Moeilijk ademen door neus

John
15 Min Read

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Een goed functionerende en vrije neusademhaling is echter een voorwaarde voor een nacht zonder snurken. Als de neus vernauwd of misplaatst is, stimuleert dit vervelende geluiden. We laten u kennismaken met verschillende oplossingen – van neusspreiders tot neusdouches.

De neusademhaling

Als de neus vernauwd of scheef zit – bijvoorbeeld door zwelling van het slijmvlies bij een klassieke verkoudheid of een anatomische bijzonderheid zoals poliepen, vergrote neusschelpen of een scheef neustussenschot – neemt de luchtwegweerstand toe. Met andere woorden, u heeft moeite met in- en uitademen. De weerstand en knelpunten leiden tot turbulentie in de ademluchtstroom en dit zorgt ervoor dat het omringende weefsel gaat trillen. Fysiek is dit mechanisme vergelijkbaar met dat van een fluitend persluchtventiel.

In veel gevallen is een verstoorde neusademhaling niet de oorzaak van snurken, maar een belangrijke oorzaak. Want als mensen tijdens het slapen moeite hebben met ademhalen door hun neus, schakelen ze onbewust over op mondademhaling. Dit bevordert echter het mondsnurken, d.w.z. een vorm van snurken waarbij de stroom van ademlucht ervoor zorgt dat het gehemelteweefsel gaat trillen. Door de mond ademen is niet alleen vervelend vanwege het geluid, maar het verhoogt ook de vatbaarheid voor infecties, omdat de ademluchtfilterfunctie van de neus faalt. Bacteriën en virussen die in de lucht zweven, worden ongefilterd ingeademd in de longen en bevorderen infecties.

Verstopte neus – wat zit erachter?

Verstopte neus - wat zit erachter?

Voor een “vrije” neus is meer nodig dan alleen de luchtstroom bij het in- en uitademen. De perceptie van een heldere neus, van een onbelemmerde neusademhaling, ontstaat in de hersenen. Daar wordt verschillende informatie verwerkt tot een perceptie van de ademhaling. De koeling van het slijmvlies tijdens het inademen door verdamping op het vochtige slijmvliesoppervlak is essentieel, vergelijkbaar met het koelen van een natte huid in de wind. Dit is waarschijnlijk nog belangrijker voor de waargenomen ademhaling dan de meetbare weerstand van de neus.

Iedereen weet dat een afwijkend septum een verstopte neus kan veroorzaken, vaak eenzijdig. Bij smalle neusgaten kunnen de neusgaten ook worden ingezogen bij het inademen. Dit is op het eerste gezicht van buitenaf te zien en is vooral vervelend bij het sporten.

Mogelijke factoren voor een verstopte neus en verstopte neusademhaling zijn:

  • Zwelling van het slijmvlies als reden voor een verstopte neus
  • Afwijkend septum als reden voor een verstopte neus
  • Instabiele neusgaten als reden voor een verstopte neus

Lees ook :- Ziekte van perthes

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een slechte neusademhaling?

Aandoeningen die verband houden met moeilijk ademen door de neus zijn vaak te wijten aan anomalieën van de interne of externe anatomie.

Laten we samen de mogelijke oorzaken ontdekken:

  • Zwakte van het kleine kraakbeen dat de punt van de neus vormt en dat tijdens het ademen in de neus buigt, waardoor de luchtstroom wordt beperkt
  • Overmatige vergroting van de neusschelpen (kleine sponsachtige botten aanwezig in de neus), wat een vernauwing van de natuurlijke ruimte in de neus en een vermindering van de doorgang van de luchtstroom veroorzaakt;
  • Vernauwing van het middelste derde deel van de neuspiramide (de zogenaamde interne neusklep), een veelvoorkomend probleem bij mensen met een lange en smalle neus. In deze gevallen kunnen ademhalingsmoeilijkheden vooral optreden tijdens lichamelijke activiteit;
  • Afwijkend neustussenschot, dat de neusholte vernauwt aan de zijde van de afwijking en aan de andere kant, bepaalt een compenserende toename van het volume van de neusschelp (benige plooiing in de neus), om de inademingscapaciteit verder te verminderen.

Lees ook :- Neuro-endocriene tumor levensverwachting

Wat zijn de gevolgen van een verstopte neusademhaling?

De meest voorkomende klachten zijn belemmering van de ademhaling door de neus en reukverlies. Een blijvende verkoudheid met of zonder etterende, d.w.z. groengele neusafscheiding wordt vaak gemeld. We zoeken altijd eerst naar de onderliggende oorzaken, b.v. bijv. allergieën. Elke vermijdbare operatie betekent een onnodig risico voor de patiënt. Alleen als de behandeling met medicatie niet tot het gewenste succes heeft geleid, adviseren wij u een operatie te ondergaan.

