Bloeduitstorting na bloedprikken

John
11 Min Read

Na het afnemen van bloed is het heel normaal om een kleine blauwe plek te hebben. Een blauwe plek ontstaat meestal omdat kleine bloedvaten per ongeluk worden beschadigd wanneer de arts de naald inbrengt. Er kan zich ook een blauwe plek vormen als er niet genoeg druk is uitgeoefend na het verwijderen van de naald.

Kneuzingen na een bloedafname zijn doorgaans ongevaarlijk en vereisen geen behandeling. Maar als uw blauwe plekken groot zijn of gepaard gaan met bloedingen elders, kan dit een teken zijn van een ernstiger aandoening.

Blauwe plekken: Wat zijn dat?

Blauwe plekken: Wat zijn dat?

Kneuzingen zijn groene tot paarsachtige vlekken die op de huid verschijnen als gevolg van een trauma of ziekte. De specifieke kleur van de blauwe plekken, die met het verstrijken van de tijd verandert, is te wijten aan het feit dat de hemoglobine die uit de haarvaten komt, wordt afgebroken tot biribuline (rood) en biliverdine (geel).

Kneuzingen kunnen om verschillende redenen ontstaan. Over het algemeen zijn ze het gevolg van min of meer sterke stoten, waarbij de oppervlakkige haarvaten breken en de huid niet scheurt. Het bloed “vervuilt” dan de omliggende onderhuidse weefsels en de vlek verschijnt. De blauwe plek of blauwe plek heeft zich gevormd.

In de meeste gevallen is de blauwe plek het gevolg van een trauma dat de huid niet heeft beschadigd (bult, kneuzing, enz.).
Gelukkig, zoals iedereen die een blauw oog krijgt, weet, zijn blauwe plekken niet permanent. Het interessante is dat ze op een goed gecodeerde manier van kleur veranderen. In de praktijk kun je aan de kleur van de blauwe plek zien hoe lang geleden het trauma heeft plaatsgevonden en of het genezingsproces is begonnen.

Lees ook :- Ontstekingswaarde in bloed te hoog

Oorzaken van blauwe plekken na een bloedafname

Blauwe plekken, ook wel blauwe plekken genoemd, treden op wanneer de haarvaten die zich net onder de huid bevinden beschadigd zijn, wat leidt tot bloedingen net onder de huid. De blauwe plek zelf is de verkleuring van bloed dat opgesloten zit onder het huidoppervlak.

Beschadig de bloedvaten

Tijdens een bloedafname brengt een speciaal opgeleide zorgverlener, hoogstwaarschijnlijk een flebotomist of verpleegkundige, een naald in een ader, meestal aan de binnenkant van de elleboog of pols.

Wanneer de naald wordt ingebracht, kan deze sommige haarvaten beschadigen, wat kan leiden tot de vorming van een blauwe plek. Dit is niet per se de schuld van de persoon die het bloed afneemt, aangezien het niet altijd mogelijk is om deze kleine bloedvaten te zien.

Het is ook mogelijk dat de naald na de initiële positionering opnieuw moet worden geplaatst. De persoon die het bloed afneemt, kan de naald ook te ver in de ader steken.

Kleine en moeilijk te vinden aderen

Als de persoon die bloed afzuigt moeite heeft om een ader te lokaliseren, bijvoorbeeld als uw arm gezwollen is of de aderen minder zichtbaar zijn, is de kans groter dat de bloedvaten beschadigd raken. Dit kan “een harde stok” worden genoemd.

De persoon die het bloed trekt, neemt meestal de tijd om de beste ader te lokaliseren, maar faalt soms bij de eerste poging.

Niet genoeg druk achteraf

Een andere reden waarom zich een blauwe plek kan vormen, is als de persoon die het bloed trekt niet genoeg druk uitoefent op de prikplaats nadat de naald is verwijderd. In dit geval is er meer kans dat bloed in de omliggende weefsels lekt.

Andere oorzaken van blauwe plekken na bloedafname

U kunt tijdens of na een bloedafname vatbaarder zijn voor blauwe plekken als:

  • geneesmiddelen gebruiken die anticoagulantia worden genoemd en die de bloedstolling verminderen, zoals aspirine, warfarine (Coumadin) en clopidogrel (Plavix)
  • het nemen van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen (Advil, Motrin) of naproxen (Aleve), om pijn te verlichten
  • neem kruiden en supplementen, zoals visolie, gember of knoflook, die ook het stollingsvermogen van uw lichaam kunnen verminderen
  • een andere medische aandoening heeft waardoor u gemakkelijk blauwe plekken krijgt, waaronder het syndroom van Cushing, nier- of leverziekte, hemofilie, de ziekte van von Willebrand of trombocytopenie

Oudere volwassenen kunnen ook gemakkelijker blauwe plekken krijgen omdat hun huid dunner is en minder vet bevat om de bloedvaten te beschermen tegen verwondingen.

Als zich een blauwe plek vormt na een bloedafname, is dit meestal geen reden tot bezorgdheid. Als u echter blauwe plekken op andere delen van uw lichaam opmerkt of als de blauwe plek erg groot is, kunt u een andere aandoening hebben die de blauwe plek zou kunnen verklaren.

