Bacterie in darmen: Vijanden voor welzijn?

John
15 Min Read

Heb je je ooit afgevraagd of darmbacteriën vijanden of bondgenoten zijn voor ons welzijn? In een historisch moment waarin er steeds meer sprake is van microbiota, is het essentieel om het belang te begrijpen van de bacteriële flora in wat terecht “het tweede brein” wordt genoemd, namelijk de darm.

Een gezonde darmmicrobiota bestaat uit bacteriën en micro-organismen die sterk positief zijn voor de gezondheid van het gehele gastheerorganisme; integendeel, in het licht van een ontoereikende darmmicrobiota, zal de bacteriële flora niet in staat zijn om de taken correct uit te voeren.

In de darm van een mens bevinden zich ongeveer honderd biljoen micro-organismen die deel uitmaken van de microbiota. Het gaat niet alleen om bacteriën, maar ook om archèi, virussen en eencellige eukaryoten die symbiotisch zijn met ons organisme, dat wil zeggen in voortdurende wisselwerking ermee. Deze micro-organismen zijn daarom bondgenoten van welzijn. In feite leven ook virussen en schimmels in de darmmicrobiota die niet schadelijk zijn voor het gastheerorganisme, alleen als de darm zich in de zogenaamde staat van “eubiose” bevindt: het is een ideale toestand, waardoor de microbiota de juiste voeding krijgt , in ruil daarvoor enkele fundamentele taken voor onze gezondheid uitvoeren. Als daarentegen een dysbiose optreedt, dat wil zeggen een wijziging van de microbiota, zal onze bacteriële flora niet langer correct werken, wat aanleiding geeft tot een reeks kritieke problemen in de gastheer.

Intestinale micro-omgeving

Intestinale micro-omgeving

Ons spijsverteringsstelsel, en in het bijzonder de darm, wordt gekoloniseerd door vele micro-organismen die samen de bacteriële flora vormen.

Als de verschillende plooien, villi, microvilli en crypten worden gladgestreken, is het oppervlak van het darmslijmvlies gelijk aan ongeveer 200 m². En de suggestieve cijfers eindigen daar niet. In feite zijn er in de menselijke darm ongeveer 400 bacteriesoorten, zowel anaëroob (bifidobacteriën), voornamelijk gelokaliseerd in de dikke darm, als aeroob (lactobacillen), vooral geconcentreerd in de dunne darm.

Naast de bacteriële flora zijn er in onze darm schimmels , clostridia en virussen , die in evenwichtsomstandigheden geen pathogeen effect hebben.

Onder normale omstandigheden is de bacteriële flora in perfecte symbiose met het organisme.

Laten we niet vergeten dat we met “symbiose” (van het Grieks: samen leven) een bepaalde relatie van coëxistentie tussen twee organismen bedoelen, waaraan beide hun eigen voordeel ontlenen.

In de symbiotische relatie tussen het menselijk organisme en de darmflora levert de mens (gastheer) onverteerd materiaal voor het levensonderhoud van bacteriën. Aan de andere kant vervullen deze micro-organismen (symbionten) verschillende functies die nuttig zijn voor de mens.

Wanneer de bacteriële flora en het organisme in perfecte harmonie leven, spreken we van eubiose.

Ontwikkeling van de darmmicroflora

Tijdens de zwangerschap is de darm van de foetus perfect steriel, maar wordt al snel na de geboorte gekoloniseerd door miljarden bacteriën. Deze micro-organismen nestelen zich in de darm en komen van buitenaf via de mond en de anus binnen.

De eerste levensmaanden zijn erg belangrijk voor het opbouwen van een gezonde en evenwichtige bacteriepopulatie. Moedermelk bevordert zelfs de proliferatie van bifidobacteriën, een stam die bijzonder gunstig is voor de menselijke gezondheid.

Lees ook :- Darmontsteking symptomen vrouw

Wat zijn de functies van de bacteriële darmflora?

