Voorstadium diabetes type 2 symptomen

John
21 Min Read

De diabetes is een ziekte die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een overmatige hoeveelheid glucose (suiker) niveaus. Overmatige glucose, bekend als hyperglykemie, kan worden veroorzaakt door onvoldoende insulineproductie of de ontoereikende werking ervan; insuline is het hormoon dat het glucosegehalte in het bloed regelt. Er zijn twee meest bekende vormen van diabetes: type 1 diabetes (zonder insulinesecretie) en type 2 diabetes, als gevolg van verminderde insulinegevoeligheid door de lever, spieren en vetweefsel en/of verminderde secretie van insuline door de pancreas.

Voorstadium diabetesis een aandoening die een alarmbelpotentieel is voor het ontstaan van diabetes type 2. Bij prediabetes is de bloedsuikerspiegel (het glucosegehalte in het bloed) hoger dan normaal (hyperglykemie), maar niet hoog genoeg om diabetes te diagnosticeren. De pre-diabetes is een aandoening die kan ontstaan en veranderingen in uw levensstijl aanbrengt om uw risico op het ontwikkelen van de ziekte en de complicaties ervan te verminderen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende sporten zijn bijvoorbeeld belangrijke elementen zodat prediabetes niet evolueert naar diabetes type 2.

Wat is Voorstadium diabetes type 2?

Type 2 voorstadiumdiabetes is een zeer wijdverspreide ziekte over de hele wereld en de prevalentie ervan neemt voortdurend toe (naar verwachting meer dan 400 miljoen patiënten wereldwijd tegen 2030). De officiële classificatie identificeert diabetes type 2 als een defect in de insulinesecretie, dat in de loop van de tijd progressief kan verergeren en dat ontstaat door een reeds bestaande aandoening van insulineresistentie (perifere resistentie tegen insulinewerking en specifiek in de lever in de spieren en in het vetweefsel). ).

Lees ook :-Aften mond oma weet raadt

Oorzaak van voorstadium diabetes type 2

Pancreas overladen met te veel koolhydraten

Diabetes type 2 is erfelijk. Maar niet iedereen met aanleg voor deze koolhydraatstofwisselingsstoornis krijgt het ook echt. Het zogenaamde welvaartssyndroom is bepalend voor het uitbreken van de ziekte: te veel eten, gekoppeld aan te weinig beweging, bevordert de insulineresistentie.

Als je je lichaam voorziet van veel porties gemakkelijk bruikbare koolhydraten, houd je de alvleesklier constant in bedrijf. Insulineresistente mensen hebben meer insuline in hun bloed dan gezonde mensen, maar het lichaam kan de overmatige toevoer van suiker in het weefsel niet meer opvangen. Het voortdurend stijgende insulineniveau heeft elders effect: het lichaam slaat meer vet op – dit leidt tot obesitas en leververvetting is een frequente voorloper of begeleidende ziekte van diabetes. Gevaarlijke afzettingen vormen zich in de vaten. Als er ook een gebrek aan lichaamsbeweging is, d.w.z. er wordt nauwelijks bloedsuiker als energie door de spieren gebruikt, dan kan de insulineresistentie bijzonder snel toenemen.

In het ergste geval zal de alvleesklier uiteindelijk volledig falen.

De hoofdoorzaak van diabetes 2 is nog steeds onbekend, maar het herkent polygene en multifactoriële oorsprong, zozeer zelfs dat het niet als een enkele ziekte wordt beschouwd, maar als een reeks verschillende syndromen. Het risico op het ontwikkelen van de ziekte neemt toe met de leeftijd (komt meestal voor op volwassen leeftijd, na 30-40 jaar), met de aanwezigheid van obesitas en met het gebrek aan lichaamsbeweging, maar het wordt ook gediagnosticeerd bij kinderen en adolescenten. Bekendheid met de ziekte lijkt een belangrijke rol te spelen: ongeveer 40% van de type 2 diabetici heeft eerstegraads familieleden (ouders of broers en zussen) die door dezelfde ziekte zijn getroffen.

Lees ook :- Munchausen by proxy

Wat zijn de symptomen van voorstadiumdiabetes type 2?

