Bloedarmoede herkennen ogen

John
9 Min Read

IJzertekort is een van de meest voorkomende symptomen van een tekort bij kinderen, volwassenen en ouderen.

Baby’s en kleine kinderen hebben soms ook bloedarmoede door ijzertekort, wat ernstige gevolgen kan hebben: ijzer is in het lichaam nodig voor onder meer de bloedvorming en het transport van zuurstof.

Wat zijn de oorzaken van ijzertekort?

Wat zijn de oorzaken van ijzertekort?

IJzertekort kan verschillende redenen hebben. Opgroeiende kinderen kunnen er last van hebben, evenals vrouwen die veel bloed verliezen tijdens hun menstruatie of door de bevalling. We hebben hier alle informatie over ijzertekort bij kinderen voor je.

IJzertekort tijdens de zwangerschap
Een tekort aan ijzer treedt vaak op tijdens de zwangerschap, wanneer de behoefte aan ijzer toeneemt en het lichaam te weinig ijzer binnenkrijgt via de voeding. Een tekort kan dan ook het ongeboren kind aantasten.

Uitgebreide informatie over het onderwerp ➤ IJzertekort tijdens de zwangerschap vindt u hier.

Symptomen van ijzertekort na een operatie of bevalling
De symptomen van ijzertekort zijn altijd hetzelfde, ongeacht de oorzaak. Typische symptomen zoals bleekheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid en gebogen vingernagels kunnen ook worden gevonden na een operatie of bevalling.

IJzertekort door vegetarisch dieet
Een van de belangrijkste oorzaken van constante voedingstekorten is slechte voeding. Eenzijdige diëten en veganistische en vegetarische diëten brengen het risico met zich mee van een permanent onderaanbod als ijzerrijke voedingsmiddelen worden vermeden.

Andere redenen zijn vitamine- en mineraaltekorten, die vaak te wijten zijn aan een ongezond voedingspatroon met een hoge consumptie van fastfoodgerechten.

Interne bloedingen veroorzaken ijzertekort
Maag- en darmbloedingen behoren tot de factoren die ook tot deficiëntiesymptomen kunnen leiden. Zelfs bij lichte bloedingen in het beloop van chronische ziekten treedt een ondervoeding op, die alleen door geschikte onderzoeken als occult bloed in de ontlasting kan worden aangetoond.

Overmatig bloedverlies door een operatie of verwonding kan ook leiden tot ijzertekort. Beenmergaandoeningen, kwaadaardige tumoren en de daaruit voortvloeiende bestraling en chemotherapie bevorderen ook een ijzertekort in het lichaam en kunnen de oorzaak zijn van symptomen.

Symptomen van ijzertekort bij vrouwen
De effecten van ijzertekort zijn in principe hetzelfde voor vrouwen als voor mannen. Door menstruatie, zwangerschap en menopauze lopen vrouwen echter een iets hoger risico op het ontwikkelen van symptomen. Ze kunnen ze echter net als mannen repareren.

Lees ook :- Plotseling dubbel zien

IJzertekort: Wat zijn de symptomen in de ogen?

Bloedarmoede door ijzertekort treft het hele lichaam. De ogen worden ook aangetast door ijzertekort. Deze oogsymptomen kunnen het gevolg zijn van ijzertekort:

  • visuele stoornissen
  • wallen in de ogen
  • pijnlijke ogen
  • Brandende ogen

Als u last heeft van uw ogen, is de meest verstandige manier natuurlijk om naar een oogarts te gaan. Hij kan de oorzaak van de symptomen vinden.

Toch kunt u hier de eerste informatie vinden over hoe de symptomen van bloedarmoede door ijzertekort er voor de ogen uitzien.

Hoe herken ik ijzertekort?

Het ijzertekort kan worden opgemerkt door het optreden van klassieke symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid of een bleke huid (zie hierboven). Soms ontbreken echter de typische symptomen van ijzertekort en wordt het tekort niet ontdekt.

Een bloedonderzoek, dat elke huisarts bij het eerste teken kan uitvoeren, kan worden gebruikt om zonder twijfel vast te stellen of er sprake is van een ijzertekort of zelfs bloedarmoede door te kijken naar het ferritine, het zogenaamde depotijzer. Vooral patiënten die lijden aan inflammatoire darmaandoeningen of maagzweren lopen een groot risico.

Als er te weinig ijzer in het bloed zit, gaat de arts op zoek naar de oorzaak en stelt een therapie voor.

Lees ook :- Bloedneus en hoofdpijn

De risicofactoren voor bloedarmoede

Hoewel niet alle vormen van bloedarmoede afhankelijk zijn van (identificeerbare) risicofactoren, kunnen ze, in gevallen waarin deze kunnen worden geïdentificeerd, ondersteunende parameters voor preventie vormen.

