Wat te doen bij koortslip

John
13 Min Read

Heeft u een tintelend of jeukend gevoel rond de lipcontour? Het is ongetwijfeld een koortslip die snel naar boven zal komen. Een koortslip of koortslip is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met het simplex-virus genaamd HSV1. In tegenstelling tot HSV2, dat genitale herpes veroorzaakt, is de laatste alleen verantwoordelijk voor koortslippen.

Hoewel niet altijd pijnlijk, zijn koortsblaasjes erg lelijk en lelijk. Het is dus belangrijk om het zo snel mogelijk te behandelen. Dit leidt ons om te zien hoe een koortslip ’s nachts te verwijderen.

Koortslip : Definitie

Koortslip : Definitie

De koortslip is een kleine blaar of een kleine groep blaren, meestal gelegen op de kruising tussen het slijmvlies van de lippen en de huid van het gezicht. Afgezien van zijn lelijke uiterlijk is het goedaardig, maar besmetting komt vaak voor bij opflakkeringen. Ongeveer 7 miljoen Fransen zijn getroffen door deze ziekte.

Lees ook :- Puist in oog

Hoe een koortslip op te vangen?

Om een ​​koortslip het beste te kunnen behandelen, is het eerst nodig om de oorzaken van de koortslip vast te stellen. Het is een vorm van huidziekte die voortkomt uit een infectie met het HSV1-simplexvirus. De koortslip wordt ook wel herpes labialis genoemd. U moet weten dat iedereen het virus kan krijgen, het is de primaire infectie waarbij het mogelijk is om geen koortslip te krijgen. Het virus blijft dus slapend in het lichaam. Een verzwakking van het immuunsysteem zal het opnieuw activeren.

Dit falen kan fysiek of psychisch zijn. Vermoeidheid is dus, net als stress, een uitlokkende factor. Het virus zal dan migreren naar de zichtbare delen, in het bijzonder naar de contouren van de lippen of in de neusholte, om de beroemde koortslip te vormen. Het kan een paar dagen duren voordat deze pathologie verschijnt, het evolueert beetje bij beetje, beginnend met een kleine jeuk die gepaard gaat met een branderig gevoel.

Het is ook mogelijk dat men het virus oploopt door besmetting. Koortsblaasjes zijn besmettelijk. De kiem wordt door eenvoudig contact van de ene persoon op de andere overgedragen. Het is daarom noodzakelijk om elk direct contact met een persoon met een koortslip te vermijden. Het HSV1-virus is zeer besmettelijk en als het eenmaal in het lichaam is geïntroduceerd, blijft het daar voor het leven. Dit is hoe iedereen die het virus draagt, op elk moment een koortslip kan vertonen.

Lees ook :- Aften in mond en keelpijn

Hoe lang duurt de labiale herpes?

Lipherpes geneest vanzelf binnen maximaal 12/15 dagen. Het kan zelfs een paar weken duren vanaf het moment dat het gebeurt tot het verdwijnt. Koortsblaasjes zijn in eerste instantie niet zichtbaar.

Na een paar dagen verandert een koortslip in meerdere blaasjes die eerst barsten en later in een korstje veranderen. Het geneest in de loop van een week of twee en laat meestal geen littekens achter. Wel kunnen er maatregelen worden genomen om het genezingsproces van het virus te versnellen, zodat u zich binnen korte tijd weer goed voelt. Het is mogelijk om het ongemak en de hinder te verminderen door de maatregelen die we hieronder melden.

Lees ook :- Hoe krijg je chlamydia

Hoe herken je de koortslip?

De eerste tekenen van de ziekte kunnen vierentwintig uur voordat de blaren verschijnen worden gevoeld. De zieke voelt een branderig, tintelend of verdoofd gevoel ter hoogte van zijn lip. Er verschijnt roodheid en er worden blaasjes gevormd. Uit deze blaasjes ontsnapt een doorschijnende vloeistof die, eenmaal droog, na drie tot vijf dagen gelige korstjes vormt. De kleine zweertjes verdwijnen na tien tot veertien dagen. Opgemerkt moet worden dat koortsblaasjes opnieuw kunnen verschijnen. Het herpesvirus kan andere delen van het gezicht besmetten: kin, voorhoofd, neusgaten of de binnenkant van de mond.

Natuurlijke huismiddeltjes om er vanaf te komen

Natuurlijke en kostbare remedies om te handelen zodra het puistje wordt gevoeld. Onthoud dat bij de behandeling van herpes de gouden regel is om zo snel mogelijk in te grijpen om te voorkomen voordat het wordt genezen.

  • Het ijsblokje

De kou is de vijand van herpes en als het vanaf het begin van de push wordt gebruikt, blijft het een effectief middel om de voortgang ervan te stoppen. Mensen die koortsblaasjes gewend zijn, voelen ze al voordat ze zichtbaar zijn en juist op dit moment moet je het ijsblokjesbakje eruit halen.

Om aantasting of zelfs verbranding van de huid te voorkomen, is het raadzaam het ijsblokje in een stoffen zakdoek te wikkelen. Zo behoudt het zijn kracht, met respect voor uw huid. Dit is belangrijk, omdat het nodig is om het gedurende tien minuten te houden op het gebied waar de ontsteking is begonnen.

  • Citroen

Citroen zit boordevol vitamine C en wordt veel gebruikt in cosmetica en hygiëne. Uitstekend antiseptisch middel, het kan de druk stoppen en een snellere genezing helpen. De truc is eenvoudig, omdat je de citroen uitknijpt om het sap te extraheren en het rechtstreeks op het gebied aanbrengt met een wattenstaafje. Laat een paar minuten inwerken en herhaal de applicatie 3 of 4 keer per dag totdat het puistje verdwijnt.

