Wat te doen tegen een steenpuist

John
13 Min Read

In dagen is het een veel voorkomend verschijnsel dat er pijnlijke puistjes op de kin, het gezicht en de billen kunnen verschijnen.

De meest pijnlijke puistjes die pijn doen, zijn die in de kont en het gezicht, vooral in de kin, een van de ergste dingen die een tiener kan overkomen, is een pijnlijk puistje en zelfs als het een veel voorkomende aandoening is bij jongens van die leeftijd, pijnlijk puistjes kunnen ook bij elke volwassene worden gevonden. Over het algemeen worden ze veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden, die de hoeveelheid geproduceerde talg en het vochtgehalte van de huid verstoren. De huid van het gezicht wordt bijzonder blootgesteld aan dit fenomeen, omdat het meer gevoelige poriën en grotere elektrochemische processen heeft dan andere delen van het lichaam.

Door deze onevenwichtigheden in hormoonspiegels en huidvocht kunnen de poriën verstopt raken en geïnfecteerd raken met bacteriën die gewoonlijk op de dermislaag worden aangetroffen. Onder normale omstandigheden zijn deze bacteriën onschadelijk, maar soms vervuilen ze de poriën met ernstige infecties tot gevolg. In werkelijkheid is het puistje niet de infectie, maar eerder het gevolg van de strijd van het lichaam, die ontstekingen en afzettingen van dode materie en bacteriën bestrijdt.

Aangezien de poriën van de huid verstopt zijn, is het onmogelijk dat de pus die zich erin nestelt (die bestaat uit dode huidcellen, dode bacteriën, ijzerverbindingen, organisch materiaal) uit uw huid wordt verwijderd, die rood en gezwollen wordt. zoals het gebied waarin het zich bevindt, en het ontbrandt. Dit is een pijnlijk proces dat kan leiden tot vervelende en pijnlijke puistjes, die zelfs littekens kunnen veroorzaken als ze niet goed worden verzorgd. Er zijn echter oplossingen die wel beschikbaar zijn, maar die geduld en doorzettingsvermogen vergen.

De eerste stap komt van een goede persoonlijke hygiëne. Het grootste probleem met pijnlijke puistjes is dat ze vatbaar kunnen zijn voor secundaire infecties als gevolg van de pus erin. Het kan zelfs geïnfecteerd raken als het in contact komt met andere bacteriën die in stof, modder en vet worden aangetroffen. Secundaire infecties kunnen zich sneller verspreiden, waardoor een epidemie van enorme huiduitslag in het gezicht ontstaat, die hinderlijk en gevaarlijk kan zijn. Het is goed om het gezicht drie keer per dag te wassen met een antibacteriële zeep, om in ieder geval secundaire infecties te voorkomen. Door een aantal zeer zachte reinigingsmiddelen voor de huid te gebruiken, kunt u ook het olieachtige laagje dat de huid bedekt afwassen en de poriën helpen openen, zodat de huid gemakkelijker kan ademen en de infectie ook door natuurlijke processen wordt genezen. Het gebied rond het puistje kan ook ontstoken raken omdat het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam (het immuunsysteem) infecties bestrijdt en dus de vreemde substantie die het lichaam is binnengedrongen.

De tweede stap omvat ook het niet gebruiken van cosmetica op het gezicht totdat het probleem is opgelost. Het gebruik van op olie gebaseerde cosmetica kan de poriën verstoppen op een manier die de situatie alleen maar erger maakt. Bovendien kan het gezicht tijdens ontstekingen gevoeliger worden, zodat het gebruik van cosmetica ook voor mensen die normaal niet gevoelig zijn allergeen kan zijn.

Als derde stap is het noodzakelijk om veel water te drinken, zodat het lichaam kan worden geholpen in zijn natuurlijke strijd tegen pijnlijke puistjes. Veel water drinken helpt enorm, omdat het de vochtbalans van de huid kan helpen herstellen en de biochemische processen kan bevorderen die de balans van het lichaam helpen herstellen. Ook moet u geen vettig voedsel of fastfood van welke aard dan ook eten en moet u wegblijven van chocolade totdat het probleem is verdwenen. Een goed dieet met veel groenten en vloeistoffen kan meestal helpen om het proces te versnellen.

Lees ook :- Zweetklieren weghalen

Symptomen van een steenpuist

Het verschijnen van een kookpunt vindt plaats in verschillende fasen:

  • eerst vormt zich een rode knop, pijnlijk en hard maar zonder pus, op de huid ter hoogte van een haar;
  • het ontwikkelt zich dan tot een rood puistje met een witte kop, die pus (puisten) bevat; het is heet en pijnlijk;
  • in het laatste stadium van zijn ontwikkeling dringt de kook door; de pus loopt weg en de vernietigde pilosebaceous follikel (werveling) wordt afgestoten, waardoor een rode krater op de huid achterblijft. Littekens duren meestal 2 weken, maar de genezen steenpuist laat een hol litteken achter.

Lees ook :- Mee eters op borsten

Wat te doen bij pijnlijke puistjes?

De oplossing voor pijnlijke puistjes vereist geduld, omdat je het natuurlijke mechanisme van het lichaam moet toestaan ​​om ze te genezen. Je gezicht wassen met een antibiotische zeep, je dieet onder controle houden en geen cosmetica gebruiken, kan voldoende zijn om te genezen. U mag het puistje echter nooit aanraken of proberen te doorbreken, omdat dit ertoe kan leiden dat andere delen van de huid geïnfecteerd raken, zodat nieuwe en verse puistjes ontstaan. Dit kan de situatie veel erger maken. Je moet geduld hebben, je moet je houden aan de bovenstaande tips en je moet een paar dagen een pijnlijk puistje verdragen. Maar als dit aanhoudt, wordt een bezoek aan de dermatoloog urgent.

