Maag darm infectie

John
15 Min Read

We hebben het over virale gastro-enteritis. Wat is dat? Het is een darminfectie die wordt gekenmerkt door enkele tekenen. Type waterige diarree, buikkrampen, misselijkheid of braken. Soms zelfs koorts. Veel mensen noemen het gastro-interitis, maar de juiste term is gastro-enteritis. De meest voorkomende manier om dit type virale darminfectie te krijgen, is door contact met een geïnfecteerde persoon. Of door besmet voedsel of water in te nemen.

Virale gastro-enteritis wordt vaak buikgriep genoemd. Bij gezonde mensen herstellen we gemakkelijk. Zonder complicaties. Maar voor zuigelingen, ouderen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem is dit niet het geval. In sommige gevallen kan virale gastro-enteritis dodelijk zijn. Er is geen specifieke behandeling voor virale darminfecties. Dus het voorkomen van het darmvirus is de sleutel.

Vermijd eerst voedsel en water dat besmet kan zijn. Ten tweede is grondig en frequent handen wassen vereist. Welke zijn de beste verdediging die we hebben.

Oorzaken van maag darm infectie

Oorzaken van maag darm infectie

Verschillende oorzaken kunnen gastro-enteritis veroorzaken. Virussen of bacteriën zijn meestal verantwoordelijk voor deze ziekte, die de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel beschadigen. Ook bestaat de mogelijkheid dat de slijmvliezen worden aangetast door ioniserende straling zoals radioactieve straling of röntgenstraling.

Bacteriën en virussen of, zelden, parasieten zijn de triggers

Bacteriële ziekteverwekkers zoals salmonella, shigella, campylobacter en virussen zoals norovirus veroorzaken vaak gastro-intestinale griep. In zeldzame gevallen wordt gastro-intestinale ontsteking veroorzaakt door verschillende parasieten zoals lamblia of amoeben.

Ziekteverwekkers vernietigen het darmslijmvlies

Afhankelijk van de ziekteverwekker ontwikkelen zich verschillende symptomen. Normaal gesproken zorgen de triggers van de gastro-enteritis ervoor dat de slijmvliezen in de darmen in verschillende mate worden vernietigd. Om deze reden kan het maag-darmkanaal het ingenomen voedsel niet meer verteren. Het onverteerde voedsel bindt water. Als gevolg hiervan wordt de ontlasting dun.

Bacteriële toxines leiden vaak tot verlies van water en zout

Bacteriële vergiften, zogenaamde toxines, leiden bij sommige vormen van gastro-intestinale griep tot een verhoogd verlies van zout of water door het slijmvlies van de darm. Deze gifstoffen komen meestal het lichaam binnen via bedorven voedsel en veroorzaken vaak een ontsteking van het maagslijmvlies.

Drugs en ioniserende straling als verdere oorzaken

Medicijnen kunnen ook toxische gastro-enteritis veroorzaken. Ook bestaat de mogelijkheid dat de gastro-intestinale griep wordt veroorzaakt door ioniserende straling. Een voorbeeld is de behandeling van kanker. Tijdens de therapie is er ernstige schade aan het darm- of maagslijmvlies. Het kan zijn spijsverteringsfunctie niet meer vervullen.

Lees ook :- Bacterie in darmen: Vijanden voor welzijn?

Symptomen van maag darminfectie

Symptomen van het darmvirus: wat zijn dat? Triviaal zijn het deze. Misselijkheid, braken, diarree, koorts (niet altijd). Het wordt gewoonlijk buikgriep genoemd. Gastro-enteritis is niet hetzelfde als de buikpijn die soms gepaard gaat met de klassieke griep. Dat wil zeggen, het heeft niet dezelfde problemen die af en toe de maag aantasten terwijl wij er last van hebben.

In feite treft de klassieke griep alleen de luchtwegen. Dat wil zeggen, neus, keel en longen. Het gastro-intestinale virus daarentegen valt de darm rechtstreeks aan. Veroorzaakt verschillende tekenen en symptomen. Zoals deze.

