Vitamine B12 tekort gewichtstoename

John
10 Min Read

Vitamine B12-tekort is een onderaanbod van het lichaam dat vaak voorkomt in verband met een onevenwichtige voeding, een veganistisch dieet of een ziekte. Gewichtstoename kan een ander symptoom zijn van een dergelijke ziekte en kan daardoor samen met vitamine B12-tekort optreden.

Dit artikel is bedoeld om u inzicht te geven in de essentiële functies van vitamine B12, evenals de oorzaken en gevolgen van een tekort. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het verband met gewichtstoename. Daarnaast geven we je waardevolle tips om een vitamine B12-tekort succesvol te behandelen of preventieve maatregelen te nemen.

Definitie: Wat is vitamine B12?

Definitie: Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een essentiële vitamine voor het menselijk lichaam die via de voeding wordt aangevoerd. B12 behoort samen met andere vitamines tot de groep van in water oplosbare vitamines, wat betekent dat het via de nieren en urine wordt uitgescheiden. Dienovereenkomstig moeten de vitamines regelmatig worden aangevuld, omdat het lichaam de stoffen niet kan opslaan. Vitamine B12 is de uitzondering: volgens studies kan het lichaam vitamine B12 twee tot zes jaar in het lichaam opslaan.

Vitamine B12 bevat de twee biochemisch actieve vormen methylcobalamine en 5-adenosylcobalamine. Ze ontvouwen hun effect onmiddellijk na inname, een eigenschap van biochemisch actieve vormen van voedingsstoffen.

Net als veel andere vitamines en mineralen is vitamine B12 erg gevoelig voor lucht en licht. Dit betekent dat voedingsmiddelen die vitamine B12 bevatten tijdens het koken een deel ervan verliezen. Volgens deskundigen gaat bij de bereiding gemiddeld 12 procent van het vitamine B12-gehalte verloren.

Lees ook :- Bloedprop in been

Hoe vitamine B12-tekort gewichtstoename veroorzaakt

Sommige onderzoeken suggereren dat als gevolg van een overmatig tekort aan vitamine B12, zwaarlijvigheid of zwaarlijvigheid in uw lichaam begint toe te nemen. Dit komt vaker voor bij kinderen en tieners. In feite veroorzaakt het tekort ervan lethargie in het lichaam en heeft het geen zin om te werken en neemt de eetlust en het gewicht toe . Integendeel, door de hoge hoeveelheid vitamine B12 begint het gewichtsverlies. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid vitamine B12 in je lichaam onder controle te houden. Neem alleen zoveel als nodig is.

Wanneer verschijnen symptomen van vitamine B12-tekort?

Vitamine B12 (cobalamine) is een essentiële voedingsstof die we nodig hebben voor verschillende functies in het lichaam. Deze omvatten bijvoorbeeld bloedvorming, celdeling, structuur van DNA en bescherming van de zenuwbanen in het zenuwstelsel.

Normaal nemen we de vitamine op via de voeding, want B12 zit vooral in dierlijke producten zoals vlees of zuivelproducten. Een vitamine B12-tekort en de symptomen ervan treden op wanneer het lichaam te weinig B12 beschikbaar heeft. Over het algemeen zijn er twee verschillende manieren om de vitamine op te nemen:

  • Actief: Een specifiek transporteiwit, de zogenaamde intrinsieke factor, transporteert het cobalamine in de dunne darm naar het darmslijmvlies, waar opname plaatsvindt.
  • Passief: Ongeacht de intrinsieke factor wordt de vitamine passief geabsorbeerd, door diffusie, in de darm.

Beide B12-opnameroutes kunnen op verschillende manieren worden verstoord. Bij zieke mensen die last hebben van bijvoorbeeld een maagontsteking, wordt de hoeveelheid intrinsieke factor verminderd doordat het transporteiwit in de maag wordt gevormd. Ook ouderen hebben vaak een B12-tekort, wat komt door een leeftijdsgebonden verlaging van het transporteiwit. Daarnaast lopen ook vegetariërs, maar vooral veganisten, risico door een lage of geen inname van dierlijke producten.

Behandeling met medicatie

De oorzaak van het vitamine B12-tekort dient in ieder geval opgehelderd te worden om de juiste behandeling te kunnen bepalen. Behandeling met medicatie is zinvol als het vitamine B12-tekort te wijten is aan een ziektegerelateerde oorzaak.

Aangezien vitamine B12-tekort verband houdt met veel ziekten in het maagdarmkanaal, kan alleen een deskundige een juiste diagnose stellen en een passende behandeling voorstellen. Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt als u denkt dat uw vitamine B12-tekort geen verband houdt met een dieet, wat u gemakkelijk kunt corrigeren met andere eetgewoonten of supplementen.

