Hoofdluis bij volwassenen

John
16 Min Read

Hoofdluis treft vooral kinderen. Aan de ene kant komt dit doordat kinderen een grote behoefte hebben aan nauw lichamelijk contact, waardoor het voor de luizen makkelijker wordt om van gastheer te wisselen. Aan de andere kant zijn kleuterscholen en scholen ideale broedplaatsen voor de parasieten vanwege het grote aantal kinderen in één kamer. Volwassenen zijn echter niet immuun voor hoofdluis. Hun hoofdhuid biedt ook de kleine bloedzuigers alles wat ze nodig hebben: warmte, hoge luchtvochtigheid en goede toegang tot de fijne huidvaten (haarvaten). Als volwassenen last hebben van een besmetting met hoofdluis, moeten ook zij direct iets aan de parasieten doen.

Hoofdluis bij volwassenen : Oorzaken

Hoofdluis bij volwassenen : Oorzaken

Hoofdluis verspreidt zich meestal over stedelijke kinderdagverblijven vol met kinderen en basisscholen. Het zijn geen springende insecten en omdat ze geen vleugels hebben, kunnen ze niet van persoon tot persoon vliegen; ze zwermen snel over de hoofdhuid of ze klampen zich vast aan een haarschacht met hun kleine voorklauwen en slingeren van de ene haarlok naar de andere. Door deze manier van bewegen kunnen ze van de ene gastheer naar de andere gaan bij direct contact wanneer de hoofden van de spelende kinderen heel dicht bij elkaar zijn of bij indirect contact via hoeden, jashaken, sjaals, fietshelmen , koptelefoons, haarborstels, speelgoed of beddengoed. De kwaliteit van de hygiëne speelt geen rol bij het inplanten van hoofdluis,

Luizen komen meestal voor bij mensen die leven in overbevolking en gebrek aan ruimte en treffen vooral mensen die in militaire kampen wonen, evenals behoeftige en daklozen. Deze zijn tegenwoordig over het algemeen zeldzaam dankzij verbeterde hygiëne, vaker baden en schone kleding.

Schaamluis wordt verspreid tijdens geslachtsgemeenschap, vooral onder tieners en jonge volwassenen, maar ze kunnen ook worden overgedragen via handdoeken, lakens en kleding.

Lees ook :- Atopisch eczeem hoofdhuid

Hoofdluis bij volwassenen : Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van een luizenplaag is jeuk, waardoor mensen met pediculosis hun hoofdhuid kunnen krabben totdat ze (maar zeer zelden) een secundaire bacteriële huidinfectie ontwikkelen. Juist de behoefte om constant te krabben kan, vooral bij volwassenen, ook verlegenheid en ongemakken veroorzaken bij het uitvoeren van normale dagelijkse taken. In de meeste gevallen nestelen luizen zich in het haar (meestal vooral achter de nek en oren), maar een besmetting in andere delen van het lichaam, zoals dat van het schaambeen, kan niet worden uitgesloten. Als je eenmaal de ernstige jeuk in deze gebieden hebt gevonden, is het duidelijk noodzakelijk om te weten hoe je luizen kunt herkennen. In die zin is het voldoende om te weten dat eieren (ornits) van deze parasieten witachtig van kleur en langwerpig van vorm zijn, ongeveer een millimeter groot. De echte luis daarentegen heeft een kleur die varieert van bruin tot witachtig grijs, is 2-3 millimeter lang en leeft ongeveer 3 tot 4 weken. Verwijderd uit de hoofdhuidomgeving sterft de luis na enkele dagen af ​​omdat hij geen gunstig leefgebied meer heeft.

Lees ook :- Angio-oedeem

Hoofdluis bij volwassenen : Wat te doen?

Als in de opvang van uw kind een besmetting met hoofdluis is vastgesteld en u merkt aanhoudende jeuk in uw hoofd, kunt u ook hoofdluis hebben. Een onderzoek met de luizenkam brengt duidelijkheid. Deze speciale kam is verkrijgbaar in apotheken, winkels voor medische artikelen of online. Het heeft lange, dicht bij elkaar staande tanden die zowel de luizen als hun eieren en neten oppikken. Maak je haar nat en verdeel een conditioner gelijkmatig. Kam vervolgens je haar uit: begin bij de haaraanzet en trek de kam naar de punten. Doe dit voor alle strengen. Veeg de luizenkam na elke kambeurt af met een papieren zakdoek. Als u luizen, eitjes of neten aantreft, moet u onmiddellijk een geschikte therapie starten.

Effectieve remedies voor hoofdluis bij volwassenen zijn:

  • Geneesmiddelen met een neurotoxisch effect
  • Producten met een fysiek effect
  • Huismiddeltjes zoals essentiële oliën
  • Apparaten die werken met warmte of gelijkstroom.

Uw apotheker kan u adviseren over de meest geschikte behandeling van hoofdluis. De meest effectieve behandeling is een combinatie van een luizenkam en een chemisch of fysiek bestrijdingsmiddel. Het is belangrijk op te merken dat u de meeste behandelmethoden na acht tot tien dagen moet herhalen om eventuele hoofdluis te bestrijden.

