Zwanger pijn in rechterzij : Oorzaken en behandelingen

John
13 Min Read

Zwangerschap is een fenomeen van fysiologische aard waarbij de vrouw zowel fysiek als psychisch betrokken is en het effect heeft dat het vele functionele veranderingen bepaalt die de index van aanpassing aan deze nieuwe toestand vertegenwoordigen. Dit zijn mutaties die optreden vanaf het moment van conceptie en doorgaan gedurende de hele periode voorafgaand aan de geboorte van het kind. Met name tijdens de zwangerschap kan de vrouw sensaties en veranderingen ervaren die verband houden met deze toestand. Een van de meest voorkomende symptomen tijdens alle negen maanden van de zwangerschap, is buikpijn. Over het algemeen houden deze pijnen verband met het wachten op een kind en vallen ze binnen de “typische” symptomen van zwangerschap. Deze verstoringen worden in feite bepaald door de druk van de foetus op de organen van het spijsverteringsstelsel. Als deze pijnlijke manifestaties echter gepaard gaan met andere symptomen van een andere aard, is het raadzaam om naar uw gynaecoloog te gaan voor een algehele beoordeling van de toestand van de moeder en het ongeboren kind. Sommige tekenen, zoals bloedverlies geassocieerd met maagpijn, kunnen zelfs een alarmbel zijn voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam. Er moet worden gespecificeerd hoe dit symptoom tijdens de negen maanden wachten anders kan worden gevoeld. Om deze redenen is het passend een onderscheid te maken tussen pijn in het begin van de zwangerschap en die in het tweede kwartaal en die in het derde kwartaal.

Buikpijn aan de rechterkant van de zwangerschap, wat betekent het?

De pijn in de buik aan de rechterkant van de zwangerschap hoeft niet altijd te komen van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. De niet-zwangerschapsgerelateerde oorzaken van buikpijn zijn:

  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
  • Darmobstructie;
  • Appendicitis;
  • Pre-eclampsie;
  • Urineweginfecties;
  • Nierstenen;
  • Voedselvergiftiging;
  • Buikgriep.

Oorzaken van zwangere pijn aan de rechterkant

Oorzaken van zwangere pijn aan de rechterkant

Onschadelijke buikpijn kan worden veroorzaakt door:

  • Ronde ligamentpijn, veroorzaakt door het uitrekken van een ligament dat de baarmoeder “knuffelt” terwijl deze groeit en scherpe krampachtige pijn aan één kant van de onderbuik kan veroorzaken. Dit kan met name scherpe of doffe pijn in de buik, flanken of lies veroorzaken. Van houding veranderen, niezen of hoesten kan pijn in de ronde ligamenten veroorzaken die ook de heupen en lies aantast;
  • Constipatie , zeer vaak tijdens de zwangerschap, vooral begunstigd door hormonale veranderingen, een dieet met weinig vezels en vloeistoffen, gebrek aan lichaamsbeweging, ijzersupplementen en angst;
  • Meteorisme: de toename van progesteron stimuleert de productie van gas omdat het een ontspanning van de darmspieren veroorzaakt en de verblijftijd van het voedsel in het darmkanaal verlengt;
  • De groeiende baarmoeder oefent geleidelijk extra druk uit op de organen, vertraagt de spijsvertering nog meer, bevordert een opgeblazen gevoel en constipatie.

Lees ook :- Hoe zweet oksels voorkomen

Buikpijn aan het begin van de zwangerschap. Is dat normaal?

Moeders zijn vaak onrustig als tijdens de zwangerschap plotseling buikpijn optreedt. De pijn varieert van stekend, trekkend of kloppend en kan dof of krampend in de buik zijn. De baarmoeder bereidt zich voor op zwangerschap. Zwangere vrouwen voelen dit verbouwingsproces vaak in de vorm van buikpijn. Een beetje rust en ontspanning helpt meestal en de pijn neemt af.

Moet u zich zorgen maken over buikpijn tijdens de zwangerschap?

