Wat helpt tegen acne

John
17 Min Read

Er zijn verschillende externe en interne opties voor acnebehandeling. De therapie hangt met name af van de ernst van de acne. Ook is het belangrijk om te bedenken of je een bijzonder gevoelige huid hebt of allergisch bent voor bepaalde stoffen. Lees hier alles wat u moet weten over acnebehandeling en ontdek wat u kunt doen om acne te bestrijden.

Wat is acne?

Acne is een van de meest voorkomende huidziekten. Ongeveer 85 procent van de bevolking is al getroffen. Door de hormonale veranderingen tijdens de puberteit komt acne vooral voor bij jongeren vanaf negen jaar. Bijna elke tiener heeft de kenmerkende mee-eters en puistjes op hun gezicht ontdekt. De ziekte verdwijnt meestal in het derde decennium van het leven. Als acne optreedt bij volwassenen ouder dan 25, wordt dit acne tarda, late acne of volwassen acne genoemd.

Fysiologische of milde acne

Ongeveer 60 procent van de jongeren heeft last van onschuldige, zogenaamde fysiologische of milde acne. Ze hoeven meestal maar een jaar of twee te worstelen met een paar mee-eters en puistjes, die kunnen worden bestreden met vrij verkrijgbare middelen van de apotheek.

Klinische acne

Bij ongeveer 40 procent is er echter een meer uitgesproken vorm, de zogenaamde klinische acne. Het kan duren tot het einde van het tweede decennium van het leven of daarna en vereist behandeling door een dermatoloog (specialist in dermatologie). Als de medicatie te vroeg wordt gestopt, treedt een terugval op en begint de therapie opnieuw. Daarom zal de arts, zodra de acne grotendeels onder controle is, onderhoudstherapie voorschrijven. Dit kan een paar jaar of zelfs langer duren voordat men de natuurlijke regressiefase bereikt aan het einde van het tweede en het begin van het derde decennium van het leven.

Acne kan niet alleen een zware last zijn voor het lichaam, maar ook voor de ziel. Dit is met name het geval bij de zeer ernstige progressieve vormen. Papels, puisten en knobbels – vooral op het gezicht – kunnen cosmetisch zeer storend zijn en het persoonlijke gevoel van eigenwaarde verminderen. Bij ernstige acne moet vanwege deze psychosociale factoren ook een dermatoloog worden geraadpleegd, die eventueel ook een collega van de afdeling psychosomatiek kan inschakelen.

Oorzaken van acne

Oorzaken van acne

Een van de belangrijkste oorzaken van acne zijn verstopte haarzakjes (comedonen), die ontstoken kunnen raken. De vorming van de comedo is natuurlijk en geleidelijk naarmate de huidcellen zich vermenigvuldigen. Acne is niet altijd het gevolg, omdat de comedo zichzelf oplost op een gezonde huid. De reactie van het immuunsysteem met bacteriën, lipiden of androgenen (mannelijk geslachtshormoon) kan echter leiden tot micro-ontstekingen onder de huid die in eerste instantie onzichtbaar zijn voor het blote oog. Door de verhoogde talgproductie gaat de ontsteking echter verder totdat de acne zichtbaar wordt op de huid.

Lees ook :- Herpes genitaal vrouw

Symptomen en vormen van acne

Acne komt vooral voor waar er veel talgklieren zijn:

in het gezicht,
op de nek en zijkanten van de nek,
op de voorste driehoek van de borst (décolleté),
op de rug naar de billen
op de buitenste bovenarmen en vooral schouders

Acne kan echter ook verschijnen onder de oksels, geslachtsdelen, billen en liezen. Dit is echter geen ziekte van de talgklieren maar een van de haarzakjes (terminale haarzakjes), dus een heel andere ziekte (acne inversa of hidradenitis suppurativa). Dit heeft een ander behandelconcept en de getroffenen moeten worden verzorgd door gespecialiseerde huidcentra.