Algemene malaise en vermoeidheid zijn de eerste tekenen dat de geconsumeerde voedselenergie (koolhydraten/suiker) de lichaamscellen niet bereikt vanwege insulineresistentie. Maar wie gaat daarvoor naar een dokter? De kans op genezing in dit stadium (prediabetes) is nog steeds uitstekend. Bij het stellen van de diagnose “diabetes type 2” is er vaak al gevolgschade aan het cardiovasculaire systeem.

De volkstaal noemt ook diabetes diabetes en noemt daarmee al het belangrijkste symptoom: detectie van suiker in de urine. Als de bloedsuikerconcentratie duidelijk te hoog is, scheidt het lichaam suiker uit in de urine. Andere tekenen van vergevorderde diabetes type 2 voorstadium:

  • dorst
  • frequent urineren
  • Groeiachterstand, bedplassen, gewichtsverlies (bij kinderen)
  • Vermoeidheid, zwakte, duizeligheid
  • Visuele achteruitgang, veranderend gezichtsvermogen
  • droge huid, jeuk
  • afwisselend verlies van eetlust en hongergevoelens
  • Potentiestoornissen / verlies van libido
  • Spiertrekkingen
  • Zenuwaandoeningen
  • slecht genezende wonden, vooral aan de voeten
  • Misselijkheid, buikpijn
  • Urineweginfecties
  • Onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen
  • Geestelijke veranderingen zoals agressief gedrag

Belangrijkste risicofactoren voor voorstadium diabetes type 2

  • Je hebt meer kans op prediabetes als je in een risicogroep voor diabetes type 2 zit

Onderzoekers hebben een aantal mensen geïdentificeerd die een grotere kans hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen. Volgens de Mayo Clinic lopen deze mensen ook een hoger risico op prediabetes. Deze factoren omvatten erfelijkheid en familiegeschiedenis. Als diabetes type 2 is vastgesteld in uw directe familie, moeder of vader, broer of zus of kind, loopt u een groter risico.

Wat veel mensen ook negeren als het om familiegeschiedenis gaat, is dat je etniciteit er ook toe doet. U heeft meer kans op het ontwikkelen van voorstadiumdiabetes of diabetes type 2 als u van Aboriginal, Zuid-Aziatische, Aziatische, Afrikaanse of Latijns-Amerikaanse afkomst bent. U kunt uw genen niet veranderen, maar u kunt het risiconiveau wel veranderen. Aangezien diabetes erfelijk is, is het logisch om de gezondheid van iedereen in uw gezin te verbeteren. Als het hele gezin betere voedingskeuzes maakt en meer beweegt, zijn jullie allemaal beter in staat om prediabetes en diabetes te voorkomen.

  • Je hebt een zittend leven

Als u sedentair bent of niet veel beweegt, is uw risico op het ontwikkelen van diabetes en prediabetes groter. Alleen al door fysieke activiteit aan uw leven toe te voegen, vermindert u twee risicofactoren voor diabetes. Aan de ene kant verlaagt lichaamsbeweging de insulineresistentie en aan de andere kant helpt fysieke activiteit je ook om af te vallen, overgewicht is een extra risicofactor die we later zullen zien. .

  • U loopt meer risico op prediabetes als u ouder bent dan 40 jaar.

Hoewel het waar is dat diabetes type 2 bij steeds jongere mensen wordt gediagnosticeerd, komt de ziekte vaker voor bij mensen boven de 40. “Hier vinden we de massa. Daarom raden we routinematige screening aan voor iedereen vanaf 40 jaar”, zegt dr. Harris. Het risico op prediabetes en diabetes neemt toe naarmate u ouder wordt. In die zin zou iedereen na 40 jaar op diabetes moeten worden getest. Maar het kan een goed idee zijn om nog eerder te testen als u tot een of meer van de risicogroepen behoort. Je beste wapen? Praat met uw arts over welke diabetestests voor u geschikt zijn.

  • U heeft een gezondheidsprobleem gerelateerd aan prediabetes

Soms kan de toestand van uw lichaam wijzen op een hoge bloedsuikerspiegel. Als u te zwaar bent, dat wil zeggen, als uw body mass index hoger is dan 25, kunt u prediabetes hebben. Bovendien wordt abdominale obesitas (buikvet) geassocieerd met een hoog risico op diabetes. Gewichtstoename verhoogt de insulineresistentie, wat een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt. U kunt ook prediabetes krijgen als uw bloeddruk hoog is, uw cholesterolgehalte hoog is of als u een hartaandoening heeft.

