Schrale plekken op huid

John
13 Min Read

De huid is niet alleen het grootste orgaan van het lichaam, het speelt ook een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het beschermen van het lichaam tegen infecties. Sommige delen van het lichaam zijn echter meer vatbaar voor uitdroging en barsten dan andere. Dit kan ertoe leiden dat de huid haar taken niet meer volledig kan vervullen. Goede dagelijkse huidverzorging, met producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de ruwe en gebarsten huid, kan de huid weer glad, soepel en gezonder maken.

Schrale plekken op huid : Oorzaken

Schrale plekken op huid : Oorzaken

De oorzaken van een ruwe en gebarsten lichaamshuid worden beïnvloed door interne en externe factoren. Ze variëren van onvoldoende huidverzorging en andere omgevingsfactoren tot ziekten zoals neurodermitis en psoriasis.

Externe factoren

De uitdroging van de huid verloopt in verschillende stadia:

  • De huid wordt droog wanneer de natuurlijke huidbarrière wordt beschadigd door een gebrek aan huideigen lipiden, waardoor er meer vocht in de huid kan verdampen.
  • Dit leidt tot een toenemend vochtverlies. Het extra gebrek aan natuurlijke vochtinbrengende factoren (NMF), die vocht in de huid binden, zorgt ervoor dat de bovenste huidlagen uitdrogen.
  • Een droge huid wordt ruw en gebarsten wanneer de droogte doordringt tot in de diepere huidlagen.

Externe factoren zoals klimatologische omstandigheden kunnen de droogheid vergroten naarmate het vermogen van de huid om vocht vast te houden afneemt. Ook het gebruik van ongeschikte verzorgingsproducten kan uitdroging van de huid bevorderen.

Omgeving

  • Ongunstige weersomstandigheden – warme, koude of droge lucht tasten de huidbarrière aan.
  • Seizoenen – de symptomen van een droge huid verergeren in de herfst en winter.
  • Ultraviolet licht (UV) droogt ook de huid uit en kan ook het huidverouderingsproces versnellen, wat op zijn beurt een toenemende uitdroging van de huid veroorzaakt.

Huidsverzorging

  • Veelvuldig wassen, lange, hete baden of overmatig douchen maken de lipiden los van de beschermende film van de huid.
  • Onjuiste dagelijkse huidverzorging – Het is met name aan te raden om geen agressieve zepen te gebruiken, omdat dit de beschermende lipiden van de huid verwijdert. Gebruik in plaats daarvan regelmatig milde reinigings- en verzorgingsproducten die speciaal voor de droge huid zijn ontwikkeld.

Medicatie

Een droge huid is een bijwerking van veel medicijnen. Veel voorkomende medicijnen met deze bijwerking zijn b.v. B. diuretica om de bloeddruk onder controle te houden (diuretica), omdat deze leiden tot meer vochtverlies en het vochtgehalte van de huid ook afhangt van de waterhuishouding van het lichaam. Antibiotica en orale medicatie tegen acne kunnen als bijwerking ook een droge huid veroorzaken.

Interne factoren

Genetische invloeden

De vochtbalans van de huid wordt ook bepaald door genetische factoren. Sommige mensen hebben de neiging om een ​​vette huid te hebben, anderen een droge. Huidtype is erfelijk, hoewel een kind niet noodzakelijk hetzelfde huidtype heeft als zijn ouders. Bovendien hebben mensen met een lichte huid vaker een droge huid dan mensen met een donkere huid. Ziekten zoals neurodermitis, psoriasis en ichthyosis zijn ook vaak erfelijk.

Hormonale invloeden

Veranderingen in de hormonale balans, met name de oestrogeen- en testosteronniveaus, kunnen het vocht- en lipidengehalte van de huid beïnvloeden. Dit is vooral merkbaar na de menopauze of tijdens de zwangerschap.

