Jeuk aan schaam lippen

Jeuk aan schaam lippen

Menselijke lippen omlijsten de mond en zijn zeer kneedbaar en flexibel. Hun oppervlak is zacht en meestal ook duurzaam en slijtvast als er goed voor wordt gezorgd. Jeukende lippen kunnen ook om verschillende redenen voorkomen. In tegenstelling tot de andere huidgebieden op het lichaam, die voorzien zijn van een beschermende vochtige film, mist de huid op de lippen deze functie.

Wat veroorzaakt jeukende lippen?

Wat veroorzaakt jeukende lippen?
  • Allergische contactcheilitis

Contactallergische cheilitis is de term voor jeukende of ontstoken lippen veroorzaakt door blootstelling aan een allergeen. Lipcosmetica, zonnebrandcrème, tandpasta, mondwater en medicijnen kunnen dit soort reacties in uw lippen veroorzaken. Voedingsmiddelen die kunstmatige conserveermiddelen, geur- of smaakstoffen bevatten, zijn ook veelvoorkomende boosdoeners.

Deze aandoening zorgt ervoor dat uw lippen gezwollen zijn en dat er plekken ontstaan met een schilferige of jeukende huid op uw lippen. Deze aandoening is tijdelijk en zou binnen 24 uur na contact met een allergie moeten verdwijnen.

  • Geneesmiddel-geïnduceerde cheilitis

Er zijn enkele voorgeschreven medicijnen die jeukende lippen als bijwerking veroorzaken. Het is bekend dat behandelingen met retinoïden (isotretinoïne, acitretine, alitretinoïne) deze bijwerking hebben. Ze kunnen er ook voor zorgen dat de lippen barsten en gaan bloeden. Allergieën voor op penicilline gebaseerde antibiotica, zoals amoxicilline, kunnen ook jeukende lippen veroorzaken.

  • Traumatische cheilitis

Dit type lipontsteking wordt veroorzaakt door overmatige stimulatie van de gevoelige huid van de lippen. Gewoontes zoals liplikken en lipbijten kunnen ervoor zorgen dat de lippen opzwellen en jeuken. Deze aandoening zal verdwijnen als u kunt stoppen met het gedrag dat uw lippen irriteert, maar het kan blijven terugkeren zolang uw lippen pijnlijk zijn. Deze aandoening komt vaker voor bij kinderen en adolescenten.

  • Tijdgeïnduceerde cheilitis

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type lipontsteking het gevolg van langdurige blootstelling aan hitte, wind of extreme koude temperaturen. Deze aandoening komt vaker voor bij mensen die in klimaten leven waar vaak extreme temperaturen voorkomen en bij mensen die buitenshuis werken. Deze aandoening gaat vaak gepaard met gesprongen of bloedende lippen.

  • Infecties

Er zijn enkele bacteriële, virale en schimmelinfecties die jeukende lippen kunnen veroorzaken. Het herpes simplex-virus, candida-overgroei en streptokokken (groep A streptokokken) en stafylokok (groep A stafylokok) infecties zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken van jeukende lippen en ongemak. Als er een infectie is, moeten uw lippen weer normaal aanvoelen zodra de andere symptomen van infectie verdwijnen. In sommige gevallen kunnen antibiotica nodig zijn om de infectie onder controle te houden.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van jeukende lipsymptomen zijn onder meer:

  • lupus
  • chronische netelroos (netelroos die vaak voorkomt en langer dan zes weken aanhoudt)
  • ingegroeide haren door scheren (folliculitis)
  • voedingstekorten
  • Melkersson-Rosenthal-syndroom (een zeldzame aandoening die gezichtsverlamming veroorzaakt)

Lees ook :- Huiduitslag kind allergie

Jeuk aan schaam lippen : Diagnose

Maar ongeacht de oorzaak van jeukende lippen, moet altijd een exacte diagnose worden gesteld vóór de behandeling, ook om duidelijkheid te krijgen over het verloop van de ziekte.

Hiervoor staan tal van methoden ter beschikking van de arts. Een herpes simplex type 1-infectie bijvoorbeeld manifesteert zich na enige tijd door het verschijnen van gevulde blaren die zich op de rand van de lippen nestelen. Dit verloop is voorspelbaar in de tijd en de blaren genezen meestal binnen een paar dagen. Het virus is echter recidiverend, d.w.z. het sluimert in de zenuwcellen en kan steeds weer voorkomen als het immuunsysteem van het lichaam dienovereenkomstig slecht is.

Als er een vermoeden bestaat dat een allergie achter de symptomen kan zitten, heeft de arts tal van tests en bloedonderzoeken beschikbaar als diagnostisch hulpmiddel. Hetzelfde geldt voor eventuele inwendige ziekten en gebreksverschijnselen die ook de oorzaak kunnen zijn. Schimmels of bacteriën als trigger zijn veel gemakkelijker te identificeren. Als een neurologische achtergrond wordt vermoed, kan de diagnose veel inspanning vergen van specialisten die ook moeite hebben met het inschatten van het verloop en de duur van deze zintuiglijke stoornis.