  • Sommige vrouwen lopen meer risico

Terwijl mannen meer risico lopen om diabetes te ontwikkelen, hebben sommige vrouwen meer kans op diabetes en prediabetes dan anderen. Deze groep omvat vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom, een vrouwelijke hormonale onbalans die onregelmatige menstruatie kan veroorzaken. Moeders die zijn bevallen van baby’s die meer dan 4,1 kg wegen, lopen ook risico. Zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes, een diabetes die uniek is voor zwangerschap, hebben zeven keer meer kans op diabetes type 2 dan andere moeders.

Net als mensen in andere risicogroepen, vergroot u uw kansen door op uw dieet te letten en actief te blijven. Als u prediabetes heeft, kan medicatie om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden een voordeel zijn. Raadpleeg hiervoor uw arts.

  • U heeft symptomen van klassieke diabetes

“De overgrote meerderheid van de mensen met voorstadiumdiabetes type 2 heeft geen symptomen”, zegt dr. Harris. Maar in sommige gevallen kunnen mensen met een hoge bloedsuikerspiegel meer dorst krijgen, vaker moeten plassen of onverklaarbare vermoeidheid. “Over het algemeen is prediabetes meestal erg subtiel”, zegt Dr. Harris. Andere symptomen om op te letten zijn onder meer verhoogde honger, wazig zien en onverklaarbaar gewichtsverlies.

  • Je hebt vreemde nieuwe donkere vlekken op je huid

Mensen met symptomen van voorstadium diabetes type 2 kunnen ook een huidaandoening ontwikkelen die acanthosis nigricans wordt genoemd. Het manifesteert zich als dikke, donkere vlekken op het lichaam met plooien. Acanthosis nigricans komt vaak voor in de nek, oksels, binnenkant van de ellebogen, achter de knieën en op de vingers.

  • U slaapt niet of krijgt geen goede nachtrust

Mensen die minder dan zes uur per nacht slapen, hebben meer kans op prediabetes. Onderzoekers denken dat dit het resultaat is van verbanden tussen hormonen, het zenuwstelsel en slaapstoornissen. Bovendien kan slaap van slechte kwaliteit volgens de Canadian Diabetes Guide leiden tot gewichtstoename, verhoogde insulineresistentie en verminderd functioneren gedurende de dag.

Lees ook :- Blinde darm ontsteking

Diagnose door middel van bloedsuikertesten

Eerst wordt de bloedsuikerspiegel bepaald in de spreekkamer. Er wordt onderscheid gemaakt tussen nuchtere bloedsuikerspiegel en incidentele bloedsuikerspiegel. Een normale nuchtere bloedsuikerspiegel is niet meer dan 100 milligram per deciliter. Prediabetes kan aanwezig zijn met nuchtere bloedsuikerspiegels tot 125 milligram per deciliter. Als de waarden nog hoger zijn, is er een vermoeden van diabetes mellitus. Daarnaast wordt een glucosetolerantietest uitgevoerd en wordt de zogenaamde langdurige bloedsuiker bepaald: de glyco-hemoglobine (“versuikerd” bloedpigment, om zo te zeggen) geeft informatie over de gemiddelde bloedsuikerconcentratie over de afgelopen acht tot twaalf weken.

Als diabetes mellitus wordt vastgesteld , moeten de fundus van het oog, urine, bloeddruk, zenuwen en voeten worden onderzocht en moeten de bloedlipiden- en nierwaarden worden bepaald.

Behandelingen van Voorstadium diabetes type 2

Er zijn verschillende behandelingen voor diabetes type 2. De verspreiding van dit type houdt grotendeels verband met de toename van obesitas en een zittende levensstijl, daarom vormen goede voeding en constante lichaamsbeweging de hoeksteen van de diabetesbehandeling. Slechts 10% van de patiënten met voorstadiumdiabetes type 2 behoudt echter een goede controle over de ziekte bij afwezigheid van farmacologische behandeling in de tijd, en in ieder geval bevelen nationale en internationale richtlijnen aan om medicamenteuze therapie te associëren met educatieve therapie (gekoppeld aan levensstijl). De beschikbare medicijnen voor de behandeling van diabetes type 2 zijn:

Secretagogische geneesmiddelen (sulfonylureumderivaten): werken op het metabolisme van suikers; ze kunnen gewichtstoename en hypoglykemie veroorzaken omdat ze de alvleesklier stimuleren om insuline te produceren, maar niet worden gereguleerd door de hoeveelheid circulerende suiker.

