Wat is herpes

John
10 Min Read

Herpes is een besmettelijke en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een grote familie van virussen die herpesvirussen worden genoemd. De meest voorkomende zijn herpes simplex, herpes zoster en cytomegalovirussen.

In het Grieks betekent herpes uitslag en in gewone taal heeft deze infectie vaak verschillende namen zoals “koorts” of meer fantasierijke termen zoals “gordelroos”

Het meest voorkomende symptoom van herpes is het verschijnen van kleine blaren op de huid, meestal op de lippen (herpes labialis), op de geslachtsdelen (herpes genitalis) of op grotere delen van het lichaam, zoals de rug en armen (herpes labialis). zoster of Sant ‘Antonio). Er zijn ook virale stammen die neoplasmata of hepatitis kunnen veroorzaken (epstein barr, cytomegalovirus).

Oorzaken van herpes

Oorzaken van herpes

Herpesoverdracht vindt plaats van persoon tot persoon. Zowel het herpes simplex virus type 1 als het herpes simplex virus type 2 hebben zich gespecialiseerd in de mens. Er is meestal geen overdracht van dier op mens of omgekeerd. Overdracht vindt heel vaak plaats binnen het gezin tijdens de kindertijd. Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen door nauw fysiek contact. Met name de vloeistof in de koortslip veroorzaakt infectie met het virus. Ze mogen daarom niet worden doorboord of opengekrabd.

De oorzaak van een reactivering van de ziekte is meestal een verzwakt immuunsysteem of irritatie van de zenuw waarlangs de virussen migreren. De meest voorkomende triggers van herpesreactivering zijn:

  • Infecties zoals verkoudheid of griep
  • Stress (mentaal of fysiek)
  • verwondingen
  • Speciale medicijnen zoals cortisone of chemotherapie medicijnen
  • hormonale schommelingen
  • Sterke UV-straling
  • HIV-ziekte

Lees ook :- De bof symptomen

Symptomen van herpes

Herpesvirussen kunnen heel verschillende symptomen veroorzaken. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat de virussen zich na de eerste infectiefase in het lichaam verbergen voor het immuunsysteem en daar voor het leven blijven. De artsen spreken van volharding. Als de afweer van het lichaam verzwakt is, kunnen de virussen, zoals koortslippen, steeds weer symptomen veroorzaken.

De eerste infectie met herpesvirussen kan symptomen van de ziekte vertonen, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een herpesinfectie kan ook symptoomvrij zijn. De symptomen zijn meestal zwakker als de ziekte weer uitbreekt. De meest bekende herpesziekten zijn:

  • Herpes simplex-virussen: Verschillende pathogenen behoren tot de familie van herpes simplex-virussen. Twee van hen, herpes simplex-virus type 1 en herpes simplex-virus type 2, veroorzaken vergelijkbare symptomen, één in het gebied van de lippen (herpes labialis) en de andere in het genitale gebied (herpes genitalis). De lipblaren beginnen met jeuk en een trekkerig gevoel, met vloeistof vullen, barsten en opdrogen. Ze kunnen ook op andere plaatsen op het gezicht, de neus, de ogen en de wangen voorkomen. Genitale herpes tast het genitale gebied aan met blaren en zwellingen en kan zich ook verspreiden naar het anale gebied en de dijen. Antivirale zalven en tabletten helpen herpes simplex-infecties te verlichten en het genezingsproces te verkorten.
  • Varicella-zoster-virus (humaan herpesvirus 3): Waterpokken, die rode vlekken, knobbeltjes en blaren op de romp, het hoofd, het gezicht en de ledematen veroorzaakt, is een ziekte van het varicella-zoster-virus die vooral kinderen treft. In het latere volwassen leven kan hetzelfde virus opnieuw verschijnen als gordelroos (herpes zoster) als de afweer van het lichaam zwak is. De symptomen zijn beperkt tot het gebied van het zenuwkanaal waarin het virus zich eerder heeft gevestigd. De behandeling is beperkt tot de symptomen. Deze omvatten antipyretica en antivirale middelen. Het Federaal Bureau voor Volksgezondheid (FOPH) beveelt vaccinatie aan voor alle 11- tot 39-jarigen die niet eerder waterpokken hebben gehad, omdat het risico op complicaties groter is voor volwassenen.
  • Ebstein-Barr-virus (humaan herpesvirus 4): De veroorzaker van glandulaire koorts is genoemd naar de ontdekkers ervan. De eerste infectie is meestal symptoomvrij, soms treden griepachtige symptomen op met koorts, lichaamspijnen, lichaamspijnen en vermoeidheid. Daarnaast zwellen de lymfeklieren in de nek, nek, mogelijk onder de oksels en in de lies op. Keelpijn of tonsillitis, vieze adem, heesheid en nachtelijk zweten kunnen ook voorkomen. In zeer zeldzame gevallen (voornamelijk in Azië) wordt klierkoorts ook chronisch. Er is geen werkzaam bestanddeel tegen Pfeiffer. Antipyretica helpen de symptomen te verlichten.

