Allergische reactie symptomen

John
9 Min Read

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen, zoals pollen. Stoffen die een allergie kunnen veroorzaken, worden allergenen genoemd. Allergische mensen produceren een type antilichaam, immunoglobuline E (IgE), dat specifiek interageert met het allergeen. De interactie tussen IgE en allergenen veroorzaakt de allergische reactie, waarbij mediatoren vrijkomen, voornamelijk histamine, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van symptomen. Allergie is specifiek voor een bepaald allergeen. Een allergisch persoon kan allergisch zijn voor een of meer allergenen.

Oorzaken van allergische reacties

Oorzaken van allergische reacties

Zowel genetische als omgevingsfactoren dragen bij aan de ontwikkeling van allergieën.

Er wordt gedacht dat genen erbij betrokken zijn, omdat specifieke mutaties vaak voorkomen bij mensen met allergieën en allergieën vaak in families voorkomen.

Omgevingsfactoren verhogen ook het risico op het ontwikkelen van allergieën. Deze factoren zijn onder meer:

  • Herhaalde blootstelling aan vreemde stoffen (allergenen)
  • Eetpatroon
  • Verontreinigende stoffen (bijvoorbeeld sigarettenrook en uitlaatgassen van voertuigen)

Aan de andere kant kan blootstelling aan verschillende bacteriën en virussen tijdens de kindertijd het immuunsysteem versterken, het helpen leren om op een veilige manier op allergenen te reageren en zo de ontwikkeling van allergieën voorkomen. Een omgeving die de blootstelling van een kind aan bacteriën en virussen beperkt, wat over het algemeen als een goede zaak wordt beschouwd, kan ervoor zorgen dat ze meer kans hebben om allergieën te ontwikkelen. Blootstelling aan micro-organismen is beperkt in gezinnen met weinig kinderen en in zeer schone binnenomgevingen, evenals bij vroeg gebruik van antibiotica.

Micro-organismen leven in het spijsverteringskanaal, in de luchtwegen en op de huid, maar de aanwezige micro-organismen verschillen van persoon tot persoon. Afhankelijk van de aanwezige micro-organismen zal de persoon wel of niet één of meerdere specifieke allergieën ontwikkelen.

Allergenen die meestal allergische reacties veroorzaken, zijn onder meer:

  • Huisstofmijt uitwerpselen
  • huidschilfers van huisdieren
  • Stuifmeel (van bomen, grassen en andere kruidachtige planten)
  • mallen
  • Voedsel
  • insectengif
  • medicijnen
  • Latex
  • Huishoudelijke chemicaliën, zoals reinigingsmiddelen en parfums

Huisstofmijten leven in stof dat zich ophoopt in tapijten, beddengoed, stoffering en knuffels.

Lees ook :- Wat te doen bij koortslip

Symptomen van allergische reacties

De meest voorkomende symptomen van een milde allergische reactie zijn:

  • gelokaliseerde jeuk
  • Rode en/of tranende ogen
  • Uitslag
  • Verstopte neus
  • Rode bultjes op nek en gezicht

Bij een matige of ernstige allergische reactie kunnen ook de volgende symptomen worden opgemerkt:

  • Buikpijn
  • Ongerustheid
  • Ongemak of benauwdheid op de borst
  • Diarree
  • Zwelling in verschillende delen van het lichaam
  • Misselijkheid en/of braken
  • Verlies van bewustzijn
  • Duizeligheid
  • Hoesten en/of een gevoel van vermoeidheid
  • Moeite met ademen en slikken

Lees ook :- Aften in mond en keelpijn

Diagnose van allergische reactie

De huisarts kan lichte allergieën behandelen met een duidelijk aanwijsbare oorzaak, maar in meer ernstige gevallen of als het moeilijk is om het allergeen dat verantwoordelijk is te identificeren, is het raadzaam om naar de allergiespecialist te verwijzen voor een juiste diagnose.

De tests die kunnen worden uitgevoerd, worden hieronder beschreven:

Huidpriktest

Het is een van de meest voorkomende allergietesten. Het bestaat uit het aanbrengen van een druppel van de verschillende allergene extracten op de onderarm. De huid onder de druppel wordt vervolgens voorzichtig gekrast met een naald. Als er een allergie is voor de teststof, verschijnt er binnen 15 minuten een knobbel (die erg lijkt op een muggenbeet) op de huid. De priktest is pijnloos en zeer veilig. U mag geen antihistaminica innemen vóór de test, omdat deze de resultaten kunnen beïnvloeden.

