snel mogelijk te stoppen met roken.

Lees ook :- Blauwe lippen kind

Oorzaken van witte puistjes op de tong

  • Ten eerste is een van de meest voorkomende oorzaken een voedselallergie. Het komt voor wanneer u voedsel eet dat allergieën in uw lichaam kan veroorzaken. Het immuunsysteem reageert dan door het ingenomen allergeen naar het huidoppervlak te duwen. Als gevolg hiervan ontwikkelen zich een aantal puistjes op de tong.
  • Witte puistjes op de tong kunnen ook worden veroorzaakt door wrijving met knapperig voedsel, harde snoepjes of per ongeluk op de tong bijten.
  • Overmatige consumptie van vet voedsel kan verantwoordelijk zijn voor het verschijnen van witte puistjes op de tong. Dit komt omdat het lichaam overtollig vet probeert te verwijderen door meer oliën door de huid af te geven die de poriën van de tong kunnen verstoppen. Het is een ideale omgeving voor de bacteriën die in de mondholte aanwezig zijn om op het oppervlak van de tong te groeien en puistjes te laten verschijnen.
  • Puistjes verschijnen vaak op de tong bij virale infecties zoals herpes of orale griep. Zodra de infectie verdwijnt, zullen ze ook verdwijnen.
  • Een vorm van schimmelinfectie die bekend staat als spruw of spruw kan ook de oorzaak zijn van witte puistjes op het oppervlak van de tong. Als de rietjes van de tong om welke reden dan ook geïrriteerd en ontstoken zijn, verschijnen er rode puistjes!

Witte tong, waar hangt het van af?

De tong wordt wit door een groei van de villi die het oppervlak bedekken. Deze zijn over het algemeen laag en hebben geen invloed op het rozeachtige uiterlijk van de mondspier. Ze groeien echter door een noodsignaal van het organisme dat de typische bleke deken creëert.

Witte tong kan eenvoudigweg te wijten zijn aan uitdroging, vooral in de zomer, en een droge mond door roken of medicijnen (zoals antibiotica). Een onevenwichtige voeding kan ook darmstoornissen veroorzaken die het uiterlijk van de mondholte beïnvloeden.

Het is echter verkeerd om de witte tong te associëren met het fenomeen halitose: in feite nestelen bacteriën over het algemeen liever in andere delen van de mond, ver van het oppervlak van de tong. Gewoonlijk wordt halitose direct geassocieerd met gastro-intestinale stoornissen, dus het is nutteloos om je te concentreren op het reinigen van de tong als het op te lossen probleem halitose is.

Evolutie en mogelijke complicaties

De witte verkleuring is op zich niet problematisch, tenzij deze gepaard gaat met jeuk, een branderig gevoel of een onaangename smaak. Het kan soms een voorbode zijn van kanker en daarom is het in alle gevallen noodzakelijk om de oorzaak van het symptoom te identificeren om een passende behandeling te krijgen.

Wit puntje op tong : Behandeling

Behandeling voor gecoate tong is afhankelijk van de oorzaak. Zo zijn infecties met schimmels, bacteriën of virussen vaak goed te behandelen met speciale medicijnen – antischimmelmiddelen (antimycotica), antibiotica of antivirale middelen.

Als tand- of tandvleesproblemen verantwoordelijk zijn voor de tongcoating, dient de tandarts de behandeling over te nemen.

Het dieet dat helpt tegen de witte tong

Alle vette en zware voedingsmiddelen, die niet goed worden verteerd en leiden tot een verandering van het maagmilieu en de bacteriële darmflora, kunnen een belangrijke oorzaak zijn van witte tong; evenals bedwelmende voedingsmiddelen en de inname van bepaalde medicijnen zoals antibiotica of cortisone. Daarom is vooral ’s avonds beter een licht diner, op basis van rauwe, verse groenten, eventueel eerst biologisch, gevolgd door magere eiwitten of volle granen. Om het probleem van witte patina op de tong te verhelpen, moet de specifieke oorzaak worden geïdentificeerd. Als het probleem metabool is, gekoppeld aan een verkeerd dieet en een veranderde bacteriële flora, is het nuttig om de eetstijl te corrigeren en ondersteuning te krijgen van een deskundige. Naast voeding en voedingsmiddelen die de spijsvertering bevorderen en niet blokkeren, moet u eraan denken om uw tong dagelijks te reinigen en, indien nodig, in te grijpen met natuurlijke remedies en supplementen. Dus de witte tong zal slechts een verre herinnering zijn.

Wat betekent het als je een witte tong hebt?

Bij een witgecoate tong bestaat de coating meestal uit dode cellen, micro-organismen en voedseldeeltjes die zich op het ruwe oppervlak van de tong nestelen. De witte aanslag kan ook vaker voorkomen bij de volgende ziekten: verkoudheid en koorts.

Wat zijn de symptomen van een witte tong?

Afhankelijk van de oorzaak kan de witte aanslag uniform zijn, in de vorm van vlekken verschijnen, dik (pasta-achtig) zijn of niet… Het kan ook gepaard gaan met verschillende symptomen zoals pijn, ontsteking, slikproblemen, koorts, enz.

Is het gevaarlijk om een witte tong te hebben?

Als de witte tong plotseling verschijnt, is het absoluut noodzakelijk om snel een arts te raadplegen. Deze zal een klinisch onderzoek uitvoeren en kan een analyse van de afzetting op de tong voorschrijven indien hij dit nodig acht.

Hoe krijg je een schimmel in de mond?

Orale schimmelinfectie is een infectie veroorzaakt door een schimmel genaamd Candida albicans. Dit laatste is van nature aanwezig op de huid, in het spijsverteringskanaal en in de mond. Maar soms leiden externe factoren tot de verspreiding ervan, waardoor een schimmelinfectie ontstaat, candidiasis genaamd.

Share This Article
Leave a comment