Herstel na cardioversie

John
12 Min Read

Cardioversie is het proces waarbij het normale hartritme wordt hersteld van een abnormaal ritme. Het wordt ook wel gelijkstroom of gelijkstroom genoemd voor cardioversie. Cardioversie is vergelijkbaar met defibrillatie, maar het verbruikt minder elektriciteit.

Hoe is het gedaan ?

Hoe is het gedaan ?

Cardioversie wordt uitgevoerd via een instrument (defibrillator) dat een elektrische schok doorgeeft aan het hart (externe elektrische cardioversie) of door de toediening van intraveneuze anti-aritmica (farmacologische cardioversie) om het sinusritme te herstellen, in het bijzonder natriumkanaalblokkers (klasse I) , of kaliumkanaalblokkers (klasse III).

Elektrische cardioversie wordt vaak verward met defibrillatie, maar het zijn twee verschillende procedures. Defibrillatie wordt in feite meestal toegepast in noodsituaties, in het geval van een hartstilstand als gevolg van ventriculaire fibrillatie of ventriculaire tachycardie zonder pols.

Elektrische cardioversie vereist geen speciale voorbereiding, behalve voor volledig vasten van de vorige avond.

Lees ook :- Torsade de pointes

Wanneer je dat doet?

Cardioversie kan worden toegepast in al die situaties waarin het hart sneller (tachycardie) of onregelmatig (fibrilleren en fladderen) klopt in vergelijking met het normale sinusritme.
De vormen van aritmie waarvoor cardioversie ideaal is, zijn supraventriculaire tachycardie (paroxysmaal en niet-paroxysmaal), atriale fibrillatie, atriale flutter en ventriculaire tachycardie met puls; deze, in tegenstelling tot ventriculaire fibrillatie en pulsloze ventriculaire tachycardie (de meest geschikte behandeling waarvoor defibrillatie is), zijn minder ernstige en gemakkelijker te verhelpen omstandigheden.

Het is niet verrassend dat de procedure vaak van tevoren wordt gepland en voordat de cardioloog deze in praktijk brengt, heeft hij de tijd om een reeks klinische tests op de patiënt uit te voeren.

Keuze van het type cardioversie

De keuze van het type cardioversie (farmacologisch of elektrisch) hangt af van de toestand van de patiënt en van de beoordelingen van de cardioloog.
Als, als deze overwegingen eenmaal zijn afgerond, de praktijk van de een of de ander onverschillig is, kan de patiënt kiezen voor degene die hij het minst vervelend vindt: meestal is er in deze gevallen een voorkeur voor farmacologische cardioversie, omdat ze bang zijn voor elektrische ontladingen .

Lees ook :- Alternatief voor amlodipine

Wat doe je tijdens cardioversie?

Hoewel zowel elektrische cardioversie als medicamenteuze cardioversie gericht zijn op het beëindigen van een tachycardie, verschillen ze aanzienlijk in de manier waarop ze worden uitgevoerd:

Elektrische cardioversie
Voorafgaand aan een geplande elektrische cardioversie zal uw behandelend arts u tijdig informeren en een zogenaamd 12-leads ECG maken. Het sluit ook aandoeningen uit die tegen cardioversie spreken, zoals digitalisvergiftiging, bestaande bloedstolsels of een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie).

Anticoagulantia worden drie tot vier weken vóór cardioversie gegeven om bloedstolsels (trombi) te voorkomen. Daarnaast kan de arts met een speciaal echografisch onderzoek, de transoesofageale echocardiografie (TEE), een specifiek deel van het hart onderzoeken dat bijzonder vatbaar is voor trombusvorming.

Onder kortdurende anesthesie wordt een sterke elektrische impuls afgegeven via elektroden (paddles) die op de borst van de zogenaamde cardioverter zijn gelijmd. De sterkte hangt af van de ziekte en is aanvankelijk lager dan bij nooddefibrillatie.

