Blaasje binnenkant lip

John
13 Min Read

Blaren in de mond, vaak bekend als afteuze stomatitis of aften, zijn het symptoom van een zeer vervelende, maar tegelijkertijd ongevaarlijke, mondziekte. Bijna iedereen heeft minstens één keer in zijn leven te maken gehad met blaren op de tong en luchtbellen op de lip, laten we proberen beter te begrijpen wat ze zijn, waar ze van afhankelijk zijn en hoe ze te verhelpen.

Wat zijn blaren in de mond?

Wat zijn blaren in de mond?

Vaak zijn het aften, kleine zweren in de mond die zich op de zachte weefsels van het mondslijmvlies bevinden, zoals wangen, lippen en tong, of aan de basis van het tandvlees.

Deze witte blaasjes in de mond hebben een ronde vorm met een omtrek van minder dan 1 centimeter die in het algemeen niet groter is dan 3 of 4 millimeter. Ze hebben een gelige kleur, in het midden omgeven door een intens rode halo.

Er zijn ook andere soorten blaren in de mond die niet zijn opgenomen in het geval van aften. Bubbels op de tong kunnen bijvoorbeeld synoniem zijn met een allergie of met een aantal zeer specifieke syndromen die gepaard gaan met andere zeer specifieke symptomen.

Blaren op het tandvlees, bij de tanden en vergelijkbaar met een puistje of liever een fistel met pus, kunnen de alarmbel zijn van een tandabces. Andere gevallen hebben betrekking op bloedblaren in de mond, maar vaak zijn dit sporadische episodes als gevolg van lichte verwondingen door onvrijwillige beten. Waterbellen kunnen daarentegen ontstaan als gevolg van lichte brandwonden bij hete gerechten.

Lees ook :- Hoe herken je trombose

Blaasje binnenkant lip : Oorzaken

De oorzaak van terugkerende aften (gewone of chronisch terugkerende aften) kan momenteel niet wetenschappelijk worden aangetoond. De mucosale verwondingen kunnen te wijten zijn aan een immuunreactie van het lichaam, hoewel de meeste getroffenen verder gezond zijn. In sommige gevallen lijken bepaalde factoren de ontwikkeling te bevorderen.

De volgende oorzaken kunnen mogelijk bepalend zijn:

  • IJzer-, zink-, foliumzuur- en vitamine B12-tekort
  • Gevoelige reactie op bepaalde voedingsmiddelen zoals tomaten, alcohol, noten, citrusvruchten
  • Genetica: Gewone aften komen in families voor.
  • fluctuerende hormoonhuishouding, bijv. als onderdeel van de menstruatiecyclus
  • mentale stress, stress
  • verzwakt immuunsysteem
  • kleine mechanische verwondingen in de mond, bijv. door slecht passend kunstgebit, bijtwonden, verwondingen veroorzaakt door de tandenborstel of door instrumenten die worden gebruikt bij een tandartsbezoek
  • Medicatie (bijv. ontstekingsremmende preparaten)
  • Slechte mondhygiëne

Afta kan ook voorkomen in verband met andere ziekten. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • HIV-infectie
  • Ziekte van Behçet (een zeldzame, inflammatoire vaatziekte)
  • Sweet Syndroom (een zeldzame huidziekte)
  • Coeliakie (een glutenintolerantie van de dunne darm)
  • Neutropenie (een afname van een bepaald aantal witte bloedcellen)
  • voedingstekorten
  • Darmaandoeningen (bijv. de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of coeliakie)

Lees ook :- Wat zijn allergenen

Symptomen van blaren in de lip

De belletjes op de lip, onder de tong en op de andere slijmvliezen van de mond zijn erg pijnlijk, zo erg zelfs dat zelfs voeden moeilijk is. Laten we als voorbeeld de meest voorkomende aandoening nemen, die van aften: wat zijn de symptomen van deze blaren in de mond?

In het begin presenteert het zich met een branderig gevoel, na een paar dagen zal zich een kleine zweer vormen die bij aanraking hevige pijn veroorzaakt. Als we bellen hebben op de bodem van de tong, op de mondbodem, of in ieder geval in overeenstemming met spierinserties, kunnen ze ook leiden tot verminderde beweeglijkheid en moeite met slikken.

