Hoe herken je trombose

John
11 Min Read

Het tijdig herkennen van de symptomen van een trombose is essentieel voor de bestrijding van de ziekte; met een vroege diagnose kan trombose in feite effectief worden behandeld, waardoor ernstigere complicaties worden vermeden.

Wat is een trombose?

Wat is een trombose?

De term trombose verwijst naar de vorming, in een bloedvat (veneus of arterieel), van een bloedstolsel, een trombus genaamd, dat de normale bloedcirculatie afsluit of vertraagt, met mogelijk fatale gevolgen.

Wat zijn de oorzaken van trombose?

Trombose is het gevolg van de vorming in een bloedvat van een bloedstolsel (trombus), dus een stevige klomp witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes die de circulatie in het bloedvat belemmert, waardoor de dood (ischemische necrose) van het orgaan wordt veroorzaakt. waarop het geblokkeerde bloed zou zijn gericht.

De trombus kan ook fragmenteren in kleinere delen (embolie), en zo via de bloedsomloop in elk orgaan van het lichaam terechtkomen, de werking ervan belemmeren en zelfs zeer ernstige schade veroorzaken.

Deze aandoening ligt ten grondslag aan gebeurtenissen zoals herseninfarct, myocardinfarct of longembolie, meestal veroorzaakt door een embolus die afkomstig is uit een perifeer veneus vat.

Lees ook :- Duizelig en misselijk

Wat zijn de symptomen van een trombose?

Veneuze trombose is niet duidelijk aanwezig en de symptomen zijn vaak niet erg duidelijk. In het geval van trombose van het been kan het ledemaat gezwollen, rood en vatbaar zijn voor krampen. Dubbelzinnige symptomen maken goede preventie en constante monitoring door medisch specialisten nog belangrijker. Bloedsomloopstoornissen kunnen worden geïdentificeerd in iemands genetische samenstelling, maar leeftijd, ziekten, ongevallen en slechte gewoonten kunnen ook de mechanismen beïnvloeden die voor stolling worden gebruikt. De onjuiste werking van de bloedsomloop bevordert in feite bloedstolsels.

Lees ook :- Wat zijn allergenen

Hoe herken je een trombose?

De waarschuwingssignalen van trombose variëren afhankelijk van de grootte en locatie van het bloedstolsel. Symptomen komen het vaakst voor in de onderste ledematen. De pijn kan acuut zijn of gedurende een paar dagen in intensiteit toenemen zonder dat er sprake is van een duidelijk trauma. Het kan zelfs zijn dat er helemaal geen symptomen aanwezig zijn. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat 50 tot 70% van de diepe veneuze trombose zonder voorafgaande klachten werd gediagnosticeerd.

Typische tekenen van trombose zijn:

.Een zwelling.
. Pijn of een zwaar gevoel dat toeneemt bij het lopen.
. Een rode, paarse vlek of warm gevoel op de plaats van het stolsel.
. Onderhuidse spataderen.

Wanneer de arts op grond van symptomen diepe veneuze trombose vermoedt, na een operatie of gipsverband, zal hij altijd nader onderzoek nodig hebben. Een trombose moet altijd zo snel mogelijk worden behandeld. Het wordt daarom sterk aanbevolen om de onderzoeken binnen 24 uur uit te voeren.

Hoe herken je cerebrale veneuze trombose?

U moet op deze symptomen letten:

  • Toenemende hoofdpijn
  • duizeligheid
  • visuele stoornissen
  • kortademigheid
  • misselijkheid en overgeven
  • Bloedingen op de huid
  • Soms toevallen, spraakstoornissen of verlamming

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Dan kan de cerebrale veneuze trombose ook goed worden behandeld met behulp van anticoagulantia.

Lees ook :- Plotseling extreem moe

Herken de eerste tekenen

Als er slechts in één been symptomen optreden, kan dit de eerste indicatie zijn van veneuze trombose in het been.

Typische symptomen zijn:

  • Herhaalde ernstige pijn in de benen, meestal in slechts één been
  • Zwelling in de kuit of enkel
  • verschillende temperatuursensaties, meestal oververhitting
  • blauwachtige verkleuring en gevoelens van spanning
  • pijn bij het lopen

Maar ook als de genoemde waarschuwingssignalen ontbreken, is een trombose niet uit te sluiten. Soortgelijke symptomen kunnen ook optreden bij een trombose in de arm. Maar de symptomen zijn hier meestal sterker en de aderen zijn beter zichtbaar.

Complicaties trombose

Trombose kan tot complicaties leiden als er niet goed mee wordt omgegaan. Een belangrijke en goed bestudeerde complicatie is het posttrombotisch syndroom, een complicatie van diepe veneuze trombose. Rapporten geven aan dat ongeveer 20-50% van de patiënten met diepe veneuze trombose deze aandoening op 1 of 2 jaar zal ontwikkelen. Risicofactoren voor het ontwikkelen van posttrombotisch syndroom zijn recidiverend, DVT op dezelfde plaats, zwaarlijvigheid en slechte therapietrouw. antistolling. Patiënten presenteren zich meestal met chronische pijn, zwaarte, krampen en zwelling die verergeren tijdens inspanning en verlicht worden door rust. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van compressiekousen deze aandoening kan helpen voorkomen (Brandjes et al. zagen een gerapporteerde vermindering van 50% van het posttrombotisch syndroom).