Lees ook :- Gordelroos gezicht beginstadium

Hoofdluis bij volwassenen : Behandeling

Er zijn behandelmethoden die werken met of zonder medicatie of middel tegen luizen (technische term: pediculiciden). Specialisten raden aan om niet-medicamenteuze procedures en die met luizen te combineren. Omdat bijwerkingen kunnen optreden, moeten gebruikers de instructies voor hun geld precies volgen. Applicatiefouten verhogen vaak het risico op bijwerkingen! Bij een besmetting met hoofdluis wordt meestal de volgende procedure gevolgd:

Dag 1: Behandeling met insecticide, gevolgd door nat kammen met een netenkam
Dag 5: Nat kammen met een netenkam om uitgekomen larven te verwijderen
Tussen dag 8 en 10: Herhaal de behandeling met het insecticide eenmaal
Dag 13: controleer het effect door nat te kammen
Dag 17: Laatste controle door nat kammen

Ongewenste effecten

Luis kan ernstige bijwerkingen veroorzaken. Hoe groot dit risico is, hangt af van verschillende factoren: de eigenschappen van een product, de huidbarrière en de hoeveelheid werkzame stof.

Luizenremedies zouden oppervlakkig werken, op de hoofdhuid. Een klein deel van de stoffen komt echter via de hoofdhuid het lichaam binnen. Het risico op bijwerkingen is groter, hoe beter een medicijn de hoofdhuid kan binnendringen. Ook de doorlaatbaarheid van de hoofdhuid, haar huidbarrière, speelt hierbij een rol. Hoe zwakker de huidbarrière, hoe groter het risico. Volwassenen hebben over het algemeen een sterkere huidbarrière dan kinderen, die daardoor meer risico lopen. Krassen en infecties maken de hoofdhuid nog meer doorlaatbaar. Uiteindelijk betekent oneigenlijk gebruik vaak dat grotere hoeveelheden van de middelen moeten worden ingezet dan bij een juiste besteding nodig zou zijn geweest. Al deze factoren beïnvloeden het risico op bijwerkingen.

Een bijzonder gedetailleerd professioneel consult over de behandeling wordt aanbevolen als er een bovengemiddeld risico is. Dat is het geval bij

  • kinderen onder de drie jaar,
  • kinderen met een zeer ernstige besmetting,
  • kinderen met een ontstoken huid, met schrammen of infecties,
  • vrouwen tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Veelvoorkomende fouten bij de behandeling

Helaas worden er tijdens de behandeling veel fouten gemaakt juist vanwege de angst voor ongewenste effecten. Het heeft vaak het tegenovergestelde effect – namelijk dat de luizen niet verdwijnen, dus een behandeling moet worden herhaald en er uiteindelijk meer van een remedie wordt gebruikt dan nodig zou zijn geweest. Onjuiste behandeling en onvoorzichtigheid kunnen ook tot problemen leiden. De gebruiksaanwijzingen die voor de fondsen worden gegeven, moeten daarom strikt worden opgevolgd.

  • Behandelingen moeten worden herhaald zoals aanbevolen. Anders is het effect meestal niet voldoende en moet u de behandeling mogelijk helemaal opnieuw beginnen. Het weglaten van noodzakelijke herhalingen wordt beschouwd als de meest voorkomende fout bij de behandeling.
  • Duur, blootstellingstijden en doseringen van de middelen dienen strikt in acht te worden genomen. Voor spaarzaamheid is hier geen plaats. Het brengt het risico met zich mee dat de behandeling niet voldoende effectief is en luizen zullen overleven. Dan moet er nog een behandeling plaatsvinden.
  • De middelen moeten gelijkmatig in het haar worden verdeeld en niet meer worden verdund dan bedoeld. Dit gebeurt soms onbedoeld door het haar voor te behandelen met conditioner of anderszins terwijl het nog erg nat is. Vooral bij dik en dicht haar is het belangrijk om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling.
  • Lluisachtige stoffen mogen niet in contact komen met de slijmvliezen, men mag hun dampen niet inademen en in geen geval mogen sporen van de stoffen worden ingeslikt, bv indirect via de handen.

Zo raken volwassenen besmet met hoofdluis

Als een kind hoofdluis heeft, gaan de hoofden van hun speelkameraadjes gegarandeerd snel jeuken. Luizenplaag (pediculosis) heeft niets te maken met slechte hygiëne, zoals het te weinig wassen van je haar.

Waarom zijn er luizenalarmen, vooral op de kleuterschool en de lagere school? Luizen kruipen snel van kop tot kop als ze de kans krijgen. In kleuterscholen en scholen, waar veel kinderen op een kleine ruimte zitten, verspreiden ze zich snel. Kleine kinderen die tijdens het spelen geen veilige afstand houden, vormen de perfecte voedingsbodem voor de kleine bloedzuigers.