Bij sommige patiënten leiden verder onderzoek tot de diagnose van een afwijkend neustussenschot, waarvan wordt gezegd dat het de twee helften van de neus in ongeveer gelijke ruimtes verdeelt. Andere patiënten hebben een chronische ontsteking in hun neusbijholten (NSH). In beide gevallen kan vaak alleen een operatie helpen. Ons doel is om te opereren aan de oorzaak van de symptomen en niet alleen aan de gevolgen, omdat we onszelf en onze patiënten blijvend succes wensen. We voeren daarom slechts zelden geïsoleerde ingrepen uit op de holle lichamen van de neus. Een neusoperatie is geen pretje en daarom willen wij de laatste, zo niet altijd de eerste zijn die aan uw neus geopereerd wordt.

Operaties aan het neustussenschot en de NNH zijn vaak nodig om weer door de neus te kunnen ademen. Na operaties aan de NNH is het noodzakelijk om ze enkele weken te verzorgen om de ziekte te laten genezen. Na een operatie aan de NNH voeren wij minimaal een jaar, maar meestal twee jaar nazorg uit. We proberen een recidief van de ontsteking vroeg op te sporen en gebruiken vervolgens medicijnen om de ziekte in een vroeg stadium te genezen.

De neus is een orgaan met een zeer goede bloedtoevoer, zelfs kleine verwondingen kunnen leiden tot ernstige bloedneuzen. Daarom moeten we er na een operatie voor zorgen dat er geen bloeding of kneuzing van het neustussenschot ontstaat. Beiden zouden het hele succes van de operatie teniet kunnen doen. De neus is meestal twee dagen na de operatie verpakt. Dit om bloedingen en blauwe plekken te voorkomen. Het is echter erg ongemakkelijk omdat de neus verstopt is en omdat de constante druk pijn veroorzaakt die met pijnstillers moet worden behandeld. Veel patiënten klagen ook over slapeloosheid omdat ze niet goed kunnen slapen met hun mond open. Dergelijke klachten kunnen aanzienlijk worden verminderd door moderne procedures. Deze zachte procedures resulteren in minder wondoppervlakken, zodat een tamponade kan worden achterwege gelaten. Bij operaties van NNH plaatsen we sponsachtige medicatiedragers die doordrenkt zijn met antibloedingsmedicatie. Tegelijkertijd is de nabehandeling veel prettiger omdat oud bloed en wondvocht minder vaak na de operatie hoeft te worden weggezogen. De operatie kan dan poliklinisch worden uitgevoerd. Wij besparen u en uw kostendrager een ziekenhuisopname. Deze procedures brengen voor ons echter meer inspanning en extra kosten met zich mee. Dit moeten wij bij u in rekening brengen omdat het niet wordt gedekt door de wettelijke zorgverzekering en in bepaalde gevallen (hulp) door de particuliere zorgverzekering. Uiteraard informeren wij u hier voor elke operatie uitgebreid over.

Video-endoscopische technologie met HD-videosystemen is nu de standaard in NNH-chirurgie. De inmiddels zeer goede resultaten van operaties aan de NNH gelden alleen voor dit soort operaties. Je moet niet tevreden zijn met minder. In de afgelopen 20 jaar zijn er navigatiesystemen ontwikkeld voor chirurgie, die nu een hoge mate van precisie hebben bereikt. In de NNH maken ze nog zachtere en tegelijk grondigere operaties mogelijk. Er zijn nog geen grote studies die bewijzen dat deze techniek voordelen heeft voor patiënten in ons vakgebied. Het is echter nooit een nadeel voor de patiënt geweest als de chirurg een beter overzicht had over het operatiegebied. De NNH is een uiterst verwarrend operatiegebied met zeer belangrijke en kwetsbare structuren in de directe omgeving.

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​patiënt na een operatie bij NNH opnieuw ziek wordt. In de helft van deze gevallen was de eerste operatie niet uitgebreid genoeg. In deze gevallen bleef ontstoken weefsel achter op kritieke of slecht toegankelijke plaatsen, van waaruit de ziekte opnieuw begint. Elke tweede vervolgoperatie kon daarom worden vermeden door het consequente, uitgebreide gebruik van intra-operatieve navigatie. Deze techniek bieden wij dan ook aan iedere patiënt die door ons op het NNH geopereerd moet worden. Helaas worden de kosten niet vergoed door de zorgverzekeraars en alleen door enkele particuliere zorgverzekeraars. Voor uitgebreide onderzoeken en verdere informatie staan ​​wij persoonlijk tot uw beschikking tijdens ons spreekuur.