Het apparaat meet en herkent ook de daadwerkelijke hartactie (op basis van de R-pieken in het ECG). Het zendt tegelijkertijd de puls uit, d.w.z. synchroon met de actie van het hart (synchrone defibrillatie). Dit kan complicaties zoals ventriculaire fibrillatie of ernstige ventriculaire tachycardie voorkomen.

Aan de hand van het ECG, dat meestal op het apparaatje zelf te zien is, beoordeelt de arts of de elektrische cardioversie geslaagd is. Indien nodig worden verdere “schokken” van hogere sterkte toegediend of worden aanvullende medicijnen geïnjecteerd om het hartritme te normaliseren.

Als elektrische cardioversie wordt gebruikt in een noodsituatie, is de afgifte van de impuls niet gebaseerd op het ECG. De elektrische energie wordt direct aan het hart afgegeven, daarom wordt dit asynchrone defibrillatie genoemd.

Lees ook :- Meervoudig onverzadigde vetzuren

Wat zijn de risico’s van cardioversie?

De volgende complicaties kunnen optreden tijdens cardioversie:

  • Verstoppingen van bloedvaten als gevolg van reeds gevormde bloedstolsels (bijv. beroerte)
  • Levensbedreigende hartritmestoornissen (bijv. ventrikelfibrilleren)
  • Zuurstoftekort door anesthesie bij elektrische cardioversie
  • Brandwonden en roodheid van de elektroden
  • allergieën voor medicijnen
  • Herhaling van symptomen (herhaling)

Herstel na cardioversie : Genezingen en behandelingen

Behalve in zeer weinig en geselecteerde gevallen, moet cardioversie altijd worden uitgevoerd in een ziekenhuisomgeving, door deskundig personeel, onder toezicht van de belangrijkste vitale parameters.

Als het principe van farmacologische cardioversie (CVF) wordt weergegeven door de intraveneuze toediening van een geneesmiddel dat, vanwege zijn specifieke kenmerken, ingrijpt in de bio-elektrische verschijnselen van het hart, werkt elektrische cardioversie (CVE) door de toevoer van elektrische energie in direct contact met de borstwand (gelijkstroom – “DC-schok”), die wordt doorgegeven aan het hart, waardoor de onmiddellijke en gelijktijdige samentrekking van alle cellen wordt veroorzaakt; dit fenomeen zorgt ervoor dat alle “abnormale” potentialen worden opgeheven, met de hervatting van de fysiologische en regelmatige hartslag.

Afgezien van zeldzame omstandigheden waarin het wordt uitgevoerd in een noodsituatie, in levensbedreigende omstandigheden voor de patiënt, en in deze gevallen komt de ventriculaire oorsprong vaker voor, in de meeste situaties, zelfs in die van relatieve urgentie, is het mogelijk om het uit te voeren de patiënt hebben onderworpen aan een soort voorbereidende voorbereiding, waardoor de mogelijke risico’s die aan de procedure zelf zijn verbonden, worden geminimaliseerd.

Zodra aan de voorwaarden is voldaan om het uit te voeren, kunt u doorgaan met elektrische cardioversie. Dit wordt beoefend door de cardioloog, met verpleegkundige hulp, in speciaal daarvoor bestemde omgevingen, met de patiënt (die minimaal zes uur moet hebben gevast), aangesloten op een monitor voor continue registratie van het elektrocardiogram, op een pulsoximeter voor het meten van de oxygenatie van het bloed naar een bloeddrukmeter.

Zodra de platen op de borst zijn aangebracht (momenteel zijn klevende “pleisters” zeker veel minder “scenografisch” dan wat te zien is in tv-series, waarin de arts letterlijk met zijn armen over de borst van de patiënt zit, maar veel praktischer en minder vermoeiend in gebruik) en verbonden met de defibrillator met een kabel, na diepe sedatie te hebben geoefend met een medicijn met een zeer kort effect, wordt de procedure uitgevoerd: zodra de parameters en het niveau van sedatie zijn geverifieerd, laadt de cardioloog de defibrillator naar het benodigde energieniveau en, nadat de puls met het elektrocardiogram is gesynchroniseerd, drukt u op de knop van de schok.

