Hellp-syndroom symptomen

John
9 Min Read

Hoewel het een ernstige complicatie van zwangerschap is, is het Hellp-syndroom nog steeds weinig bekend bij het grote publiek. Wat zijn de manifestaties ervan? De risico’s voor de moeder en de foetus? Haar behandelingen en de voorzorgsmaatregelen bij toekomstige zwangerschappen? Update met professor Thierry Pottecher, hoofd van de afdeling chirurgische anesthesie-reanimatie van het Hautepierre-ziekenhuis en specialist in het onderwerp.

Wat is het Hellp-syndroom?

Wat is het Hellp-syndroom?

Het HELLP-syndroom komt uitsluitend voor tijdens de zwangerschap en is levensbedreigend. Het is een variant van pre-eclampsie die zeer acuut kan zijn. Het is nu echter bekend dat het HELLP-syndroom ook optreedt zonder voorafgaande pre-eclampsie. Tijdens de controles controleert de arts daarom altijd bloed en urine op symptomen van het HELLP-syndroom, zoals een sterk verhoogde bloeddruk of verhoogde eiwituitscheiding. Andere symptomen van het HELLP-syndroom zijn onder meer ernstige pijn in de bovenbuik, misselijkheid en braken.

Aangezien het hellp-syndroom gepaard gaat met een afbraak van de rode bloedcellen, verhoogde leverenzymen en een verminderd aantal trombocyten, bestaat de naam uit deze drie typische symptomen: De afkorting HELLP komt van de Engelse termen voor de afbraak van de rode bloedcellen bloedcellen (hemolyse), voor verhoogde leverwaarden (verhoogde leverenzymen) en voor het verminderde aantal trombocyten (lage bloedplaatjes).

Lees ook :- Vaak plassen stress

Wat zijn de oorzaken van het Hellp-syndroom?

De oorzaken van het Hellp-syndroom blijven slecht begrepen. ” Aangenomen wordt dat deze pathologie een mechanisme van vasculaire pathologie zou zijn waarvan het beginpunt het begin van de zwangerschap zou zijn, wanneer de placenta wordt ontwikkeld (placentatie). Dit zal endotheliale laesies veroorzaken, dat wil zeggen in het vasculaire endotheel, en daardoor leiden tot pre-eclampsie en de symptomen die daarop volgen”, geeft de verloskundige-gynaecoloog aan.

Wat zijn de symptomen van het Hellp-syndroom?

Meestal is het HELLP-syndroom een complicatie van pre-eclampsie, maar in 15% van de gevallen is er geen door zwangerschap veroorzaakte hypertensie, wat de diagnose bemoeilijkt. Er wordt ook geschat dat 10 tot 20% van de zwangere vrouwen met pre-eclampsie (wat al een vrij zeldzame complicatie is) zal lijden aan het HELLP-syndroom.

Wanneer het optreedt tegen een achtergrond van pre-eclampsie, wordt het HELLP-syndroom daarom gekenmerkt door dezelfde symptomen als deze zwangerschapsziekte, namelijk:

  • hoge bloeddruk;
  • te veel eiwit in de urine (proteïnurie);
  • hoofdpijn (hoofdpijn);
  • oedeem van de handen, voeten of zelfs het gezicht;
  • zeer plotselinge gewichtstoename;
  • visuele stoornissen (“vliegen” voor de ogen);
  • misselijkheid, braken.

Maar andere, minder specifieke symptomen kunnen gepaard gaan met een HELLP-syndroom:

  • griepachtige symptomen ;
  • buikpijn (zoals een balk in de lever);
  • geelzucht (of geelzucht);
  • hypoglykemie;
  • gebrek aan natrium (hyponatriëmie);
  • trombo-embolische complicaties ( flebitis , beroerte, longembolie);
  • post-partumbloeding;
  • acuut nierfalen;
  • of zelfs complicaties van pre-eclampsie (retroplacentaal hematoom, eclampsie).

Lees ook :- Wit puntje op tong

Hellp-syndroom : Commentaar pose-t-on le diagnostic ?

Als de hierboven aangegeven symptomen helpen om de diagnose HELLP-syndroom te stellen, zal dit pas worden bewezen als de drie indicatoren (hemolyse, trombocytopenie en hepatische cytolyse) door een bloedtest worden onthuld.

Het HELLP-syndroom wordt dan ingedeeld op basis van de vermindering van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) in het bloed: klasse I wanneer de trombocytopenie ernstig is, II wanneer deze matig is en III wanneer deze zwak is.

Lees ook :- Eiwitten in bloed

Hellp-syndroom: Wat zijn de risico’s voor de moeder en de foetus?

