Rode puntjes op huid leukemie

John
12 Min Read

Leukemie is een kanker van het bloed en het beenmerg die een abnormale productie van bepaalde bloedcellen veroorzaakt. Als kwaadaardige cellen gezonde cellen overnemen, beginnen de bloedfuncties te verslechteren en worden enkele lichamelijke symptomen waargenomen. De ziekte kan snel vorderen als u een acute vorm heeft. Of het kan geleidelijk vorderen en ontaarden in chronische leukemie, volgens de Canadian Cancer Society.

Wat voor type u ook heeft, handel snel als u een van deze subtiele tekenen en symptomen van leukemie opmerkt en raadpleeg uw arts. Hier zijn enkele van de tekenen en symptomen van deze kanker die maar al te vaak over het hoofd worden gezien.

Rode puntjes op huid leukemie : Oorzaken

Rode puntjes op huid leukemie : Oorzaken

Voor de meerderheid van de mensen met leukemie is er geen manier om de oorzaak te achterhalen. In sommige gevallen kunnen echter specifieke risicofactoren worden gespecificeerd:

  • een voorgeschiedenis van chemotherapie of radiotherapie;
  • blootstelling aan hoge doses straling of benzeen (een stof die voorkomt in loodvrije benzine, tabaksrook en chemische productie-installaties);
  • familiegeschiedenis;
  • een genetische afwijking, zoals een afwijking van chromosoom 22 (soms het Philadelphia-chromosoom genoemd);
  • genetische aandoeningen zoals het syndroom van Down en de ziekte van Fanconi.

Alle vormen van kanker die zich door het lichaam verspreiden (kwaadaardige vormen), inclusief leukemie, worden vermoedelijk veroorzaakt door genetische afwijkingen (mutaties). Bij leukemie veroorzaakt de afwijking schade aan stamcellen in het beenmerg. Deze speciale cellen helpen bij het maken van alle andere cellen in het bloed. We zijn dan getuige van een ongeordende groei van de cellen, zonder enige vorm van beperking.

Soorten leukemie

Acute leukemie verschijnt binnen een paar dagen of weken en resulteert in de accumulatie van grote aantallen onvolgroeide, onontwikkelde cellen die blasten worden genoemd. Deze cellen kunnen niet functioneren als normale witte bloedcellen, waardoor mensen met acute leukemie het risico lopen op infectie. Bovendien, aangezien het lichaam zich toelegt op de productie van ontploffingen, maakt het niet langer voldoende rode bloedcellen of bloedplaatjes aan, vandaar het risico op bloedarmoede en bloedingsstoornissen.

Chronische leukemie vordert langzamer, over een periode van maanden of jaren; het wordt gekenmerkt door de overproductie van rijpe witte bloedcellen die niet normaal kunnen functioneren.

Er zijn vier soorten leukemie:

  • acute lymfatische leukemie (ALL), de meest voorkomende vorm bij kinderen. Het is het gevolg van een ongecontroleerde vermenigvuldiging en accumulatie van onrijpe lymfocyten (witte bloedcellen). Dit leidt tot een ophoping van onrijpe lymfocyten in het lichaam en verstoort ook de aanmaak van rode bloedcellen. Deze ophoping verstoort ook de productie van rode bloedcellen en bloedplaatjes.
  • chronische lymfatische leukemie (CLL), die bijna altijd voorkomt bij 55-plussers. Het is de meest voorkomende vorm van leukemie in het algemeen en treft ongeveer twee keer zoveel mannen als vrouwen. Het verschijnt langzamer dan ALLE. Geleidelijk aan zijn er meer leukemiecellen dan gezonde cellen, ook in het beenmerg waar andere bloedcellen worden aangemaakt.
  • acute myeloblastische leukemie (AML), die de ongecontroleerde groei en opbouw van een ander type bloedcellen, myeloblasten genaamd, veroorzaakt. Dit resulteert in overmatige groei van onrijpe myeloblasten. Deze aandoening verstoort de functie van normale rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen. AML is de meest voorkomende vorm van acute leukemie bij volwassenen.
  • chronische myeloïde leukemie (CML), die langzamer optreedt dan AML en minder snel interfereert met de productie van andere celtypen. Het risico om CML te krijgen is erg laag bij kinderen, maar neemt toe met de leeftijd. CML wordt geassocieerd met het Philadelphia-chromosoom.