Is buikpijn tijdens de zwangerschap normaal? Het is een veel voorkomende vraag onder aanstaande moeders die zich afvragen wat de fysieke veranderingen zijn die hun lichaam beïnvloeden. Het is goed om te weten dat de baarmoeder een klein orgaan is, hij weegt 50 g en is 6-7 cm lang bij een volwassen vrouw, maar bereikt 1500 g en is aan het einde van de zwangerschap langer dan 30 cm. De holte, die meestal wordt geplet, vergroot het volume tot duizend keer, waardoor het een foetus kan huisvesten die zelfs meer dan 4 kg kan wegen, evenals minstens 500 g placenta en 1 liter vruchtwater.

Ongevaarlijke buikpijnen, dof of scherp als steekjes, kunnen dus worden veroorzaakt door het uitrekken van de ligamenten die de groeiende baarmoeder volgen, door obstipatie, winderigheid of door de aanwezigheid van een bijkomende darmaandoening zoals diarree. De oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap zijn dus verschillend en het is goed om rustig te blijven en niet meteen gealarmeerd te raken. In feite hoeft u zich meestal geen zorgen te maken als de pijn mild is en verdwijnt wanneer u van positie verandert, rust en erin slaagt de darmen van ontlasting en lucht te bevrijden.

Wanneer moet je je zorgen maken over buikpijn tijdens de zwangerschap? Als de buikkrampen tijdens de zwangerschap niet weggaan of in ieder geval veel zorgen baren, is het verstandig om de referentie verloskundige of gynaecoloog te bellen.

Neem in plaats daarvan contact op met uw arts voor buikpijn tijdens de zwangerschap in geval van:

  • vaginale bloedingen;
  • regelmatige krampen of weeën;
  • ongebruikelijke vaginale afscheiding;
  • ernstige pijn.

Er moet worden verduidelijkt dat buikpijn mogelijk geen verband houdt met de baarmoeder of met zwangerschap, en dat zwangerschap zelf geen bescherming biedt tegen problemen die zich kunnen voordoen op het niveau van de buikorganen, integendeel, door het maternale organisme te belasten kan het het optreden van bepaalde medische en chirurgische pathologieën vergemakkelijken. Symptomen van een urineweginfectie kunnen ook tijdens de zwangerschap optreden. U moet uw arts raadplegen in geval van:

  • pijn bij het plassen;
  • bloed in de urine;
  • stinkende of troebele urine.

Hieronder vindt u een kleine gids met de meest voorkomende symptomen, onderverdeeld in trimesters, om zwangere vrouwen te helpen normale symptomen te onderscheiden van een beeld dat de aandacht van gezondheidswerkers verdient.

Lees ook :- Vergrote prostaat operatie : Symptomen en behandeling

Buikpijn en zwangerschapscomplicaties

Buikpijn en krampen kunnen echter ook een teken zijn van zwangerschapscomplicaties:

  • In het begin van de zwangerschap kunnen ze bijvoorbeeld verwijzen naar een vroege miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (buiten de baarmoeder), meestal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een vroege miskraam (tot de 12e week van de zwangerschap) manifesteert zich door bloedingen en krampen in het onderste deel van de buik, en is medisch gezien meestal niet meer te stoppen. Een ongemerkte buitenbaarmoederlijke zwangerschap leidt – meestal tussen de 8e en 10e week van de zwangerschap – tot bloedingen en hevige pijn, die begint aan de kant waar het embryo zich bevindt en later de hele buik aantast. In beide gevallen is medische hulp nodig.
  • In het tweede trimester van de zwangerschap kan ernstige, krampende buikpijn duiden op een late miskraam (van de 13e tot de 23e week van de zwangerschap) – een statistisch zeldzame gebeurtenis die ongeveer één op de 100 zwangerschappen treft. Een dreigende miskraam gaat niet alleen gepaard met pijn, maar ook met bloedingen. Als u buikpijn en een lichte bloeding of afscheiding ervaart, moeten zwangere vrouwen onmiddellijk hun arts of verloskundige raadplegen, die zal beslissen of en hoe deze symptomen moeten worden behandeld. Overmatig bloeden is een noodgeval en vereist dringende ziekenhuisbehandeling.
  • Tussen de 24e en 37e week van de zwangerschap kunnen buik-, bekken- en rugpijn – soms in combinatie met diarree – een teken zijn dat er een vroeggeboorte kan optreden. Hierbij geldt: ga direct naar het ziekenhuis – als de vruchtzak nog niet is gebarsten, kan het begin van de bevalling heel vaak worden uitgesteld of gestopt.
  • In de tweede helft van de zwangerschap kan hevige buikpijn ook een teken zijn van andere zwangerschapscomplicaties. Zo wordt het HELLP-syndroom – een ernstige zwangerschapscomplicatie – merkbaar door hevige pijn in de rechter bovenbuik.

