Acne vulgaris huidziekten

John
17 Min Read

Acne vulgaris is een huidaandoening die zich uit in de vorm van een vette huid en puistjes. Dit type acne is de meest voorkomende van alle vormen van acne. Triggers zijn vooral hormonale veranderingen tijdens de puberteit, waarbij genetische aanleg een rol kan spelen. Met behulp van de juiste voeding en levensstijl en het gebruik van geschikte verzorgingsproducten kunnen de getroffenen de symptomen verlichten. In ernstige gevallen worden medicijnen gebruikt om acne te behandelen.

Wat is acne vulgaris?

Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris, ook wel “acne simplex” of “gewone acne” genoemd, is een huidziekte die zich uit in de vorm van mee-eters, puistjes, knobbeltjes en puistjes op de huid. Aangetaste delen van het lichaam zijn het gezicht, de schouders, de borst en de rug. De huidziekte treedt meestal op tijdens de puberteit. Daarom wordt het ook wel puberteitsacne genoemd. Er zijn verschillende soorten acne, waarbij acne vulgaris de meest voorkomende is.

Lees ook :- Overmatig zweten oksels

Hoe ontwikkelt acne vulgaris zich?

Er zijn verschillende oorzaken die acne op het gezicht en lichaam kunnen veroorzaken. Vaak is er sprake van een overactieve talgklier, die wordt bevorderd door hormonale veranderingen in het lichaam. Een keratinisatiestoornis in het talgkanaal kan ook acne veroorzaken. Verschillende ontstekingsreacties in het lichaam en de daarmee gepaard gaande overmatige kolonisatie met bacteriën zijn ook mogelijke triggers voor acne vulgaris. Iedereen die aan acne lijdt, zou daarom naar een dermatoloog moeten gaan om de exacte oorzaken van de acne op te helderen. Alleen dan is een nauwkeurige en patiëntgerichte therapie mogelijk. Acne vulgaris komt meestal voor op het gezicht, waarbij vooral de zogenaamde T-zone (voorhoofd, neus en kin) zwaar wordt aangetast. In sommige gevallen breidt acne vulgaris zich uit naar de nek en nek, en soms strekken de kleine puistjes en puistjes zich zelfs uit tot aan het decolleté. In ernstige gevallen kunnen ook de rug, billen, schouders en bovenarmen worden aangetast.

Acne vulgaris huidziekten : Oorzaken

De oorzaken van acne zijn zeer complex en multilevel. Verschillende criteria moeten samenvallen om de huidziekte te ontwikkelen. Enkele van deze factoren worden hieronder besproken.

  • Hormonale factoren
    De exclusieve verschijning van acne vulgaris tijdens de puberteit tot het derde levensdecennium kan worden verklaard door het feit dat hormonen een uiterst belangrijke rol spelen. Het zijn vooral de hormonale veranderingen die optreden tijdens de puberteit die acne veroorzaken. Mannelijke geslachtshormonen, androgenen, spelen een overheersende rol, daarom hebben jongens meestal meer last van acne dan meisjes.
  • Genetische factoren
    Naast hormonen, die bij alle tieners vergelijkbaar zijn, speelt ook genetische aanleg een belangrijke rol. Hoewel de aanleg voor acne vulgaris niet rechtstreeks van ouders op kinderen wordt overgedragen, kan een familiale accumulatie worden waargenomen. Dit geeft aan dat de neiging tot acne wordt overgeërfd via een complex mechanisme.
  • Folliculaire keratinisatiestoornis
    Om acne vulgaris te ontwikkelen, moet men ook lijden aan een aandoening van folliculaire keratinisatie. De poriën van de haarzakjes raken dan verstopt, wat kan leiden tot ontsteking van het materiaal dat ze bevatten.
  • Uitbreiding van talgklieren
    Daarnaast moeten ook de talgklieren vergroot worden en daardoor meer talg produceren.
  • Bacteriële kolonisatie
    Elke ontsteking heeft ook een ziekteverwekker nodig. In het geval van acne vulgaris zijn dit bacteriën die op onze huid leven. Het lijkt op het eerste gezicht misschien walgelijk, maar we hebben de micro-organismen die onze huid koloniseren nodig om gezond te blijven. Het merendeel van deze bacteriën is voor ons volkomen onschadelijk, tenminste zolang ze op de huid blijven. Sommigen van hen produceren echter stoffen die een gemakkelijkere ontsteking van de talgklieren veroorzaken. Deze bevorderen de ontwikkeling van acne vulgaris.
  • Ontsteking en immuunreactie
    Ten slotte speelt ook de reactie van het lichaam op ontstekingsprikkels een grote rol. Acne vulgaris is veel meer uitgesproken wanneer het immuunsysteem de neiging heeft om overdreven te reageren. De ontstekingen ontwikkelen zich dan veel gemakkelijker en worden zichtbaar op de huid in de vorm van met pus gevulde puisten.