  • Waterige, meestal niet-bloedige diarree
  • Krampen en buikpijn
  • Misselijkheid, braken of beide
  • Af en toe spierpijn of hoofdpijn
  • Lage koorts (darmvirus met koorts)

Symptomen van een gastro-intestinale infectie kunnen optreden binnen 1-3 dagen na infectie. Ze kunnen ook variëren van mild tot ernstig.

Lees ook :- Darmontsteking symptomen vrouw

Duur van het darmvirus

Hoe lang duurt het darmvirus? Symptomen duren meestal maar een dag of twee. Maar soms kunnen ze tot 10 dagen aanhouden. Aangezien de symptomen van het darmvirus vergelijkbaar zijn met die van bacteriën, is het gemakkelijk om virale diarree te verwarren met diarree veroorzaakt door bacteriën. Deze laatste zijn bijvoorbeeld Clostridium difficile, Salmonella en Escherichia Coli.

Lees ook :- Galstenen symptomen vrouwen

Diagnose maag darminfectie

Meestal wordt de diagnose gesteld op basis van een lichamelijk onderzoek en de typische symptomen, evenals een medische geschiedenis. In zeldzame gevallen zijn bloedmonsters vereist.

Bij aanhoudende diarree met vermenging van bloed, die is opgetreden na behandeling met antibiotica, bestaat het vermoeden van ‘pseudomembraneuze colitis’. De arts onderzoekt de ontlasting op Clostridium difficile-bacteriën. Een colonoscopie kan nodig zijn. Als de arts een meldingsplichtige infectie vermoedt, zoals een vergiftiging met campylobacter of salmonella, bestelt hij vaak een ontlastingsmonster.

Om de diagnose te stellen, stelt de arts tijdens het onderzoek enkele vragen. Hij informeert naar de duur van de ziekte. Daarnaast moet de betrokkene informatie verstrekken over de frequentie van de stoelgang en de aard van de ontlasting. Daarnaast wil de arts weten of er maag-darmziekten zijn opgetreden in de persoonlijke omgeving of dat betrokkene recent in het buitenland is geweest.

Verspreiding en risico op infectie

Het risico op infectie hangt volledig af van de oorzaak van de ziekte. Sommige ziekteverwekkers verspreiden zich via de fecaal-orale uitstrijkinfectie: de ziektekiemen van ontlasting of braaksel, die zich bijvoorbeeld aan gedeelde toiletten hechten, worden door andere mensen op ongewassen handen overgedragen en uiteindelijk oraal ingeslikt. Dit is hoe de ziekteverwekkers in het maagdarmkanaal terechtkomen en tot de klassieke symptomen leiden. De infecties kunnen ook worden overgedragen door het eten van besmet voedsel of water.

Andere ziekteverwekkers worden overgedragen als druppelinfecties: ze worden verspreid door het inademen van kleine luchtdeeltjes – zogenaamde aerosolen. Je kunt besmet raken van je medemensen als ze een paar meter afstand hebben en hoesten of niezen door bijvoorbeeld een verkoudheid of overgeven bij een maag-darmontsteking.

Bij infectieziekten moeten bepaalde maatregelen worden genomen om anderen tegen infectie te beschermen.

Als patiënt moet u enkele regels volgen om uw medemensen tegen infectie te beschermen:

  • Was regelmatig uw handen, vooral na toiletgebruik en voor het bereiden van voedsel. Tijdens de acute fase van de ziekte is het raadzaam om uw eigen toilet te gebruiken. Indien dit niet mogelijk is, dient het toilet gereinigd te worden met desinfecterende reinigingsmiddelen.
  • Ventileer de ruimtes waarin u zich bevindt. Dit zorgt niet alleen voor frisse lucht, maar geeft ook de ziekteverwekkers geen kans om zich in de vorm van aerosolen te verspreiden.
  • Maak geen eten klaar voor anderen. Patiënten die in de voedingsindustrie werken, moeten wegblijven van hun werk als gastro-enteritis wordt vermoed.
  • Was bedlinnen, handdoeken, theedoeken en washandjes regelmatig op 60 graden Celsius.
  • Wees voorzichtig bij het bereiden van voedsel: was groenten grondig, kook dierlijke producten volledig. Was borden, messen en handen grondig na het bereiden van rauw voedsel.
  • Kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten rauwe dierlijke producten zoals sushi volledig vermijden.
  • Zorg ervoor dat het te koelen voedsel niet te lang ongekoeld blijft.