Voorzorgsmaatregelen bij de behandeling vanwege de status van de patiënt

Afhankelijk van de oorsprong van buikpijn is de duur van de behandeling variabel. Een dreiging van spontane abortus of vroege bevalling kan de plaatsing van een cerclage of een infuus vereisen. Vervolgens wordt alles in het werk gesteld om de zwangerschap in de beste omstandigheden tot een einde te brengen.

Om het risico op infectie uit te sluiten, om de dreiging van een spontane abortus of vroeggeboorte te voorkomen, moet bij zwangere vrouwen elke buikpijn, rechts, onder, links, boven, absoluut aanleiding geven tot een consultatie. noodgeval. Bovendien moet de vrouw tijdens de zwangerschap het dragen van zware lasten, gewelddadige sporten en stress vermijden. De zwangere vrouw moet ervoor zorgen dat haar slaap wordt gerespecteerd, een onberispelijke levensstijl heeft, geen alcohol of stimulerende middelen drinkt, geen drugs gebruikt, niet rookt. Ze heeft elke dag zuurstof nodig. Hun dieet moet goed uitgebalanceerd zijn. Ten slotte is het absoluut noodzakelijk om alle geplande medische bezoeken tijdens de dracht te respecteren.

Lees ook :- Ontsteking in neusgat : Symptomen en behandelingen

Wat helpt tegen buikpijn tijdens de zwangerschap?

Kersenpitkussens & kruiken

Warmte, rust en ontspanning zijn nuttig bij acute pijn. Een verwarmingskussen, een verwarmd kersenpitkussen, een warmwaterkruik of een warm bad kunnen helpen tegen gewrichtspijn.

Massages

Buikmassages met milde massageoliën zorgen voor ontspanning, oliekompressen in de liesstreek verlichten hevige pijn. Bovendien verbeteren oliën voor zwangere vrouwen de elasticiteit van de huid en helpen zo striae te voorkomen.

Buikbandages en steunbanden

Tijdens de late zwangerschap kunnen buikbandages of steunbanden gedurende de dag effectief gestreste weefsels verlichten. Desalniettemin mogen zwangere vrouwen niet afzien van regelmatige lichaamsbeweging en zachte recreatieve sporten , die ook een preventieve werking kunnen hebben tegen zwangerschapsgerelateerde pijn.

Waarom doet mijn rechterkant pijn?

Pijn in de rechterflank is meestal het gevolg van verwondingen aan de interne en externe schuine spieren van de buik of de rectus abdominis-spier, vaak veroorzaakt door overmatige belasting tijdens inspanning, die spierweefsel kan afbreken, in plaats van direct trauma aan de spieren.

Wat zit er rechtsonder in de buik?

De belangrijkste alarmbel is maagpijn die binnen 12-24 uur gelokaliseerd is in het rechterondergedeelte van de buik (rechter iliacale fossa), de plaats van de appendix.

Wanneer moet je je zorgen maken over buikpijn tijdens de zwangerschap?

Bovenbuikpijn tijdens de zwangerschap
We moeten uw arts bellen als u aanhoudende pijn opmerkt, vooral aan de rechterkant, problemen met het gezichtsvermogen, hoofdpijn, algemeen ongemak en plotselinge zwelling van het gezicht, de handen of voeten (dit kan pre-eclampsie zijn).

Wanneer moet u zich zorgen maken over zwangerschapsbuikpijn?

Als de buikpijn die je voelt tijdens je zwangerschap gepaard gaat met andere symptomen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Bloedingen, het verlies van een doorzichtige vloeistof, koorts of braken kunnen inderdaad ernstige problemen voorspellen.

Share This Article
Leave a comment