Lees ook :- Voetenbad azijn eelt

Behandel vitamine B12-tekort met de juiste voeding

De juiste voeding kan een tekort aan vitamine B12 voorkomen. Vooral voor oudere mensen moeten vlees, melk en eieren op het menu staan. Veganisten moeten er ook voor zorgen dat ze voldoende vitamine B12 binnenkrijgen. Als een vitamine B12-tekort tijdig wordt ontdekt en onder medisch toezicht wordt verholpen, kunnen beschadigde zenuwen herstellen. De arts stelt de diagnose met een bloedonderzoek.

Welke ziekten zijn geassocieerd met vitamine B12-tekort?

Zoals eerder vermeld, is vitamine B12-tekort nauw verbonden met problemen en irritatie in het maagdarmkanaal, wat leidt tot verminderde opname. Ook auto-immuunreacties tegen de vitamine B12-transportmoleculen kunnen hiervoor een reden zijn. Oudere mensen hebben meer last van vitamine B12-tekort omdat de algemene opnamecapaciteit afneemt met de leeftijd.

De meest voorkomende ziekten die verband houden met vitamine B12-tekort of absorptiestoornissen zijn de volgende:

  • Ontsteking, irritatie en ziekten van maag en darmen
  • Auto-immuunreacties tegen de vitamine B12-transportmoleculen
  • gastritis
  • ziekte van Crohn
  • Infectie met parasieten zoals Helicobacter pylori of lintwormen
  • lever schade
  • Schade aan de alvleesklier
  • darmresectie

Lees ook :- Zalf voor aambeien

Vitamine B12-tekort heeft waarschijnlijk geen invloed op uw gewicht

Ondanks de talrijke processen waarbij vitamine B12 betrokken is, zijn er weinig aanwijzingen dat vitamine B12 invloed heeft op gewichtstoename of gewichtsverlies.

Het meeste bewijs dat aanleiding geeft tot deze bewering komt uit enkele observationele studies.

Zo blijkt uit een onderzoek dat mensen met overgewicht of obesitas een lager vitamine B12-gehalte lijken te hebben dan mensen met een body mass index (BMI) in het “normale” bereik.

Verder onderzoek wees uit dat mensen die vrijwillig vitamine B12-supplementen slikten in 10 jaar tijd tussen de 2,5 en 17 pond minder (1,2-7,7 kg) aankwamen dan degenen die deze vitamine niet gebruikten.

Dergelijke observationele studies kunnen echter niet bevestigen of lage vitamine B12-spiegels de oorzaak zijn van de gewichtstoename, noch of ze beschermen tegen lage niveaus.

Aan de andere kant lijkt een vitamine B12-tekort bij sommige mensen een verlies van eetlust te veroorzaken, wat leidt tot gewichtsverlies in plaats van gewichtstoename.

Dat gezegd hebbende, het huidige bewijs is te zwak om te suggereren dat een vitamine B12-tekort een sterke of specifieke invloed heeft op het gewicht, of het nu gaat om gewichtstoename of gewichtsverlies.

Kan B12 vermoeidheid veroorzaken?

Lage niveaus van vitamine B12 komen vaker voor bij mensen ouder dan 50. Vitamine B-12 komt ook vaker voor bij mensen met bepaalde aandoeningen, zoals spijsverteringsproblemen en sommige vormen van bloedarmoede. Lage vitamine B12 kan vermoeidheid, zwakte, geheugenverlies en andere problemen met het zenuwstelsel veroorzaken.

Is het goed om vitamine B12 tabletten in te nemen?

Wanneer vitamine B12-supplementen in de juiste doses worden ingenomen, worden ze over het algemeen als veilig beschouwd. Hoewel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen 2,4 microgram is, is gebleken dat hogere doses veilig zijn. Je lichaam neemt slechts zoveel op als het nodig heeft, en het teveel gaat via je urine.

Is een B12-tekort ernstig?

Indien onbehandeld, hebben de symptomen van vitamine B12-tekort de neiging om te verergeren en kunnen zich onomkeerbare problemen met de zenuwen en de hersenen ontwikkelen. Het risico op een aantal ernstige complicaties, waaronder hartfalen, kan ook toenemen.

Wat zijn de voordelen en bijwerkingen van vitamine B12?

Voordelen van vitamine B12 zijn onder meer de vorming van rode bloedcellen, het voorkomen van dementie en het verminderen van geboorteafwijkingen. Vitamine B12 wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals vlees, eieren, zuivel en vis. Bijwerkingen van B12 zijn zeldzaam, maar kunnen hoofdpijn, angst en misselijkheid omvatten.

Helpt B12 je om af te vallen?

Vitamine B12 is een van de essentiële B-vitamines die een gezond zenuwstelsel helpen ondersteunen. B12 werkt door het voedsel dat we eten om te zetten in suiker en andere soorten brandstof die ervoor zorgen dat het lichaam soepel blijft werken. B12 wordt vaak geassocieerd met gewichtsverlies vanwege het vermogen om het metabolisme te stimuleren en blijvende energie te leveren.

Share This Article
Leave a comment