Behandeling van maag darm infectie

Gastro-intestinale griep geneest meestal zonder aanvullende behandeling met medicatie. Daarom worden vaak alleen de symptomen behandeld. Het is vooral belangrijk om verloren vocht aan te vullen. Als de ziekte een paar dagen aanhoudt, kan medicatie tegen diarree nodig zijn. De behandelend arts dient de medicijnen voor te schrijven. Medicijnen die de ontlasting dikker maken, zijn geen goede keuzes. Op deze manier blijven de ziekteverwekkers langer in de darm. Slechts in zeldzame gevallen zijn antibiotica nuttig.

Getroffen mensen moeten twee tot drie liter vocht per dag drinken om zichzelf te beschermen tegen uitdroging. Het is mogelijk om water, mineraalwater, fruit of kruidenthee te drinken. Koolzuurhoudende dranken worden niet aanbevolen. Als een getroffen persoon niet in staat is om vloeistoffen binnen te houden, zoek dan onmiddellijk medische hulp. In geval van nood is behandeling in het ziekenhuis vereist.

  • Elektrolyten om vochtverlies te voorkomen

Elektrolytoplossingen kunnen het verlies van elektrolyten en vloeistoffen snel en gemakkelijk tegengaan.

Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een elektrolytische oplossing te bereiden. Voor deze diarreedrank wordt een halve liter gekookt water gemengd met vier theelepels suiker of glucose en een halve theelepel zout. Voeg naar smaak wat sinaasappelsap toe.

  • Dieet voor gastro-enteritis

Zodra de diarree afneemt, kan de getroffen persoon beginnen met een licht dieet. Geleidelijk kan ze overschakelen op het gebruikelijke dieet. Om kalium terug in het lichaam te brengen, worden licht verteerbare voedingsmiddelen zoals soepen, beschuit, abrikozen en bananen aanbevolen. Pretzelsticks of chips helpen tegen zoutverlies.

Appelmoes is ook een voorkeursvoedsel voor gastro-intestinale griep. De pectine in appels helpt bij diarree. Om het voedsel beter te verdragen, zouden de getroffen mensen de voorkeur moeten geven aan vijf kleinere maaltijden per dag. Ook is het belangrijk om goed te kauwen en rustig te eten.

  • Vermijd zoete en vette voedingsmiddelen

Snoep, vet voedsel en onverdunde vruchtensappen moeten worden vermeden. Baby’s kunnen melk verdund met thee drinken. Getroffen mensen moeten ervoor zorgen dat ze alleen verse, onberispelijke producten consumeren. Hoog-cellulose, winderige groenten zoals peulvruchten, inferieure en verwarmde vetten mogen niet worden geïntegreerd in het dieetplan. Nicotine, koffie en alcohol hebben ook een negatief effect op gastro-intestinale griep en moeten worden vermeden.

  • Gastro-intestinale griepmedicatie

peristaltische remmers
Omdat peristaltiekremmers de darmactiviteit onderdrukken, verminderen ze de aandrang om te poepen. Bovendien neemt het aantal stoelgangen af. Het nadeel is dat ze voorkomen dat het lichaam de ziekteverwekkers zoals virussen of bacteriën uitscheidt. Daarom kunnen ze het natuurlijke genezingsproces van een buikgriep vertragen. Ze mogen alleen worden gebruikt in noodgevallen, zoals tijdens een vlucht. Kortdurend gebruik wordt aanbevolen.
Als het ernstige, aanhoudende diarree is met slijm of bloed in de ontlasting, mogen ze in geen geval worden gebruikt. Peristaltische remmers zijn ook niet geschikt voor kinderen onder de twee jaar.