Er zijn verschillende vormen van het klinische beeld van echte acne (acne vulgaris), die worden gekenmerkt door verschillende huidveranderingen, maar vloeiende overgangen zijn altijd aanwezig:

  • Acne comedonica: Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van open en gesloten comedonen die niet of slechts licht ontstoken zijn. Het aantal gesloten mee-eters is aanzienlijk groter dan het aantal open mee-eters, vooral bij vrouwen. Bij acne comedonica komen de mee-eters vooral voor op het gezicht, vooral aan de zijkanten van de neus, kin en voorhoofd.
  • Acne papulo-pustulair: bij deze vorm van acne zijn er, naast mee-eters, ontstekingspuisten (met pus gevulde uitsteeksels van het uitscheidingskanaal) en papels (tot vijf millimeter groot) die ook pijnlijk zijn bij aanraking als kleine knobbeltjes (vijf tot tien millimeter groot). Naast het gezicht kunnen ook de borst, rug en bovenarmen worden aangetast. Door de ontsteking kunnen snel of pas later verschillende soorten littekens ontstaan.
  • Acne conglobata of cystische acne: Deze ernstige vorm van acne treft vooral mannen. Een tot twee centimeter grote, zeer inflammatoire en pijnlijke knobbeltjes vormen zich, die uiteindelijk overgaan in kanalen of ingekapseld worden als diepe abcessen. Nadat de ontsteking is genezen, blijven er karakteristieke acnelittekens achter.

Er zijn ook verschillende andere vormen van acne, waarvan hier enkele voorbeelden worden gegeven:

  • Acne fulminans komt voor als een complicatie van acne conglobata. Dit kan leiden tot koorts en de dood van aangetaste huidgebieden (huidnecrose), nierontsteking en gewrichtsontsteking.
  • Acne neonatorum komt voor bij pasgeborenen, maar verdwijnt snel na de bevalling. Mannelijke geslachtshormonen, die van de moeder op het embryo worden overgedragen, worden als oorzaak beschouwd.
  • Acne infantum betekent dat de acne tot in de kindertijd aanhoudt. Mogelijke oorzaken zijn aangeboren hormonale enzymdeficiëntiestoornissen of plaatselijk overmatige huidverzorgingsproducten.
  • Acne medicamentosa: Puistjes en puistjes veroorzaakt door medicatie, bijvoorbeeld cortisonepreparaten, vitamine B-complex, jodiumverbindingen, antidepressiva of moderne antitumorpreparaten.
  • Acne venenata (beroepsacne/contactacne) treft mensen die werken met oliën of teer, bijvoorbeeld in een warme en vochtige omgeving werken (smeltoven, hete mangel) of wordt veroorzaakt door ingrediënten in cosmetica die mee-eters veroorzaken.

Acne behandelen: Wat helpt echt?

Ernstigere vormen van acne vulgaris moeten beslist worden behandeld door een dermatoloog – enerzijds om de patiënt zijn kwaliteit van leven terug te geven door de ziekte te verlichten of te genezen. Anderzijds om littekens te voorkomen.

Voor de mildere vorm van acne kunnen actuele crèmes of gels zoals vitamine A-zuurpreparaten, zogenaamde topische retinoïden of medicijnen met azelaïnezuur worden gebruikt. “Bij papulopustulaire acne worden meestal antibiotica in tabletvorm gebruikt. In crèmevorm daarentegen worden ze vanwege de mogelijke ontwikkeling van resistentie niet meer gebruikt”, zegt prof. dr. Christiane Bayerl. Bij vrouwen kan het slikken van anticonceptiepillen ook een ondersteunend effect hebben op de teint.

Bij ernstige vormen van acne met klontvorming kunnen dermatologen isotretinoïne voorschrijven. Hier is echter voorzichtigheid geboden: Isotretinoïne is altijd teratogeen en mag daarom alleen aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden voorgeschreven als de anticonceptie is verzekerd door het nemen van de anticonceptiepil. “Daarnaast moet de vrouw vooraf met een negatieve zwangerschapstest aangeven dat ze niet zwanger is”, zegt de arts. Het actieve ingrediënt kan echter veilig worden gebruikt om leeftijdsgebonden acne na de menopauze te behandelen.

Lees ook :- Allergische reactie lippen

Hoe zich te ontdoen van acne puistjes?

