Wat is gordelroos

John
12 Min Read

Gordelroos komt vaak voor en is zeer pijnlijk. De roodachtige, blaarvormige uitslag wikkelt zich vaak als een riem om het bovenlichaam. Gordelroos kan echter ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Hier kunt u meer te weten komen over de symptomen, oorzaken en behandeling van gordelroos.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een besmettelijke virusziekte die wordt veroorzaakt door het VZV-virus (varicella-zoster-virus of Varicella-zoster-virus), ook verantwoordelijk voor waterpokken. De belangrijkste symptomen zijn de eenzijdige gelokaliseerde verschijning van rode blaren , vergezeld van een branderig gevoel en vrij sterke pijn.

Het risico op het krijgen van gordelroos neemt aanzienlijk toe met de leeftijd of wanneer onze immuunafweer verzwakt. Als u symptomen ervaart die lijken op die van gordelroos, is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen: een te late toediening van de behandeling verhoogt het risico op complicaties aanzienlijk.

Wat zijn de eerste tekenen van gordelroos?

  • Hoofdpijn (hoofdpijn), ongemak met licht;
  • Mogelijke algemene malaise;
  • Zeldzame koorts, ongeacht de locatie;
  • Branderigheid, jeuk en tintelingen zitten in het getroffen gebied;
  • De uitslag verschijnt slechts aan één kant van het lichaam.

Wanneer het virus dat verantwoordelijk is voor waterpokken opnieuw wordt geactiveerd, reist het in zenuwbanen en hecht zich vervolgens aan het huidoppervlak langs een zenuw.

Wat kan gordelroos veroorzaken?

Wat kan gordelroos veroorzaken?

Zoals hierboven uitgelegd, kunnen alleen mensen die eerder waterpokken hebben gehad gordelroos krijgen. De varicella-zoster-virussen die erin “slapen” worden normaal gesproken in een inactieve toestand gehouden door het immuunsysteem. Als de afweer van het lichaam verzwakt is, kunnen de ziekteverwekkers “wakker worden” en gordelroos veroorzaken. Er zijn veel redenen voor een immuundeficiëntie en dus de risicofactoren voor gordelroos. De belangrijkste zijn:

  • grote stress (ook mentale belasting)
  • UV-straling: in te hoge doses kan UV-straling gordelroos veroorzaken. Het is dus goed mogelijk dat de herpes zoster volgt op een ernstige zonnebrand.
  • andere infecties die aan herpes zoster voorafgaan: ze kunnen gordelroos bevorderen. Soms is een griepinfectie voldoende.
  • AIDS: Bij dit door het HI-virus veroorzaakte syndroom worden bepaalde cellen van het immuunsysteem (T-cellen) vernietigd.
  • Kankers: deze verzwakken vaak het immuunsysteem.
  • Chemotherapie: de medicijnen die worden gebruikt om kanker te bestrijden, hebben onder andere ook invloed op de immuuncellen.
  • Geneesmiddelen die het afweersysteem van het lichaam dempen (zogenaamde immunosuppressiva): bijvoorbeeld TNF-blokkers als onderdeel van reumatherapie.
  • Congenitale immunodeficiënties: hier zijn bepaalde componenten van de afweer van het lichaam verminderd of afwezig vanaf de geboorte.

Dat gordelroos meestal pas na het 40e levensjaar optreedt, heeft ook te maken met het immuunsysteem: de afweer van het lichaam wordt met het ouder worden minder efficiënt. Gordelroos bij kinderen of jonge volwassenen is zeldzaam.

Lees ook :- Hoofdluis bij volwassenen

Gordelroos : Symptomen

Gordelroos verschijnt meestal aan slechts één kant van het lichaam. De borst en buik zijn de meest getroffen gebieden, maar elk deel ervan kan worden aangetast, inclusief het gezicht en de ogen. Een episode van gordelroos duurt meestal twee tot vier weken. De belangrijkste klacht (symptoom) is pijn, die in sommige gevallen zeer intens kan zijn, gevolgd door het verschijnen van jeukende, met vocht gevulde blaren, vergelijkbaar met die van waterpokken (uitslag).

In de eerste week kunnen er nieuwe blaren verschijnen die dan geelachtig worden, plat worden en uitdrogen. De korstjes die zich vormen, kunnen lichte littekens en verkleuring op de huid achterlaten.