Als je ooit een geïnfecteerd puistje hebt gehad, weet je precies hoe vervelend, pijnlijk en lelijk het kan zijn, maar niet alleen dat, het kan ook lelijke acnelittekens worden. Geïnfecteerde puistjes zijn over het algemeen veel groter dan puistjes of mee-eters. Ze zijn meestal helderrood en gevuld met pus, voelen pijnlijk aan en komen vaker voor op het gezicht, omdat de talgklieren in het gezicht vaak erg actief zijn. Soms komen ze echter voor op de achterkant van de nek, bovenkant of schouders.

Over het algemeen vormt zich een puistje omdat de poriën in de huid worden geblokkeerd door een opeenhoping van dode huidcellen en talg. Op het huidoppervlak zijn altijd veel bacteriën aanwezig, die normaal gesproken ongevaarlijk zijn. Maar als ze eenmaal vast komen te zitten in de poriën van de huid, helpen ze het puistje geïnfecteerd te raken.

Zodra de infectie optreedt, bestrijden de bronnen van het immuunsysteem in actie (de productie van macrofagen en monocyten) de infectie, waarbij ze de bacteriële cellen opeten, en het residu dat in de porie achterblijft barst uit in een met pus gevulde puistje. Pus is gewoon een mengsel van gifstoffen, vloeistoffen en dode huidcellen. Dode cellen zijn een mix van huidcellen en bacteriecellen. Het probleem is dat pus een secundaire infectie kan bevorderen, waardoor het bestaande probleem nog erger kan worden.

Als je een grote, kloppende puistje op je gezicht ziet, is het erg verleidelijk om erin te knijpen. Maar pas op, dit is eigenlijk het slechtste wat je kunt doen. Puistjes zijn een beetje als een ijsberg – de papel is slechts voor ongeveer 40% gevuld met pus. De rest sluimert diep onder de huid. Knijpen in het puistje duwt het puistje dieper, vooral als het op een onhygiënische manier wordt gedaan. Dit maakt de aandoening erger en leidt vaak ook tot besmetting van nabijgelegen follikels.

Wanneer u een acne-uitbraak heeft, is de omgeving erg gevoelig. De situatie kan verergeren door de minste irritatie van de huid. Wanneer je een puistje uitknijpt en alle pus vrijgeeft, loop je het risico verdere uitbraken te veroorzaken in niet-geïnfecteerde gebieden. Uitgeknepen puistjes zijn ook vatbaarder voor secundaire infecties en littekenvorming.

Als je geduld hebt, zullen de zwelling en roodheid na 2-3 dagen sterk verminderen. Het puistje begint uit te drogen en verdwijnt dan. Het is belangrijk om enkele gezonde praktijken te volgen als u acne-uitbarstingen effectief wilt beheersen. Het aannemen van een gezond dieet dat veel vocht bevat, helpt de biochemische balans van uw lichaam te herstellen. Was uw handen en gezicht minstens twee keer per dag met een antiseptische oplossing. Reinig uw huid voordat u naar bed gaat met een milde reiniger. Hierdoor blijft de huid vrij van olie en vuil.

Lees ook :- Antibiotica creme acne

Hoe evolueert een kook?

Een eenvoudige kook vordert in een paar dagen richting genezing met echter een permanent litteken.

Complicaties zijn zeldzaam en komen vooral voor bij mensen met diabetes, immuundeficiëntie of behandeld met corticosteroïden.

In dit geval kan een kookpunt zich ontwikkelen tot:

  • a kookt : de frequente herhaling van episodes kookt over meerdere maanden of jaren. Het wordt begunstigd door obesitas, diabetes, onvoldoende huidhygiëne, immuundeficiëntie, ijzertekort. Het kunnen echter ook adolescenten en jonge volwassenen zijn zonder geïdentificeerde risicofactoren. De belangrijkste complicaties zijn lelijke (dystrofische) littekens, lokale pijn en psychologische gevolgen;
  • de miltvuur: het is een agglomeraat van steenpuisten, dat een zeer pijnlijke, inflammatoire kast met gestippelde puisten produceert. Het is meestal de evolutie van een kookpunt dat door de patiënt wordt behandeld;
  • het verschijnen van een inflammatoir plakkaat naast de kook met koorts (dermohypoderma) of een huidabces;
  • complicaties op afstand van de kook:

hersencomplicaties: trombose (vernietiging door een stolsel) van de cerebrale veneuze sinussen (aders van de hersenen) in het geval van steenpuisten in het centrale deel van het gezicht (vooral de neusvleugels) die onbehandeld en behandeld zijn;
ernstige gegeneraliseerde infecties (sepsis).

Hoe kom je van een snelle kook af?

Het eerste dat u moet doen om van steenpuisten af ​​te komen, is door een warm kompres aan te brengen. Week een washandje in warm water en druk het dan voorzichtig ongeveer 10 minuten tegen de kook. Dit kun je gedurende de dag meerdere keren herhalen. Net als bij een heet kompres, kan het gebruik van een verwarmingskussen de kook afvoer helpen.

Zullen de bubbels vanzelf verdwijnen?

De blaren kunnen vanzelf genezen na een periode van lichte jeuk en pijn. Vaker wel dan niet, worden ze pijnlijker naarmate de pus zich ophoopt. De blaren moeten meestal worden geopend en afgevoerd om te genezen. Dit gebeurt meestal binnen 2 weken.

Moet je koken om het te laten verdwijnen?

Een kookpunt kan vanzelf genezen. Het kan echter pijnlijker worden naarmate pus zich blijft ophopen in de laesie. In plaats van de kook te laten knappen of te verzamelen, wat tot infectie kan leiden, moet u deze voorzichtig behandelen.

Share This Article
Leave a comment