Hoge bloeddruk zwangerschap

Hoge bloeddruk zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan altijd een probleem zijn voor zowel de moeder als het toekomstige ongeboren kind. Het belangrijkste risico is gestosis, die de vrouw blootstelt aan een zwangerschap die in gevaar is, maar ook de gezondheid van de moeder in gevaar brengt. Hoe wordt het gediagnosticeerd en vooral hoe kan het worden behandeld?

Wat is hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? wat zijn de gemiddelde waarden?

Zwangerschapshypertensie is een van de typische complicaties waarmee zwangere vrouwen worden geconfronteerd. Het komt voor bij 10-20% van de zwangere vrouwen en als het niet goed wordt behandeld, kan het de gezondheid van moeder en baby in gevaar brengen.

Als we het hebben over hypertensie tijdens de zwangerschap, verwijzen we naar de voorbijgaande stijging van bloeddrukwaarden boven 140/90 mmHg (millimeter kwik). Deze toestand moet zich achtereenvolgens voordoen gedurende ten minste twee metingen met een tussenpoos van 6 uur.

Hoge bloeddruk zwangerschap : Oorzaken

Hoge bloeddruk zwangerschap Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van hypertensie tijdens de zwangerschap is gestosis, maar uiteraard ook het volgen van een ongezond voedingspatroon, overgewicht, eerder last hebben van hoge bloeddruk, diabetes of een voedingstekort. Helaas komt hypertensie voor bij ongeveer 6-8% van alle zwangerschappen en is het de tweede belangrijkste doodsoorzaak na trombo-embolie, goed voor ongeveer 15% van alle doodsoorzaken tijdens de zwangerschap.

Lees ook :- Creatinine verhoogd oorzaak

Hoe hypertensie tijdens de zwangerschap te diagnosticeren? Wat zijn de symptomen?

Om hypertensie te diagnosticeren, is het noodzakelijk om de symptomen te kennen om tijdig contact op te nemen met de gynaecoloog. De belangrijkste symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zijn:

  • Tachycardie
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Algemene malaise

In sommige gevallen kan het volledig asymptomatisch zijn.

We kunnen enkele oplossingen identificeren om arteriële hypertensie tijdens de zwangerschap te identificeren, zoals:

  • Laat tijdens de zwangerschap regelmatig bloed- en urineonderzoek doen.
  • Meet uw bloeddruk vaak, vooral als u algemene malaise en hoofdpijn voelt.
  • Onderschat het plotselinge optreden van zwelling en oedeem niet.

Lees ook :- Bult op achillespees

Hoge bloeddruk zwangerschap : Risicofactoren

Risicofactoren hiervoor zijn onder meer obesitas, diabetes, reeds bestaande hoge bloeddruk, meerlingzwangerschappen en ouder zijn dan 40 jaar. Om het risico te verminderen, moeten aanstaande moeders tijdens de zwangerschap voldoende bewegen, gezond eten en op hun gewicht letten, raden de artsen aan.

Maar ook na de zwangerschap is goede nazorg nodig, ook als de bloeddruk weer genormaliseerd is. Ongeveer 40 procent van de moeders heeft later last van chronische hoge bloeddruk, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte toeneemt.

Lees ook :- Flauwvallen door stress

Behandeling en preventie van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Het beeld dat uit de vorige paragraaf naar voren kwam is nogal verontrustend; spreken over een verhoogd risico betekent echter niet noodzakelijkerwijs een hoge waarschijnlijkheid. In feite kan hypertensie tijdens de zwangerschap onder controle worden gehouden door middel van geschikte farmacologische therapieën; het is echter essentieel om de aandoening vroeg te ontdekken en te behandelen door middel van een verscheidenheid aan preventieve maatregelen.

De therapeutische keuze verschilt in relatie tot het type zwangerschapshypertensie en de ernst ervan. Wanneer de aandoening chronisch is en dus reeds bestaat:

  • In het geval van een diastolische bloeddruk tussen 90 en 99 mmHg, is de behandeling in wezen een gedragsmatige behandeling, en is daarom gericht op het beheersen of verminderen van het lichaamsgewicht, het matigen van natrium in de voeding en het onthouden van alcohol, roken en zware inspanningen. De risico’s voor moeder en foetus zijn vrij laag.
  • Als de diastolische druk 100 mmHg bereikt en overschrijdt, is de behandeling farmacologisch en gebaseerd op het gebruik van geneesmiddelen zoals alfa-methyldopa, nifedipine, clonidine of labetalol. Ook in dit geval zijn de risico’s voor moeder en foetus laag, maar nemen toe naarmate de omvang van het hypertensieve fenomeen toeneemt.

Sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om hypertensie te behandelen, zijn gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap; daarom moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd die lijden aan chronische hypertensie, rekening houden met de gevaren die gepaard gaan met het gebruik van ACE-remmers, diuretica en sartanen (te vermijden als u probeert zwanger te worden).

In aanwezigheid van pre-eclampsie wordt de behandeling meer gearticuleerd, zozeer om te zorgen voor een zorgvuldige controle van de patiënt, de mogelijke ziekenhuisopname met bedrust en zorgvuldige monitoring van de bevallingstijden. Deze gebeurtenis moet serieus worden genomen in het licht van perioden van foetale nood of verslechterende maternale omstandigheden. Neonatale complicaties zijn meestal gerelateerd aan de noodzaak om in een zeer vroeg stadium te anticiperen op de bevalling om maternale complicaties te beperken.

Het National High Blood Pressure Education Program beveelt aan om antihypertensieve therapie te starten wanneer de minimumdruk 100-105 mmHg of hoger is; de Wereldgezondheidsorganisatie daarentegen beveelt aan de bloeddruk te verlagen wanneer deze rond de 170/110 mmHg ligt, om de moeder te beschermen tegen het risico op een beroerte of eclampsie; ten slotte moet voor andere experts de PAD tussen 90 en 100 mmHg worden gehouden.
Magnesiumsulfaat is de voorkeursbehandeling voor de preventie en behandeling van eclampsie.

Wat kun je doen aan hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap?

Als er tijdens de zwangerschap sprake is van een bijzonder ernstig geval van hoge bloeddruk, is medicamenteuze behandeling vereist. Traditioneel worden hier medicijnen als a-methyldopa of presinol toegediend. Een noodsituatie wordt geclassificeerd bij waarden van 170/110 mmHg en hoger.

Kun je zwanger worden van hoge bloeddruk?

“Zwangere vrouwen met hoge bloeddruk kunnen vaak tot kort voor de uitgerekende datum zwanger blijven, maar soms moet een kind te vroeg geboren worden vanwege het maternale risico. Dit gebeurt met name wanneer er ook sprake is van pre-eclampsie”, zegt de Hamburgse arts.

Wanneer is hoge bloeddruk gevaarlijk?

Wanneer hoge bloeddruk gevaarlijk wordt, wordt de bloeddruk echter
problematisch wanneer het permanent te hoog is. Dit is meestal het geval vanaf een waarde van 140/90 mmHg. Ons lichaam zendt echter pas acute waarschuwingssignalen zoals duizeligheid of hoofdpijn uit als de bloeddruk massaal te hoog is.

Bij welke waarde is de bloeddruk te hoog?

De bloeddruk wordt als verhoogd beschouwd wanneer de systolische waarde hoger is dan 140, de diastolische waarde hoger is dan 90, of als beide verhoogd zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*