Commerciële acnecrèmes hebben vaak bijwerkingen, omdat ze acnepuistjes bestrijden maar ook de huid irriteren. Er zijn verschillende huismiddeltjes die een positief effect hebben op acne. Thee, stoombaden en wasbeurten kunnen de onaangename symptomen van acne verminderen en herhaling ervan voorkomen.

Tijm voor acne

Tijm, die niet alleen als specerij maar ook als medicinale plant kan worden gebruikt, is bijzonder effectief gebleken. De tijm heeft een desinfecterende werking waardoor het bacteriën kan doden en zo kan bijdragen aan een snellere genezing.

Voor een tijmthee giet je 250 ml kokend water over een theelepel tijmkruid en laat je dit 5-8 minuten trekken. De thee kan warm worden gedronken of koud worden gebruikt als gezichtstonicum.

Een stoombad met tijm reinigt de huid en opent de poriën voor de actieve ingrediënten van tijm. Voeg voor het stoombad een handvol tijm toe aan een liter kokend water en houd je gezicht ongeveer 15 minuten in de stoom.

Gist tegen acne

Een gistmasker kan ook heel effectief zijn tegen acnepuistjes. Meng hiervoor een blokje verse gist met een beetje melk tot je een dikke pasta krijgt. Smeer deze pap op je gezicht en laat de gist 20 minuten inwerken. Gedurende deze tijd zal de pasta drogen en kan na de inwerktijd worden verwijderd met warm water.

Lees ook :- Rode vlekken op benen ouderen

Zich te ontdoen van acnelittekens

Net als puistjes kunnen acnelittekens ook iemands zelfrespect aantasten. Ze ontstaan ​​vaak wanneer de ontsteking onjuist is geuit.

Veel patiënten zoeken later naar manieren om de huidonvolkomenheden te behandelen:

  • Chemische peeling : Een peeling met fruitzuur, salicylzuur of trichloorazijnzuur heeft een stimulerend effect, is bedoeld om de oppervlaktestructuur van de huid te verbeteren, het smalle talgkanaal te openen en zo de zichtbaarheid van oppervlakkige acnelittekens te helpen verminderen. Een diepere, maar dan op verwondingen gebaseerde peeling kan de teint verbeteren. Een goede combinatie is dan een behandeling met een dermaroller in combinatie met een peeling.
  • Laserbehandeling : Laserpeeling of laserresurfacing heeft tot doel het oppervlak van een oneffen huid te verbeteren. Hiervoor wordt de huid gericht beschadigd, zodat deze zich kan herstellen.
  • Dermabrasie: De bovenste huidlagen worden mechanisch verwijderd met kleine kristallen. De kristallen worden met een speciaal apparaat met hoge snelheid op de huid gestraald en door een vacuüm weer naar buiten gezogen. De klassieke dermabrasie met de diamantslijpkop is daarentegen “uit” voor acnelittekens. Deze therapie is vanuit de diepte moeilijk te controleren en zorgt dan soms voor nieuwe littekens.

Vijf natuurlijke remedies tegen acne

Acnepuistjes kunnen snel een nachtmerrie worden, vooral als ze vaak voorkomen! Hier zijn vijf volledig natuurlijke tips om deze onvolkomenheden te bestrijden.
Kleine puistjes, niet meer dan grote, zijn welkom op onze huid. Om acne effectief te bestrijden, zijn industriële producten niet noodzakelijk de meest respectvolle van onze opperhuid. Hier zijn vijf natuurlijke remedies.

  • Tomaat of citroen

De tomaat is antioxidant, maar het is ook een schokkende bondgenoot in de strijd tegen acnepuistjes die ons soms ontsieren – vooral wanneer ze op de neus of in het midden van het voorhoofd worden geplaatst. Voor dit recept is het heel simpel: snij een tomaat (liefst biologisch) in plakjes en leg deze twintig minuten op je gezicht. Afspoelen met lauw water. Je huid is gezond en schoon!

Als je huid niet te gevoelig is, kies dan voor citroen. Het reinigt en werkt antibacterieel. Breng met een wattenstaafje gedrenkt in vers geperst citroensap enkele druppels aan op de te behandelen zones. Het tintelt een beetje? Het is normaal. Een paar minuten laten intrekken en daarna afspoelen met schoon water.