Leeftijd

Met het ouder worden neemt het aantal talg- en zweetklieren in de huid af, waardoor er minder zweet en lipiden worden aangemaakt. Ook het watergehalte van de huid en het vermogen om vocht te binden nemen af. Deze factoren leiden tot uitdroging, wat op zijn beurt huidveroudering en de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels bevordert. Dit wordt aangeduid met de algemene term leeftijdsgebonden droogheid.

Voeding

Net als elk ander orgaan heeft de huid een verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Deze omvatten plantaardige oliën en vitamines, vooral vitamine C en vitamine E.

Lees ook :- Hoe begint krentenbaard

Wat te doen met een broze en gebarsten huid?

De extra factoren vermijden

Naast een goede dagelijkse reiniging en huidverzorging, moeten factoren die bijdragen aan een droge huid worden vermeden. Dit kan de effecten van een droge huid en de noodzaak van behandeling verminderen.

  • Vermijd droge lucht – breng meer tijd binnenshuis door in warme of koude klimaten en gebruik een luchtbevochtiger tijdens het stookseizoen.
  • Neem geen lange, warme douches of baden – snelle, lauwe douches in plaats van lange, hete baden.
  • Draag bij het afwassen handschoenen zodat er geen heet water en agressieve schoonmaakmiddelen op uw huid komen.
  • Draag kleding van natuurlijke materialen (zoals katoen en zijde) die de huid niet irriteren. Hoewel wol een natuurlijk materiaal is, kan het de huid irriteren en moet het worden vermeden.
  • Gebruik indien mogelijk een wasmiddel zonder kleur- of geurstoffen, omdat deze na het wassen in de kleding kunnen blijven zitten en de droge huid kunnen irriteren.
  • Drink voldoende water.

Om een droge huidconditie te verbeteren is dagelijkse huidverzorging nodig die de huidbarrière niet nog meer beschadigt maar stabiliseert. De toevoer van natuurlijke vochtinbrengende factoren zoals ureum is ook nuttig om de vochtbalans van de huid te herstellen. Idealiter zou ook het ontbreken van andere stoffen die belangrijk zijn voor het reguleren van de vochtverdeling in de diepere huidlagen gecompenseerd moeten worden.

Een droge tot zeer droge huid en een droge huid veroorzaakt door diabetes of psoriasis vragen om zorg die is afgestemd op de ernst van de droge huid. Bij neurodermitis zijn speciale producten nodig voor de dagelijkse verzorging van de huid van baby’s en kleine kinderen. Let bij het kiezen van een huidverzorgingsproduct voor kinderen altijd op het leeftijdsadvies.

Lees ook :- Droge ogen oorzaak

Hoe scheuren behandelen?

Scheuren zijn kleine, ondiepe scheuren of spleten die in de huid verschijnen. Ze kunnen soms erg pijnlijk zijn, afhankelijk van waar ze verschijnen (bijvoorbeeld de gewrichten van de vingers). Ze doen soms denken aan een snee met een vel papier of een scheur.

Meestal op de handen, vingers en lippen, maar ook op de dijen, rug en op de lichaamsdelen die het meest aan de kou zijn blootgesteld!

Een scheur zal gemakkelijker verschijnen op een gevoelige, dunne en vochtarme huid. Het is daarom essentieel om je huid te hydrateren!

Tips om je huid te beschermen en te hydrateren:

  • Jezelf beschermen tegen de kou…dat is de basis! Muts, jas, sjaal, handschoenen,…en zelfs de bivakmuts voor de ski’s indien nodig!
  • Gebruik een geschikte zeep…een olie is ideaal! Dit zal je lichaam wassen zonder het te strippen, het voedt het en laat een beschermende lipidenfilm achter tegen de aanvallen van de kou. Het helpt ook om de kalksteen in het water te neutraliseren, wat erg droog is voor de huid. Pas echter op voor uitglijden in de douche of in bad!
  • Hydrateer je huid elke dag nadat je uit de douche bent gekomen als je huid nog een beetje vochtig is… de bodymilk dringt makkelijker door!