  • Ondersteuning voor de spijsvertering: Veel bacteriën in de dikke darm maken zichzelf nuttig als “restjes”: ze breken de voedselcomponenten af ​​die mensen niet kunnen afbreken met hun enzymen. Deze omvatten vooral onverteerbare plantcomponenten – het ruwvoer.
  • Verzorging en bescherming van het darmslijmvlies: Bij het afbreken van voedingsvezels in een proces dat “fermentatie” wordt genoemd, produceren de darmbacteriën zogenaamde korteketenvetzuren: azijnzuur (acetaat), boterzuur (butyraat) en propionzuur. Ze worden door de darmcellen gebruikt als energiebron en reguleren de groei en ontwikkeling van de darmcellen.
  • Metabolisme en energieproductie: Tot 10 procent van de dagelijks ingenomen calorieën wordt geleverd door de bacteriële afbraak van vezels door de darmbacteriën. Ze dragen bij aan de regulering van de suiker- en vetstofwisseling.
  • Kolonisatieresistentie: een gezonde darmflora voorkomt dat potentieel schadelijke bacteriën die van nature in de darm worden aangetroffen, zich vermenigvuldigen. Als de darm is gekoloniseerd met “goede” bacteriën, verdringen deze de ziekteverwekkende ziekteverwekkers. Enerzijds strijden ze om het “voedsel” en verbruiken ze de zuurstof die veel ziektekiemen nodig hebben. Anderzijds produceren sommige darmbacteriën ook antistoffen en voorkomen ze dat de schadelijke ziekteverwekkers zich aan de darmwand hechten. Bij het afbreken van voedingsvezels produceren lactobacillen en bifidobacteriën melkzuur, dat ervoor zorgt dat de pH-waarde in de darm daalt, waardoor een zure, darmvriendelijke omgeving ontstaat.
  • Vitamineproductie: Onze darmbacteriën produceren belangrijke vitamines zoals B. Vitamine K en verschillende B-vitamines.
  • Behoud van de darmbarrière: De darmflora vertegenwoordigt een van de drie verdedigingslinies van de darmbarrière. Enerzijds concurreren de “goede” darmbacteriën met ziekteverwekkers om voedsel en kunnen zo voorkomen dat de ongunstige kiemen de overhand krijgen. Anderzijds draagt ​​de darmflora ook bij aan de zogenaamde “tight junctions”, d.w.z. de afdichtstrippen tussen de cellen van de darmwand, die goed afsluiten. Dit is belangrijk zodat er geen ziekteverwekkers of verontreinigingen door de darmwand in het bloed komen. Korteketenvetzuren, die door de darmbacteriën worden aangemaakt, hebben ook een beschermend effect op de darmwand.
  • Ontwikkeling en “training” van het immuunsysteem: De darmflora stimuleert het darmimmuunsysteem, omgekeerd beïnvloedt het immuunsysteem ook de samenstelling van de darmflora. Het eigen immuunsysteem van de darm moet gunstige darmbacteriën tolereren en ziekteverwekkende ziekteverwekkers bestrijden. Om onderscheid te kunnen maken tussen “goed” en “slecht”, moet het immuunsysteem elke dag getraind worden. Omdat het anders kan gebeuren dat ingrediënten uit voedsel plotseling ten onrechte als schadelijke stoffen worden geclassificeerd en het eigen afweersysteem van het lichaam ze bestrijdt – dit kan voedselallergieën veroorzaken. Als het onderscheid tussen schadelijke en niet-schadelijke factoren niet werkt, kan er bijvoorbeeld ook een auto-immuunziekte ontstaan. Het immuunsysteem valt dan de lichaamseigen structuren aan.

Lees ook :- Galstenen symptomen vrouwen

Veranderingen van de bacteriële darmflora

Wanneer het aantal nuttige bacteriën afneemt, wordt de balans van bacteriële microflora verstoord en spreken we van dysbiose. In vergelijkbare omstandigheden is er een hyperproliferatie van pathogenen in de darm. Deze micro-organismen zijn bijzonder gevaarlijk, omdat ze mogelijk andere delen van het lichaam kunnen koloniseren en bijvoorbeeld vaginale, luchtweg- en zelfs tandinfecties kunnen veroorzaken.

Na verloop van tijd kunnen ook darmziekten zoals divertikels, de ziekte van Crohn en kankers van het spijsverteringsstelsel optreden.

In het geval van dysbiose kan ook een verslechtering van de darmpermeabiliteit optreden, omdat de trofische functie van de symbiont-microflora verloren gaat. Als gevolg hiervan kunnen allergieën en auto-immuunziekten ontstaan. Vanwege de veranderde permeabiliteit kunnen bepaalde moleculen zelfs worden geabsorbeerd en als vreemd worden herkend door het immuunsysteem, dat reageert door allergische reacties of echte auto-immuunziekten te veroorzaken.

Een ander negatief gevolg van dysbiose is de opname van echte giftige stoffen, vooral schadelijk voor de lever en de pancreas. Het gevolg van deze processen kan in het beste geval het optreden van spijsverteringsproblemen zijn, maar ook en vooral het begin van chronische vermoeidheid die niet aan andere oorzaken kan worden toegeschreven.

Ten slotte verlengt dysbiose de stasistijd van fecaal materiaal in de darm, waardoor verschillende voedingsstoffen worden gewijzigd. De wijziging van aminozuren kan bijvoorbeeld leiden tot de vorming van giftige aminen (lysine: cadaverine; ornithine: putrescine; tryptofaan: indool en skatol).

Lees ook :- Vastzittend slijm in keel

Mogelijke tekenen van een verstoorde darmflora

Artsen noemen dysbiose een aandoening van de darmflora die gepaard kan gaan met verschillende klachten. Het kan zich uiten in de vorm van een verminderde bacteriële diversiteit of een disbalans tussen nuttige en ziekteverwekkende bacteriestammen. Dysbiose kan verschillende effecten hebben op de gezondheid en het welzijn. Vooral als de onbalans lang aanhoudt – weken of maanden.