Lees ook :- Donkere vlek op huid

Rode puntjes op huid leukemie : Welke tekenen en symptomen

Acute leukemie wordt vaak ontdekt wanneer algemene symptomen aanhouden: vermoeidheid, koorts, herhaalde infecties, enz.

Er is geen specifiek teken dat acute leukemie aan het licht brengt.

Algemene vermoeidheid met gewichtsverlies, herhaalde bloedingen of infecties kunnen ertoe leiden dat de arts een bloedonderzoek (hemogram) moet doen om beenmergbeschadiging aan het licht te brengen.

  • Vermoeidheid wordt verklaard door bloedarmoede (afname van het aantal rode bloedcellen). Lichamelijk actieve mensen merken de effecten van bloedarmoede mogelijk pas op als de effecten ernstig worden.
  • Als gevolg van de vervanging van een aanzienlijk deel van het normale immuunsysteem door kanker, kunnen patiënten terugkerende infecties krijgen of infecties die buitengewoon moeilijk te behandelen zijn.
  • Bloeding: Verminderd aantal bloedplaatjes als gevolg van beenmergvervanging door leukemie waardoor de patiënt gemakkelijk blauwe plekken krijgt, neus- of tandvleesbloedingen, petechiën (rode vlekken die op de huid verschijnen, meestal op de schenen en enkels) en purpura (clusters petechiën die grotere rode vlekken veroorzaken) op de huid).
  • Andere symptomen van LAM zijn koorts, ademnood en botpijn.

Bij de diagnose hebben de meeste, maar niet alle patiënten een bloedbeeld (het aantal witte bloedcellen dat in het bloed circuleert) dat hoger is dan normaal.

Minder vaak heeft de patiënt mogelijk levensbedreigende complicaties die verband houden met bloedarmoede, infecties en/of bloedingen die een spoedopname in een gespecialiseerde setting vereisen (hart-, nier- of leverfalen of ernstige septische shock).

De meest voorkomende tekenen van terugval zijn dezelfde als die van de ziekte in het begin en het bloedbeeld vertoont opnieuw een afwijking.

Lees ook :- Bultje onder ooglid

De juiste diagnose van leukemie

In het geval van chronische leukemie wordt de diagnose vaak willekeurig gesteld, dankzij normale routinetests.

In dit geval zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren, dat gemakkelijk op zijn kantoor kan worden uitgevoerd, waarbij hij de aanwezigheid van tekenen zal evalueren zoals:

  • bleekheid;
  • gezwollen lymfeklieren ;
  • toename van de grootte van de lever en milt;

Leukemie: Wie zijn de mensen die risico lopen?

Mensen met genetische aandoeningen
Bepaalde genetische afwijkingen spelen een rol bij het ontstaan van leukemie. Het syndroom van Down wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een hoog risico op leukemie.

Mensen met bloedproblemen
Bepaalde bloedaandoeningen, zoals myelodysplastische syndromen (= beenmergziekten), kunnen het risico op leukemie verhogen.

Andere mensen in gevaar
Mensen met een familiegeschiedenis van leukemie.

Rode puntjes op huid leukemie : Hoe te behandelen?

Het doel van leukemiebehandelingen is het elimineren van kwaadaardige cellen zonder de normale cellen in het beenmerg aan te tasten. Er lopen verschillende onderzoeken om de best mogelijke behandelingen te ontwikkelen.

