Hoofdpijn en misselijkheid – Wat helpt?

John
15 Min Read

Er bestaat een duidelijke en sterke link tussen hoofdpijn en misselijkheid, vooral wanneer deze twee klachten verbonden zijn via spijsverteringsproblemen.

Het gebeurt vaak dat je hoofdpijn en misselijkheid krijgt na een stevige en slecht verteerde lunch. Evenzo gebeurt het vaak dat als we klagen over een vol gevoel in de maag, brandend maagzuur en misselijkheid, hoofdpijn onvermijdelijk optreedt.

Kortom, de correlatie tussen de twee symptomen is duidelijk en wederzijds: de een roept de ander op. Evenzeer is het duidelijk dat een van hun belangrijkste oorzaken een slechte spijsvertering is.

Natuurlijk kunnen hoofdpijn en misselijkheid ook voorkomen als gevolg van andere factoren, zoals nekpijn, sinusitis of neuralgie. In deze context willen we echter graag hun correlatie met maagklachten nader onderzoeken.

Misselijkheid en hoofdpijn treden op wanneer we een uitgebreide lunch hebben genuttigd en vervolgens, in plaats van het spijsverteringsproces te ondersteunen door rechtop te staan en misschien een wandeling te maken, de metabolische functies vertragen door te gaan liggen of een middagdutje te doen. Bij het ontwaken zullen we een zwaar gevoel en zuurheid ervaren, de klassieke cirkel in het hoofd en een lichte misselijkheid.

Andere elementen die vaak samengaan met hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen zijn angst en stress. Beide zijn vaak de oorzaak van indigestie, zuurbranden en maagzuur, die op hun beurt hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Wat je eet en hoe je het eet blijft een essentiële kwestie bij het bestrijden van misselijkheid en hoofdpijn. Het juiste voedsel zorgt voor fundamenteel welzijn dat van invloed is op alle aspecten van de persoon.

Waarom gaat misselijkheid gepaard met hoofdpijn?

Waarom gaat misselijkheid gepaard met hoofdpijn?

Het gelijktijdig ervaren van hoofdpijn en misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben, variërend van goedaardige tot ernstigere aandoeningen. Het is belangrijk om deze symptomen niet lichtvaardig af te wijzen. Hieronder schetsen we verschillende mogelijke factoren die kunnen bijdragen aan uw symptomen:

  • Dieetfactoren: Uw dieet kan een rol spelen in uw algehele welzijn. Bepaalde stoffen zoals histamine, glutamaat en aspartaam kunnen hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Histamine is te vinden in geconserveerde producten, zoals kaas, ham, bananen, noten, gedroogd fruit, alcoholische dranken, maar ook in ingeblikt en bevroren voedsel. Glutamaat, ook bekend als E621 of mononatriumglutamaat, is aanwezig in bewerkte voedingsmiddelen en kan hoofdpijn veroorzaken, vooral wanneer het samen met andere triggerstoffen wordt geconsumeerd. Het is vermeldenswaard dat alcohol, in combinatie met histaminerijk voedsel, het histamine-effect kan verergeren en tot hoofdpijn kan leiden.
  • Migraine: Migraine wordt vaak in verband gebracht met voedingstriggers. Histamine en glutamaat kunnen mogelijk migraineaanvallen veroorzaken. Het is essentieel om voorzichtig te zijn bij het consumeren van alcohol, omdat dit de impact van histamine kan versterken en mogelijk tot hoofdpijn kan leiden.
  • Alcoholgebruik: Zoals eerder vermeld, kan alcoholgebruik hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken, algemeen bekend als een “kater”. Deze symptomen ontstaan wanneer het lichaam methanol in alcohol metaboliseert. Hoewel deze effecten tijdelijk zijn, kunnen ze onaangenaam zijn.
  • Puberteit: Migraine heeft meestal een erfelijke component en tieners krijgen vaak hoofdpijn na het begin van de puberteit. Stress, die veel voorkomt bij tieners, kan ook migraine en bijbehorende misselijkheid veroorzaken.
  • Influenza en COVID-19: Influenza-infecties kunnen zich manifesteren met symptomen zoals koorts, keelpijn, pijn in het lichaam, misselijkheid en hoofdpijn. Evenzo kan COVID-19, dat in 2019 opdook, leiden tot hoofdpijn, meestal gepaard gaand met een droge hoest en verlies van smaak en reuk. Het is echter ook mogelijk om hoofdpijn te ervaren zonder andere symptomen.
  • Zwangerschap: Hoofdpijn en misselijkheid komen vaak voor tijdens de zwangerschap en deze symptomen kunnen door hormonale veranderingen tot de 39e week aanhouden.
  • Menopauze: De menopauze brengt hormonale schommelingen met zich mee, die aanleiding kunnen geven tot symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid.
  • Vasten: Hoewel vasten gezondheidsvoordelen kan hebben, kan het ook leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, een lage bloedsuikerspiegel, hoofdpijn en misselijkheid.
  • Hersenbloeding: Een ernstigere oorzaak van hoofdpijn, misselijkheid en braken kan een hersenbloeding zijn. Bijkomende symptomen kunnen duizeligheid en bewustzijnsverlies zijn, en u moet onmiddellijk medische hulp inroepen.
  • Clusterhoofdpijn: Clusterhoofdpijn is een ernstige, eenzijdige pijn die meestal rond de ogen wordt gevoeld en zich kan uitstrekken tot aan de slapen. Begeleidende symptomen kunnen rode ogen, een bezweet voorhoofd en migraine-achtige symptomen zoals misselijkheid, gevoeligheid voor licht en geluid zijn.
  • Menstruatie: Veel vrouwen ervaren het premenstrueel syndroom (PMS), dat hoofdpijn, misselijkheid en psychologische symptomen zoals stemmingswisselingen en prikkelbaarheid kan veroorzaken.
  • Overmatige lichaamsbeweging: Overmatige inspanning van het lichaam tijdens fysieke activiteit kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken, vaak als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel.
  • Blootstelling aan de zon: Een zonnesteek kan de hersenvliezen irriteren, met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, een rode huid en in ernstige gevallen verwarring en bewustzijnsverlies tot gevolg.
  • Weergevoeligheid: Sommige mensen zijn gevoelig voor veranderingen in weersomstandigheden, die hoofdpijn, misselijkheid, bloeddrukproblemen of slaapstoornissen kunnen veroorzaken.

Het is cruciaal om te onthouden dat deze lijst niet uitputtend is en dat er andere mogelijke oorzaken zijn voor uw symptomen. Het is altijd raadzaam om een zorgverlener te raadplegen om uw medische zorgen grondig te bespreken.

Lees ook :- Kwaadaardige tumor: Definitie, symptomen, diagnose, …

Symptomen omvatten vaak misselijkheid en hoofdpijn.

Hoofdpijn in combinatie met misselijkheid komt niet vaak alleen voor, maar meestal gepaard met andere symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn met name:

Indien u de pijn wilt behandelen met medicatie, kunt u specifieke medicijnen nemen voor individuele symptomen.

Wat moet je doen als je hoofdpijn en misselijkheid hebt?

Hier zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken. Vaak doen mensen helemaal niets en hopen ze dat slaap en wat tijd de pijn zullen verlichten. Je kunt echter ook de individuele symptomen behandelen met medicijnen. Er zijn talloze pillen die geen recept van een arts vereisen. De bekendste medicijnen tegen misselijkheid zijn de Vomex-medicijnen.

Om de juiste hoofdpijnpillen te vinden, moet je eerst weten welk type hoofdpijn je hebt. Natuurlijk is de gemakkelijkste manier om naar de dokter te gaan. Om de pijn te onderdrukken, grijpen velen echter naar de klassiekers zoals ibuprofen, paracetamol of aspirine.

