Symptomen hartklachten stress

John
11 Min Read

Chronische emotionele stress is een aandoening die in verband wordt gebracht met een verhoogde vatbaarheid voor cardiovasculaire mortaliteit.

Cardiovasculair risicomanagement is lange tijd gericht gebleven op andere factoren, mogelijk als gevolg van een slecht begrip van de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan stress-geassocieerde hart- en vaatziekten. De laatste decennia is de aandacht voor de relatie tussen hart en stress echter toegenomen. Van de verschillende delen van de hersenen die erbij betrokken zijn, zou de amygdala een sleutelstructuur kunnen zijn in het mechanisme dat stress koppelt aan cardiovasculaire gebeurtenissen.

Wetenschappelijke gegevens suggereren dat er ten minste twee mechanismen zijn: een daarvan heeft betrekking op het sympathische systeem en heeft betrekking op de beheersing van de bloeddruk en vernauwing van bloedvaten. De andere omvat de activering van het beenmerg en het vrijkomen van ontstekingscellen, die op hun beurt leiden tot atherosclerotische ontsteking en de gevolgen daarvan (plaques en trombi). Het probleem van stress en het hart moet echter in een bredere context worden gezien.

Er is niet één type stress, maar we kunnen een onderscheid maken tussen positieve stress (eustress), wat een tijdelijke toestand is die het bereiken van een nieuw psychofysisch evenwicht of het bereiken van een doel stimuleert, en een negatieve stress (distress) die in plaats daarvan leidt , ongemak en onbalans langdurig. Bij het bepalen of een vorm van stress positief of negatief is, is er veel persoonlijke houding. Een positieve houding hebben en na verloop van tijd niet overdreven angstig of gestrest zijn, vermindert het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen.

Lachen is bijvoorbeeld goed voor het hart: het beschermende mechanisme van lachen is een grotere vaatverwijding van de perifere slagaders en dus ook van die van het hart en de hersenen. Er is berekend dat 15 minuten lachen per dag een aanzienlijk gezondheidsvoordeel kan hebben. Lachen veroorzaakt het vrijkomen van chemicaliën in het lichaam – catecholamines, dopamine en uiteindelijk neurohormonen (endorfines) – die het gevoel van welzijn stimuleren.

De meest voorkomende symptomen van hartproblemen bij vrouwen

Hartproblemen bij vrouwen zijn meestal net zo herkenbaar als bij mannen. Enkele van de symptomen voor vrouwen zijn:

  • Extreme zwakte, angst of kortademigheid
  • Ongemak, zwaarte of pijn in de borst, arm, onder het borstbeen of in het midden van de rug
  • Zweten, misselijkheid, braken, duizeligheid
  • Volheid, indigestie
  • Snelle of onregelmatige hartslag

Lees ook :- Hartkloppingen na eten

Het hart van vrouwen nog gevoeliger voor stress

Het hart van vrouwen nog gevoeliger voor stress

Het tweede type stress heeft niet alleen een impact op de mentale gezondheid (moeite met het beheersen van emoties, angst, agressiviteit, enz.), maar het heeft ook een nadelig effect op cardiovasculaire risicofactoren. “Het kan hoge bloeddruk bevorderen of zelfs verergeren, lipidenveranderingen veroorzaken die het slechte cholesterol verhogen en het goede cholesterol verlagen, gewichtstoename bevorderen, vooral bij mensen met overgewicht en de sedentaire levensstijl van sommige mensen accentueren, wat op zijn beurt de effecten van stress verergert, “voegt de FFC toe. De correlatie tussen stress als geheel en hart- en vaatziekten hoeft vandaag niet meer te worden aangetoond.

Bovendien spaart het geen vrouwen, integendeel. Fysiologisch zijn hun kransslagaders kleiner, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor door stress veroorzaakte spasmen. Het kan met name de kleine bloedvaten die het hart voeden vernauwen en een sterker ontstekingsmechanisme bij vrouwen veroorzaken. De FFC constateert zelfs een 40% extra risico op hart- en vaatziekten voor degenen die aangeven stress op het werk te ervaren. Ten slotte kan deze arteriële ontsteking in het algemeen fataal zijn als de slagaders al beschadigd zijn: hierdoor kunnen bloedstolsels vrijkomen die tot een hartaanval kunnen leiden.

Stresssymptomen waarnemen, oorzaken herkennen

Slapeloosheid, innerlijke rusteloosheid, vermoeidheid tot het punt van uitputting of het gevoel constant onder tijdsdruk te staan zijn typische stresssymptomen. Stress op het werk, familieproblemen, scheidingen of overlijden kunnen hier de oorzaak van zijn. In extreme gevallen kan een sterfgeval of een bepaalde psychologische stresssituatie zelfs leiden tot het zogenaamde gebroken hart syndroom, een pijnlijke spasme van de hartspier vergelijkbaar met die van een hartaanval.

Lees ook :- Hartritmestoornissen bij vrouwen

Hartziekte (en niet alleen) door stress

“Het neuro-endocriene systeem speelt in deze zin een sleutelrol door een toename van de productie van stoffen te induceren, zoals catecholamines en cortisol, die leiden in de synthese tot een verhoging van de bloeddruk en hartslag en het bevorderen van spasmen van arteriële bloedvaten – hij vervolgt – .