  • Knoflook

Dankzij de antiseptische, ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen is knoflook een dierbare vriend voor ons lichaam. Dit is de reden waarom het de ontwikkeling van een koortslip kan vertragen en zelfs kan bijdragen aan het verdwijnen ervan. Onze grootmoeders gebruikten het om herpes te behandelen vanaf de eerste tintelingen. Zoals alle remedies tegen koortslippen, moet het preventief worden toegepast, althans bij het eerste vermoeden. Het enige wat u hoeft te doen is een teentje knoflook te pellen, het doormidden te snijden en vervolgens meerdere keren per dag rechtstreeks op het puistje te wrijven.

  • Appelcider azijn

Appelciderazijn kan nuttig zijn bij de behandeling van een koortslip dankzij de samentrekkende, ontstekingsremmende of desinfecterende eigenschappen. Voor een optimale effectiviteit wordt aanbevolen om wat op watten te smeren en dit tot vier keer per dag op de herpes aan te brengen.

  • Honing

Honing wordt gewaardeerd om zijn antiseptische eigenschappen en onze grootmoeders gebruikten het om vele kwalen te behandelen. Net als het ijsblokje is het noodzakelijk om het te poetsen bij de eerste tekenen van het verschijnen van de koortslip. Het ideaal is om het overdag aan te laten en het ’s avonds voor het slapengaan uit te breiden met een applicatie.

  • Groene klei

Groene klei heeft een zuiverende en ontsmettende werking. Daarom komt het vaak terug in adviezen gericht op het oplossen van dermatologische problemen. Om het uiterlijk te verzachten en gladder te maken, kun je het mengen met een paar druppels essentiële citroenolie, bekend om zijn antivirale voordelen.

Om uw kompres van groene klei te bereiden, hoeft u slechts een eetlepel met een beetje water te mengen om een homogene pasta te maken. Het ideaal is om het lang te laten zitten en ’s avonds tot de volgende dag aan te brengen. Ook met essentiële citroenolie moet je voorzichtig zijn, want het is fotosensibiliserend en veroorzaakt een allergische reactie bij blootstelling aan de zon.

  • Kamille

Om snel van een koortslip af te komen, kun je gedroogde kamilleblaadjes gebruiken die je met een stamper tot poeder verpulvert of door ze zo fijn mogelijk te hakken. Verwarm ze in water tot je een klei-achtige pasta krijgt. Laat het preparaat afkoelen en bedek de koortslip vervolgens meerdere keren totdat het verdwijnt.

  • Essentiële oliën

Essentiële oliën zijn echte kleine soldaten als het gaat om het verslaan van een huid- en virale aandoening, zoals het geval is tijdens een herpesuitbraak. Truc Mania heeft er drie geselecteerd, die hun effectiviteit hebben bewezen bij de behandeling van koortslippen.

Voor elk van hen moet je het uiteinde van een wattenstaafje doordrenken met de essentiële olie en dit rechtstreeks op het opkomende puistje aanbrengen. Als je een bijzonder gevoelige huid hebt, kun je de etherische olie verdunnen in een druppel plantaardige olie.

Hoe voorkom je dat het puistje terugkomt?

De strijd tegen vermoeidheid en het verbeteren van je natuurlijke afweer zijn de eerste aanbevelingen: zorg voor een uitgebalanceerd dieet, een goede nachtrust en vecht tegen stress door lichaamsbeweging of ontspanning. “Als de uitbarstingen frequent zijn, neem dan contact op met uw arts die u gedurende enkele maanden orale antivirale middelen kan voorschrijven, geeft Dr. Roos aan. Als ze herpes niet genezen, helpen ze recidieven te voorkomen.”

Wat niet te doen als je een koortslip hebt?

Tijdens een uitbraak van een koortslip moet u vermijden:

  • scheur het korstje eraf: dit vertraagt de genezing;
  • desinfecteer de koortslip met alcohol of op alcohol gebaseerde toiletartikelen. Ze irriteren en houden herpes in stand;
  • om dekkende make-upproducten te gebruiken (foundation, hydraterende balsems, lippenstift, enz.): dit vertraagt de genezing;
  • om crèmes op basis vancortison te gebruiken, omdat deze tot ernstige complicaties kunnen leiden;
  • om crèmes te gebruiken die antibiotica bevatten, omdat deze niet effectief zijn omdat herpes wordt veroorzaakt door een virus.

Behalve het uitbreken van koortslippen, moet u het gezicht beschermen tegen licht, vooral als het opnieuw optreedt door de zon.

Hoe kom je snel van een verkoudheid af?

Water en thee zijn bijzonder goed. Suikerhoudende dranken daarentegen maken je maag van streek en alcohol is taboe. Als je keelpijn hebt, zijn warme theesoorten aan te raden, bijvoorbeeld met salie. Dit verlicht ook de drang om te hoesten.

Welke dagen van verkoudheid zijn het ergst?

Het typische verloop van een verkoudheid is kromlijnig: de symptomen van een verkoudheid beginnen verraderlijk, bereiken hun hoogtepunt rond de derde dag en nemen dan langzaam weer af. Het immuunsysteem is echter vereist in alle stadia van een verkoudheid.

Hoe lang duurt het voordat een verkoudheid wegtrekt?

Meestal duurt een verkoudheid niet langer dan tien dagen. Individuele symptomen zoals een productieve hoest of loopneus kunnen echter vele dagen of weken aanhouden, zelfs nadat de eigenlijke verkoudheid is verdwenen.

Waarom hebben we koortsblaasjes?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus uit de herpes simplex-virusfamilie, HSV1. Het is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door direct contact met een besmet persoon. De eerste infectie komt vaak voor in de kindertijd en blijft onopgemerkt.

Share This Article
Leave a comment