Hoewel deze medicijnen zonder recept verkrijgbaar zijn, moet je altijd je arts of apotheker raadplegen voordat je ze inneemt. Met name je arts is verantwoordelijk voor het identificeren van de oorzaak van je pijn en het voorschrijven van het juiste medicijn in de juiste dosering.

Voor welke diagnose hoofdpijn en misselijkheid

Bij het optreden van hoofdpijn en misselijkheid is het eerste wat moet gebeuren een gedetailleerde medische voorgeschiedenis (anamnese) afnemen. Hierbij wordt geïnformeerd hoelang de symptomen hebben geduurd en of dergelijke symptomen ooit eerder zijn voorgekomen.

Daarna volgt een gedetailleerd lichamelijk onderzoek van de patiënt. Dit omvat het meten van de bloeddruk, het luisteren naar het hart, de longen en de buik, het meten van de lichaamstemperatuur, het meten van de bloedsuikerspiegel en indien nodig een bloedtest.

Een neurologisch onderzoek is ook relevant en belangrijk. Het is belangrijk om te bepalen of het hoofd zonder ongemak gebogen kan worden en of de pupillen gelijk of verschillend zijn. Een ongelijke pupil kan wijzen op een ernstige neurologische aandoening zoals een hersenbloeding of een tumor.

Lees ook :- Voorbode van parkinson : Symptomen en behandelingen

Therapie van hoofdpijn en misselijkheid

De therapie wordt meestal symptomatisch uitgevoerd als er geen andere oorzaken worden gevonden die behandeling vereisen.

Pijnstillers zijn beschikbaar voor dit doel en kunnen ook tijdens de zwangerschap worden gebruikt (paracetamol). Iberogast of Vomex zouden ervoor moeten zorgen dat de misselijkheid verdwijnt. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt.

Als er een ametropie wordt vastgesteld, kan dit gecorrigeerd worden met een bril. In het geval van elektrolytverschuivingen (bijvoorbeeld verhoogd natriumgehalte) moet eerst de oorzaak hiervan worden achterhaald en vervolgens het natriumgehalte in balans worden gebracht.

Zelfs als hoge bloeddruk wordt vastgesteld, moet eerst de oorzaak worden achterhaald, vooral bij jongere mensen. Soms kan het ook voorkomen dat nierziekten leiden tot een terugkerende hoge bloeddruk. Als hoge bloeddruk bekend is of voorkomt bij oudere patiënten, moet de bloeddruk onmiddellijk worden verlaagd (hetzij door de bestaande bloeddrukmedicatie te verhogen, hetzij door een nieuw medicijn toe te voegen).

Bij hoofdpijn, misselijkheid en diarree moet ervoor gezorgd worden dat er voldoende vochtinname is, maar er kan ook geprobeerd worden om de diarree symptomatisch te behandelen met Perenterol.

Alle symptomen die wijzen op een griepachtige infectie als oorzaak (gewrichts- en spierpijn, vermoeidheid) moeten puur symptomatisch behandeld worden, bijvoorbeeld met geschikte pijnbehandeling.

Als er geen verbetering is in de symptomen (misselijkheid en braken), moet er rekening worden gehouden met een neurologische presentatie. Dit vindt meestal plaats in een neurologische kliniek en omvat naast een gedetailleerd neurologisch onderzoek ook beeldvorming van het hoofd. Zowel computertomografie (CT) als magnetische resonantie beeldvorming (MRI) kunnen worden gebruikt om te achterhalen of de oorzaken van de hoofdpijn met misselijkheid te wijten zijn aan een ernstige neurologische aandoening. Hierbij worden vooral een hersentumor of een hersenbloeding overwogen.

Het is belangrijk om het juiste moment voor de diagnose te kiezen. Een te snelle diagnose zou buiten het financiële kader vallen en de patiënt blootstellen aan onnodige straling (CT). Het is echter ook belangrijk om de patiënt niet onnodig lang met pijnstillers te behandelen zonder de exacte oorzaak te kennen. Een ernstige neurologische aandoening moet altijd worden overwogen, vooral bij jonge patiënten.

