Hartkloppingen na eten

John
14 Min Read

Hartkloppingen na het eten kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn en kunnen snel tot verschillende zorgen leiden – vooral als de oorzaak onduidelijk is.

In het volgende artikel willen we dit verduidelijken en laten zien wat kan leiden tot hartkloppingen. De oorzaken kunnen ongevaarlijk zijn; soms zijn echter ook ernstige ziekten verantwoordelijk.

De verbinding tussen voedsel en hart

Het hart is erg gevoelig voor het soort eten en drinken dat we in ons lichaam brengen. Heel vaak worden hartkloppingen na het eten veroorzaakt door te veel eten dat het hart nauwelijks kan verdragen.

Wat veroorzaakt hartkloppingen na het eten?

Wat veroorzaakt hartkloppingen na het eten?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat het hart sneller gaat kloppen na het eten. Veel van deze zijn onschadelijk, maar andere vereisen medische evaluatie.

Lage bloedsuikerspiegel
De hoogte van onze bloedsuikerspiegel wordt sterk beïnvloed door koolhydraten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen koolhydraten die ervoor zorgen dat onze bloedsuikerspiegel langzaam stijgt (bijvoorbeeld in peulvruchten) en koolhydraten die een plotselinge stijging veroorzaken (bijvoorbeeld in fastfood, witte bloemproducten of snoep).

Als onze bloedsuikerspiegel tijdens een maaltijd stijgt, komt insuline in het spel – een hormoon dat in de alvleesklier wordt aangemaakt en dient om de bloedsuikerspiegel weer te verlagen. Om dit te doen, zorgt het ervoor dat lichaamscellen suiker uit het bloed opnemen.

Als onze bloedsuikerspiegel met grote sprongen stijgt, wordt er een overeenkomstige hoeveelheid insuline gevormd. Grote hoeveelheden van het hormoon zorgen ervoor dat de bloedsuikercurve snel daalt. Bij een lage bloedsuikerspiegel zorgen de hersenen voor de afgifte van adrenaline, een stresshormoon dat de bloedsuikerspiegel weer kan verhogen – maar ook hartkloppingen veroorzaakt na het eten.

Voedselintoleranties
In vergelijking met een allergie is een voedselintolerantie niet levensbedreigend. Desalniettemin kan het een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van de getroffenen, omdat het gepaard gaat met onaangename symptomen zoals de volgende:

  • Diarree,
  • opgeblazen gevoel, vol gevoel, misselijkheid,
  • tachycardie en hoge bloeddruk,
  • concentratieproblemen,
  • huiduitslag, roodheid van de huid en puistjes (acne),
  • hoofdpijn en migraine,
  • (chronische vermoeidheid.

De meeste intoleranties worden veroorzaakt door deze stoffen:

  • Korrel,
  • fructose,
  • melk suiker,
  • histamine,
  • sorbitol.

Alcohol
Tijdens sommige vieringen wordt er vaak alcohol gedronken bij de maaltijden. Wijn, bier, mousserende wijn en dergelijke zorgen er in eerste instantie voor dat de bloedvaten zich – herkenbaar aan de roodheid van het gezicht – verwijden en de bloeddruk kortstondig daalt.

Als grotere hoeveelheden worden geconsumeerd, komen hormonen vrij als gevolg van verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel, waardoor de bloeddruk stijgt. Hierdoor vernauwen de bloedvaten, wat hartkloppingen kan veroorzaken na het eten.

Bovendien kan een bestaande histamine-intolerantie leiden tot tachycardie. Histamine is een eiwit dat onder andere voorkomt in rode wijn en bier. Als er sprake is van een intolerantie, vervelende klachten zoals B. Hoofdpijn, maagdarmklachten, jeuk of hartkloppingen.

Koffie en cafeïne
Voor veel mensen is het gemeengoed: het kopje koffie tijdens of na de maaltijd. Opgemerkt moet worden dat de aromatische warme drank een bonzend hart kan veroorzaken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met een koffie-intolerantie die ook te maken hebben met buikpijn, diarree en andere klachten. Cafeïne is niet specifiek verantwoordelijk voor deze symptomen. In plaats daarvan veroorzaken andere koffiecomponenten, waaronder zuren of bittere stoffen, problemen.

Bovendien manifesteert cafeïne-intolerantie zich ook door hartkloppingen. Ook hoofdpijn, rusteloosheid, slapeloosheid en zweten kunnen merkbaar worden. Een verhoogde aanmaak van adrenaline en noradrenaline of een langzamere stofwisseling van cafeïne kan hiervoor verantwoordelijk zijn.

Als u last heeft van cafeïne-intolerantie, treden de symptomen ook op na het nuttigen van andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen. Onderstaand:

  • Thee,
  • Limonade,
  • energiedranken,
  • Chocolade.

