Wat is een tumor

John
10 Min Read

De tumor is een groep abnormale cellen die een massa vormen. Het kan ontstaan in elk van de biljoenen cellen in ons lichaam. Tumoren groeien en gedragen zich anders, afhankelijk van of ze kankerachtig (kwaadaardig), niet-kankerachtig (goedaardig) of precancereus zijn.

Goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren

Goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren

Als we het over kanker hebben, verwijzen we meestal naar “kwaadaardige” tumoren (of kanker), maar we horen vaak over “goedaardige” tumoren.

Goedaardige tumoren worden gekenmerkt door de groei van sommige cellen die zich meer ontwikkelen dan zou moeten, waardoor massa’s ontstaan die ook aanzienlijke afmetingen kunnen aannemen, maar die afgebakend blijven, de kenmerken behouden van het weefsel waaruit ze ontstaan en niet de neiging hebben om de omgeving binnen te dringen. organen, noch om metastasen te produceren (een mechanisme waardoor kankercellen zich via bloed of lymfevaten naar andere delen van het lichaam verspreiden en andere organen en weefsels koloniseren). Over het algemeen hebben goedaardige tumoren, eenmaal verwijderd, niet de neiging om terug te komen, zoals kwaadaardige tumoren vaak doen.

Kwaadaardige tumoren (of kanker) kunnen nabijgelegen weefsels binnendringen of zich verspreiden naar andere organen. Wanneer ze groeien, kunnen sommige kankercellen zelfs losraken van de plaats van oorsprong en via het bloed of het lymfestelsel naar verre plaatsen in het lichaam reizen en metastasen produceren.

Lees ook :- Gezwollen voeten bij bejaarden

Ontwikkeling van de tumor

Een tumor heeft de neiging om op natuurlijke wijze te groeien: hij stuurt signalen om nieuwe bloedvaten te vormen om zuurstof en bloed naar zijn cellen te brengen (angiogenese). Wanneer cellen kankerachtig zijn, kunnen ze loskomen van de tumor en door het bloed of het lymfestelsel reizen om zich te verspreiden (metastaseren) naar andere organen. De tumor kan na verwijdering weer verschijnen, omdat er maar één kankercel nodig is om te delen en zich weer te vermenigvuldigen.

Soorten tumoren

De tumor is een groep abnormale cellen die een massa vormen. Het kan ontstaan in elk van de biljoenen cellen in ons lichaam. Tumoren groeien en gedragen zich anders, afhankelijk van of ze kankerachtig (kwaadaardig), niet-kankerachtig (goedaardig) of precancereus zijn.

Kanker tumoren

Kanker kan in elk deel van het lichaam ontstaan. Wanneer kankercellen een massa vormen, wordt de tumor kanker genoemd. De tumor is kankerachtig wanneer:

  • het dringt aangrenzende weefsels binnen;
  • sommige cellen kunnen afbreken en door het bloed of het lymfestelsel reizen om zich naar de lymfeklieren en verre lichaamsdelen te verspreiden.

Kanker die zich verspreidt van waar het voor het eerst begon (de primaire tumor) naar een nieuw deel van het lichaam, wordt uitgezaaide kanker genoemd. Wanneer kankercellen zich verspreiden en een nieuwe tumor vormen, wordt dit metastase genoemd.

Niet-kankerachtige tumor

De tumor die niet kanker is, wordt niet-kanker genoemd. De niet-kankerachtige tumor:

  • blijft op één plaats en verspreidt zich niet naar andere delen van het lichaam;
  • verschijnt meestal niet opnieuw nadat het is verwijderd;
  • heeft de neiging om een regelmatige, gladde vorm te hebben en is bedekt met een capsule;
  • kan gemakkelijk door de stof worden verplaatst.

Lees ook :- Astma symptomen volwassenen

Hoe ontstaat kanker?

Kanker is een genetische ziekte die wordt veroorzaakt door veranderingen in de genen die bepalen hoe cellen werken en hoe ze zich voortplanten.

Genetische veranderingen die kanker veroorzaken, worden slechts zelden doorgegeven van ouders op kinderen, dus kanker is over het algemeen geen erfelijke ziekte. In de overgrote meerderheid van de gevallen treden deze genetische veranderingen zelfs op tijdens het leven van een persoon als gevolg van fouten tijdens de celdeling of als gevolg van schade aan het DNA die verband houdt met omgevingsrisicofactoren, zoals chemicaliën die aanwezig zijn in rook of straling zoals UV-stralen .

Lees ook :- Natuurlijk middel tegen wratten

Hoe verspreidt kanker zich?

Het proces waarbij kankercellen zich naar andere delen van het lichaam verspreiden, wordt metastase genoemd. Een tumor die zich ergens anders heeft ontwikkeld dan waar hij is ontstaan, wordt uitgezaaide kanker genoemd.

Gemetastaseerde kanker heeft dezelfde naam en bestaat uit hetzelfde type kankercellen als primaire kanker; borstkanker die zich bijvoorbeeld verspreidt en uitgezaaide kanker in de longen vormt, is uitgezaaide borstkanker, geen longkanker.

