Erythema annulare centrifugum

John
7 Min Read

Centrifugaal ringvormig erytheem is een roodheid van de huid die zich presenteert met ringvormige laesies. De huidmanifestatie bestaat uit het verschijnen van plaques, die kunnen jeuken en zich in centrifugale zin (vandaar de naam) kunnen ontwikkelen, beginnend vanuit een centraal gebied, met een normaal uiterlijk, naar een klein verheven gebied dat rood is aan de randen.

In veel gevallen is de oorsprong van dit erytheem niet bekend, zelfs als mogelijke oorzaken zijn waargenomen door het gebruik van medicijnen (acetylsalicylzuur, vaccin), infectieus (streptokokkeninfectie, tuberculose, griep, infectieuze mononucleosis, trypanosomiasis), van dermatologische chronische ziekte (subacute lupus erythematosus, pemphigus) of van neoplasie in een gebied ver van de laesie (long-, prostaat-, baarmoeder- en leukemiekanker).

Centrifugaal ringvormig erytheem vertoont een verloop in opeenvolgende golven, dat vele weken of maanden aanhoudt. De behandeling ervan moet gericht zijn op de onderliggende ziekte, als deze kan worden geïdentificeerd. Er is geen symptomatische remedie voor laesies.

Wat veroorzaakt erythema annulare centrifugum?

Wat veroorzaakt erythema annulare centrifugum?

Het is aangetoond dat erythema annulare centrifugum in 33-72% van de gevallen voorkomt in combinatie met onderliggende medische aandoeningen en medicijnen. Men denkt dat het een vorm van overgevoeligheidsreactie is.

De meest voorkomende aandoeningen zijn:

  • Cutane schimmelinfectie (tinea pedis)
  • Interne maligniteit
  • Bijwerking op medicijnen
  • Zwangerschap
  • Hematologische aandoeningen
  • Endocriene aandoeningen
  • Reumatische ziekte.

Lees ook :- Droge jeukende hoofdhuid

Erythema annulare centrifugum : Symptomen

De EAC-uitslag begint meestal als een kleine roze of rode vlek die geleidelijk groter wordt.

Bij sommige mensen kan de uitslag jeuken of steken, maar vaak zijn er geen symptomen.

Wanneer de uitslag zich naar buiten verspreidt, kan het de vorm aannemen van ringen, zoals een schot in de roos. Maar het kan ook verschijnen als een gelijkmatige cirkel van roodheid of een onregelmatige vorm. De randen van de ringen zijn meestal verhoogd en kunnen enigszins schilferig zijn.

Elke uitslag kan in grootte variëren van een kwart inch tot meer dan drie centimeter.

Lees ook :- Begin krentenbaard herkennen

Erythema annulare centrifugum : Gediagnosticeerd

Uw arts zal bepalen of uw uitslag EAC is van een visueel en lichamelijk onderzoek, gecombineerd met een medische geschiedenis.

Uw arts kan een huidafkrabsel vragen om een schimmelinfectie uit te sluiten. EAC komt vaak voor bij mensen met schimmelinfecties op de nagels (tinea unguium), voeten (tinea pedis) en lies (tinea cruris).

Mogelijk hebt u andere diagnostische tests om andere mogelijkheden uit te sluiten en om erachter te komen of de uitslag het gevolg is van een onderliggende ziekte. Deze kunnen basisbloedonderzoeken en mogelijk een thoraxfoto omvatten.

Een beoordeling van de medicijnen die u gebruikt, kan helpen bepalen of u mogelijk een allergische reactie op de medicijnen heeft. Geneesmiddelen die EAC-uitslag kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

  • amitriptyline
  • chloroquine
  • cimetidine
  • etizolam
  • finasteride
  • natriumthiomalaat van goud
  • hydrochloorthiazide
  • hydroxychloroquine
  • penicilline
  • piroxicam
  • rituximab
  • salicylaten
  • spironolacton
  • ustekinumab

Als u andere symptomen heeft, zoals vermoeidheid, kan uw arts u doorverwijzen naar een specialist op het gebied van de ziekte van Lyme. Houd er rekening mee dat de gewone ELISA (enzym-linked immunosorbent test) en Western blot geen betrouwbare indicator zijn voor de afwezigheid van de ziekte van Lyme.

Lees ook :- 6e ziekte baby

Erythema annulare centrifugum : Behandeling

De behandeling van erythema annulare centrifugum is gericht op het verlichten van eventuele bijbehorende symptomen en het verdwijnen van de klinische laesies wanneer er geen onderliggende aandoening kan worden vastgesteld. Als EAC verband houdt met een onderliggende aandoening, verdwijnen de cutane manifestaties meestal zodra het onderliggende proces met succes is behandeld. Topische corticosteroïden kunnen worden aangebracht op de voortschrijdende rand van de laesies. Topische jeukwerende en sederende antihistaminica kunnen worden voorgeschreven als er sprake is van pruritus. Sommige auteurs hebben gepleit voor het empirisch gebruik van antibiotica of antischimmelmiddelen bij afwezigheid van een aanwijsbare oorzaak vanwege de geassocieerde met vele infectieziekten. Hoewel systemische corticosteroïden klinische remissie kunnen induceren, komen recidieven vaak voor wanneer de medicatie wordt stopgezet. De volgende zijn als gunstig gemeld, uitsluitend op basis van casusrapporten: lokaal calcipotrieen, lokaal tacrolimus, NB-UVB, subcutaan etanercept, oraal metronidazol en subcutaan interferon- alfa.

Erythema annulare centrifugum : Natuurlijke remedies

Huismiddeltjes voor jeuk of ontsteking die verlichting kunnen bieden, zijn onder meer:

  • aloë vera gel
  • baking soda (met een paar druppels water tot een pasta gemaakt)
  • colloïdale havermout (verkrijgbaar zonder recept, of je kunt het zelf maken)
Wat veroorzaakt erythema annulare Centrifugum?

De pathogenese van erythema annulare centrifugum (EAC) is niet bekend, maar is waarschijnlijk te wijten aan een overgevoeligheidsreactie op een verscheidenheid aan middelen, waaronder medicijnen, beten van geleedpotigen, infecties (bacterieel, mycobacterieel, viraal, schimmel, filaria), inname (blauwe kaas Penicillium) en maligniteit.

Is erythema annulare Centrifugum ernstig?

EAC kan ook een teken zijn van een infectieziekte. In ongeveer 13 procent van de gevallen is er een onderliggende ziekte of infectie. In zeldzame gevallen kan het een teken van kanker zijn. De gemiddelde leeftijd bij het begin is 49 jaar, maar EAC-uitslag kan op elk moment van het leven verschijnen, vanaf de kindertijd.

Hoe kom je van erythema annulare Centrifugum af?

Erythema annulare centrifugum (EAC) is meestal zelflimiterend. Topische steroïden veroorzaken gewoonlijk involutie van de behandelde laesies, maar ze voorkomen niet het optreden van nieuwe laesies of herhaling van de uitbarsting. Systemische therapie of therapie met injectiesteroïden is effectief, maar de uitbarsting keert terug zodra deze medicijnen worden stopgezet.

Is erythema annulare Centrifugum een auto-immuunziekte?

Het is meestal een zelfbeperkende aandoening en verdwijnt met behandeling van de onderliggende ziekte. Daarom is een zoektocht naar de onderliggende aandoening en de behandeling ervan de primaire therapie. HT is een auto-immuunziekte en het beginproces is nog steeds niet goed begrepen.

Share This Article
Leave a comment