Pulmonale hypertensie is ook een andere complicatie die wordt gezien als gevolg van chronische trombo-embolie in het pulmonale vasculaire systeem. Volgens schattingen ontwikkelt 0,1 tot 9% van de patiënten met een voorgeschiedenis van longembolie een longvaatziekte. In tegenstelling tot andere vormen van pulmonale hypertensie, kan geïnduceerde chronische trombo-embolie worden behandeld door het bloedstolsel in het vasculaire systeem te verwijderen (pulmonale endarteriëctomie).

Arteriële trombose kan veel complicaties met zich meebrengen, vooral met betrekking tot hart- en cerebrovasculaire aandoeningen, wat resulteert in significante morbiditeit en invaliditeit en het risico op terugkerende gebeurtenissen bij afwezigheid van veranderingen in levensstijl en medische behandeling. Een andere belangrijke complicatie die gepaard gaat met trombose is spontane bloeding (zowel intracraniaal als extracraniaal) die het gevolg kan zijn van therapie met volledige dosis anticoagulantia of plaatjesaggregatieremmers. Intracraniële bloeding, wanneer deze optreedt, is verwoestender dan extracraniële. Er is gemeld dat de mortaliteit door intracraniële bloeding 50% zou kunnen bereiken bij patiënten die vitamine K-antagonisten (d.w.z. warfarine) gebruiken. Beoordeling van het risico op bloedingen door anticoagulantia of bloedplaatjesaggregatieremmers is essentieel en patiënten moeten over dit risico worden geïnformeerd om situaties te vermijden die vatbaar zouden kunnen zijn voor bloedingen. Patiënten met een bijzonder hoog risico op bloedingscomplicaties zijn onder meer ouderen, patiënten met ongecontroleerde hypertensie.

Lees ook :- Bult op achillespees

Hoe kunt u een trombose behandelen?

Trombose wordt meestal behandeld met bloedverdunners. Ze zorgen ervoor dat het stolsel niet verder groeit en ondersteunen het lichaam bij het geleidelijk afbreken van het stolsel.

De duur van de therapie hangt af van de oorzaken en de omvang van de trombose en is gewoonlijk drie tot zes maanden. Daarnaast kan langdurige bloedverdunning noodzakelijk zijn, afhankelijk van het individuele risico op trombose. Patiënten met een bekende bloedstollingsstoornis dienen regelmatig te worden onderzocht op een polikliniek coagulatie. In ieder geval moet de behandeling worden begeleid en gecontroleerd door een medische professional.

Tips voor trombosepreventie

De beste tromboseprofylaxe is het vermijden van de genoemde risicofactoren. Op lange werkdagen op kantoor of op langere vluchten moet u ervoor zorgen dat u voldoende beweegt. Voldoende vochtinname is ook belangrijk om het bloed dun te houden. Dit vermindert het risico op stolselvorming.

Dit helpt trombose te voorkomen:

  • Veel drinken: minimaal 1,5 liter of nog beter 3 liter per dag
  • Ga wandelen: Hooguit 30 minuten per dag, dit ondersteunt de kuitspieren en de doorbloeding
  • Voetgymnastiek: Als u veel zit, moet u uw voeten regelmatig draaien, uw tenen strekken of af en toe op tenen en hielen lopen.
  • Duursporten: Fietsen of zwemmen is goed voor de doorbloeding. Zwemmen ondersteunt de aderen en werkt als een natuurlijke compressiekous.
  • Compressiekousen : Het hulpmiddel ondersteunt de bloedcirculatie in de benen.
  • Koude douche: Koud stimuleert de bloedsomloop en bevordert de bloedsomloop
  • Op blote voeten lopen: Op blote voeten lopen voelt als een massage, vooral op oneffen terrein
  • Comfortabele schoenen: draag liever losse dan strakke schoenen en vermijd hoge hakken.
  • Vermijd te strakke broeken: anders kan de bloedstroom ernstig worden beperkt
  • In overleg met de arts kunnen ook verschillende medicijnen worden gebruikt om het risico op trombose te verminderen
Wat zijn de eerste tekenen van trombose?

Pijn is typisch bij het te voet stappen, bij het strekken van de kuit en bij het uitoefenen van druk op de kuit en de voetzool. Bij uitgesproken trombose zwelt het been soms op of vertoont het een blauw-rode verkleuring. Soms zijn ook verwijde aderen zichtbaar in de lies en onderbuik.

Hoe kwam je erachter dat het trombose was?

Gevoel van druk in de aangedane extremiteit. Huidveranderingen (verkleuring, glans) zwelling. gevoelens van spanning in de huid.

Is er blijvende pijn bij een trombose?

Veel patiënten maken zich zorgen dat hun beenpijn te wijten kan zijn aan een trombose, maar dit is meestal niet het geval. Allereerst kan worden gezegd: trombose veroorzaakt geen tintelingen, gevoelloosheid of longitudinale pijn!

Moet je sporten als je trombose hebt?

Het antwoord op de vraag “Wat te doen bij trombose?” “ betekent vooral: actief zijn en blijven! Lichaamsbeweging is de beste tromboprofylaxe om nieuwe stolsels te voorkomen. Want een actieve aderpomp zorgt voor een gereguleerde bloedstroom.

Share This Article
Leave a comment