Slechts zelden is het nodig om een ​​tweede of derde schok toe te dienen, misschien bij toenemende energie, om een ​​effectief en stabiel effect te verkrijgen. Als het sinusritme niet onmiddellijk wordt hersteld, kan het na een paar uur worden herhaald, na toediening van anti-aritmica, om een ​​synergie van de werking te verkrijgen.

Elektrische cardioversie heeft een zeer hoog slagingspercentage, ongeveer 90%, wat omgekeerd evenredig is met de duur van de aritmie en de ernst van de onderliggende ziekte. Het is vrij van bijzondere risico’s en kan meerdere keren worden herhaald.

De patiënt wordt binnen een paar minuten wakker en kan na een observatie van een paar uur naar huis met het advies om niet te rijden of om de rest van de dag geen activiteiten te doen die aandacht vragen, vooral vanwege de resteffecten . van het toegediende kalmeringsmiddel.

Nadat u kennis heeft genomen van de indicaties en voorschriften van de cardioloog, kunt u vanaf de volgende dag terugkeren naar de gebruikelijke activiteiten.

Resultaten herstel na cardioversie

In de meeste gevallen herstelt cardioversie (zowel elektrisch als farmacologisch) het normale hartritme.
Als het niet het gewenste succes heeft (meestal verschijnen de aandoeningen na een paar uur of dagen), is de enige oplossing om de procedure te herhalen, misschien het vermogen van de elektrische ontlading of de medicijndosis aan te passen.

Hoe terugval voorkomen?

Een gezonde levensstijl en enkele gezondheidsmaatregelen helpen hartritmestoornissen te voorkomen, vooral bij mensen die vatbaar zijn voor deze hartaandoeningen of die er in het verleden al last van hebben gehad.
Hier zijn enkele belangrijke medische tips:

  • Eet gezond voedsel en behoud een normaal lichaamsgewicht
  • Verminder het zout dat in het dieet wordt ingenomen, om de bloeddruk niet te verhogen
  • Oefening (in overeenstemming met uw capaciteiten)
  • Beperk of vermijd de inname van cafeïne
  • Niet roken
  • Beperk of vermijd alcohol helemaal
  • Houd het cholesterolgehalte laag
  • Verminder stressvolle situaties
  • Wees voorzichtig met elk geneesmiddel dat u inneemt, aangezien dit het door cardioversie gestabiliseerde hartritme kan veranderen.
Hoe te leven na cardioversie?

Uw arts spreekt met u een rustperiode van enkele weken af. Gedurende deze tijd geneest uw operatiewond en voelt u de hartmonitor nauwelijks meer. Dan kun je gewoon dagelijks bewegen en sporten zonder het apparaat te beschadigen.

Wat zijn de risico’s van cardioversie?

Elektrische cardioversie kan ervoor zorgen dat er zich in andere delen van uw lichaam bloedstolsels vormen. Dit kan leiden tot levensbedreigende complicaties. Het kan bijvoorbeeld een beroerte veroorzaken of een bloedstolsel dat naar uw longen reist (longembolie).

Welke anesthesie voor cardioversie?

Procedure. Elektrische cardioversie vindt plaats onder korte algemene anesthesie, van enkele minuten, met spontane ademhaling. De patiënt moet daarom minimaal 48 uur voor de ingreep kennis hebben gemaakt met de anesthesioloog in een pre-anesthesistconsult.

Waarom cardioversie?

Wanneer en waarom stelt de cardioloog externe elektrische cardioversie voor? Elektrische cardioversie handhaaft een normaal hartritme. Het wordt soms met spoed uitgevoerd in geval van slecht verdragen aritmie.

Wat zijn de risico’s van cardioversie?

In de aanwezigheid van aritmieën zoals atriale fibrillatie, trekken de atria niet allemaal samen en bijgevolg kan zich een plas bloed vormen in de atria met het risico op stolselvorming, wat kan leiden tot tragische gevolgen zoals een beroerte, als ze in een cirkel komen.

Share This Article
Leave a comment