Bloedanalyse

Bloedonderzoek kan worden besteld in combinatie met of in plaats van de priktest om de diagnose van een allergie te verdiepen. Er wordt een kleine hoeveelheid (monster) bloed afgenomen en geanalyseerd op een bepaald type specifieke antilichamen die door het immuunsysteem worden geproduceerd als reactie op een allergeen.

Patchtest

De Patch-test wordt gebruikt om een ​​type eczeem te diagnosticeren dat bekend staat als contactdermatitis, dat kan worden veroorzaakt door blootstelling van de huid aan allergenen die over het algemeen chemisch van aard zijn. Een kleine hoeveelheid van het vermoedelijke allergeen op speciale metalen dragers wordt gedurende 48 uur in direct contact met de huid gebracht om vervolgens eventuele reacties te volgen.

Eliminatiedieet

Als een voedselallergie wordt vermoed, wordt onder toezicht van een specialist het toegerekende voedsel uit het dieet verwijderd om te kijken of de symptomen verbeteren. Na een paar weken zal de specialist u vragen om het verwijderde voedsel opnieuw te introduceren om te controleren of het opnieuw een reactie veroorzaakt.

Provocatietest

In sommige gevallen kan de provocatietest worden gebruikt die bestaat uit de directe toediening van het vermoedelijke allergeen, via dezelfde natuurlijke blootstellingsroute (inademing, oraal). Beginnend met een zeer lage dosis, zal het allergeen in toenemende hoeveelheden worden toegediend, totdat een reactie wordt waargenomen. Het is de meest nauwkeurige test voor de juiste diagnose van voedselallergie. De provocatietest moet plaatsvinden onder strikt gecontroleerde omstandigheden, met gezondheidspersoneel uitgerust met medicijnen om eventuele noodsituaties het hoofd te bieden. Het mag niet worden gedaan bij patiënten die al een anafylactische shock hebben gehad.

Allergietests moeten worden uitgevoerd en geïnterpreteerd door een gekwalificeerde allergieprofessional die op de hoogte is van de symptomen en medische geschiedenis.

Lees ook :- Puist in oog

Behandelingen voor allergische reacties

De behandeling hangt af van het type allergie, de bestaande zijn als volgt:

  • Antihistaminica: Blokkeert de werking van histamine, dat niezen, loopneus, jeukende huid of ogen veroorzaakt.
  • Vaccins voor allergieën: ze kunnen de manier veranderen waarop het lichaam reageert op verschillende stoffen die allergie veroorzaken.

Kan het worden voorkomen?

Om allergische reacties te voorkomen, is het belangrijk om triggers zoals voedsel of medicijnen te vermijden die in het verleden al een allergische reactie hebben veroorzaakt. Bovendien, als u allergisch bent, is het belangrijk om de triggers te identificeren door de juiste allergietests uit te voeren om een veilige diagnose te krijgen. Mensen die al een ernstige allergische reactie hebben gehad, moeten hun allergieën in medische termen identificeren met een label en de nodige medicijnen bij zich hebben.

Hoe manifesteert een allergische reactie zich?

Allergieën worden vaak uitgedrukt door een loopneus, jeukende en tranende ogen, kortademigheid of spijsverteringsproblemen. Huidveranderingen zoals roodheid, jeuk en striemen kunnen ook allergische oorzaken hebben. In zeldzame gevallen kan een levensbedreigende allergische shock optreden.

Wat gebeurt er in het lichaam bij een allergische reactie?

Een allergische reactie treedt op als gevolg van een overreactie van het immuunsysteem op normaal ongevaarlijke stoffen. Zodra de vreemde stoffen – de allergenen – in contact komen met de huid, slijmvliezen of het maagdarmkanaal, komen eiwitverbindingen vrij, die zich vervolgens hechten aan de antistoffen.

Wat gebeurt er bij de allergische reactie?

De immuunreactie is gericht tegen de lichaamseigen cellen waaraan allergenen (bijvoorbeeld medicijnen) zijn gekoppeld. Het immuunsysteem valt dit complex vervolgens aan: vrij in het bloed zwevende antistoffen (immunoglobuline G en M) zorgen ervoor dat zogenaamde killercellen, enzymen of eiwitten deze complexen vernietigen.

Wat te doen met huismiddeltjes voor een allergische reactie?

Een kopje warme thee met citroen en honing ’s ochtends activeert de trilhaartjes in de neus, die voorkomen dat stuifmeel en stof de bronchiën binnendringen. Bij mensen met een allergie zijn deze haren vaak wat traag. Voeg een beetje salie, venkel of anijskruiden toe om het stimulerende effect te vergroten.

Share This Article
Leave a comment