Het is duidelijk dat een verstoorde darmflora in eerste instantie direct op de plaats van het evenement voor problemen zorgt. Tekenen van een verstoorde darmflora zijn daarom bijvoorbeeld winderigheid, darmkrampen en buikpijn, evenals een vettige, stinkende ontlasting.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een verstoorde darmflora:

  • buikpijn, vol gevoel
  • Winderigheid, opgeblazen gevoel
  • Diarree
  • Vettige, stinkende ontlasting
  • constipatie

Daarnaast heeft een verstoorde darmflora ook een negatief effect op de werking van ons immuunsysteem. De verzwakte afweer betekent dan dat de getroffenen bijzonder vatbaar zijn voor infecties (bijvoorbeeld verkoudheid, schimmelinfecties).

Ook hunkeren naar eten, vermoeidheid en intolerantie voor voedsel kunnen te maken hebben met een verstoorde darmflora.

Heeft u last van een verstoorde darmflora?

Alleen uw arts kan u na een gedegen diagnose vertellen of uw darmflora uit balans is. Er zijn echter enkele symptomen die erop wijzen dat er iets in uw darmen in de war is.

Mogelijke symptomen van een verstoorde darmflora:

  • een boer laten
  • gas-
  • krampen
  • Stinkende ontlasting
  • indigestie
  • vermoeidheid
  • machteloosheid
  • voedsel-allergie
  • chronische infecties

Natuurlijk kunnen de nogal onspecifieke symptomen veel verschillende oorzaken hebben. U kunt dus niet om een doktersbezoek heen als u een betrouwbare diagnose wilt.

Darmflora beïnvloedt het immuunsysteem

Darmbacteriën staan al lang bekend als spijsverteringshulpmiddelen. Ze produceren enzymen die voedselcomponenten die anders niet kunnen worden gebruikt – zoals voedingsvezels – afbreken tot componenten die het lichaam kan opnemen. Inmiddels is duidelijk dat de microben onder meer fungeren als trainingspartner voor het immuunsysteem en er zo voor zorgen dat de lichaamseigen afweer zich goed ontwikkelt. Hun enorme massa voorkomt dat ziekteverwekkers zich in het spijsverteringskanaal verspreiden. Een intacte darmflora is ook belangrijk voor de functie van de darmbarrière. Dit regelt welke stoffen van het lichaam in de darm komen en vice versa.

Hoe de functionaliteit van de bacteriële darmflora verbeteren?

Bij dysbiose is de behandeling van eerste keus de toediening aan de patiënt van probiotica (vitale micro-organismen die in staat zijn de bacteriële darmflora in stand te houden of te verbeteren). Om van probiotica te kunnen spreken, en niet van eenvoudige melkfermenten, moeten deze micro-organismen:

  • Levend en biochemisch actief zijn;
  • Weersta de werking van maagzuur en gal;
  • Houd u aan het darmepitheel;
  • Produceer antimicrobiële stoffen tegen ziekteverwekkers;
  • Behoud hun vitaliteit in het spijsverteringskanaal.

Veel van de melkzuurfermenten in yoghurt hebben deze eigenschappen niet en kunnen daarom de bacteriële darmflora niet positief beïnvloeden.

De tweede maatregel bestaat uit de aanname van prebiotica, dat wil zeggen stoffen die onverteerd in de dikke darm terechtkomen, waar ze worden gefermenteerd door de lokale bacteriële flora. De metabolieten die worden gevormd, leveren dus voedingsstoffen die nuttig zijn voor de groei van nuttige bacteriesoorten.

Prebiotica zitten, zij het in beperkte concentraties, in verschillende voedingsmiddelen zoals: witlof, artisjok, prei, asperges, knoflook, soja en haver. In farmaceutische preparaten die deze stoffen bevatten, worden daarentegen voornamelijk FOS (fructo-oligosachariden) en inuline, een fructosepolymeer, toegevoegd.

Ten slotte, om de vitaliteit van onze darmflora te verbeteren, is het essentieel om elke bron van stress zoveel mogelijk te vermijden en een correcte levensstijl aan te nemen, ondersteund door een evenwichtige voeding.

Hoe goede bacteriën in de darm te vergroten?

Als je de goede bacteriën in je darmen wilt beschermen, moet je groene groenten eten. Afgezien hiervan moet u producten consumeren die vezels en andere voedingsstoffen bevatten, zoals zaden, donker brood, kikkererwten, granen, bonen enz. Dit soort voedsel is alleen goed voor uw darmmicroben.

Waardoor ontstaan bacteriën in de darmen?

Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) van het maagdarmkanaal kan worden veroorzaakt door: Complicaties van abdominale chirurgie, waaronder maagbypass voor obesitas en gastrectomie om maagzweren en maagkanker te behandelen.

Wat is het nut van de bacteriën die in onze darmen leven?

Darmbacteriën helpen niet bij het verteren van voedsel. Ze synthetiseren enzymen, vitamines, neurotransmitters en andere metabolieten zoals foliumzuur en vetzuren met een korte keten. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid en versterken de immuniteit.

Hoeveel soorten darmbacteriën zijn er?

Binnen de menselijke gastro-intestinale microbiota bestaat een complex ecosysteem van ongeveer 300 tot 500 bacteriesoorten, dat ongeveer 2 miljoen genen omvat (het microbioom).

Share This Article
Leave a comment