Lees ook :- Rode puntjes op huid leukemie

Symptomen van acne vulgaris

Huidletsels en littekens kunnen aanzienlijke emotionele stress veroorzaken. Knobbeltjes en cysten kunnen pijnlijk zijn. De verschillende soorten laesies komen vaak naast elkaar voor in verschillende stadia van acne.

Comedonen verschijnen als mee-eters of mee-eters. Whiteheads (gesloten comedonen) zijn voelbare vleeskleurige of witachtige laesies met een diameter van 1 tot 3 mm; mee-eters (open comedonen) lijken qua uiterlijk op elkaar, maar hebben een donker centrum.

Papels en puisten zijn rode laesies met een diameter van 2-5 mm. De papels zijn relatief diep. De puisten zijn oppervlakkiger.

Knobbeltjes zijn groter, dieper en steviger dan papels. Dergelijke laesies lijken op ontstoken epidermoïde cysten, hoewel ze geen echte cystische structuur hebben.

Cysten zijn etterende knobbeltjes. In zeldzame gevallen geven cysten aanleiding tot diepe abcessen. Langdurige cystische acne kan verschillende soorten littekens achterlaten die verschijnen als kleine diepe kuiltjes (icepicklittekens), grotere kuiltjes, oppervlakkige depressies of hypertrofische littekens of keloïden.

Acne conglobata is de meest ernstige vorm van acne vulgaris en treft meer mannen dan vrouwen. De patiënt heeft abcessen, drainerende sinussen, comedon-fistels, keloïde en atrofische littekens. De rug en thorax zijn zwaar aangetast. De armen, buik, billen en zelfs de hoofdhuid kunnen worden aangetast.

Acne fulminans is een acute, koortsachtige, ulceratieve acne conglobata die wordt gekenmerkt door het plotseling verschijnen van samenvloeiende abcessen die leiden tot hemorragische necrose. Leukocytose en gewrichtspijn en zwelling zijn ook aanwezig.

Gezichtspyoderma (ook wel fulminante rosacea genoemd) verschijnt plotseling in het midden van het gezicht van jonge vrouwen. Het kan analoog zijn aan acne fulminans. De uitslag bestaat uit erythemateuze plaques en puisten, waarbij de kin, de wangen en het voorhoofd betrokken zijn. Papels en knobbeltjes kunnen zich ontwikkelen en samenvloeien.

Lees ook :- Beste middel tegen acne

Diagnose van acne vulgaris huidziekten

  • Beoordeling van bijdragende factoren (bijvoorbeeld hormonaal, mechanisch of medicijn)
  • Bepaling van de ernst (licht, matig of ernstig)
  • Psychosociale effectbeoordeling

De diagnose van acne vulgaris is gebaseerd op klinisch onderzoek.

Differentiële diagnose Differentiële diagnoses omvatten rosacea (waarbij geen comedonen worden waargenomen), door corticosteroïden geïnduceerde acne (gekenmerkt door de afwezigheid van comedonen en de aanwezigheid van puisten, meestal allemaal in hetzelfde ontwikkelingsstadium), periorale dermatitis (meestal meer periorale en periorbitale distributie) en acne-achtige uitbarstingen van geneesmiddelen (soorten geneesmiddelreacties en veelvoorkomende middelen die hierbij betrokken zijn). De ernst van acne wordt geclassificeerd als mild, matig of ernstig, afhankelijk van het aantal en type laesies; een voorbeeld van systematisering wordt weergegeven in de tabel Classificatie van de ernst van de acne.

