Wat is een dermatoloog

John
9 Min Read

Een dermatoloog is een medisch professional wiens opleiding specifiek betrekking heeft op de huid en deze persoon besteedt het grootste deel van zijn of haar tijd aan het bestuderen en behandelen van huidaandoeningen. Veel van het werk is actueel, het behandelen van huiduitslag en acne en dergelijke, maar dit type professional houdt zich ook bezig met zaken als kankerachtige huid en kan betrokken zijn bij cosmetische en reconstructieve chirurgie waarbij bijna elk deel van het lichaam betrokken is. Onderzoek en analyse kunnen ook erg belangrijk zijn. Er zijn veel verschillende specialismen binnen het vakgebied, en over het algemeen vereist dit soort werk dezelfde opleiding als elke andere medische discipline.

Definitie: Wat is een dermatoloog?

Definitie: Wat is een dermatoloog?

De dermatoloog is de arts die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van ziekten die verband houden met de huid, het haar, de nagels, het lichaamshaar en de slijmvliezen. De dermatoloog behandelt daarom uiteenlopende problemen als:

eczeem,
psoriasis, _
haaruitval,
moedervlekken,
huidkanker,
rimpels…
Dermatologen spelen ook een rol bij de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen. Dermatologische behandelingen kunnen lokaal zijn, in de vorm van crèmes, zalven of antiseptica, antibiotica, chirurgisch of met behulp van technieken zoals laser, bijvoorbeeld. De aandoeningen die in de dermatologie worden behandeld, zijn zeer talrijk.

Lees ook :- Middel tegen kalknagels

Wat doet de dermatoloog?

De dermatoloog (of dermatoloog) is de huidspecialist. Het behandelt ook pathologieën van de nagels, de hoofdhuid, de slijmvliezen van de mond en de geslachtsorganen.

Om een diagnose te stellen en zijn patiënt te behandelen, ondervraagt de dermatoloog de patiënt om de aard van de aandoeningen te achterhalen (de datum van verschijning, hun intensiteit, enz.), zijn mogelijke medische en familiegeschiedenis.

De zorgverlener gebruikt vervolgens meerdere technieken en behandelingen, afhankelijk van het probleem van de patiënt:

  • dermoscopie (een pijnloos onderzoek waarmee u de huid diepgaand kunt visualiseren);
  • cryotherapie (koude behandeling);
  • fototherapie (behandeling met licht);
  • dermatologische lasers;
  • huidbiopten;
  • de behandeling van spataderen;
  • botulinumtoxine;
  • chirurgische excisies.

Lees ook :- Syndroom van raynaud gevaarlijk

Hoe word je dermatoloog?

  • De betekenis van de term dermatoloog verschilt van land tot land.
  • In veel landen, zoals die van Noord-Amerika (Canada, Verenigde Staten), die van West-Europa (Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland), zijn er specifieke opleidingsprogramma’s volgens de medische studies. Specialisten in de dermatologie zijn dus artsen. In bovengenoemde landen is deze titel wettelijk beschermd; Het is daarom niet legaal voor huisartsen zonder specialistische opleiding om zich te presenteren als dermatoloog.
  • In andere landen zoals die in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië (Saoedi-Arabië), Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, enz.) leiden zeer competitieve trainingsprogramma’s tot de titel van specialist in dermatologie. Onze ervaring is echter dat veel huisartsen zich presenteren als dermatoloog of dermatologische klinieken runnen. We kunnen er dus van uitgaan dat deze titels niet wettelijk beschermd zijn.
  • In andere landen (we zullen ze niet noemen) presenteren mensen die geen arts zijn zich als dermatoloog. Geen van de regeringen in deze plaatsen lijkt zich zorgen te maken over het gebrek aan regulering.

Wat zijn de procedures die het meest worden gebruikt door de dermatoloog?

Vaak is de dermatoloog in staat om de dermatologische pathologie waaraan men lijdt te identificeren door de manifestatie van de pathologie zelf nauwkeurig te observeren, en kan hij per geval de juiste therapie regelen (dermatitis, eczeem, urticaria, erytheem, mycose, wratten, psoriasis , zweren).

