Vastzittend slijm in keel

John
14 Min Read

Zoals een gevoel van slijm in je keel? Dit gevoel van slijm in de keel is hardnekkig en gaat niet over? Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van dit probleem, waarvan één in het bijzonder.

Een gevoel van slijm dat vastzit in de keel

Een gevoel van slijm dat vastzit in de keel

Normaal gesproken produceren klieren in neus en keel één tot twee liter slijm per dag. Dit slijm, dat het slijmvlies van de neus en sinussen bevochtigt, speelt een belangrijke rol. Het bevochtigt de ingeademde lucht, houdt ingeademde deeltjes vast en helpt infecties te bestrijden.

We hebben allemaal de gewoonte om dit slijm overdag onbewust door te slikken. Wanneer het slijm echter dikker wordt in de keel of volumineus wordt, kan het storend zijn en een indruk wekken van slijm dat vastzit in de keel of van post-neusdruppels waarvan men zich dan bewust wordt.

Dit gevoel van slijm in de keel kan gepaard gaan met een brok in de keel, slijm tussen neus en keel, hoesten en constant keelschrapen.

Wanneer dit ongemak hardnekkig blijft, zelfs chronisch, wordt vaak de voorkeur gegeven aan het spoor van gastro-oesofageale reflux en meer specifiek van laryngofaryngeale reflux.

Slijm zit vast in de keel en laryngofaryngeale reflux

Laryngofaryngeale reflux is relatief vergelijkbaar met gastro-oesofageale reflux. Het treedt op wanneer de onderste slokdarmsfincter niet meer goed sluit en de zure maaginhoud terug de slokdarm instroomt.

In het geval van laryngofaryngeale reflux, gaat de zure reflux nog verder de slokdarm in. Het bereikt dan vaak de keel, keelholte, strottenhoofd, achterkant van de neus en sinusholte. Het kan soms zelfs in de longen terecht komen (zie artikel maagreflux in de longen).

Wanneer gerefluxt maagzuur in contact komt met het slijmvlies van de slokdarm, veroorzaakt het een branderig gevoel in de borst dat we brandend maagzuur noemen. Wanneer de maaginhoud de stembanden, de achterkant van de keel en de achterkant van de neus irriteert, zijn de symptomen minder vaak brandend maagzuur. Ze worden gekenmerkt door een indruk van slijm dat vastzit in de keel, een postnasale infusie, een keelschrapen, een hoest, een gevoel van een brok in de keel of een branderig gevoel in de keel.

Lees ook :- Symptomen galstenen vermoeidheid

Oorzaken van slijm in de keel

Slijm in de keel treedt meestal op met symptomen als keelpijn, hoesten of loopneus. Hoewel het slijm vervelend is, hoesten veroorzaakt en soms de ademhaling bemoeilijkt, vervult het toch een belangrijke taak: het bevochtigt de slijmvliezen en weert ziektekiemen, stof en vervuilende stoffen uit de lucht. Met eenvoudige huismiddeltjes kun je snel van het taaie slijm afkomen en ook de verkoudheidsverschijnselen verlichten.

Maar slijm in de keel kan ook voorkomen zonder verkoudheid of infectie. Dan is het slijm een allergie. Ingeademde allergenen zoals pollen, huidschilfers van dieren, schimmelsporen of huisstofmijten kunnen de slijmvliezen in uw keel en neus irriteren. Om deze allergenen weer uit te stoten wordt er slijm gevormd. Andere symptomen die wijzen op een allergische reactie zijn tranende ogen, verstopte neus en jeuk.

Lees ook :- Wanneer wordt bloedarmoede gevaarlijk

Symptomen van slijm in keel

De aanwezigheid van slijm in de keel is een symptoom dat kan worden geassocieerd met andere aandoeningen, afhankelijk van de uitlokkende oorzaak; een van de meest voorkomende die we ons herinneren

  • Pijn in de keel
  • Rode of ontstoken keel
  • Verhoogde behoefte om te hoesten (vooral ’s nachts) of te slikken om overtollig slijm kwijt te raken
  • Slechte adem
  • Verstopte neus
  • jeukende neus
  • Hoofdpijn
  • Koorts (vooral in combinatie met infectieziekten)
  • Misselijkheid (door de aanwezigheid van overtollig slijm in de maag).

Lees ook :- Hartfalen fase 4 symptomen

Slijm in de keel: Wat te doen om het te verzachten en te elimineren?