Als de laterocervicale lymfeklieren opzwellen, hoeft u zich geen zorgen te maken, de betrokkenheid van de lymfeklieren is meestal te wijten aan bacteriële superinfectie en ontsteking. Als de blaar in de mond echter verband houdt met een abces, hebben we hevige pijn op het aangetaste deel, bloeding en zwelling, slechte smaak.

Blaasje binnenkant lip : Diagnostisch

Als je last hebt van een koortslip, kun je naar je huisarts gaan. Meestal kan hij orale herpes herkennen door in en rond uw mond te kijken. Hij kan echter ook een vloeistofmonster uit de blaar of wond nemen. Het monster wordt naar het laboratorium gestuurd om de aanwezigheid van het herpesvirus te bevestigen of uit te sluiten.

Lees ook :- Duizelig en misselijk

Behandeling van blaren in mond en tandvlees

Als u of uw kind ernstige blaren in de mond en het tandvlees heeft, kan verdere behandeling nodig zijn. Uw arts kan u een crème geven om de pijn te verlichten en kan u ook een mondspoeling geven om u te helpen een goede mondhygiëne te behouden als tandenpoetsen pijnlijk blijkt te zijn.

De zelfhulpmaatregelen voor koortsblaasjes kunnen helpen als u of uw kind dit probleem heeft, maar u moet deze ook invullen:

– drink veel water om uitdroging te voorkomen; het is vooral belangrijk om te controleren of uw kind voldoende drinkt, aangezien het drinken kan vermijden vanwege een pijnlijke mond,

– eet vers en zacht voedsel en vermijd zoute of zure voedingsmiddelen,

– gebruik een lipcrème (zoals vaseline) om te voorkomen dat je lippen aan elkaar plakken.

Hoe blaasje binnenkant lip te genezen?

In het geval van aften kunnen we ofwel overgaan tot een zelfzorgmedicijn ofwel met een natuurlijke remedie, bij herhaling van afteuze stomatitis is het altijd raadzaam om uw arts of tandarts te raadplegen. Hetzelfde geldt voor de fistel van het tandabces: breek de bel absoluut niet zelfstandig maar wacht altijd op het oordeel van de tandarts die moet beoordelen hoe de oorzaak van de bel in de mond moet worden behandeld.

Lees ook :- Bult op achillespees

Blaasje binnenkant lip : Preventie

Er zijn manieren om het risico op het oplopen of doorgeven van koortslippen te verminderen en om terugkerende episodes te voorkomen:

  • gebruik zonnebrandcrème op uw lippen als overmatige blootstelling aan de zon het verschijnen van uw koortsblaasjes veroorzaakt,
  • kus iemand die herpes heeft niet,
  • geen orale seks hebben als u of uw partner genitale herpes heeft,
  • deel geen crèmes, medicijnen, make-up of enig ander voorwerp dat in contact zou kunnen zijn gekomen met een besmet gebied.

Welke huismiddeltjes helpen tegen aften?

Huismiddeltjes voor aften kunnen het genezingsproces op natuurlijke wijze versnellen en pijn verlichten. Ze hebben een ontstekingsremmende werking en verminderen de gevoeligheid in de mond.

