De bof symptomen

John
10 Min Read

Bof (ook bekend als “bof”) is een infectieziekte van virale oorsprong. Het virus in kwestie veroorzaakt acute ontstekingen en pijnlijke vergrotingen van sommige speekselklieren.

In het bijzonder worden de parotis – gelegen aan de zijkanten van de oren – en soms de sublinguale of submandibulaire klieren over het algemeen aangetast. Klierzwelling is meestal bilateraal (beïnvloedt de reden achter de parotis, voor en onder het oor) en houdt ten minste 5-7 dagen aan, gepaard gaand met pijn bij kauwen of slikken. Bovendien kan de huid boven de klieren strak en glanzend worden. Omdat het een systemische ziekte is, wordt het ook herkend door de aanwezigheid van andere symptomen, zoals hoofdpijn, anorexia, koorts en algemene malaise.

De bof is een besmettelijke ziekte, maar wordt in veel landen goed onder controle gehouden met vaccinatie.

De bof symptomen : Definitie

De bof symptomen : Definitie

De bof, beter bekend als de bof, is een virale infectie waarbij vooral de parotis betrokken zijn, twee speekselklieren die zich net onder de oren bevinden. De bof treft vooral kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar, met symptomen die meestal 2-3 weken na infectie optreden en omvatten: koorts, hoofdpijn en kenmerkende zwelling van de parotisklieren (speekselklieren). Ongeveer een op de vijf mensen met de bof ontwikkelt geen symptomen van de ziekte.
Hoewel de complicaties van de bof potentieel ernstig zijn (meningo-encefalitis en orchitis met mogelijke evolutie naar onvruchtbaarheid), zijn ze uiterst zeldzaam, vooral sinds de introductie van het vaccin, aanbevolen in combinatie met dat tegen mazelen en rubella tijdens de kindertijd.

Lees ook :- Vocht in benen

De bof symptomen : Oorzaken

De bof wordt veroorzaakt door een RNA-virus, behorend tot het Rubulavirus-geslacht van de Paramyxovirus-familie: Paromyxovirus parotidis. Het bofvirus is voornamelijk gelokaliseerd in de bovenste luchtwegen (farynx, strottenhoofd en luchtpijp) en in de speekselklieren. Na een incubatieperiode van enkele weken, gedurende 2-3 dagen, veroorzaakt de bof typisch pijn in de oren en palpatie van de kaakhoek.

De bof is altijd beschouwd als een kinderziekte: het treft vooral kinderen tussen 2 en 9 jaar oud. Gevallen die bij volwassenen worden gevonden, ontbreken echter niet.

Eenmaal opgelopen, laat de infectie een immuniteit achter, dat wil zeggen een bescherming tegen volgende infecties, die lang aanhoudt.

Lees ook :- Wat is alopecia

De bof symptomen : Symptomen

Sommige mensen die besmet zijn met het bofvirus hebben geen tekenen of symptomen of zeer milde. Wanneer zich tekenen en symptomen ontwikkelen, verschijnen ze meestal ongeveer twee tot drie weken na blootstelling aan het virus.

Het belangrijkste teken van de bof zijn gezwollen speekselklieren die ervoor zorgen dat de wangen opzwellen. Andere tekenen en symptomen kunnen zijn:

  • Pijn in de gezwollen speekselklieren aan een of beide zijden van uw gezicht
  • Pijn tijdens het kauwen of slikken
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Zwakte en vermoeidheid
  • Verlies van eetlust

Wanneer naar een dokter gaan?

Raadpleeg uw arts als u of uw kind tekenen en symptomen van de bof heeft. Bof is zeer besmettelijk gedurende ongeveer negen dagen nadat de symptomen verschijnen. Vertel uw arts voordat u naar binnen gaat dat u bof vermoedt, zodat er maatregelen kunnen worden genomen om te voorkomen dat het virus wordt verspreid naar anderen in de wachtkamer.

Ondertussen:

  • Rust zoveel mogelijk
  • Probeer de symptomen te verlichten met koude kompressen en vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) en paracetamol (Tylenol, anderen)

Bof is ongebruikelijk geworden, dus het is mogelijk dat een andere aandoening uw tekenen en symptomen veroorzaakt. Gezwollen speekselklieren en koorts kunnen wijzen op:

  • Een geblokkeerde speekselklier
  • Een andere virale infectie

Lees ook :- Jeuk aan schaam lippen

De bof symptomen : Complicaties

De bof kan af en toe complicaties veroorzaken, vooral bij volwassenen. Dit gebeurt wanneer het virus, in plaats van (alleen) de parotis speekselklieren te bereiken en te koloniseren, erin slaagt een weg te vinden door het hersenvocht, een vloeistof die de hersenen en het ruggenmerg omringt en beschermt; van hieruit kan het zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de hersenen, alvleesklier, teelballen (bij jongens en mannen) en eierstokken (bij meisjes en vrouwen).

