Hoesten ’s nachts

John
11 Min Read

’s Nachts hoesten kan vervelend zijn voor je partner, en het kan er ook voor zorgen dat je niet alleen kunt slapen. Sommige nachtelijke hoestbuien kunnen een teken zijn van ademhalingsproblemen zoals verkoudheid, bronchitis, kinkhoest, longontsteking, hartfalen, astma of gastro-oesofageale refluxziekte. Als uw hoest na een of twee nachten niet verbetert, moet u een arts raadplegen. De meeste nachtelijke hoest is een symptoom van allergieën of verstopte luchtwegen, maar deze aandoening kan worden verbeterd met de juiste remedies.

Wat is hoesten en waarom komt het ’s nachts voor?

Hoesten is een krachtige verdrijving van lucht die al dan niet gepaard gaat met bronchiale afscheidingen zoals slijm en slijm. Ons lichaam verdedigt zich dankzij de hoestreflex tegen vreemde stoffen en virussen die in contact komen met de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Tijdens de nacht kan het gebeuren dat u een vervelende en aanhoudende hoestprikkel ervaart die in rugligging toeneemt.

Lees ook :-Pijn aan de lever

Wat zijn de oorzaken van nachthoest?

De triggerende oorzaken van nachtelijke hoest kunnen talrijk zijn. De belangrijkste zijn:

  • Verkoudheid: virale deeltjes koloniseren de slijmvliezen van de luchtwegen en veroorzaken irritatie en ontsteking. De hoestreflex veroorzaakt de verdrijving van virale deeltjes in de lucht;
  • Astma : ’s nachts kan blootstelling aan allergenen, zoals stof, en rugligging de aanvallen van droge hoest doen toenemen;
  • Gastro-oesofageale reflux: maagsappen stijgen van de maag naar de slokdarm, irriteren de slijmvliezen en veroorzaken een brandend en tintelend gevoel in de keel;
  • Milieuvervuiling en rook: de actieve en passieve rook waaraan we worden blootgesteld en de milieuvervuiling van de steden bevorderen nachtelijke hoestaanvallen, vooral bij personen die vatbaar zijn voor bronchiale ziekten;
  • Te droge lucht: het gebruik van airconditioning in de zomer of verwarming in de winter kan de vochtigheid in de lucht overmatig verminderen, wat kan bijdragen aan het begin van hoesten.

Lees ook :-Knie op slot

Welke symptomen kunnen optreden in combinatie met aanhoudende hoest?

De symptomatologie die gepaard gaat met aanhoudende hoest varieert afhankelijk van de oorzaak die het heeft veroorzaakt. Van de symptomen die het vaakst kunnen worden geassocieerd met hoest die langer dan drie weken aanhoudt, herinneren we ons in ieder geval:

  • Koorts (typisch, maar niet exclusief, pathologieën van besmettelijke aard);
  • Verstopte neus en rinorroe (dit zijn symptomen die zowel bij griep als bij allergieën kunnen optreden);
  • Spier- en botpijn (typisch voor griep);
  • Keelpijn (typisch symptoom van luchtweginfecties);
  • Heesheid (kan voortkomen uit de continue tussigeneuze reflex die weken aanhoudt);
  • Gezwollen lymfeklieren in de nek
  • Gezwollen enkels en benen (een typisch symptoom van hartfalen)
  • Tachycardie en hartslag;
  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Gastro-intestinale symptomen, zoals bijvoorbeeld maagzuur en pijn (kan te wijten zijn aan de aanwezigheid van gastro-oesofageale reflux);
  • In geval van aanhoudende hoest met slijm, aanwezigheid van bloed – in sporen of in grote hoeveelheden – in het sputum (het is een vrij ernstig symptoom dat kan wijzen op verschillende pathologieën, zoals ernstige infecties – tuberculose – en long- of luchtwegkanker).

Uiteraard zijn bovenstaande slechts enkele van de vele symptomen die kunnen optreden in samenhang met of na het begin van aanhoudende hoest. Symptomen kunnen veel breder zijn en kunnen van patiënt tot patiënt verschillen.

Lees ook :-Kans op miskraam

Hoe nachthoest behandelen?

Om nachtelijke hoest te verlichten, kunnen producten die ‘hoestonderdrukkers’ worden genoemd, worden gebruikt.

De antitussiva kunnen worden onderverdeeld in twee brede categorieën:

  • Centraal werkende sedativa
  • Kalmerende middelen met perifere werking
  • Centraal werkende sedativa

De hoestreflex wordt onderbroken door het verhogen van de responsdrempel ter hoogte van het hoestcentrum. In de praktijk werken ze in op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de hoestreflex en onderbreken ze tijdelijk de communicatie met de zenuwuiteinden in de keel die de hoestreflex veroorzaken.

Dextromethorfan: Heeft een kalmerend effect op hoest, bij therapeutische doses, heeft geen pijnstillende, ademhalingsremmende of psychotomimetische eigenschappen; er wordt ook aangenomen dat het verslavende potentieel laag is. Vermindert de frequentie, intensiteit en het ongemak van nachtelijke hoest.
Dextromethorfan is een geneesmiddel waarvan de werking gewoonlijk optreedt binnen 15-30 ‘en duurt 3-6 uur.