  • Vochtige theezakjes: Groene en zwarte thee bevatten looizuur, dat een samentrekkend, pijnstillend en ontstekingsremmend effect heeft en het genezingsproces versnelt. Hiervoor moet je de thee zoals gewoonlijk met een theezakje klaarmaken, licht uitknijpen en 20 minuten in de koelkast zetten. Druk vervolgens het theezakje voorzichtig op het aangetaste gebied en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Herhaal dit proces 2 tot 3 keer per dag totdat de zweren zijn verdwenen.
  • Honing: Dit heeft een antiseptische werking in combinatie met kurkuma. Voor gebruik: Meng 1 theelepel honing met ¼ theelepel kurkumapoeder. Breng de pasta aan op het aangetaste gebied en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Herhaal de applicatie 2 tot 3 keer per dag totdat de zweren zijn verdwenen.
  • Zuiveringszout: Zuiveringszout helpt de pH-waarde in de mond te herstellen. Gebruik: Meng 1 theelepel baking soda met een beetje water tot een pasta. Breng het mengsel aan op het aangetaste gebied en laat het 20 minuten intrekken. Herhaal de applicatie twee keer per dag totdat de zweren zijn verdwenen. Als alternatief kan de mond 4 tot 5 keer per dag worden gespoeld met een mengsel van zuiveringszout. Meng 1 theelepel baking soda in een glas warm water en spoel je mond ermee.
  • Tea tree olie: Tea tree olie kan de ontwikkeling van verdere mondzweren voorkomen. Het heeft een antiseptische werking en bestrijdt bacteriën die zich in de buurt van de aften bevinden. Voeg 5 tot 7 druppels tea tree olie toe aan een glas water en spoel je mond 2 tot 3 keer per dag.
  • Zoethoutwortel: Zoethoutwortel bevat de verbinding glycyrrhizine. Dit heeft een ontstekingsremmend effect, kalmeert het getroffen gebied en helpt de omvang van de zweren te verminderen. Gebruik: voeg 1 eetlepel gemalen zoethoutwortel toe aan 600 ml water en laat de oplossing 2 tot 3 uur trekken. Spoel uw mond meerdere keren per dag met de afgewerkte oplossing.
  • Aloë Vera: Aloë Vera kan het genezingsproces versnellen. Toepassing: Haal het sap uit het vlezige deel van een aloë verablad, breng aan op de aften en laat 30 minuten intrekken. Herhaal de applicatie 3-4 keer per dag. Bovendien kan de mond 3 – 4 keer per dag worden gespoeld met vers aloë vera-sap. Dit is ook verkrijgbaar in drogisterijen of apotheken.
  • Koriander: Koriander helpt de symptomen van aften te verlichten. Hoe te gebruiken: Doe 1 theelepel korianderzaad of korianderblaadjes in een kleine pan met 1 kopje water en breng aan de kook. Zeef vervolgens de korianderzaadjes of korianderblaadjes en spoel je mond 3-4 keer per dag met de oplossing. Bij het spoelen moet de korianderoplossing ongeveer 3 minuten in de mond blijven, zodat de aangetaste gebieden de ingrediënten kunnen opnemen.
  • Salie: Salie helpt de aften uit te drogen. Toepassing: Doe 3 theelepels salieblaadjes in 600 ml gekookt water en laat 15 minuten trekken. Zeef vervolgens de salieblaadjes en laat de oplossing afkoelen. Spoel je mond er 4-5 keer per dag mee. Als alternatief kunnen salieblaadjes in poedervorm rechtstreeks op de aften worden aangebracht.
  • IJsblokjes: deze worden gebruikt voor pijnverlichting. Houd een klein ijsblokje direct boven de wond en laat het langzaam smelten. De kou verdooft de pijn en vermindert irritatie.
Hoe kom je van een blaar af?

Prik de blaar er dwars doorheen, horizontaal op de huid, zodat je niet de wond aanraakt, alleen de blaar. Laat de vloeistof weglopen en verwijder de schil niet, die het onbewerkte deel blijft beschermen. Breng een desinfecterende spray aan en vervolgens een beschermend verband.

Hoe kom je snel van een blaar af?

De behandeling van de blaar is eenvoudig. Het is noodzakelijk om de lamp te doorboren zonder het losgemaakte deel te verwijderen. Vervolgens moet een antiseptisch en uitdrogend product van het dermale Betadine-type worden aangebracht. Daarna beschermen met een geschikt verband.

Wanneer een blaar doorboren?

Dan is het de geboorte van een blaar gevuld met een transparante vloeistof die blaar wordt genoemd. Ten slotte kan de blaar spontaan doorboren, dan loslaten en de huid ruw achterlaten. Wees voorzichtig, dit is wanneer het risico op infectie optreedt en wanneer het gebied behoorlijk pijnlijk is.

Hoe weet je of het een koortslip is?

Zeer snel treedt roodheid op en de blaasjes vormen zich voordat ze de vloeistof die ze bevatten een paar dagen later laten wegvloeien. Na gemiddeld vijf dagen vormt zich een gelige korst en daarmee verdwijnt de pijn.

Share This Article
Leave a comment