Pittig voedsel
smaakkwaliteiten zoals B. zoet, zuur of zout worden waargenomen door smaakreceptoren op de tong. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is pittigheid geen smaak, maar een pijnprikkel die thermoreceptoren in de mond stimuleert, die vervolgens een pijnsignaal naar de hersenen sturen.

Tegelijkertijd zorgt kruidigheid voor een warm gevoel: je zweet, de bloedvaten verwijden zich, waardoor het bloed beter stroomt en de hartslag kan stijgen.

Voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte
Ook kunnen voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte hartkloppingen veroorzaken na het eten. Samen met chloride is natrium een essentieel bestanddeel van zout, dat wordt gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel voor allerlei soorten voedsel.

Het zal je zeker niet verbazen als ik je vertel dat de meeste mensen meer natrium binnenkrijgen dan ze dagelijks nodig hebben. Eindproducten en ongezonde voedingsmiddelen die barsten van het zout zijn daar vaak debet aan.

Uitdroging
Het volwassen lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en is afhankelijk van een regelmatige toevoer van dit vitale element om te kunnen functioneren. Bij gebrek aan water treedt uitdroging op, d.w.z. het lichaam droogt uit. Deze aandoening kan zich uiten als verhoogde dorst, droge huid, lage bloeddruk en hartkloppingen.

Snel opstaan na het eten
Maaltijden worden meestal zittend gegeten. Als u na een tijdje weer opstaat, treedt de zwaartekracht in werking en gaat het bloed zakken. De bloeddruk daalt even en de hersenen worden niet meer van voldoende bloed voorzien. Dit kan duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms korte hartkloppingen veroorzaken.

Psyche
Psychische oorzaken kunnen ook hartkloppingen veroorzaken na het eten. Voor mensen die vanwege een eetstoornis weigeren te eten, kan eten stress veroorzaken, waaronder hartkloppingen.

Medicatie
Bovendien kunnen medicijnen en sommige voedingssupplementen die voor of na de maaltijd worden ingenomen een verhoogde hartslag veroorzaken, b.v. B. Verkoudheids- of allergiemedicatie.

Lees ook :- Hartritmestoornissen bij vrouwen

Symptomen van hartkloppingen na eten

Een typisch symptoom van tachycardie na het eten, ongeacht de oorzaak, is een verhoging van de hartslag tot meer dan 100 slagen per minuut, direct na of na een bepaalde tijd na het eten. Het hartkloppingen kan gepaard gaan met hevig zweten, een daling van de bloeddruk en, in zeldzame gevallen, shock. Misselijkheid, spijsverteringsproblemen, lichamelijke zwakte of algemene nervositeit kunnen ook optreden na het eten, afhankelijk van de oorzaak van het hartkloppingen.

De tachycardie kan worden verminderd door gerichte therapeutische maatregelen of, in sommige gevallen, door spontaan herstel.

Wanneer naar de dokter?

Een snelle hartslag na het eten kan optreden na een operatie aan het spijsverteringskanaal. In dit geval moeten patiënten de instructies van de chirurg volgen: Als ze symptomen hebben, moeten ze contact opnemen met de arts of het ziekenhuis om mogelijke complicaties op te helderen. De enige uitzondering is als de behandelend arts de patiënt uitdrukkelijk andere instructies heeft gegeven. Als u het niet zeker weet, is het meestal zinvol om het ziekenhuis te bellen om het te vragen.

Zelfs als de tachycardie regelmatig optreedt na het eten zonder voorafgaande operatie, moeten de getroffenen een arts raadplegen. Het symptoom kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten, waarvan sommige ernstige gevolgen kunnen hebben als ze niet worden behandeld. Ook bij ernstige klachten is het raadzaam direct contact op te nemen met een arts of ziekenhuis. Cardiovasculaire collaps, pijn en druk op de borst, plotselinge veranderingen in het gezichtsvermogen of het gevoel, en verwarring en andere ernstige symptomen zijn ernstige waarschuwingssignalen. In dit verband is het ook belangrijk om uit te sluiten dat de tachycardie niet te wijten is aan een andere oorzaak, bijvoorbeeld een mogelijke hartaanval.

Daarnaast kunnen hartkloppingen na het eten optreden als lichamelijke bijwerking van eetstoornissen. Betrokkenen kunnen bij vermoedens van een eetstoornis terecht bij hun huisarts of direct bij een psychotherapeut of psychiater. Vroegtijdige hulp is in dit geval ook een voordeel.