Lees ook :- Lage rugpijn misselijk moe

Blauwe plekken na bloedafname – flebitis?

Flebitis, of oppervlakkige tromboflebitis, is een ontsteking van de oppervlakkige aderen. Ze gaan gepaard met lokale bloedstolsels. Het treft alleen een bepaald gebied. De oorzaak is een veneus trauma veroorzaakt door de punctie van een ader en een bijbehorende ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt een trombus in de holte van de arm. Ondanks het steriele gebruik van de naald is de prikplaats een infectiebron die de penetratie van bacteriën en ziekteverwekkers bevordert. Ontsteking van de aderen is zeer zeldzaam.

Pijn en zwelling na de bloedafname wordt vaak veroorzaakt door vaat- of huidletsel. Kneuzingen veroorzaken ook pijn. Een flebitis daarentegen manifesteert zich in pijnlijke, rode en oververhitte gebieden. Het veneuze koord vertoont verharding, koorts treedt op. Er is geen oedeem of zwelling.

Lees ook :- Wat zijn luchtwegklachten

Hoe voorkom je blauwe plekken na een bloedafname?

Je kunt blauwe plekken na een bloedafname niet altijd vermijden. Sommige mensen hebben de neiging om gemakkelijker blauwe plekken te krijgen dan anderen.

Als je een bloedafname hebt gepland, zijn er een paar stappen die je kunt proberen om een blauwe plek te voorkomen:

  • Vermijd het nemen van iets dat bloedverdunning kan veroorzaken in de dagen voor uw afspraak en 24 uur na uw bloedafname, inclusief vrij verkrijgbare NSAID’s.
  • Draag geen zware voorwerpen, inclusief een tas, met die arm gedurende enkele uren na de bloedafname, aangezien het optillen van zware voorwerpen druk kan uitoefenen op de naaldplaats en het bloedstolsel kan verplaatsen.
  • Draag bij het afnemen van bloed een top met losse mouwen.
  • Oefen stevige druk uit zodra de naald is verwijderd en houd het verband een paar uur vast na de bloedafname.
  • Als u een blauwe plek opmerkt, breng dan een koud kompres aan op het injectiegebied en hef uw arm op om het genezingsproces te versnellen.

Vertel het uw arts en de persoon die het bloed neemt als er vaak blauwe plekken ontstaan als gevolg van de bloedafname. Zorg ervoor dat u hen ook vertelt of u medische aandoeningen heeft of medicijnen gebruikt waarvan bekend is dat ze stollingsproblemen veroorzaken.

Wanneer naar een dokter gaan?

Als de blauwe plek groot is of als u merkt dat hij gemakkelijk blauwe plekken krijgt, kan dit duiden op een onderliggende aandoening, zoals een stollingsprobleem of een bloedaandoening. Naast blauwe plekken na een bloedafname, moet u uw arts raadplegen als:

  • grote blauwe plekken komen vaak voor die niet kunnen worden verklaard
  • een voorgeschiedenis heeft van significante bloedingen, zoals tijdens een operatie
  • blauwe plekken beginnen plotseling na het starten van een nieuw medicijn
  • een familiegeschiedenis hebben van bloeduitstortingen of bloedingen
  • ongewone bloedingen treden op andere plaatsen op, zoals de neus, het tandvlees, de urine of de ontlasting
  • ernstige pijn, ontsteking of zwelling heeft op de plaats waar het bloed wordt afgenomen
  • een knobbel ontwikkelen op de plaats waar bloed is afgenomen
Wat te doen bij blauwe plekken na bloedafname?

U mag een uur of twee na de bloedafname geen gewicht op uw arm zetten. Stress kan het ontstaan van een blauwe plek in de hand werken. Als er een blauwe plek is ontstaan, breng dan een zalf aan die heparine bevat.

Wanneer is een blauwe plek gevaarlijk?

Wanneer u naar de dokter moet, is bijvoorbeeld: als de blauwe plek in de buurt van de ogen of in de buurt van gewrichten zit. voor ernstige kneuzingen op het hoofd of in het genitale gebied. als de blauwe plek beweegt, erg groot is of zonder duidelijke reden is verschenen.

Hoe lang duurt een blauwe plek?

Na een variabele periode tussen 5 en 10 dagen verandert de blauwe plek in een geelgroene kleur en wordt vervolgens geelgoud na nog eens 10-14 dagen (terwijl als de blauwe plek klein is, de overgang van groen mogelijk niet waarneembaar is). ). Eindelijk, na ongeveer twee weken, verdwijnt de blauwe plek.

Wanneer gaat een blauwe plek niet weg?

Het is ook een goed idee om in de volgende gevallen contact op te nemen met uw arts: hematoom dat niet binnen ongeveer 2 weken lijkt te verdwijnen, het bloed is waarschijnlijk opgesloten in een zak waarvoor een incisie nodig is (operatieve drainage) om bloed laten wegvloeien.

Share This Article
Leave a comment