secretieremmers
De verhoogde secretie van secretie en vocht in het inwendige van de darm wordt verminderd door secretieremmers. Deze medicijnen bevatten de werkzame stof racecadotril, die is goedgekeurd voor baby’s van drie maanden en ouder (voorschrift vereist). Voor volwassenen is het volgende beschikbaar:

Vroeg gebruik wordt aanbevolen om de effectiviteit te vergroten. Bij inname zijn geen sterke bijwerkingen te verwachten.

geneesmiddelen tegen misselijkheid (anti-emetica)
Als de getroffen persoon herhaaldelijk en heftig moet overgeven, worden vaak anti-emetica gebruikt. Deze preparaten werken direct in het braakcentrum van de hersenen. Het actieve ingrediënt dimenhydrinaat blokkeert de histaminereceptoren daar. Op deze manier worden de signalen die misselijkheid veroorzaken niet meer doorgegeven.

actieve kool
Actieve kool is een puur kruidengeneesmiddel. Het wordt gekenmerkt door een hoog absorptievermogen en bindt ontstekings- en toxinestoffen. Op deze manier kan een getroffen persoon zijn symptomen verlichten.

Het gebruik van actieve kool bevordert een snel herstel en regulatie van het spijsverteringsstelsel. Zuigelingen mogen geen actieve kool inslikken.

gist
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gevriesdroogde gist (gistlyofilisaten) en levende gistcellen verschillende bacteriën onschadelijk kunnen maken en binden.

Of ze nuttig kunnen zijn bij de behandeling van gastro-enteritis is nog niet vastgesteld. Het gebruik van gisttabletten wordt niet aanbevolen voor zuigelingen en jonge kinderen.

probiotica
Probiotica omvatten levende micro-organismen zoals de Nissle-stam van E.coli of melkzuurbacteriën. Sommige wetenschappelijke studies hebben het positieve therapeutische effect kunnen bewijzen.

Probiotische preparaten zijn ook geschikt voor baby’s en kleine kinderen, of er zijn preparaten speciaal voor deze leeftijdsgroepen.

Preventie maag darm infectie

De eerste stap is om uw handen grondig te wassen na een stoelgang of na het aanraken van ontlasting (babyluiers, enz.) en voordat u een maaltijd bereidt of voedsel aanraakt.

Het is ook noodzakelijk om groenten en fruit goed te wassen en het eten van onvoldoende verhit voedsel, vooral vlees en eieren, te vermijden.

Het is raadzaam om het water niet te drinken tijdens het zwemmen.

Hoe weet u of gastro-enteritis viraal of bacterieel is?

Bij virale infecties is waterige diarree het meest voorkomende symptoom; ontlasting bevat zelden slijm of bloed. Voor specifieke manifestaties van norovirus en rotavirus, zie Norovirus gastro-enteritis. Symptomen zijn braken, buikkrampen en diarree die gewoonlijk binnen 1-3 dagen verdwijnen.

Wanneer moet u zich zorgen maken over gastro-enteritis?

Voorzichtigheid is geboden wanneer de symptomen langer dan 5-7 dagen aanhouden, mogelijk met terugkerende koorts. Dit is een wake-up call, vooral bij kinderen en ouderen, die vatbaarder zijn voor complicaties zoals uitdroging.

Welke pijnen brengt gastro-enteritis met zich mee?

Buikpijn, misselijkheid, braken en diarree: dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die verband houden met gastro-enteritis, een ontsteking die het slijmvlies van de maag en de dunne darm, het oorspronkelijke darmkanaal, aantast. Als de ontsteking ook de dikke darm aantast, wordt dit gastro-enterocolitis genoemd.

Wat niet eten bij gastro-enteritis?

Vermijd voedingsmiddelen die moeilijk verteerbaar zijn, evenals vette, overdreven gekruide, zoute of gekruide gerechten. Beperk groenten zolang de diarree aanhoudt, vermijd vooral rauwe groenten. Rauwe groenten en fruit bevatten zelfs meer vezels en water en kunnen de stoelgang vergemakkelijken.

Share This Article
Leave a comment