Complicaties kunnen daarom zijn:

  • ontsteking van de testikels (orchitis), die in sommige gevallen kan leiden tot een blijvende vermindering van de grootte van de testikels (testikelatrofie)
  • ontsteking van de eierstokken (oophoritis) en/of borstweefsel (mastitis)
  • ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis)
  • ontsteking van de hersenen (encefalitis)
  • ontsteking van het weefsel dat de hersenen en het ruggenmerg bedekt (meningitis)
  • doofheid.

Ontsteking van de testikels kan leiden tot tijdelijke onvruchtbaarheid of een permanente vermindering van de vruchtbaarheid, maar tot op heden wordt aangenomen dat het geen permanente onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Sommige auteurs zijn van mening dat de tijdens de zwangerschap opgelopen infectie de oorzaak kan zijn van een miskraam.

De bof symptomen : Diagnostisch

Het bloedonderzoek om de bof op te sporen is nogal complex en tijdrovend. Hoewel alle huisartsen de meeste gevallen van bof kunnen herkennen door lichamelijk onderzoek, bevelen ze de getroffen persoon om bloedonderzoek te laten doen om redenen van volksgezondheid, vooral omdat sommige andere virussen vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. aan die van de bof.

De bof symptomen : Behandeling

De bof is de veroorzaker van een virus: antibiotica zijn dus nutteloos. In milde gevallen hoeft geen specifieke behandeling te worden voorgeschreven, behalve om koorts of pijn te behandelen. De medicamenteuze behandeling kan worden aangepast aan de diagnose:

  • In geval van parotitis: mondverzorging, pijnstillers en koortswerende middelen;
  • In geval van orchitis: bedrust, het dragen van een jockstrap, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen op medisch voorschrift;
  • In geval van pancreatitis: analgetica, anti-emetica (tegen misselijkheid en braken). Ziekenhuisopname is soms nodig;
  • In geval van meningitis: rust, pijnstillers en/of niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen.

De bof symptomen : Preventie

De beste manier om bof te voorkomen, is zich tegen de ziekte te laten vaccineren. De meeste mensen hebben immuniteit tegen de bof als ze eenmaal volledig zijn gevaccineerd.

Het bofvaccin wordt meestal gegeven als een gecombineerde inenting tegen mazelen-bof-rubella (MMR), die de veiligste en meest effectieve vorm van elk vaccin bevat. Twee doses van het BMR-vaccin worden aanbevolen voordat een kind naar school gaat. Die vaccins moeten worden gegeven wanneer het kind:

Tussen de 12 en 15 maanden
Tussen de 4 en 6 jaar

Vooral studenten, internationale reizigers en gezondheidswerkers worden aangemoedigd om ervoor te zorgen dat ze twee doses van het BMR-vaccin hebben gehad. Een enkele dosis is niet volledig effectief bij het voorkomen van bof.

Een derde dosis vaccin wordt niet routinematig aanbevolen. Maar uw arts kan een derde dosis aanbevelen als u zich in een gebied bevindt met een uitbraak. Een onderzoek naar een recente uitbraak van de bof op een universiteitscampus toonde aan dat studenten die een derde dosis BMR-vaccin kregen, een veel lager risico hadden om de ziekte op te lopen.

Wat is de behandeling voor bof?

Geen specifieke behandeling voor bof. Omdat bof wordt veroorzaakt door een virus, zijn antibiotica nutteloos. De enige behandeling voor de bof is koorts en pijn.

Hoe bof diagnosticeren?

De diagnose van keuze is gebaseerd op technieken voor het detecteren van het virus door RT-PCR uit bloed-, keel-, speeksel- of CSF-monsters. Dit examen wordt niet vergoed. Het is echter mogelijk om in geval van een epidemie gebruik te maken van de diagnostische kits voor mazelen die beschikbaar zijn gesteld door Public Health France.

Hoe krijg je bof?

De bof kan op dezelfde manier worden opgevangen als een verkoudheid, hetzij door contact met speekseldeeltjes van een hoestende of niezende persoon, door een drankje van een geïnfecteerde persoon te delen, door een geïnfecteerde persoon te kussen of door een oppervlak aan te raken dat is besmet met het virus.

Wie kan bof krijgen?

Iedereen die nog nooit de bof heeft gehad en niet is ingeënt, kan de bof krijgen. Sommige mensen worden meer blootgesteld dan anderen: in het bijzonder degenen die werken in contact met kinderen of zieken.

Share This Article
Leave a comment