  • Kalmerende middelen met perifere werking

In dit geval wordt de hoestreflex geblokkeerd door remming en vermindering van de gevoeligheid van de perifere hoestreceptoren, of door de mechanische bescherming van de receptoren tegen irriterende prikkels, zoals verzachtende middelen op basis van balsamico en verzachtende kruiden of honing kunnen doen. .

Waarom is de droge hoest ’s nachts erger?

Een verkoudheid is een van de meest voorkomende oorzaken van droge hoest ’s nachts. De verkoudheidsvirussen liggen op de slijmvliezen in de mond en keel en veroorzaken daar ontstekingen. De hoestreceptoren, die zich in het slijmvlies van mond en keel bevinden, zijn overgevoelig en veroorzaken de droge hoest die typisch is voor een droge hoest.

In tegenstelling tot productieve hoest, waarbij slijm wordt geproduceerd en opgehoest, is er bij prikkelbare hoest geen slijm dat uit de bronchiën kan worden afgevoerd, zodat de luchtwegen droog maar geïrriteerd zijn. Als er ook een loopneus is, waardoor de neus verstopt en opzwelt, ademt de betrokkene intenser door de mond, vooral ’s nachts, waardoor de slijmvliezen nog meer uitdrogen. Echte hoestbuien zijn nu het gevolg.

Hoe te stoppen met hoesten ’s nachts met kruidenthee?

Om uw kruideninfusie te bereiden, begint u met het verwarmen van ongeveer 500 ml water in een kleine steelpan. Zodra het water begint te sudderen, gooi je een kleine theelepel van elk van de planten die je wilt gebruiken. Zet het vuur uit en dek de pan af. Laat 5 minuten trekken voordat u uw infusie filtert. U kunt uw infusie enigszins gekoeld maar nog steeds warm consumeren en drie dagen koel bewaren.

Eet honing
Denk aan honing om erachter te komen hoe je een hoest ’s nachts kunt kalmeren! Nachtelijke hoestpatiënten zweren bij een theelepel honing voor het slapengaan om ’s nachts te stoppen met hoesten. Honing geeft een rustgevende en geruststellende kant aan de keel en zorgt er dus voor dat je een veel rustiger nacht doorbrengt.

Als je hoest vettig is, kun je je wenden tot tijm- of eucalyptushoning. Als je hoest daarentegen nogal droog is, zal lavendelhoning vooral voor de nacht de voorkeur hebben. U kunt uw lepel honing rechtstreeks in uw mond nemen of in uw infusie of in een glas warme melk mengen. Goede nacht gegarandeerd!

Slapen met een ui
Ken je deze truc? Probeer deze tip als je je hoest ’s nachts wilt kalmeren. Snijd voor het slapengaan een ui doormidden en leg deze in een schaaltje naast je kussen. Je zult zien dat je met de ui ’s nachts kunt stoppen met hoesten dankzij de dampen die het afgeeft!

Ik geef toe, de geur is misschien niet de meest aangename. Wat zou je niet doen om te stoppen met hoesten ’s nachts?

Huismiddeltjes voor droge hoest

Droge hoest kan worden behandeld met eenvoudige huismiddeltjes. Hier is een overzicht:

  • Als je ’s nachts niet kunt slapen vanwege een droge hoest, is het verstandig om veel te drinken voor het slapengaan. Hierdoor blijven de slijmvliezen vochtig. Het is het beste om naar water of thee te grijpen. Vers gezette thee van kaasjeskruid, marjolein of venkel zou bijzonder effectief zijn tegen droge hoest.
  • Een ander middel tegen hoest is uiensiroop. Snijd hiervoor een ui in stukjes en giet er een beetje honing of suiker over. Laat de ui minstens een uur trekken en neem dan elke ochtend, middag en avond een eetlepel van de siroop.
  • Inademen kan ook helpen de droge slijmvliezen te bevochtigen en de aandrang tot hoesten te verlichten. Geschikte toevoegingen zijn bijvoorbeeld keukenzout, kamille of tijm.
  • Veel patiënten zweren bij aardappelwraps als ze hoesten. Ze brengen warmte in het lichaam en zouden een hoestverlichtend effect hebben.
Wat veroorzaakt nachtelijke hoest?

Nachtelijke hoest kan een symptoom zijn van een aantal medische aandoeningen, waaronder allergieën, griep, bronchitis en astma. Nachthoest kan worden veroorzaakt door verschillende medische aandoeningen, waarvan sommige van korte duur zijn en binnen een week of twee verdwijnen. In andere gevallen kunnen de oorzaken van een nachtelijke hoest langdurig zijn.

Aan welke kant moet je slapen om te stoppen met hoesten?

Als u plat op uw rug of op uw zij slaapt, kan er zich slijm in uw keel ophopen, wat kan leiden tot hoesten. Om dit te voorkomen, stapelt u een paar kussens op elkaar of gebruikt u een wig om uw hoofd en nek iets op te tillen.

Wat helpt bij een hoest die niet weggaat?

Rust, kippensoep, vocht en tijd zijn meestal voldoende om een ​​verkoudheid te verslaan. Ernstige hoest als gevolg van verkoudheid kan echter worden behandeld met hoestmedicatie bij volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar. Decongestivum-sprays, die de vorming van post-neusdruppels helpen verminderen, kunnen ook worden gebruikt bij volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar.

Share This Article
Leave a comment