Afhankelijk van het type leukemie, de leeftijd van de patiënt en de medische toestand zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Behandelingen omvatten meestal verschillende fasen, waaronder:

  • Chemotherapie
    Chemotherapie is een systemische behandeling die door het hele lichaam circuleert en tot doel heeft kankercellen te vernietigen en de bloedcelproductie weer normaal te maken. Afhankelijk van het type leukemie worden verschillende (cytotoxische) geneesmiddelen tegen kanker gebruikt.
  • Bestralingstherapie
    Bestralingstherapiebehandelingen gebruiken hoogenergetische stralen of deeltjes om kankercellen te vernietigen. Deze techniek wordt toegediend om de verspreiding van ziekten naar het centrale zenuwstelsel te behandelen of te voorkomen en ter voorbereiding op een stamceltransplantatie.
  • gerichte therapie
    Sommige medicijnen vallen specifieke kwetsbaarheden van kankercellen aan. Bij chronische myeloïde leukemie is bijvoorbeeld een tyrosinekinaseremmer (imatinibe, Gleevec in Canada, Glivec in Frankrijk en België) een standaardbehandeling geworden, vooral bij het begin van de ziekte, en maakt het perioden van remissie van meer dan vijf jaar mogelijk. .
  • Beenmerg- of stamceltransplantatie of autotransplantatie
    Na behandeling met chemotherapie en radiotherapie krijgt de patiënt een injectie met beenmerg of stamcellen die helpen het beenmerg te hervormen. Stamcellen kunnen afkomstig zijn van een donor of van de patiënt zelf (= autograft). Deze techniek wordt gebruikt als behandeling voor mensen onder de 55 jaar.
  • Ondersteunende behandelingen
    Er kunnen verschillende geneesmiddelen worden gegeven om complicaties van de behandeling onder controle te houden, bijvoorbeeld antibiotica en antischimmelmiddelen om infecties te bestrijden, bloedproducten bij een laag aantal bloedcellen, groeifactoren om de aanmaak van witte bloedcellen te stimuleren, geneesmiddelen die het hoge gehalte aan bepaalde chemicaliën in het bloed verlagen , leukaferese, om het aantal witte bloedcellen te verminderen.
  • Follow-up na de behandeling
    Patiënten die voor leukemie zijn behandeld, moeten gedurende ongeveer 5 jaar regelmatig worden gevolgd, zelfs als ze geen tekenen van de ziekte vertonen.

Lees ook :- Luizen in haar

Hoe leukemie voorkomen?

Omdat de werkelijke oorzaken van leukemie grotendeels onduidelijk zijn, is het moeilijk of onmogelijk om preventieve maatregelen vast te stellen. Artsen adviseren om de risicofactoren te minimaliseren. Een gezonde levensstijl en het vermijden van bijvoorbeeld tabak en overmatig alcoholgebruik kunnen hierbij helpen. Laat u regelmatig controleren, vooral als u ouder bent. Zo kunnen vroege, niet-specifieke signalen tijdig worden opgehelderd.

Wat zijn de rode vlekken van leukemie?

Petechiën zijn kleine, hypergepigmenteerde, puntvormige vlekken die op de huid en slijmvliezen groeien, meestal door een gebrek aan bloedstollingselementen. Deze cutane micro-macules zijn zo groot als de kop van een speld; ze hebben een glad oppervlak en een onregelmatige vorm, meestal afgerond.

Wanneer moet u zich zorgen maken over rode vlekken op de huid?

De oorzaken van rode vlekken kunnen talrijk zijn, in de meeste gevallen zijn ze triviaal en gemakkelijk te behandelen, soms kunnen ze de aanwezigheid van belangrijke systemische ziekten benadrukken. Om deze reden is het altijd aan te raden om een medisch onderzoek te ondergaan zodra deze zich voordoen.

Hoe zien huidveranderingen bij leukemie eruit?

Huidbetrokkenheid wordt gevonden bij meer dan 60% van de patiënten. Er zijn meestal roodbruine, geïnfiltreerde papels en knobbeltjes zonder schilfering. Plaques, purpura en subcutane knobbeltjes en een verscheidenheid aan andere huidlaesies zijn ook beschreven.

Hoe krijg je leukemie?

blootstelling aan hoge doses straling of benzeen (een stof die voorkomt in loodvrije benzine, tabaksrook en chemische productie-installaties); familiegeschiedenis; een genetische afwijking, zoals een afwijking van chromosoom 22 (soms het Philadelphia-chromosoom genoemd);

Share This Article
Leave a comment