Lees ook :- Normale hartslag kind

Diagnose van de oorzaak van hartkloppingen

Uw arts zal waarschijnlijk beginnen met een lichamelijk onderzoek. Als uw arts een hartprobleem vermoedt, moet u mogelijk een cardioloog raadplegen. Diagnostische tests kunnen zijn:

  • bloedtesten
  • urineonderzoek
  • een elektrocardiogram
  • en echocardiogram stresstest

Uw arts kan ook een Holter-screeningtest aanbevelen. Voor deze test draagt u een of twee dagen een draagbare hartslagmeter, zodat uw arts uw hartslag over een langere periode kan analyseren.

Lees ook :- Echo van het hart

Hoe gevaarlijk is hartkloppingen?

Het kloppende hart kan enige angst veroorzaken. Hartziekten zijn immers vaak levensbedreigend en moeten serieus worden genomen.

Als de verhoogde hartslag slechts één keer na het eten optreedt, hoeft dit geen reden tot bezorgdheid te zijn. U dient alleen een arts te raadplegen als dit fenomeen vaak voorkomt. De daling van de bloeddruk kan tot shock leiden.

De oorzakelijke ziekten moeten ook worden opgehelderd. Als deze worden genegeerd, kan dit leiden tot verergering en veel belasting van het lichaam.

Als de tachycardie slechts één keer voorkomt en niet gepaard gaat met andere symptomen, hoeft dit niet verder te worden onderzocht. Als de hartslag echter frequenter is, is het absoluut noodzakelijk om een arts te raadplegen. Hij zal de oorzaak ophelderen en een passende behandeling initiëren.

Hoe hartkloppingen na het eten kunnen worden behandeld?

Omdat een hoge hartslag na het eten slechts een symptoom is, moet de onderliggende aandoening altijd worden gediagnosticeerd en behandeld. Voor een juiste diagnose wordt eerst een bloedonderzoek gedaan, waarbij met name de schildklierwaarden en bloedsuikerspiegel worden bepaald. Daarnaast wordt er een ECG-opname gemaakt.

Afhankelijk van de oorzaak zijn verschillende behandelmethoden mogelijk. Diabetes type 2 is te behandelen met medicijnen, maar ook met afvallen en een ander voedingspatroon. In het geval van hyperthyreoïdie worden hormoonregulerende medicijnen of radioactief jodiumtherapie gebruikt. Als de hoge hartslag te wijten is aan een maagoperatie, kan het helpen om kleinere porties te eten. Bovendien kunnen hartkloppingen veroorzaakt door sterke gasvorming na het eten worden voorkomen door voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken te vermijden.

Preventie van hartkloppingen na eten

Om hartkloppingen na het eten te voorkomen, is het raadzaam om kleine maaltijden te eten als betrokkene lijdt aan het dumpingsyndroom.
Daarnaast kunnen enkele oorzaken zoals diabetes of een overactieve schildklier worden tegengegaan. Een gezond en uitgebalanceerd dieet moet in acht worden genomen. Sporten is ook belangrijk voor een stabiel en gezond cardiovasculair systeem.

Wat te doen tegen hartkloppingen na het eten?

Roemheld-syndroom: om hartkloppingen na het eten of geassocieerd met winderigheid te voorkomen, moet u overhaast eten, zware maaltijden en voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken (zoals peulvruchten, kool) vermijden. Vermijd indien nodig voedingsmiddelen die u niet verdraagt (zoals zuivelproducten als u lactose-intolerant bent).

Wat te eten als je hart sneller klopt?

Een hartgezonde voeding omvat voldoende groenten, fruit en vis. Aftappende kruiden en groenten ontlasten het organisme. Kant-en-klare maaltijden moeten over het algemeen worden vermeden, omdat ze meestal veel te veel zout en vaak verborgen suiker bevatten. Het is beter om het zelf te koken en op smaak te brengen met kruiden in plaats van zout.

Wat te doen als u ’s nachts hartkloppingen heeft?

De druk in de borst- en buikstreek neemt korte tijd toe door het snelle drinken en het aandeel kooldioxide. Dit kan tachycardie stoppen. Hetzelfde geldt als u uw neus en mond gesloten houdt. Druk nu lucht in je neus en probeer de druk korte tijd vast te houden.

Hartkloppingen gevaarlijk?

Ventriculaire tachycardie, die zich manifesteert in de vorm van ernstige symptomen en een plotselinge tachycardie, wordt als gevaarlijk beschouwd . Onmiddellijke medische noodbehandeling is noodzakelijk als u naast een sterk verhoogde hartslag ook verschijnselen als duizeligheid of pijn op de borst waarneemt.

Hoe hoog is de hartslag als het hart sneller klopt?

Wanneer het hart plotseling heel snel klopt, wordt het vaak gevoeld als een bonzend of bonzend hart (hartkloppingen). De hartslag ligt meestal tussen de 180 en 200 slagen per minuut, maar kan ook iets lager of hoger zijn.

Share This Article
Leave a comment