Lees ook :- Gescheurde pees schouder

Oplossingen voor moeite met ademhalen door de neus

Neusspray: xylometazoline
Xylometazoline, een stof die wordt gebruikt in neussprays, kan op korte termijn verlichting bieden. Het wordt vaak gebruikt bij verkoudheid.

Xylometazoline zorgt ervoor dat kleine bloedvaten in het neusslijmvlies samentrekken, waardoor het opzwelt. Zo wordt de neus niet langer geblokkeerd en wordt de ademhaling vergemakkelijkt. Deze neussprays mogen echter niet langer dan een week worden gebruikt, omdat ze het slijmvlies uitdrogen en verslavend zijn. Er zijn alternatieven voor zeezout of etherische oliën, die ook de slijmvliezen moeten ontlasten en die geen risico vormen. Er zijn echter weinig wetenschappelijke studies over hun effectiviteit tegen snurken.

Neusdouche
Neusspoelingen helpen overtollige neusafscheidingen uit de neusholte te spoelen, vooral in het geval van verkoudheid. Het gebruik van zouten in het water is ook bedoeld om de zwelling van het slijmvlies te verminderen.

De neusdouchetip wordt in een van de neusgaten gestoken. Water komt binnen via het ene neusgat en moet via het andere naar buiten. Het slijm dat de neus blokkeerde, wordt geëlimineerd. Bovendien helpen neusspoelingen ook mensen met pollenallergieën tijdens het pollenseizoen. Zo heeft u geen moeite meer met ademhalen door uw neus.

Neusstrips
De neusstrips plakken aan de neusbruggen en verwijden de neusgaten voorzichtig van buitenaf. De luchtwegen, vooral de ingangen naar de neus (nasale atrium), worden open gehouden.

Een paar jaar geleden waren neusstrips erg populair bij voetballers, die ze tijdens wedstrijden droegen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een betere neusademhaling de prestaties tot 30% verbetert.

Neusspreiders / neuskegels
Neusspreiders, of neuskegels, worden gebruikt om de neusgaten te verwijden en open te houden. In tegenstelling tot de strips werken ze van binnenuit. Er zijn verschillende soorten neusspreiders. De meest voorkomende zijn vleugelvormig en buisvormig. Er zijn ook speciale vormen en combinaties, zoals de vorm van het anker.

Neusspreiders of neusgat-retractors kunnen ook mensen met allergieën helpen. Er zijn speciale neusretractors met daarin een schuimfilter, dat de ingeademde lucht filtert. Dit vermindert de blootstelling aan pollen, huisstof en dierenhaar, die de slijmvliezen van de neus kunnen uitdrogen en irriteren.

Een stent voor de neus

AlaxoLito is een stent ontworpen voor de neus. Stents, of stents, worden voornamelijk gebruikt bij hartchirurgie om verstopte slagaders te openen. Ze bestaan uit een dun, buisvormig metalen rooster dat het bloedvat zachtjes uitrekt of verwijdt en druk uitoefent op de wand.

De AlaxoLito is natuurlijk groter dan hartstents, maar het principe is hetzelfde. Wanneer het in de neus wordt ingebracht, zet het metalen gaas uit en zet het de neusluchtwegen uit. De AlaxoLito kan door de gebruiker in de neus worden geplaatst en ’s ochtends worden verwijderd. Dit hulpmiddel is met name aangewezen bij te brede neusschelpen.

Hoe de neusademhaling te verbeteren?

Een eenvoudige manier om de neusademhaling tijdens de slaap – en ook overdag – te verbeteren, zijn zogenaamde neusstrips, een neuspleister die de neusgaten van buitenaf verspreidt. Volgens klinische onderzoeken vermindert de pleister de neusweerstand met ongeveer 14 tot 25%.

Wat te doen als u moeite heeft met ademhalen?

Mensen met kortademigheid in rust, pijn op de borst, hartkloppingen of verminderd bewustzijn, opwinding of verwarring, of moeite om lucht in of uit de longen te krijgen, moeten onmiddellijk naar de eerste hulp gaan.

Wat veroorzaakt kortademigheid?

Het kan worden veroorzaakt door toestanden van angst of stress, of door verschillende ziekten, waaronder: cystische fibrose, myocardinfarct, hartfalen, ventriculaire hypertrofie, laryngitis, pleuritis, hiatale hernia, tracheïtis, colorectale kanker, strottenhoofd kanker, longkanker, longontsteking, reflux …

Hoe zie je of je goed ademt met je neus?

Een KNO-bezoek, via twee basismanoeuvres, zoals rhinoscopie en fibrorinoscopie, stelt de KNO in staat om vast te stellen of de patiënt al dan niet goed door de neus kan ademen, waarbij de neusholten volledig worden beoordeeld.

Share This Article
Leave a comment