Behandeling van acne vulgaris huidziekten

Iedereen die vermoedt dat hij aan acne lijdt, moet een dermatoloog raadplegen. Hij kijkt naar de conditie van de huid en doet onder meer een onderzoek (anamnese) naar de leefstijl van de patiënt. Vervolgens adviseert hij de betrokkene over de behandelmogelijkheden. Acne vulgaris kan uitwendig (met zalven en scrubs) en inwendig (medicatie tegen acnebehandeling) worden behandeld. Als de huidziekte niet wordt behandeld, verdwijnen de symptomen meestal vanzelf op de leeftijd van 25 jaar. Gebrek aan behandeling kan echter leiden tot littekens.

Welke vorm van behandeling geschikt is, hangt af van de ernst van de huidziekte.

  • Milde acne vulgaris: ongeveer 60 – 70% van alle acnepatiënten heeft een milde vorm en heeft geen medische behandeling nodig. Patiënten kunnen de symptomen onder controle krijgen met een effectieve huidreiniging en de juiste verzorging. Als de symptomen meer uitgesproken zijn, worden lokale medicijnen gebruikt (voor externe toepassing).
  • Milde tot matige acne vulgaris: In dit geval schrijven dermatologen meestal crèmes en tincturen voor met actieve ingrediënten zoals benzoylperoxide (BPO), adapaleen of het antibioticum clindamycine, die vooral effectief zijn tegen comedonen en verhoogde talgproductie.
  • Ernstige acne vulgaris: Bij ernstige ontstekingen en abcessen wordt meestal orale isotretinoïne voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Het actieve ingrediënt vermindert de talgproductie en heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.

Wat u zelf kunt doen tegen puberteitsacne

Iedereen die aan acne vulgaris lijdt, moet op een paar dingen letten om de symptomen niet te verergeren:

  • Raak indien mogelijk uw gezicht niet met uw handen aan en knijp zelf geen puistjes uit. Er zijn veel bacteriën op de handen die ontstekingen kunnen veroorzaken of verergeren.
  • Let op voeding: Er zijn aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan ​​en het verergeren van acne vulgaris. Aangenomen wordt dat een evenwichtige voeding met zo min mogelijk onbewerkte voeding een positief effect heeft op de teint. Acnepatiënten moeten ook zo min mogelijk koolhydraten en koemelk consumeren.
  • Huidreiniging en gebruik van de juiste verzorging: De combinatie van effectieve reiniging en symptoomgerichte verzorging is noodzakelijk voor het succes van acnetherapie. Voor de getroffenen zijn er verzorgingsproducten die speciaal zijn afgestemd op de huidziekte. Eucerin heeft de DERMOPURE-verzorgingsserie ontwikkeld, die werkt tegen overmatige talgproductie, mee-eters en ontstekingen.
  • Degenen die medicamenteuze therapie gebruiken, kunnen de huid ondersteunen met behulp van vochtinbrengende crèmes die de therapie vergezellen. Dit verlicht bijwerkingen zoals een droge huid, een branderig gevoel en een prikkend gevoel.

Acne vulgaris huidziekten : Preventie

Aangezien acne vulgaris voornamelijk wordt veroorzaakt door hormonen, is het in principe niet te voorkomen. De momenteel beschikbare wetenschappelijke studies zijn niet voldoende om voedingsadviezen of zelfs dieetadviezen te geven. Het lijkt immers zinvol om bij jezelf te testen of de acne beter wordt als voedingsmiddelen zoals melk – vooral magere melk -, chips, chocolade of witbrood uit het dieet worden verwijderd.

Het is ook niet duidelijk of roken acne verergert. Maar aangezien roken sowieso niet gezond is, kan opgeven geen kwaad.

Voor de huidverzorging wordt een zachte reiniging met pH-neutrale en parfumvrije zepen of waslotions zonder vochtinbrengende stoffen aanbevolen. Bij het aanbrengen van crème op de huid, of het nu een normale huidcrème, make-up of zonbescherming is, zijn producten op waterbasis zinvol. Vette cosmetica daarentegen verstoppen de poriën.

Veel zonnebaden moet worden vermeden omdat UV-licht nieuwe puistjes veroorzaakt.

Om littekens te voorkomen wordt de getroffenen geadviseerd om puistjes of mee-eters niet zelf uit te laten komen, maar de hulp in te roepen van een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste.