Bij sommige mensen kan gordelroos zich manifesteren als hevige pijn zonder uitslag. Bij andere kunnen stoornissen (symptomen) optreden enkele dagen voordat de blaren verschijnen, waaronder:

  • pijn, branderig gevoel, gevoelloosheid of tintelingen van een deel van het lichaam
  • gevoeligheid voor aanraking en licht
  • jeuk
  • koorts
  • hoofdpijn
  • gevoel van vermoeidheid

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Hoewel het geen ernstige ziekte is, is het raadzaam om medische hulp in te roepen als u vermoedt dat u gordelroos heeft, omdat snel starten met de behandeling de ernst van de klachten en het risico op het ontwikkelen van complicaties helpt verminderen.

De arts moet altijd worden geraadpleegd in geval van:

  • pijn en blaren die in de buurt van één oog zijn verschenen, in welk geval de infectie, indien onbehandeld, blijvende schade aan het gezichtsvermogen kan veroorzaken
  • ouder dan 60 jaar, neemt het risico op complicaties aanzienlijk toe met de leeftijd
  • verzwakt afweersysteem van het lichaam (immuunsysteem) (door andere ziekten of het nemen van medicijnen)
  • wijdverbreide en pijnlijke uitslag

De arts kan specialistisch advies vragen bij:

  • vermoeden van een complicatie, zoals meningitis of encefalitis
  • risico op het ontwikkelen van permanente zichtproblemen
  • onzekerheid over het type ziekte dat aanwezig is
  • Infectie ongewoon resistent tegen behandeling
  • tweede aflevering van herpes zoster
  • zwangerschap
  • verzwakt immuunsysteem

Lees ook :- Symptomen soa man

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een diagnose kan meestal worden gesteld op basis van de vorm van de uitslag. In onduidelijke gevallen wordt een bloedmonster of een uitstrijkje genomen en wordt een ziekteverwekker gedetecteerd. Als postherpetische neuralgie wordt vermoed, wordt de mate van zenuwbeschadiging, de aard van de pijn en de intensiteit van de pijn bepaald.

Lees ook :- Atopisch eczeem hoofdhuid

Gordelroos : Behandeling

In de meeste gevallen hoeven experts alleen naar de aangetaste delen van de huid te kijken om herpes zoster duidelijk te identificeren. Verschillende factoren spelen een rol bij de behandeling: de omvang van de ziekte, de locatie van de aangetaste delen van het lichaam, het stadium van de huidveranderingen, bijkomende ziekten, vooral die welke het immuunsysteem aantasten, en de leeftijd van de patiënt. Bij jonge mensen genezen gordelroos op de romp, armen of benen meestal zonder problemen. Oudere patiënten hebben meer kans op ernstige en aanhoudende pijn. Hier is er – naast de symptomatische therapie van de huidveranderingen en de pijn zoals bij jongere mensen – meestal ook een causale behandeling tegen de virussen. Het komt ook vaak voor wanneer huidgebieden zijn aangetast over een zeer groot gebied of kritieke gebieden zoals rond de ogen. Behandeling dient altijd te gebeuren in overleg met professionals.

Symptomatische behandeling: De getroffenen nemen pijnstillers om de pijn te verlichten. Als de gebruikelijke actieve ingrediënten zoals paracetamol, ibuprofen en dergelijke niet voldoende zijn, kunnen opioïden (bijvoorbeeld codeïne, tramadol) helpen. Bij sommige patiënten werken echter alle pijnstillers niet. Als er geen blaren op de huid zijn ontstaan, kunnen vochtige kompressen helpen. Droogmengsels of lotions werken tegen verse blaren. Oplossingen met de stof clioquinol zijn bedoeld om bacteriële infecties te voorkomen. Als de blaren eenmaal zijn opgelost, kunnen geschikte zalven de korstjes verzachten en losmaken.

Antivirale behandeling: In milde gevallen zijn tabletten met antivirale middelen (meestal met de werkzame stof aciclovir) gewoonlijk voldoende. In ernstige gevallen worden antivirale middelen gedurende één tot twee weken als infusie gebruikt. De behandeling vindt dan plaats in het ziekenhuis. Als er ook een bacteriële infectie is, als daar een vermoeden van bestaat bij ernstige kuren, of als patiënten een hoog risico op infectie hebben, krijgen ze vaak antibiotica.