Een van de meest voorkomende remedies voor slijm in de keel, kunnen we vinden:

  • de omgeving bevochtigen om het slijm minder dicht te maken en daardoor beter te verwijderen;
  • veel drinken, om het slijm meer te verdunnen;
  • gorgelen met licht gezouten water: het dient om de keel van slijm te “schoonmaken”;
  • doe altijd neusspoelingen met water en zout (10 gram zout in een liter warm water);
  • slaap met het hoofd omhoog tot ongeveer 30 graden: het dient om het slijm in de keel niet te stoppen;
  • absoluut stoppen met roken vanwege de bekende schade aan de luchtwegen;
  • fumigatie met een zout- of eucalyptusoplossing.

Slijm in de keel kan gepaard gaan met droge hoest: vaak wordt geprobeerd de keel te schrapen, maar er wordt geen slijm geproduceerd; of u hoest om meer effect te krijgen bij het verwijderen van het slijm, maar u kunt niet: de hoest kan daarom niet worden gedefinieerd als productief, dat wil zeggen met slijm, maar droog. Vandaar de suggestie om meer te drinken om een betere hydratatie van het slijm te vergemakkelijken en het gemakkelijker te laten verwijderen.

Behandeling: Slijm zit vast in de keel

Behandeling kan worden overwogen zodra een diagnose is gesteld. Alleen artsen kunnen een betrouwbare diagnose stellen in het geval van laryngofaryngeale reflux. Ten eerste zijn ze gebaseerd op een analyse van de medische geschiedenis en symptomen. Vervolgens helpen aanvullende onderzoeken zoals spijsverteringsendoscopie of 24-uurs pH-impedantiemeting de diagnose 100% bevestigen.

Medische behandeling
De “empirische” medische behandeling die door artsen wordt aanbevolen voor dit type reflux, bestaat uit een kuur met protonpompremmers (PPI) met een duur van 2 tot 3 maanden.

De PPI kan de afscheiding van zuurgraad van de maag tijdens de behandelingsperiode blokkeren. Zo wordt het slokdarmslijmvlies niet langer blootgesteld aan het zuur en geneest het de laesies. Het gevoel van slijm in de keel en andere aan reflux gerelateerde symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen/weken behandeling.

Medische behandeling behandelt de gevolgen, niet de oorzaken
Aan het einde van de medische behandeling wordt de zuursecretie echter weer geactiveerd. Daarom, als de oorzaak van de factoren die de reflux veroorzaken niet wordt gecorrigeerd, is de kans groot dat de reflux terugkeert. Het opnieuw verschijnen van symptomen van slijm in de keel kan deze waarschijnlijkheid helpen bevestigen.

Bovendien hebben verschillende onderzoeken gemeld dat in het geval van laryngofaryngeale reflux, bijna een op de drie patiënten die met PPI’s worden behandeld, niet op deze geneesmiddelen reageert. De reden voor de ongevoelige respons op dit type behandeling lijkt te wijten te zijn aan de niet-zure aard van refluxepisodes.

Pepsine
Zure reflux bestaat uit zuur dat door de maag wordt uitgescheiden, maar ook uit pepsine (een enzym dat eiwitten afbreekt) en soms uit gal (galreflux). PPI’s zijn effectief tegen maagzuur, maar niet tegen pepsine en gal.

Het is echter bewezen dat pepsine een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van symptomen van laryngofaryngeale reflux, met soms verwoestende effecten. Wanneer pepsine op de keelholte, het strottenhoofd of de achterkant van de neus komt, irriteert het die gebieden erg. Op de lange termijn kan pepsine cellulaire veranderingen veroorzaken die leiden tot veel complexere laryngofaryngeale aandoeningen, waaronder kanker.

Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen om te voorkomen dat pepsine in de slokdarm en keel terechtkomt.

Slijm in de keel: Deze vijf tips en huismiddeltjes helpen

De koele herfst heeft het immuunsysteem stevig onder controle en veroorzaakt tal van verkoudheden. Onaangenaam slijm in de keel is niet ongewoon. Hier leest u hoe u van hem af kunt komen.
Slijm in de keel is een lelijke bijwerking van verkoudheid en gaat gepaard met frequente klaring en hoesten. Het slijmsymptoom treedt meestal op in combinatie met een sterke loopneus. Neus, keel en keel zijn immers nauw met elkaar verbonden. Hoewel de kou wegebt, blijft slijm graag hangen. Deze vijf huismiddeltjes kunnen helpen om slijm in je keel kwijt te raken.