In principe kan iedereen met haar hoofdluis krijgen. Volwassenen moeten ook voorzichtig zijn – vooral met kleine kinderen thuis. Er is bijvoorbeeld een risico op overdracht van kind op ouder

  • knuffelen en knuffelen,
  • huiswerk maken of
  • Toneelstuk

Trouwens: luizen vinden hun gastheer zelden op kammen, handdoeken, hoeden en andere voorwerpen. De parasieten kunnen slechts korte tijd overleven zonder een bloedmaaltijd.

Hoofdluis: Kunnen ze worden voorkomen?

We hebben gezegd dat luizen niet van kop tot kop springen, maar van de ene persoon op de andere overgaan door min of meer direct contact. Om deze reden is de beste vorm van preventie die kan worden geïmplementeerd gebaseerd op het al op jonge leeftijd toepassen van bepaalde gedragsregels om de kans op het oplopen van pediculosis te minimaliseren. Gebruik daarom geen borstels, kammen, badlinnen, sjaals en kleding die niet van hen zijn en leer ze in het geval van kleine kinderen om geen persoonlijke spullen uit te wisselen met hun klasgenoten en deze, indien mogelijk, op een ongedeelde kluisje.

Hoofdluis bij volwassenen : Natuurlijke remedies

Om deze vervelende en vervelende parasieten te elimineren, kunnen verschillende natuurlijke remedies worden gebruikt.

Het handige en onmisbare hulpmiddel dat we u aanraden te kopen, is de beroemde fijnmazige kam om elke dag over het hoofd en door het haar te gaan. Met een eenvoudig en dagelijks gebaar kunt u de eieren (neten) identificeren en tijdig handelen.

Het kan handig zijn om de kam nat te maken in azijn en door het haar te halen, deze handeling verwijdert de neten en voorkomt de komst van nieuwe luizen.

Maar laten we eens kijken welke andere natuurlijke remedies van grote hulp kunnen zijn in de strijd tegen hoofdluis:

  • azijn zal je bondgenoot zijn, je kunt wat op vochtig haar gieten (na het wassen), goed verdelen en het haar ongeveer 10 minuten in een plastic zak wikkelen. Na het op zijn plaats te hebben gehouden, afspoelen;
  • altijd met de azijn en de vereniging van de mayonaise kun je een zeer effectief mengsel krijgen, je hebt een portie azijn en twee mayonaise nodig om te mengen. Het mengsel moet op het haar en de hoofdhuid worden gestrooid, je moet het twee uur laten inwerken; tot slot uitspoelen met lauw water en het haar ontwarren met de fijnmazige kam. Een keer per week je haar uitspoelen met een glas azijn, het heeft een hoog desinfecterend vermogen;
  • de eucalyptus-infusie is een andere natuurlijke remedie die het proberen waard is: kook wat water en voeg de eucalyptusbladeren toe, laat een kwartier trekken en giet de infusie vervolgens over de hele lengte van het gebladerte en op de hoofdhuid;
  • om de knoflookinfusie te verkrijgen, moet je een knoflookbol ondergedompeld in kokend water en twee uur laten rusten. Na deze tijd kunt u het water filteren en de knoflookinfusie op het hoofd gieten, een hele nacht laten inwerken door het hoofd met een doek te bedekken;
  • rozemarijn heeft een hoog reinigend vermogen, om de infusie te verkrijgen moeten de bladeren in kokend water worden gedroogd;
  • tea tree olie kan inwerken op luizen en neten en de verspreiding ervan voorkomen. Je kunt het combineren met een beetje neutrale shampoo en verrijken met een paar druppels etherische olie zoals lavendel, munt of eucalyptus.
Waarom krijgen volwassenen zelden luizen?

Meisjes zijn vaker dicht bij elkaar dan jongens, daarom krijgen ze vaker luizen. Het delen van kussens, handdoeken of haarborstels leidt zelden tot besmetting, wat plausibele infectieroutes voor volwassenen aanzienlijk vermindert. Hoe vaak je je haar wast maakt niet uit.

Waar komen luizen bij volwassenen vandaan?

Typische situaties waarin volwassenen luizen kunnen krijgen, zijn knuffelen, ravotten of spelen met besmette kinderen. De parasieten kunnen ook profiteren van dicht bij elkaar zitten tijdens het lezen of tv kijken om van het ene hoofd naar het andere te kruipen.

Hoe zich te ontdoen van hoofdluis bij volwassenen?

De kop wordt behandeld met specifieke producten zoals Pouxit of Apaisyl luizen. Het is noodzakelijk om de gebruiksaanwijzing te volgen en het product goed te verdelen over de hele schedel en het haar door al het haar van de wortels tot de punten te bedekken. Vergeet het linnengoed en de knuffels niet te behandelen…

Hoe kan een volwassene hoofdluis krijgen?

Ze worden overgedragen door direct contact, zelfs kort, of door uitwisseling van linnen (hoed, sjaal, pet, lakens, kussensloop en andere) of persoonlijke voorwerpen (kam, borstel, haarspeldje en andere). Op een voorwerp kunnen ze tot anderhalve dag in leven blijven, en neten zes dagen.

Share This Article
Leave a comment