  • Biguaniden (metfromina): ze verbeteren de perifere gevoeligheid van de normaal geproduceerde insuline, ze hebben een licht positief effect op het lichaamsgewicht, ze kunnen problemen veroorzaken in het maagdarmkanaal.
  • Thiazolidinedionen: ze verbeteren ook de perifere gevoeligheid van de insulinewerking, ze werken op het metabolisme van suikers, ze verlagen de triglyceriden (ze kunnen het HDL-cholesterol verhogen), ze kunnen gewichtstoename veroorzaken.
  • GLP-1-receptoragonisten: ze stimuleren de pancreas om op fysiologische wijze insuline te produceren, daarom kunnen ze in verband met hyperglykemie gewichtsverlies in sommige gevallen zelfs belangrijk bevorderen, maar kunnen ze aandoeningen aan het maagdarmkanaal veroorzaken.
  • DPP-4-remmer: effecten op het suikermetabolisme op een vergelijkbare manier als de vorige, maar met kleine en geen effecten op het gewicht.
  • Alfa-glucosidaseremmers: verminderen de intestinale absorptie van glucose.
  • Insuline: Zelfs patiënten met voorstadiumdiabetes type 2 kunnen vaak baat hebben bij een behandeling met subcutane insuline die soms gepaard gaat met de hierboven beschreven therapieën.

Bij diabetespatiënten zijn de gewenste glycemische waarden:

  • Nuchter en voor de maaltijd (vóór de lunch en voor het avondeten) bloedglucose tussen 90-130 mg/dl;
  • Postprandiale bloedglucose (twee uur na de maaltijd) <180 mg/dl;
  • Geglyceerde hemoglobine <7%

Er is geen geldige medicamenteuze therapie voor alle type 2-patiënten, maar voor elk van hen kan er een gepersonaliseerde therapie zijn in relatie tot de verschillende kenmerken.
De diabetespatiënt moet roken vermijden, ook farmacologisch de bloeddruk en bloedvetwaarden (LDL-cholesterol en triglyceriden) controleren.

Is prediabetes omkeerbaar?

Absoluut! U kunt uw prediabetes terugdraaien door veranderingen in levensstijl aan te brengen, waaronder:

  • Evalueren van voedselkeuzes. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je het voedsel waar je van houdt niet te elimineren. Voor de beste kans op succes op de lange termijn, werkt u samen met uw diëtist om een ​​maaltijdplan op te stellen dat nog steeds uw favoriete voedsel bevat met kleine afwisselingen indien nodig, zodat u zich niet beroofd voelt en het op lange termijn kunt volhouden. Enkele voorbeelden hiervan zijn het verwisselen van witte rijst voor bloemkoolrijst als bijgerecht bij uw gebruikelijke gerechten, of het verwisselen van “zoodles” gemaakt van pompoen of andere groenten voor pasta, zodat u nog steeds kunt genieten van uw favoriete recepten met minder zetmeel.
  • Oefening. Lichaamsbeweging is om een ​​aantal redenen een geweldige manier om prediabetes om te keren. Ten eerste kan een fitnessregime u helpen de kilo’s kwijt te raken die uw risico op prediabetes verhogen zonder een beperkend dieet te volgen. Bovendien verbruikt uw lichaam tijdens het sporten meer glucose, wat helpt om het uit uw bloedbaan te verwijderen. Ten slotte activeert lichaamsbeweging een celreceptor genaamd GLUT-4, die daadwerkelijk helpt glucose uit uw bloedbaan te absorberen en naar uw cellen te verplaatsen. Cardio en gewichten zijn beide oefeningen die het GLUT-4-mechanisme helpen activeren. De American Diabetes Association beveelt elke week ten minste 150 minuten matige lichaamsbeweging aan, wat meestal vijf keer per week 30 minuten is. Maar je kunt het ook opdelen in langere trainingen op dagen dat je meer tijd hebt als je weet dat je het te druk hebt om op anderen te trainen.
  • Gewicht verliezen. Als uw arts u medisch heeft geadviseerd om af te vallen voor prediabetes en u weet niet waar u moet beginnen (of u heeft al alle diëten geprobeerd zonder resultaat), vraag dan om hulp. Denk er eens over na: u huurt een accountant in voor uw belastingen, u betaalt een monteur om uw auto te onderhouden in plaats van er zelf achter te komen. Evenzo, als gewichtsverlies belangrijk voor u is om uw gezondheid in de toekomst te beschermen en diabetes te voorkomen, is het de moeite waard om professionals in te schakelen om u te helpen bij uw reis naar gewichtsverlies. Slechts 5 tot 10% van uw lichaamsgewicht verliezen kan uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 aanzienlijk verminderen en uw prediabetes elimineren, dus investeer in een voedingsdeskundige en trainer als u het in het verleden te moeilijk vond om af te vallen. Veel gezondheidsplannen betalen voor diabetesvoorlichters en fysiotherapie, en uw arts kan met u samenwerken om u in contact te brengen met diensten die beschikbaar zijn om u te helpen slagen binnen uw budget. Onverzekerd? Door voedingsdeskundigen aanbevolen apps zoals Cronometer en Mindful Eating Tracker ($ 2,99) nemen de focus weg van het tellen van calorieën en informeren u over wat u eet, terwijl ze u helpen betere voedselkeuzes te maken.
  • Medicatie. Als u een zeer hoog risico loopt op het ontwikkelen van diabetes type 2 nadat u de diagnose prediabetes heeft gekregen vanwege comorbiditeiten zoals obesitas, kan uw arts een medicijn aanbevelen zoals metformine, dat ervoor zorgt dat uw lever geen glucose meer aanmaakt als u het niet nodig heeft , zodat uw glucosewaarden binnen een veiliger bereik blijven.