Focus op ureum: Ureum is een molecuul dat voorkomt in bepaalde lichaamsmelk. Afhankelijk van haar concentratie zal ze verschillende krachten hebben. Onder de 10% ureum heeft het een HYDRATERENDE functie. Het houdt water vast in de huid en hydrateert het dus op natuurlijke wijze. Boven 10%, terwijl het hydraterend blijft, wordt het ook KERATOLITISCH. Het is een zachte exfoliator! Het verwijdert kleine schubben en dode huidcellen en maakt de huid erg zacht.

Keuze uit zepen, oliën en bodymilk :

Er zijn veel zepen, oliën en lichaamsmelken. Uw apotheker zal u en mij adviseren over het te gebruiken product en het merk. Voor een zeer droge huid die de neiging heeft om snel te barsten, heb ik mijn kleine advies en “magische” producten:

  • Badolie = In tegenstelling tot doucheolie spoelt badolie niet weg! Het wordt gebruikt door een dop in het badwater te gieten … een paar minuten of uren weken en je komt er geolied als een sardine uit! Dep voorzichtig met de handdoek om jezelf af te drogen om de olieresten niet te verwijderen.
  • Barrièrecrème = Barrièrecrèmes zijn niet alleen hydraterend, maar vormen ook een soort onzichtbare beschermende film op de huid om deze te beschermen tegen externe agressies. Ideaal voor mensen die buiten werken, die vaak hun handen in het water hebben!
  • Lippenbalsem = Vochtinbrengender dan een lippenstift, de lippenbalsem heeft een rijkere textuur die langer in contact blijft met je huid.

Lees ook :- Is een melanoom altijd dodelijk

Behandel scheuren – voorkom infecties

Gebarsten handen of voeten zijn niet alleen lelijk, ze kunnen ook ongemak veroorzaken zoals jeuk of een branderig gevoel. Bovendien zijn dergelijke scheuren in de natuurlijke beschermende omhulling van het lichaam een open deur naar ziekteverwekkers zoals bacteriën of schimmelsporen. Bij infectie van de scheuren is het raadzaam om een arts te raadplegen, omdat de infecties behandeld moeten worden.

In het geval van hiel- of teenscheuren moeten diabetici bijzonder waakzaam zijn. Diabetes gaat gepaard met een verminderde bloedcirculatie in de armen en benen, een slecht genezend vermogen en verlies van gevoeligheid voor pijn. Hierdoor wordt de scheur vaak te laat opgemerkt en geneest slecht. Als gevolg hiervan kan de aangedane persoon het diabetische voetsyndroom ontwikkelen dat zich manifesteert als dood weefsel en ernstige huidzweren.

Welk tekort aan gebarsten huid?

Een droge en gebarsten huid, een gespannen gevoel en jeuk kunnen wijzen op een gebrek aan het sporenelement zink. Rogge- en tarwezaailingen, pompoen- en zonnebloempitten, harde kaas, vis en vlees, maar ook havermout en linzen zijn de belangrijkste remedies.

Wat te doen met droge huidgebieden?

Vochtinbrengende crèmes behouden de natuurlijke beschermende barrière van de huid. In de koudere maanden van het jaar zijn ze misschien wat rijker, d.w.z. bevatten ze meer vet. Preparaten die drie tot twaalf procent ureum (ureum) bevatten, helpen ook.

Welke zalf voor een gebarsten huid?

Droge, gebarsten huidgebieden worden goed verzorgd met de Bepanthen® wond- en helende zalf. De zalf tegen de droge huid bevat de werkzame stof dexpanthenol ingebed in een speciale zalfbasis.

Welke vitamine ontbreekt in gebarsten handen?

Zowel een vitamine A-tekort als een vitamine C-tekort leiden tot gebarsten vingers. Duidelijke vitaminetekorten zijn echter zeldzaam in Europa, en zowel een gebrek aan vitamine A als een gebrek aan vitamine C treden vaak op als andere symptomen voordat vingerscheuren optreden.

Share This Article
Leave a comment