Kan hoofdpijn verdwijnen met pijnstillers?

Hoofdpijn die niet verdwijnt ondanks het gebruik van pijnstillers kan een zorgwekkend symptoom zijn. Het kan wijzen op onderliggende oorzaken zoals spanningshoofdpijn, migraine, sinusproblemen of zelfs ernstigere medische aandoeningen. Als de hoofdpijn aanhoudt, is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te krijgen. Het negeren van aanhoudende hoofdpijn kan leiden tot verdere gezondheidscomplicaties, dus het is belangrijk om het serieus te nemen en medische hulp te zoeken.

Natuurlijke remedies voor hoofdpijn en misselijkheid

Hier zijn enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het omgaan met de menstruatiecyclus met meer sereniteit en het verlichten van de symptomen van het premenstrueel syndroom, evenals het verminderen van migraine en misselijkheid.

  • Magnesium

Magnesium is een middel met talloze eigenschappen dat in dit geval een krampstillende werking heeft. Het helpt spiercontracties te verminderen, wat nuttig is bij buikkrampen en spierspanningsmigraine. Het is ook effectief als ontstekingsremmer wanneer er tijdens de menstruatiecyclus prostaglandinen worden vrijgegeven, die een fysiologisch ontstekingsproces veroorzaken dat leidt tot een algemeen gevoel van malaise.

  • Monnikspeper

Monnikspeper is een natuurlijk middel dat nuttig is bij prikkelbaarheid, moeite met rusten en slapen, hoofdpijn en borstvergroting. Het werkt rechtstreeks op de hypofyse door de productie van progestinehormonen te stimuleren en prolactine te verminderen. Hoewel het enkele bijwerkingen kan hebben, kan monnikspeper pijn in de onderbuik, duizeligheid en misselijkheid gerelateerd aan de menstruatiecyclus verminderen.

Vitamine B6 verlicht wereldwijd de symptomen van het premenstrueel syndroom. De werkzaamheid wordt toegeschreven aan de rol van cofactor die vitamine B6 speelt bij de synthese van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Een tekort aan deze neurotransmitters kan bijdragen aan het ongemak tijdens de menstruatiecyclus. Vitamine B6 bevordert ook de opname van magnesium en vermindert het verlies ervan via de nieren.

Wat te doen bij hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid?

Drink een glas water. Maak jezelf wat gemberthee. De wortelknol stimuleert de bloedstroom in de hersenen en helpt tegen misselijkheid. Als een lage bloedsuikerspiegel de oorzaak is van duizeligheid, dan zullen een banaan, wat noten of wat fruit wonderen verrichten.

Wat als je hoofdpijn en misselijkheid hebt?

Als de hoofdpijn bijzonder ernstig is, kunnen er andere symptomen optreden zoals braken, misselijkheid, visuele stoornissen en veranderingen in het bewustzijn, of als de oorzaak onduidelijk is, moet je een arts raadplegen. Je moet ook medisch advies inwinnen als je hoofdpijn hebt na een hoofdletsel of hersenschudding.

Kan misselijkheid uit het hoofd komen?

Misselijkheid komt eerst voor in het hoofd, meer precies in het verlengde (ruggen)merg – de medulla oblongata. Daar bevindt zich onder andere het zogenaamde braakcentrum, dat misselijkheid kan veroorzaken door verschillende stimuli.

Waar komt misselijkheid vandaan zonder braken?

Misselijkheid zonder braken kan voorkomen na overmatig of te snel eten. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van volheid en de drang om over te geven. Ontsteking van het maagslijmvlies, ook wel gastritis genoemd, kan leiden tot hevige buikpijn en misselijkheid. Dit geldt vooral als er iets is gegeten voordat de symptomen optreden.

Share This Article
Leave a comment