Lees ook :- Herpes op tong

Hoe worden jeukende lippen behandeld?

Behandeling voor jeukende lippen hangt af van de oorzaak. De arts kan medicijnen voorschrijven als ze een infectie vermoeden. Orale antibiotica en antischimmelcrèmes kunnen ervoor zorgen dat uw lippen minder jeuken. Een actueel of oraal antihistaminicum kan jeuk en netelroos elimineren als u een allergische reactie heeft.

Jeukende, droge lippen hebben mogelijk een vochtinbrengende behandeling nodig om de barrière tussen de lippen en de lucht af te dichten terwijl de huid geneest. Uw arts kan een hypoallergeen, geurvrij en chemicaliënvrij product aanbevelen dat u dagelijks kunt gebruiken om uw lippen te beschermen tegen droge omstandigheden en weer.

Bespreek eventuele medicijnen die u gebruikt met een arts of apotheker om te zien of ze jeukende lippen als bijwerking kunnen veroorzaken.

Lees ook :- Rode vlekken op voeten

Hoe jeukende lippen te voorkomen?

Om te voorkomen dat jeukende lippen terugkeren, zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Bescherm je lippen

Bescherm je lippen het hele jaar door met een medicinale lippenbalsem die zonnebrandcrème bevat. De Mayo Clinic raadt aan om je mond te bedekken met een sjaal als je naar buiten gaat bij vriestemperaturen om je lippen te beschermen tegen de koude lucht. Kies niet-gearomatiseerde, geurloze en hypoallergene producten die uw lippen beschermen zonder uw huid bloot te stellen aan chemicaliën.

Verander je gewoonten

Doe je best om te voorkomen dat je je lippen likt. Terwijl het likken van je lippen het gebied lijkt te hydrateren, worden je lippen zelfs droger dan voorheen. U kunt ook overwegen uw dagelijkse huidverzorgings- en make-upregime te veranderen om de blootstelling van uw mond aan vochtafvegende ingrediënten te beperken. En wees je ook bewust van de manier waarop je ademt; ademen door de mond in plaats van door de neus kan de lippen uitdrogen.

Blijf gehydrateerd

Voldoende water krijgen is om ongeveer 100 redenen belangrijk voor de gezondheid. Overweeg deze reden nr. 101. Het drinken van veel vocht en het gebruik van een luchtbevochtiger binnenshuis tijdens de wintermaanden kan de juiste hydratatie van de huid herstellen en voorkomen dat de lippen barsten en jeuken.

Jeuk aan schaam lippen : Preventie

Ongeacht wat uiteindelijk het symptoom van jeukende lippen kan veroorzaken, bepaalde preventieve maatregelen zijn mogelijk. Vooral in het koude seizoen, wanneer verwarmde ruimtes vaak een te droog klimaat creëren, lijdt onze huid, ook die in de mond.

Luchtbevochtigers of gerichte ventilatie van de kamers kunnen hierbij helpen. Hygiënische en grondige lipverzorging is bijzonder belangrijk en u moet voorkomen dat u ze voortdurend hydrateert. Een gezonde levensstijl, waarbij het lichaam wordt voorzien van alle noodzakelijke stoffen die het nodig heeft, voorkomt tekorten.

Voldoende vochtinname is noodzakelijk om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Een sterk immuunsysteem kan veel aanvallen van virussen en bacteriën voorkomen. Het is daarom belangrijk om dit te versterken en goed voor jezelf te zorgen. Een zorgvuldige selectie van cosmetica waarmee we in het gezicht in aanraking komen, kan een allergische reactie voorkomen.

Waarom jeuken mijn lippen?

Jeuk aan de vulva kan verschillende oorzaken hebben: dermatologisch, infectieus (bacteriën, virussen), irriterend of zelfs inflammatoir. Ze kunnen vooral optreden na geslachtsgemeenschap en komen vaker voor tijdens de zwangerschap.

Hoe intieme jeuk op natuurlijke wijze te verlichten?

Breng dagelijks aloë-gel aan op het geïnfecteerde gebied en zeg vaarwel tegen pijn! Tegen vaginale mycose, lang leve plantaardige kokosolie! Kokosolie is een natuurlijk antischimmelmiddel. Het vermindert ontstekingen en stimuleert ook het immuunsysteem.

Wat kan jeuk veroorzaken?

Jeuk is een typisch symptoom van bepaalde huidaandoeningen, waaronder veel voorkomende ontstekingsziekten zoals eczeem, netelroos en psoriasis. Bovendien kunnen bepaalde infecties, zoals schimmelinfecties, schurft en gordelroos, dit veroorzaken.

Hoe jeukende huid verlichten?

Breng dagelijks een vochtinbrengende crème aan op het hele lichaam, met bijzondere aandacht voor de jeukende delen van de huid: gezicht, benen, handen, voeten, enz. Vermijd krabben, vooral als de jeuk gepaard gaat met puistjes. Je kunt er littekens van krijgen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*