De aandoeningen die vatbaar zijn voor de ontwikkeling van bloedarmoede zijn:

  • Vitaminetekorten, met name vitamine B12 (essentieel voor de aanmaak van gezonde rode bloedcellen), vitamine C (die de opname van ijzer mogelijk maakt) of foliumzuur;
  • IJzertekorten: de voldoende aanwezigheid van ijzer in hemoglobine maakt het transport van zuurstof mogelijk in een hoeveelheid die voldoende is om aan de behoeften van het organisme te voldoen;
  • Darmaandoeningen die het absorptievermogen van het slijmvlies verminderen, zoals coeliakie of chronische ontstekingsziekten;
  • Menstruatie te overvloedig;
  • Leverfalen ;
  • Dracht: waarom bloedarmoede tijdens de zwangerschap? als een aandoening die de behoefte aan voedingsstoffen verhoogt.

Lees ook :- Ziekte van tietze en vermoeidheid

Behandeling en preventie van bloedarmoede herkennen ogen

De keuze van de behandeling van bloedarmoede wordt bepaald door de onderliggende ziekte die de bloedarmoede veroorzaakt. Ernstige bloedingen worden meestal behandeld met bloedtransfusies. Als u een ernstige chronische vorm van bloedarmoede heeft, bijvoorbeeld de ziekte van Fanconi of sikkelcelanemie, kan het zijn dat u regelmatig bloedtransfusies nodig heeft.

Er zijn aanzienlijke verbeteringen aangebracht in de levensverwachting van mensen met sikkelcelanemie. In het verleden was het gebruikelijk dat jonge mensen met de ziekte de volwassenheid niet bereikten.

IJzersupplementen worden gegeven om bloedarmoede door ijzertekort te behandelen. Er wordt vaak opgemerkt dat zuigelingen met deze vorm van bloedarmoede flesvoeding krijgen. Het lichaam van de baby kan meer ijzer opnemen uit moedermelk dan uit koemelk. Moeders die borstvoeding geven konden ijzersupplementen nemen. Deze zijn ook nuttig voor de behandeling van gevallen van lichte bloedarmoede als gevolg van gastro-intestinale bloedingen of menstruatiebloedingen.

Vitamine B12, vitamine C en foliumzuur spelen allemaal een cruciale rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan een van deze vitamines leidt tot een risico op bloedarmoede. Rundvlees en vis zijn goede bronnen van vitamine B12. Groenten bevatten deze vitamine niet; een persoon die geen vlees, vis of zuivelproducten eet, moet een vitamine B12-supplement nemen. Foliumzuur is aanwezig in spinazie, groene erwten, sinaasappels en cantaloupes.

Wanneer de bloedarmoede wordt veroorzaakt door een vermindering van de aanmaak van rode bloedcellen, zoals bij kanker of een ernstige nieraandoening, kunnen geneesmiddelen die epoëtine alfa en darbepoëtine alfa worden genoemd, worden gebruikt. Deze medicijnen bootsen de werking na van het natuurlijke hormoon erytropoëtine, waardoor het beenmerg meer rode bloedcellen aanmaakt.

Hoe herken je bloedarmoede aan de ogen?

Tijdens hun klinisch onderzoek trekken artsen vaak de onderste oogleden naar beneden om te controleren op mogelijke bloedarmoede. Een van de eerste tekenen van deze aandoening die wordt gekenmerkt door een abnormaal laag aantal rode bloedcellen, is inderdaad een duidelijk zichtbare bleekheid in de oogleden.

Kan bloedarmoede kanker veroorzaken?

Bloedarmoede lijkt ook een negatief effect te hebben op de prognose van de ziekte, zonder dat dit duidelijk is bewezen. Op het moment dat de diagnose kanker wordt gesteld, is 55% van de patiënten drager van bloedarmoede.

Wanneer wordt bloedarmoede ernstig?

Een ziekte wordt als chronisch beschouwd als deze minimaal 3 maanden aanhoudt. Wereldwijd is bloedarmoede als gevolg van chronische ziekten het op één na meest voorkomende type bloedarmoede. ), nieraandoeningen en kankers zijn de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede als gevolg van chronische ziekten.

Hoe wordt bloedarmoede gediagnosticeerd?

Bloedarmoede wordt gediagnosticeerd door hemoglobine in het bloed te meten. Wanneer bloedarmoede aanwezig is, is het cruciaal om de oorzaak van de bloedarmoede te vinden. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan. Om een ijzer- of vitamine B12-tekort op te helderen, wordt het ijzergehalte of vitamine B12-gehalte van het bloed bepaald.

Share This Article
Leave a comment