De risico’s voor de moeder
De risico’s die samenhangen met het Hellp-syndroom variëren sterk, afhankelijk van het land (min of meer nauwgezette monitoring van zwangerschappen, beschikbare middelen om te reageren op noodsituaties, enz.).

“In Frankrijk is de moedersterfte erg laag, minder dan 1%, specificeert professor Pottecher. Het wordt voornamelijk in verband gebracht met leverschade, in het bijzonder met breuken van het leverkapsel.”

Risico’s voor de foetus
Vanwege de afwijkingen van de placenta die verband houden met pre-eclampsie, kan de foetus last hebben van groeiachterstand in utero en kan een retroplacentaal hematoom optreden.

Deze complicaties leiden tot een risico op overlijden in de baarmoeder, wat des te groter is wanneer de pre-eclampsie ernstig is. Het wordt vermenigvuldigd met 3 tot 4 in het geval van het Hellp-syndroom. Aan de andere kant wordt het risico op overlijden in utero niet verhoogd als de foetus een normale grootte behoudt.

Hoe wordt het Hellp-syndroom behandeld?

Een volwaardig HELLP-syndroom is een medisch noodgeval dat snelle actie vereist. De moeder heeft meestal een intensieve medische behandeling nodig en de baby wordt via een keizersnede geboren. Medicamenteuze behandeling omvat antihypertensiva en krampstillers.

Een causale medicamenteuze therapie is nog niet bekend, maar er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van glucocorticoïden – een bepaalde klasse van bijnierhormonen die bijvoorbeeld worden gebruikt bij acute shocktoestanden, als anticonvulsivum en voor de behandeling van auto-immuunreacties .

In het geval van een partieel HELLP-syndroom – d.w.z. als niet alle relevante laboratoriumwaarden abnormaal zijn veranderd – het ziekteverloop erg traag is of de baby nog erg onvolwassen is, kan worden geprobeerd om te voorkomen dat de ziekte doorzet therapeutische plasmaferese, waarbij het bloedplasma van de patiënt wordt vervangen door een substitutieoplossing en vers plasma wordt vervangen.

De conservatieve behandeling van het HELLP-syndroom was tot nu toe echter een speciaal geval vanwege de onvoorspelbare dynamiek.

Kan het Hellp-syndroom worden voorkomen?

Hellp kan geheel onverwacht optreden. Als je regelmatig naar de geplande controles gaat, vergroot je de kans dat een mogelijk hellpsyndroom snel wordt herkend. Zelfs als je ook maar het minste vermoeden hebt, neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Daarnaast kunnen de volgende tips het risico op complicaties zoals het hellp-syndroom tijdens de zwangerschap minimaliseren:

  • Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen
  • Weinig stress om de hormoonhuishouding niet onnodig te belasten
  • Bloeddrukcontrole, omdat hoge bloeddruk het HELLP-syndroom bevordert. Het risico kan worden verminderd met behulp van antihypertensiva.
Wat is het Hellp-syndroom?

Het HELLP-syndroom is een ernstige microangiopathie van de zwangerschap aan het einde van het tweede en derde trimester van de zwangerschap, die meestal pre-eclampsie compliceert. Het wordt klinisch gemanifesteerd door niet-specifieke spijsverteringssymptomen die worden toegevoegd aan die van pre-eclampsie (proteïnurie, hypertensie).

Wat zijn de complicaties van pre-eclampsie?

Andere complicaties van pre-eclampsie kunnen optreden: bloedstolling in kleine bloedvaten (gedissemineerde intravasculaire stolling), acuut nierfalen, hemorragische leverruptuur, beroerte, acuut longoedeem, bijvoorbeeld netvliesloslating.

Wat is de normale bloeddruk voor een zwangere vrouw?

In het algemeen wordt bij elk prenataal consult de bloeddruk van de zwangere vrouw gecontroleerd. Een bloeddruk die als normaal wordt beschouwd, ligt rond de 12-7. Maar aanstaande moeders zijn soms het slachtoffer van kleine bloeddrukdalingen die verband houden met vermoeidheid (hypotensie).

Wat zijn de risico’s van pre-eclampsie?

Pre-eclampsie verviervoudigt uw risico op het ontwikkelen van hypertensie. Bovendien verhoogt het het risico op het ontwikkelen van een hartinfarct en beroerte met ongeveer twee keer .

Hoe manifesteert zwangerschapshypertensie zich?

Hypertensie wordt onthuld door drie hoofdsymptomen: hoge bloeddruk, eiwit in de urine en waterretentie. Andere mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, wazig zien, misselijkheid, buikpijn, nerveuze reflexen en verminderde hoeveelheden urine.

Share This Article
Leave a comment