  • Aan de kant van plantaardige oliën

Andere effectieve en natuurlijke oplossingen zijn te vinden aan de kant van plantaardige oliën en essentiële oliën. Meng hiervoor een plantaardige olie van jojoba, nigella of hazelnoot, twee druppels etherische olie van tea tree en breng aan op de puistjes. Essentiële oliën van edele laurier, citroengras of officinale lavendel worden ook aanbevolen. Je kunt ze afwisselend gebruiken.

  • Appelciderazijn

Appelazijn wordt vaak genoemd in natuurlijke remedies of recepten van grootmoeders. Normaal is het een ideaal product dat het te behandelen gebied reinigt. Breng met een klein watje of een kompres gedrenkt in deze azijn een paar druppels aan op de puistjes of het gebied dat door acne is aangetast. Even laten staan en daarna afspoelen met lauw water.

Het doel van het spel is ook om producten (gels, maskers en crèmes van alle soorten) uit de industrie te verminderen of zelfs volledig te elimineren uit de industrie die je huid te heftig zullen ontvetten, strippen en ontstoppen totdat deze de hydrolipidenfilm berooft. beschermend.

  • Een behandeling op basis van groene klei

Groene klei in poedervorm, gemalen of gebruiksklaar is een van de klassiekers van de zachte en natuurlijke geneeskunde en heeft zijn plaats in uw farmacopee. Kies je voor superfijne poederklei, meng deze dan met water (met een houten lepel en niet een roestvrijstalen, dat is belangrijk). Wanneer de consistentie glad en pasteuze genoeg is, breng je het aan op de puistjes. Laten staan tot de klei helemaal droog is (de klei scheurt en wordt lichter) en verwijder vervolgens door af te spoelen met lauw water. De poriën zijn schoon en het uitgedroogde puistje zal snel verdwijnen!

  • Houd uw algemene levensstijl in de gaten

Puistjes zijn sterk afhankelijk van onze levensstijl en voeding. Als we lokaal kunnen behandelen, zou het nog voordeliger zijn om een aantal slechte gewoonten uit te roeien om permanent acne te verjagen! Probeer een minder vet dieet: minder vleeswaren, minder kazen, minder chocolade (behalve donkere chocolade, die rijk is aan cacao).

Sigaretten en alcohol zijn ook niet aan te raden als je een einde wilt maken aan acne! Vergeet voor een mooie huid niet je make-up voorzichtig te verwijderen (jojoba-olie doet dit heel goed) of je gezicht elke avond te wassen (met bijvoorbeeld Aleppo-zeep). Laat je huid ’s nachts ademen door een eenvoudige hydrosol aan te brengen (van roos bijvoorbeeld).

Wat is de meest effectieve acnebehandeling?

De referentiebehandeling tegen ernstige acne blijft Roaccutane: ondanks talrijke bijwerkingen blijft het zeer effectief en wordt het nu op de markt gebracht in de vorm van generieke geneesmiddelen: Curacne ®, Procuta ®, Contracné ®…

Hoe acne ’s nachts te verwijderen?

Onze musthave: een crème met salicylzuur of benzoylperoxide. Deze zullen de bacteriën doden die verantwoordelijk zijn voor het verschijnen van het vervloekte puistje en zullen de vernieuwing van de cellen van de opperhuid bevorderen. Breng een kleine hoeveelheid aan op het aangetaste gebied en laat het een nacht staan.

Wat is het beste antibioticum voor acne?

Een antibioticum uit de macrolidenfamilie, erytromycine, kan ook worden gebruikt bij de behandeling van inflammatoire acne bij een contra-indicatie voor het gebruik van cyclines.

Wat is het hormoon dat verantwoordelijk is voor acne?

Tijdens de puberteit maakt ons lichaam te veel mannelijke hormonen (androgenen) aan die de talgproductie in de talgklieren stimuleren en de overproductie van talg (seborroe genaamd) is een van de factoren die acne kunnen veroorzaken.

Share This Article
Leave a comment