Wat zijn luchtwegklachten

John
6 Min Read

Ademhalingsproblemen (of kortademigheid, kortademigheid) zijn een vrij ernstige aandoening, die degenen die het ervaren zorgen baart en daarom zorgvuldig en tijdig moeten worden behandeld. Het kan worden geassocieerd met astma, acuut longoedeem, aandoeningen van de luchtwegen en andere aandoeningen.

Wat is het ademhalingssysteem?

Wat is het ademhalingssysteem?

Ons ademhalingssysteem bestaat uit de bovenste luchtwegen, waaronder de neusholten, de mond, de keelholte en het strottenhoofd, de lagere luchtwegen, inclusief de bronchiën en bronchiolen, en tenslotte de longen, gehuld in het borstvlies. Zijn rol is om, door te ademen, de zuurstof die essentieel is voor het functioneren van onze cellen van de buitenkant naar de binnenkant van ons lichaam te brengen en om koolstofdioxide, afval dat door de cellen wordt geproduceerd, te verwijderen.

Lees ook :- Schildklier en alcohol

Luchtwegklachten : Definitie

Ademhalingsfalen treedt op wanneer het ademhalingssysteem er niet in slaagt om een ​​adequaat niveau van zuurstofvoorziening in het bloed of eliminatie van kooldioxide te handhaven. Deze mogelijk fatale veranderingen kunnen optreden als gevolg van een verstoorde gasuitwisseling in de luchtwegen en/of verminderde ventilatie.

Hypoxemische respiratoire insufficiëntie is de meest voorkomende vorm: het treedt op wanneer de zuurstofconcentratie laag is; daarom kan het worden gevonden in alle pathologieën waarbij de longen betrokken zijn. Enkele van de meest voorkomende zijn longoedeem, longontsteking, embolie en longfibrose.

In het geval dat er een hoog kooldioxidegehalte in het bloed is, spreken we van hypercapnische ademhalingsinsufficiëntie. Deze vorm kan worden gevonden bij astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), bij vergiftiging / overdosis medicijnen of medicijnen (bijv. barbituraten) met depressie van de ademhalingscentra en bij aandoeningen die zwakte van de ademhalingsspieren veroorzaken (bijv. myasthenia gravis, botulisme en schade aan het centrale of perifere zenuwstelsel).

We maken ook onderscheid tussen acuut (snel begin) en chronisch (maanden of jaren aanhoudend voordat het zich ontwikkelt tot acute vormen) respiratoire insufficiëntie.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van luchtwegaandoeningen?

Luchtwegaandoeningen kunnen worden bevorderd door:

  • een infectie ;
  • luchtvervuiling ;
  • roken of passief roken van tabaksrook (passief roken);
  • allergenen in de lucht zoals pollen en schimmels;
  • genetische factoren.

Lees ook :- Branderig gevoel longen

Wat zijn de symptomen die gepaard gaan met ademhalingsproblemen?

Bij ademhalingsproblemen ervaren patiënten een echte kortademigheid, het gevoel dat er geen lucht is. Als gevolg hiervan neemt de frequentie en diepte van de ademhaling toe bij de getroffen persoon.

Kortademigheid veroorzaakt een zeer intense staat van angst en bezorgdheid en het slachtoffer heeft moeite met spreken. De meest ernstige wordt gekenmerkt door cyanose, bleekheid, slaperigheid, hevig fluiten tijdens het ademen.

Lees ook :- Vocht in longen en buik

Diagnose van ademhalingsproblemen

Artsen gebruiken een verscheidenheid aan diagnostische tests en technieken om ademhalingsproblemen te kunnen evalueren, waaronder röntgenfoto’s van de borst, longechografie, CT-scan, analyse van speekselmonsters en specifieke longfunctietests. Invasieve tests worden gebruikt wanneer specifieke informatie nodig is. Een arteriële bloedgasanalyse (meet de gasniveaus in het arteriële bloed) stelt u in staat om de niveaus van zuurstof en koolstofdioxide in het bloed te bepalen; een longbiopsie levert weefselmonsters op die onder een microscoop kunnen worden onderzocht.

Behandeling van luchtwegklachten

Acuut respiratoir distress syndroom wordt voornamelijk behandeld met intensive care-oxygenatie met behulp van mechanische ventilatietechnieken. Bij ernstige ARDS kan de patiënt meerdere uren per dag in buikligging (buikligging) liggen om de effecten van beademing te verbeteren. “ Beheer van ARDS vereist ook behandeling van de oorzaak (orgaanstoornissen) om te hopen op genezing. Cortitherapie wordt aanbevolen als er geen verbetering is in de ademhalingsfunctie op de zevende dag van ARDS, bij afwezigheid van een zich ontwikkelend infectieus proces. De verbetering van de patiënt wordt verwacht tussen de 5e en 14e dag van de behandeling, geven de artsen Michèle Génestral en Olivier Anglès aan, op de multifunctionele intensive care-afdeling van het CHU Purpan in Toulouse. Tijdens de duur van de behandeling wordt een eventuele infectie gecontroleerd. “

Wat is het meest voorkomende ademhalingsprobleem?

De twee meest voorkomende chronische luchtwegaandoeningen zijn astma en chronische obstructieve longziekte (COPD). Beide beïnvloeden de luchtwegen in de longen. Astma wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van kortademigheid en piepende ademhaling als gevolg van vernauwing van de luchtwegen, die in ernst en frequentie van persoon tot persoon variëren.

Wat veroorzaakt ademhalingsproblemen?

Allergieën, astma, ontstekingen en infecties zijn slechts enkele van de aandoeningen die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Een juiste diagnose en behandeling, samen met een beter begrip van uw toestand, kunnen u helpen uw ademhalingsproblemen te beheersen.

Hoe behandel je ademhalingsproblemen?

Behandelingen. Afhankelijk van uw ademhalingsstatus kunnen medicijnen een assortiment van inhalatoren, orale medicatie en intraveneuze behandelingen omvatten. Uw arts moet uitleggen waarom specifieke medicijnen worden voorgeschreven, samen met hun mogelijke voordelen en bijwerkingen.

Welk tekort veroorzaakt ademhalingsproblemen?

Vitamine D-tekort was geassocieerd met verhoogde ademhalingssymptomen, verminderde functionele status, verhoogde frequentie van ernstige exacerbaties, evenals verdikking van de luchtwegwand op CT-scans op de borst. Verder onderzoek is nodig om de mogelijke impact van vitamine D-suppletie op het verbeteren van ziekteresultaten te bepalen.

Share This Article
Leave a comment