Bovendien worden de generieke ontstekingsmediatoren geactiveerd die leiden tot:

  • een toename van de bloedstolling, mogelijk verantwoordelijk voor trombotische verschijnselen;
  • een insulineresistentie die kan uitgroeien tot echte diabetes”.

De hartslag
“Het meest voorkomende hartsymptoom dat verband houdt met zowel acute als chronische stressvolle situaties – de arts verdiept zich – wordt weergegeven door hartkloppingen, vaak een uiting van eenvoudige en goedaardige aritmieën zoals vervelende extrasystolen (verwachte slagen) tot complexere aritmieën zoals tachycardieën en atriumfibrilleren.

Sommige van deze aritmieën worden eigenlijk alleen onthuld door overmatige stressoren, omdat ze aan hun basis een aritmogeen organisch substraat herkennen waarop de stimulus als trigger fungeert “.

Nieuw optredende hoofdpijn, epistaxis en oorsuizen kunnen in plaats daarvan wijzen op de aanwezigheid van arteriële hypertensie, met name een toename van de diastolische bloeddruk als gevolg van een toename van de perifere weerstand.

La Sindrome di Tako Tsubo
“Sommige belangrijke acute stressvolle gebeurtenissen zijn in staat om buitensporige reacties van het organisme teweeg te brengen door mechanismen van verwerking en versterking van het individuele type stimulus, waardoor een bepaalde vorm van acuut myocardinfarct kan worden bereikt, voor het eerst beschreven door de Japanners en genaamd het syndroom van Tako Tsubo (voor de specifieke amforavorm die het hart op dit moment aanneemt) In deze gevallen ondergaat het hart ernstige contractiele schade, meestal van een reversibel type, zelfs bij afwezigheid van organische obstructies (atherosclerotische plaques) van de kransslagader”, zegt de specialist.

De indirecte schade van stress
“Het mag niet over het hoofd worden gezien dat stressvolle stimuli, in het bijzonder die welke langdurig aanhouden, naast het veroorzaken van directe organische en psychologische schade, ook de oorzaak zijn van een hele reeks indirecte schade veroorzaakt door de zogenaamde ‘gesleepte’ gedragsreacties, zoals rookgewoonten, overmatige en ongereguleerde voeding, sedentaire levensstijl, slapeloosheid en anderen”, waarschuwt Medda.

Lees ook :- Normale hartslag kind

Hoe onszelf te verdedigen tegen stressvolle gebeurtenissen?

De moderniteit heeft stressvolle prikkels in een andere vorm getransformeerd dan vroeger, maar niet minder agressief en verraderlijk.

“Onze menselijkheid verplicht ons in ieder geval om situaties naar ons beste vermogen het hoofd te bieden en vooruit te kijken – concludeert Medda -. Het heeft geen zin om te zoeken naar een remedie tegen stress, het is gewoon een kwestie van een manier vinden om er beter mee om te gaan.

Hier zijn een paar tips:

  • de geest stimuleren om een positievere houding aan te nemen ten opzichte van stressoren en veranderingen in het algemeen, proberen een balans te vinden tussen negatieve stressoren en positief aanpassingsvermogen door vaardigheden te ontwikkelen die vervolgens de aanvankelijk stressvolle stimulus routine maken;
  • het beheer van onze tijd terugkrijgen door momenten uit te werken voor de zorg voor de persoon en onze belangen;
  • zorg voor voeding en de relatie met je lichaam;
  • regelmatige fysieke activiteit zonder uithoudingsvermogen;
  • zonder enige angst medische hulp vragen (psychologische ondersteuning en sommige medicijnen zijn duidelijk van grote hulp in geselecteerde gevallen) “.

Hans Selye, een geleerde van de twintigste eeuw van stress in medische zin, betoogde:

“Het is niet de stress die ons doodt, maar onze reactie erop.”

Wat zijn de effecten van stress op het hart?

Het eerste type stress heeft een direct effect op de werking van het hart door een verhoogde bloedbehoefte te veroorzaken en tegelijkertijd een vermindering van de inname en een risico op stolselvorming. Dit kan leiden tot een hartinfarct en bijgevolg tot een hartstilstand.

Vermoeit stress het hart?

Stress is niet goed voor het hart of de bloedvaten. Het activeert een kettingreactie die ernstige cardiovasculaire incidenten en chronische ziekten bevordert. Stress, een cardiovasculaire risicofactor op dezelfde manier als tabak.

Waarom is stress slecht voor het hart?

Angst verhoogt het risico op hartkloppingen, aritmieën, spasmen en racen, symptomen die kunnen leiden tot hartcomplicaties. Angst bevordert ook ongezond gedrag, zoals roken, te veel eten, slaap van slechte kwaliteit en verminderde fysieke activiteit.

Wanneer stress gevaarlijk wordt?

Stress wordt negatief als het zich herhaalt. We spreken dan van chronische stress die pathologisch blijkt te zijn wanneer het leidt tot psychosomatische symptomen zoals angst, slaapstoornissen, asthenie, migraine, cardiovasculaire aandoeningen, buik- of gewrichtspijn, enz.

Share This Article
Leave a comment