De procedures die de dermatoloog het meest gebruikt voor de behandeling van verschillende dermatologische pathologieën zijn de volgende:

  • huidbiopsie: deze wordt voornamelijk uitgevoerd om bepaalde huidziekten te diagnosticeren of uit te sluiten;
  • peeling: door een chemische oplossing op de huid aan te brengen, wordt de buitenste huidlaag verwijderd om plaats te maken voor een nieuwe huidlaag; deze procedure wordt vaak gebruikt om een door de zon beschadigde huid en sommige soorten acne te behandelen;
  • cryotherapie: door toepassing van vloeibare stikstof worden huidletsels zoals wratten ingevroren met als doel ze te elimineren;
  • dermabrasie: gebruikt voor de behandeling van littekens en andere huidonvolkomenheden zoals tatoeages en rimpels;
  • verwijdering van een of meer moedervlekken;
  • eliminatie van ongewenst haar;
  • laserchirurgie: dermatologen gebruiken laserchirurgie om een verscheidenheid aan huidlaesies te verwijderen, waaronder tumoren, wratten, tatoeages, moedervlekken, littekens, rimpels.

Lees ook :- Verschil loratadine en cetirizine

Wat behandelt een dermatoloog?

Er wordt wel eens gezegd: de dermatoloog is specialist op het gebied van huid, slijmvliezen, nagels, uitwendige genitaliën en haar. In het bijzonder kunnen we een beroep op hem doen in geval van:

  • Eczeem : gekoppeld aan een allergie of bij zuigelingen, bijvoorbeeld
  • Psoriasis: op de huid of op de genitale slijmvliezen, bijvoorbeeld
  • Acne : bij adolescenten maar ook bij volwassenen,
  • Impetigo (en andere bacteriële of virale infecties van de huid: herpes, erysipelas, enz.),
  • Furunkel (en andere geïnfecteerde of supergeïnfecteerde “puistjes”: abces, paronychia, folliculitis, enz.),
  • Mycose van de nagels (en andere schimmelinfecties: op de genitale slijmvliezen, oraal …),
  • Kaalheid en haaruitval: bij vrouwen als bij mannen,
  • Alopecia areata ,
  • Storm,
  • Korstmossenplan…

Wanneer een dermatoloog raadplegen?

Zodra de huid een ongewoon aspect aanneemt – uitsteeksel, roodheid of jeuk, toename van de mol, haaruitval, enz. – is het raadzaam om uw arts te raadplegen die, indien hij dit nuttig acht, u doorverwijzen naar een dermatoloog.

In het geval van een voorgeschiedenis van huidziekten, persoonlijk of familiaal, of blootstelling aan risicofactoren (aanzienlijke blootstelling aan de zon, aan chemicaliën, aan een vochtige omgeving, enz.), kan het nuttig zijn om regelmatig te worden gecontroleerd. door een dermatoloog. Acne, eczeem, psoriasis, wrat, herpes, gordelroos, huidcyste, hyperpigmentatie, melanoom…: huidpathologieën, van de meest goedaardige tot de meest ernstige, worden behandeld in de dermatologieafdelingen van de Elsan-klinieken.

Wat zijn de risico’s tijdens het consult van een dermatoloog?

Overleg met een dermatoloog brengt geen bijzondere risico’s met zich mee voor de patiënt. Het is de rol van de arts om de modaliteiten, de mogelijke moeilijkheden of zelfs de gevaren die verbonden zijn aan de procedures, onderzoeken en behandelingen die hij zal moeten uitvoeren, duidelijk uit te leggen.

Wat doet de dermatoloog?

Dermatologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de preventie, diagnose en behandeling van ziekten die de huid en haar aanhangsels (haar, nagels, zweet en talgklieren) aantasten.

Wanneer ga je naar de dermatoloog?

Een dermatologisch bezoek moet worden gepland als u een droge huid, roodheid, branderig gevoel of puistjesachtige bultjes heeft, zodat uw arts de aandoening kan lokaliseren.

Wat doet u bij het eerste bezoek aan de dermatoloog?

Tijdens een eerste bezoek zal de dermatoloog de medische geschiedenis van de patiënt opnemen en alle informatie verzamelen over zijn levensstijl en de symptomen die hem ertoe hebben aangezet een arts te raadplegen. De dermatoloog gaat vervolgens de huidverschijnselen onderzoeken om een diagnose te kunnen stellen.

Wat is algemene dermatologie?

Algemene dermatologie behandelt alle niet-chirurgische ziekten van de huid. Hieronder een uittreksel van huidziekten. Diagnose en therapie worden uitgevoerd. De opheldering van een ziekte vindt plaats in een gesprek, ook wel wijding genoemd.

Waarom dermatoloog worden?

Het vormt de grens tussen het ego en de omgeving. Het beschermt ons, verwarmt ons, absorbeert prikkels en reageert soms geïrriteerd. Dermatologie houdt zich bezig met alle veranderingen in de huid. Dit varieert van ontstekingen tot infecties tot tumoren.

Share This Article
Leave a comment