Gordelroos : Complicaties

Ernstige beloop met complicaties treden meestal op bij oudere mensen en mensen met een beperkt immuunsysteem. Complicaties die optreden bij jongere mensen kunnen daarom wijzen op niet-herkende ziekten die het immuunsysteem aantasten (bijv. HIV-infectie). Veel voorkomende complicaties zijn:

Aanhoudende pijn (postherpetische of postherpetische neuralgie, PHN of PZN): De virussen die gordelroos veroorzaken, kunnen de zenuwen ernstig beschadigen. Het is niet ongebruikelijk dat de zenuwcellen slechts langzaam herstellen, zodat de pijn kan aanhouden, zelfs nadat de veranderingen in de huid zijn genezen. De symptomen kunnen de patiënt lange tijd plagen, in het ergste geval zelfs voor het leven. Pijnspecialisten dienen uiterlijk vier tot vijf weken nadat de huidveranderingen zijn verdwenen, te worden geraadpleegd. Ze starten meestal individueel op maat gemaakte pijntherapie met speciale medicatie (bijvoorbeeld antidepressiva, anti-epileptica, neuroleptica en combinaties) en soms aanvullende behandelingen (bijvoorbeeld psychotherapie, acupunctuur). Er is een verhoogd risico op PZN bij oudere mensen, bij vrouwen, met zeer ernstige pijn bij het begin van de ziekte en met een uitgebreide besmetting.
Littekens: de huidveranderingen bij herpes zoster laten soms lichtere of donkerdere plekken op de huid achter. Vooral op het gezicht of als de gebieden erg uitgebreid zijn, kan dit cosmetisch erg storend zijn. Grotere littekens ontstaan ​​door gordelroos, vooral wanneer bacteriën veranderde huidgebieden hebben geïnfecteerd of blaren zijn gevuld met bloed en nabijgelegen weefsel is vernietigd. Vroege, geschikte therapie vermindert het risico.
Andere complicaties, die bijna uitsluitend patiënten met een verzwakt immuunsysteem treffen, zijn zeldzaam, zoals ontsteking van de hersenvliezen (zoster-meningitis), hersenweefsel (zoster-encefalitis) en ruggenmergontsteking (zoster-myelitis).

Hoe gordelroos voorkomen?

Een persoon die in het verleden waterpokken heeft gehad, loopt risico op gordelroos. Het begin van de ziekte is moeilijk te voorspellen. Als u nog nooit waterpokken heeft gehad, wordt aanbevolen om direct of indirect contact (delen van voorwerpen) met een persoon of kind met symptomen van waterpokken te vermijden. Het is mogelijk om je te laten vaccineren tegen waterpokken, als je het nooit hebt ontwikkeld (vooral in het geval van immunosuppressie).

Wat veroorzaakt gordelroos?

Gordelroos – ook wel herpes zoster of gewoon zoster (oud Grieks: de gordel) genoemd – is een infectieziekte die de huid en zenuwen aantast. De trigger is het varicella-zoster-virus uit de groep van herpesvirussen. Dit virus is ook de veroorzaker van waterpokken.

Waar haal je gordelroos vandaan?

De oorzaak van gordelroos (herpes zoster) is een infectie met het waterpokkenvirus (varicella zoster-virus). Dit virus behoort tot de herpesvirusfamilie en kan twee verschillende ziektebeelden veroorzaken.

Wat veroorzaakt gordelroos?

Reactivering van waterpokken in het lichaam is de fysiologische oorzaak van gordelroos. Mensen die waterpokken hebben gehad, hebben het gordelroosvirus, ook wel VZV voor varicella-zostervirus genoemd. Eenmaal genezen, blijft het virus in een slapende toestand in ons lichaam aanwezig omdat het wordt geblokkeerd door ons immuunsysteem.

Is het ernstig om gordelroos te hebben?

Oog- en aangezichtszenuwbeschadiging (7e paar) zijn mogelijk, ze zijn ernstig, soms met een slechte prognose en vereisen antivirale behandeling. Hoewel gordelroos slopend kan zijn en aanhoudende pijn (postherpetische neuritis) of gevolgen kan veroorzaken, is het een goedaardige ziekte.

Share This Article
Leave a comment