Lees ook :- Vocht in benen

Diagnose en verloop van herpes

In het begin is het slechts licht gespannen of tintelend in het getroffen gebied. Even later jeukt of brandt het, soms heftig. Een blik in de spiegel bevestigt het vermoeden: de uitpuilende blaren zijn duidelijk zichtbaar. Als u voor het eerst aan herpes lijdt, zal uw arts u de ziekte uitleggen en zo nodig de ziekteverwekker in een laboratorium laten onderzoeken.

Veel factoren kunnen ertoe bijdragen dat de virale infectie steeds weer oplaait:

  • zware belasting van de huid en huidletsels – ook door de UV-straling van de zon
  • een zwak immuunsysteem bij verkoudheid en griep of als gevolg van eerdere ziekten
  • hormonale veranderingen of schommelingen, zoals veroorzaakt door de vrouwelijke menstruatiecyclus
  • emotionele en fysieke stress

De vloeistof in de blaren is zeer besmettelijk. Als ze barsten, vormt zich een etterende korst, die na verloop van tijd soms kan barsten. De blaren genezen slechts geleidelijk volledig. Een opflakkering van herpes duurt meestal één tot twee weken.

Lees ook :- Wat is alopecia

Behandeling van herpes

De infectie wordt via de mond behandeld met een antiviraal geneesmiddel (bijv. aciclovir). Het vermindert de ernst en frequentie van symptomen zonder echter de herpes te genezen, aangezien het geen “slapende” virussen elimineert die waarschijnlijk opnieuw geactiveerd worden. Tijdens een eerste infectie kan deze behandeling worden gecombineerd met een pijnstiller om de pijn te verzachten.

HSV-1 is het meest besmettelijk tijdens uitbraken met symptomen, maar het kan ook worden overgedragen als er geen symptomen of laesies zijn. Dus, tijdens orofaciale laesies, is het noodzakelijk om te vermijden, en dit, tot het verdwijnen van de symptomen:

  • Elk mondeling contact met anderen;
  • Objecten delen die in contact komen met speeksel;
  • Orogenitale geslachtsgemeenschap.

Het correct gebruikte condoom kan de verspreiding van genitale herpes voorkomen. Het verhindert echter niet de overdracht van laesies in gebieden die niet door het condoom worden bedekt.

Medische besnijdenis kan een optie zijn, waardoor de man gedeeltelijk levenslang beschermd is tegen HSV-2 (maar ook tegen hiv en papillomavirus).

Zwangere vrouwen moeten de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die betrokken zijn bij hun controle op het optreden van symptomen waarschuwen. Het is essentieel om een nieuwe infectie te voorkomen, vooral aan het einde van de zwangerschap, waar het risico voor het kind het grootst is.

Hoe herpes voorkomen?

De preventie van virale infecties wordt geïmplementeerd door de belangrijkste hygiëneregels in acht te nemen en vaak de handen te wassen. Wees voorzichtig bij het aanraken van lichaamsdelen die het meeste risico lopen op infectie, zoals de geslachtsdelen, en vermijd direct daarna contact met ogen en neus. Vermijd het delen van keukengerei, handdoeken, bestek, scheermesjes als u zich bewust bent van de besmettelijkheid van uzelf of van anderen.

Kan herpes worden genezen?

Er is geen remedie voor genitale herpes. Er zijn echter medicijnen die uitbraken kunnen voorkomen of verkorten. Een dagelijkse anti-herpesmedicijn kan ervoor zorgen dat de infectie minder snel wordt doorgegeven aan uw sekspartner(s).

Waar komt herpes voor?

Herpes simplex-virussen zijn een grote familie van virussen die op verschillende plaatsen in het lichaam infecties kunnen veroorzaken: in de geslachtsdelen (herpes genitalis), in de mond of op de lippen (herpes labialis of koortsblaasjes), op de huid (waterpokken), in de zenuwen (gordelroos), in de ogen (oculaire herpes), enz.

Hoe weet je of je herpes hebt?

Tijdens de primaire infectie manifesteert herpes zich door symptomen in het genitale gebied: jeuk, tintelingen, puistjes, huiduitslag met kleine blaren. Deze herpeszweren veroorzaken vaak pijn en een branderig gevoel.

Hoe herpes op natuurlijke wijze te genezen?

De citroen. Citroen is een goed antisepticum dat herpespuistjes effectief behandelt. U kunt dit doen door katoen in citroensap te weken. Breng dit katoen 3 tot 4 keer per dag gedurende enkele minuten aan op de herpesknoop.

Share This Article
Leave a comment