  • Veel drinken

Drinken klinkt makkelijk. Toch vergeten veel mensen voldoende te drinken. Vooral degenen die verkouden zijn, hebben een verhoogde behoefte. Ongezoete thee en water zijn ideaal. Je kunt er zoveel van drinken als je wilt omdat het geen twijfelachtige ingrediënten bevat. Zo spoel je het onaangename slijm weg en maak je vastzittend slijm vloeibaar zodat het beter kan wegvloeien.

  • Zuiverende neusdouche

Hulpmiddelen die geen chemicaliën nodig hebben, beschermen de slijmvliezen en zorgen voor een blijvend effect. Een eenvoudige en zeer effectieve manier om slijm in je keel kwijt te raken is het gebruik van een neusdouche. Je gebruikt de neusdouche in combinatie met een zacht neusspoelzout. Het wordt geleverd zonder bewaarmiddelen en chemische toevoegingen en zorgt ervoor dat het slijm voorzichtig uit de neus, keel en keel wordt gespoeld. Bovendien bevochtigt het proces de slijmvliezen en stabiliseert ze weer. Dit zorgt niet alleen voor snelle verlichting, maar voorkomt ook nieuwe infecties. Goede neusdouches vind je in verschillende apotheken .

  • Antibacteriële gember

Gember wordt beschouwd als een natuurlijke remedie en zou infecties kunnen genezen dankzij de antibacteriële werking. De infectie die het slijm veroorzaakt wordt op deze manier bestreden zonder chemicaliën. Het is het beste om een ​​verse gemberwortel te gebruiken en er heet water over te gieten. Gember vind je in elke supermarkt. Als je niet van de pittige smaak houdt, kun je citroen toevoegen. De thee smaakt aangenaam zuur en de kruidigheid verdwijnt naar de achtergrond. Je kunt een zoete noot toevoegen door honing aan de thee toe te voegen. Citroen heeft als positieve bijwerking dat het veel vitamine C bevat. Ook versterkt dit het verzwakte immuunsysteem.

  • Natuurlijke appelciderazijn

Van appelciderazijn wordt gezegd dat het slijm in de keel kan afbreken. Meng twee eetlepels met warm water en gorgel ermee. Dit zal het vervelende slijm verwijderen en de bacteriën wegspoelen. Let er bij het kopen van appelciderazijn op dat het onbehandelde en natuurlijk troebele appelciderazijn is. Het is de enige die waardevolle ingrediënten bevat zoals verschillende vitamines en sporenelementen.

  • Rustgevende honing

Honing kan een verzachtende en verzachtende werking hebben op geïrriteerde slijmvliezen. Het ligt op de slijmvliezen en zou de hoestdrang verminderen. Je kunt het ook gebruiken om verschillende soorten thee te zoeten. Gemberthee en co. smaakt zo beter en het is nog makkelijker om veel vloeistof op te nemen.

Waarom gaat het slijm in de keel niet weg?

Het gevoel van teveel slijm in de keel is meestal niet het gevolg van een overproductie van de cellen, maar is het gevolg van een verstoorde evacuatie. Het is moeilijk omdat de trilhaartjes het niet goed vervoeren. Daar kunnen veel redenen voor zijn, maar een oorzaak is niet altijd te vinden.

Welke medicijnen helpen tegen slijm in de keel?

De synthetische, farmaceutisch belangrijke actieve ingrediënten van het slijmoplossend middel omvatten in het bijzonder acetylcysteïne, ambroxol en broomhexine. Het hoestonderdrukkende acetylcysteïne (ACC) maakt de structuur van het stroperige slijm los en maakt het dunner.

Kan slijm in de keel gevaarlijk zijn?

Daar komt het slijm via de keel in de slokdarm terecht en wordt het vervolgens in de maag verteerd. Aanhoudende, overmatige slijmproductie kan wijzen op een longziekte zoals COPD.

Wanneer voelt u slijm in uw keel?

De aanwezigheid van slijm of slijm in de keel duidt op een inflammatoir of infectieus beeld dat de luchtwegen aantast. Het slijm in de keel kan het gevolg zijn van de afdaling van de achterkant van de neus (post-nasaal slijm) naar de keel als gevolg van een ontstekingstoestand (voornamelijk koude rhinitis).

Wanneer gaat slijm via de neus door de keel?

De rinorroe, gewoonlijk “loopneus” genoemd, bestaat uit het overmatige verlies van vocht en slijm uit de neus, of uit de neusbijholten, naar buiten of naar de keel. Het is een symptoom dat vele ziekten verenigt die de luchtwegen aantasten. Rhinorroe bestaat in zowel acute als chronische vormen.

Share This Article
Leave a comment