Uitgezaaide tumoren kunnen ernstige schade toebrengen aan het functioneren van het lichaam; de meeste mensen die aan kanker overlijden, overlijden aan uitzaaiingen.

Tekenen en symptomen tumor

Er zijn geen tekenen of aandoeningen (symptomen) die met zekerheid kunnen wijzen op de aanwezigheid van een tumor. Het is belangrijk om uw lichaam te kennen: bij aanwezigheid van een knobbel of verdachte zwelling, bloed in de urine of veranderingen in de stoelgang, is het raadzaam snel contact op te nemen met uw arts die u de meest geschikte onderzoeken kan voorschrijven (lees de Hoax ).

Vaak worden deze aandoeningen (symptomen) veroorzaakt door ziekten die niets met de tumor te maken hebben: medische tests zullen de oorzaak kunnen ophelderen en een geschikte behandeling kunnen voorschrijven. Als de arts de aanwezigheid van een tumor vermoedt, zal hij een specialistisch bezoek en tests zoals een biopsie of röntgenfoto’s aanbevelen.

Tekenen of aandoeningen (symptomen) waardoor u de aanwezigheid van een tumor kunt vermoeden:

  • knobbels of bulten. Vrouwen kunnen door zelfonderzoek van de borst een knobbel, veranderingen in het uiterlijk, roodheid, vormveranderingen of afscheiding van afscheidingen uit de tepel opmerken, wat kan leiden tot een vermoeden van borstkanker. Mannen kunnen een knobbel in hun testikels opmerken. Een vergrote lymfeklier die langer dan drie weken aanhoudt, kan een symptoom zijn van een tumor in een aangrenzend orgaan, lymfoom of leukemie
  • hoesten, hese stem, ademhalingsmoeilijkheden. Als het hoesten en/of hangen van de stem niet binnen drie weken verdwijnt, is het raadzaam om naar uw arts te gaan. Kortademigheid of pijn op de borst kunnen symptomen zijn van longontsteking of andere acute ziekten die onmiddellijke medische aandacht vereisen
  • darmstoornissen. Veranderingen in de darmgewoonten met de aanwezigheid van constipatie of diarree maken een medisch onderzoek aan te raden, vooral als ze na verloop van tijd aanhouden. Ook het gevoel van een opgeblazen gevoel in de buik, dat vaak voorkomt bij vrouwen en in het algemeen afhankelijk is van het prikkelbaredarmsyndroom, kan een symptoom zijn van eierstokkanker: in dit geval wordt een gynaecologisch onderzoek aanbevolen.
  • bloeden. Elk bloedverlies (in urine, feces, tussen de menstruatie of na de menopauze, braken of slijm bij hoesten) moet aan de arts worden gemeld
  • in . Als een moedervlek van vorm of kleur verandert, een onregelmatige of asymmetrische vorm heeft, snel groter wordt, begint te jeuken of bloeden, wordt medische hulp geadviseerd.
  • onbedoeld gewichtsverlies. Als u snel afvalt, ook als u geen dieet volgt, en het gewichtsverlies aanzienlijk is, is een medische keuring altijd aan te raden
Hoe gevaarlijk is een tumor?

Kwaadaardige tumoren (kwaadaardige tumoren, maligniteiten). Ze zijn samengesteld uit kwaadaardige cellen, groeien vaak snel, dringen naburige weefsels binnen (invasieve, infiltrerende groei) en vormen metastasen (secundaire tumoren). Als ze onbehandeld blijven, zijn ze meestal dodelijk. Alleen kwaadaardige tumoren worden kanker genoemd.

Waardoor ontstaat een tumor?

Het woord “tumor” is een algemene term die overeenkomt met de ontwikkeling van nieuw gevormd weefsel in een normaal weefsel. De tumor wordt veroorzaakt door een disfunctie van de celontwikkeling.

Hoe een tumor behandelen?

Chemotherapie is het toedienen van medicijnen die tumorcellen vernietigen. Het is soms de enige mogelijke behandelingsoptie, vooral wanneer de tumor niet te opereren is. Het kan alleen of in combinatie met radiotherapie worden gebruikt, voor of na de operatie.

Kan een tumor genezen worden?

Kan kanker genezen worden? Het hangt allemaal af van het type kanker, het stadium waarin het wordt behandeld, de evolutie ervan, enz. Maar dankzij de vooruitgang in de geneeskunde en steeds effectievere behandelingen, is het mogelijk om ongeveer 60% van de kankers te genezen.

Wat zijn de tekenen van een tumor?

Lichamelijke veranderingen of manifestaties: verandering in de vorm van een borst, onverklaarbaar gewichtsverlies, nieuwe moedervlek of verandering in een moedervlek, verschijnen van een knobbel of zwelling die niet afneemt, ongeacht de plaats, hese of hese stem, moeite met slikken, significant ..

Share This Article
Leave a comment