Hoe diabetes type 2 te voorkomen?

Om het ontstaan ​​van diabetes type 2 te voorkomen, is het raadzaam om een ​​gezonde levensstijl aan te nemen: het is namelijk aangetoond dat het uitvoeren van aërobe lichamelijke activiteit met matige intensiteit van 20-30 minuten per dag of 150 minuten per week, gepaard gaat met een verlies van 10 % van het lichaamsgewicht, vermindert de incidentie van voorstadiumdiabetes type 2 met 60%.

Voeding is ook belangrijk: een voeding rijk aan verzadigde vetzuren (dierlijke vetten) verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes, terwijl de gedeeltelijke vervanging van deze laatste door onverzadigde vetzuren dit vermindert (omega 3).

Voor een adequate behandeling van voorstadiumdiabetes type 2 diabetes is het van belang toegang te hebben tot gespecialiseerde centra waar sprake is van interactie tussen de verschillende specialisten (diabetologen, oogartsen, nefrologen, cardiologen) voor een adequate beheersing van risicofactoren en het screenen van complicaties evenals de behandeling van hetzelfde, gebruik van innovatieve therapieën (incretines, nieuwe insulines, nieuwe medicijnen die binnenkort op de markt verkrijgbaar zijn) geassocieerd met onmisbare educatieve technieken (groepstherapie, fysieke activiteit, adequate dieettherapie).

Wat te eten als je pre-diabetes hebt?

geef de voorkeur aan brood, pasta en volkoren granen. Beperk snoep drastisch. Verminder de hoeveelheid geconsumeerde verzadigde dierlijke vetten, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan de zogenaamde goede of onverzadigde vetten, zoals omega 3 en omega 6. Geef de voorkeur aan caloriearm voedsel, rijk aan vezels en antioxidanten zoals verse groenten en fruit.

Hoe wordt prediabetes herkend?

Aangezien bloedglucosewaarden lager dan 100 mg/dl als normaal worden beschouwd, wordt gesuggereerd dat prediabetes dat bereik van nuchtere bloedglucosewaarden tussen 100 en 125 mg/dl dekt. Deze aandoening heeft de definitie gekregen van “abnormale nuchtere glucose” (Verslechterde nuchtere glucose of Ifg).

Hoe weet u of u diabetes type 2 heeft?

Symptomen die verband houden met diabetes type 2 zijn over het algemeen de volgende:
polyurie (verhoogd urinevolume en frequentie van urineren)
polydipsie (verhoogde dorst)
wazig zicht.
vermoeidheid.
wonden die langzamer genezen.

Share This Article
Leave a comment