Natuurlijke behandelingen voor acne vulgaris huidziekten

Je hoeft niet altijd in je zakken te duiken om dure crèmes en tinten voor je acne te kopen. U kunt ook enkele veelbelovende huismiddeltjes vinden die u al goede resultaten kunnen geven zonder het risico op bijwerkingen.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, dus het kan je huid helpen kalmeren en de ontsteking die je al hebt, kalmeren. Milde tot matige acne kan verholpen worden door regelmatig tea tree olie te gebruiken, vooral in combinatie met aloë vera en propolis (een mastiekhars geproduceerd door bijen).

Groene thee

Net als tea tree olie staat groene thee bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan handig zijn als je het aanbrengt op delen van je gezicht die last hebben van acne, maar ook als je een paar kopjes groene thee per dag drinkt. Dit komt door iets dat catechines wordt genoemd, bepaalde plantaardige stoffen die in groene thee worden aangetroffen. Ze hebben antioxiderende, ontstekingsremmende en antibiotische effecten. Daarnaast bevatten veel crèmes en lotions stoffen uit groene thee, die ook je huid kunnen kalmeren.

Dieet: anti-acne dieet

Uw dieet kan acne helpen verbeteren, maar het kan het ook verergeren. Probeer vooral de volgende voedingsmiddelen te vermijden of verder te verminderen:

  • Suiker, vooral geraffineerde suiker
  • Zuivelproducten
  • Sterk bewerkte voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals wit brood
  • Verzadigde vetten en transvetzuren

U kunt meer voedingsmiddelen in uw dieet opnemen om uw huid te voorzien van de juiste voedingsstoffen en energie die het nodig heeft:

  • Volkoren
  • Peulvruchten
  • Fruit en groenten
  • Voedingsmiddelen die voornamelijk zink, vitamine A en vitamine E bevatten, samen met andere antioxidanten, worden ook beschouwd als “huidvoedsel” en kunnen uw huid goed ondersteunen

Acne littekens

Het meest voorkomende type acnelitteken wordt atrofisch genoemd. Atrofisch betekent dat de huid in dit gebied zijn elasticiteit verliest en het litteken iets dieper is dan de rest van de huid. Dit gebeurt wanneer er niet genoeg collageen beschikbaar is als de huid geneest na het acneletsel.

Behandelingsmethoden zoals peelings beloven een fijner uiterlijk van de huid. Maar ook speciale technieken zoals micro-needling worden toegepast in bijvoorbeeld cosmetische studio’s om het uiterlijk van de huid te verfijnen.

De littekens worden voornamelijk veroorzaakt door de slechte genezing van kleine wondjes in het gezicht. Daarom moet u, indien mogelijk, proberen uw puistjes en puisten alleen te laten met uw vingers en er niet op te drukken, zodat er geen wonden op het gezicht verschijnen.

Wanneer gaat acne vulgaris weg?

Acne verdwijnt vaak vanzelf rond de leeftijd van 20 jaar. Sommige mensen hebben echter nog steeds acne als ze in de dertig zijn. In sommige gevallen blijven er rode vlekken of littekens achter, en bij een donkere huid ook bruine vlekken of littekens.

Welke leeftijd voor acne?

Volgens de Arcane Acne-studie van 2017 begint de pathologie tussen de 12 en 15 jaar voor 69% van de tieners. Acne bij adolescenten begint over het algemeen rond de puberteit en eindigt rond de 20 jaar voor mannen en 22-25 jaar voor vrouwen. De SFD schat dat acne bij adolescenten gemiddeld 3 tot 4 jaar aanhoudt.

Hoe herken je hormonale acne?

Mee-eters, ontstoken puistjes en met pus gevulde blaren kunnen allemaal tekenen zijn van hormonale acne. Toch is er een patroon. Het komt meestal voor op de onderste helft van het gezicht, de nek, de borst en de bovenrug.

Hoe verdwijnt acne?

Orale antibiotica zijn effectief bij ernstige vormen van acne met talrijke inflammatoire laesies en worden altijd geassocieerd met lokale behandeling. Isotretinoïne, een product afgeleid van vitamine A, werkt tegen de vorming van comedonen, maar heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Share This Article
Leave a comment