Pijn onderbuik zwanger

John
13 Min Read

Elke buikpijn bij zwangere vrouwen moet leiden tot dringend overleg met een arts, gynaecoloog of verloskundige-gynaecoloog. De geringste nalatigheid kan dodelijke gevolgen hebben voor de zwangerschap.

Oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap

Oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap

Buikpijn, pijn in de onderbuik en rugpijn tijdens de zwangerschap zijn grotendeels fysiologisch en houden enerzijds verband met veranderingen in de bouw en positie van de spieren, gewrichtsbanden en gewrichten in de buik, het bekken en het bekkengebied, die nodig zijn om de baby op te vangen. en het lichaam van de vrouw voorbereiden op de bevalling en, anderzijds, op de onvermijdelijke compressie en verplaatsing van de organen rond de baarmoeder. Bovendien hebben de hormonale veranderingen die kenmerkend zijn voor zwangerschap, de neiging om ontstekingstoestanden te bevorderen die bijdragen aan het verergeren van het ongemak. Na de 5e-6e maand, wanneer de baby volumineus begint te worden, beginnen zich darmstoornissen, zoals constipatie en aambeien, ook geassocieerd met pijn en krampen, te manifesteren. Compressie van de blaas en urineleiders kan daarentegen pijnlijke ontstekingen (cystitis) en urineweginfecties vergemakkelijken, die belangrijk zijn om vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen om de gezondheid van moeder en baby te beschermen.

Er zijn ook meer specifieke oorzaken van pijn tijdens de zwangerschap, die verband houden met de aanwezigheid van anatomische afwijkingen van het voortplantingssysteem van de vrouw of met gynaecologische pathologieën (schade aan de eierstokken of eileiders, vaginale infecties, cysten, enz.) -baarmoederzwangerschap, een aandoening waarbij de zwangerschap niet kan worden voltooid en die onmiddellijk moet worden behandeld om zeer ernstige complicaties te voorkomen en de gezondheid van de vrouw te beschermen. Al deze voorvallen gaan gewoonlijk gepaard met zeer hevige pijn, soms met een plotseling begin en vaak vergezeld van andere symptomen, zoals vaginale afscheiding, bloeding, koorts, zwakte, misselijkheid, bloeddrukdaling. Wanneer u zich in soortgelijke situaties bevindt, moet u onmiddellijk uw arts informeren en, als de algemene situatie zorgwekkend is, onmiddellijk naar de eerste hulp gaan. Zelfs het optreden van abnormale weeën, hoewel niet bijzonder ernstig, moet rond de 5e-6e maand onmiddellijk aan de gynaecoloog worden gemeld, omdat dit het teken kan zijn van een vroeggeboorte die de baby ernstig in gevaar zou brengen, die nog niet klaar is om te overleven buiten de moeders lichaam.

Lees ook :- Taai slijm in keel

Gelijktijdige symptomen van buikpijn tijdens de zwangerschap.

Er zijn veel symptomen die vaak voorkomen in verband met buikpijn tijdens de zwangerschap en variëren afhankelijk van de oorzaken die ze veroorzaken. Als ze alleen voortkomen uit een fysiologische verandering, kunnen ze mild zijn, zoals misselijkheid, braken, stemmingswisselingen, slaapstoornissen. Sterkere symptomen, aan de andere kant, zijn die die voortkomen uit pathologieën. U kunt last hebben van: hoge koorts, in geval van infectie; verlies van rood bloed door een miskraam, diverse aandoeningen, zoals gezwollen voeten, een gevoel van rusteloosheid, vochtophoping bij een gestosis. Als er andere soorten aandoeningen optreden, ernstige pijn in de buik en lateraal in de onderbuik of blaas, overvloedig bloedverlies, flauwvallen en duizeligheid, kan ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden verondersteld. Het bovenstaande zijn natuurlijk slechts enkele van de mogelijke “abnormale symptomen” die gepaard kunnen gaan met buikpijn tijdens de zwangerschap. Uiteraard is het in deze gevallen absoluut noodzakelijk de tussenkomst van de gespecialiseerde arts in de gynaecologie, het bezoek, de bloedonderzoeken, echografie en andere tests die nodig zijn voor een diagnose. Behandelingen en behandelingen voor pathologische oorzaken hangen nauw samen met het ontstaan ​​van de aandoening. In het geval van infectieziekten zoals pre-eclampsie kan een medicamenteuze behandeling worden ondernomen, altijd rekening houdend met de gevolgen voor de moeder en het kind en het trimester van de zwangerschap. Indien nodig wordt een operatie uitgevoerd.

Heel vaak kunnen deze lichte pijnen in de onderbuik alleen een ontsteking zijn als gevolg van een te onevenwichtig dieet: ga naar een voedingsdeskundige, die zal je naast een dieet met geschikt voedsel voorschrijven, veel ontspanning en een beetje meer beweging om de taille te variëren en versterk langzaam de spieren van de buik. Ga ook vaak naar de gynaecoloog voor een consult en verwaarloos nooit de nodige controles.

Lees ook :- Klier van bartholin

Buikpijn tijdens de zwangerschap is gevaarlijk

Als de buikpijn heel plotseling en ernstig komt en u ook last heeft van bijwerkingen zoals koorts, braken, misselijkheid of bloedingen, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen of naar de eerste hulp gaan. Omdat dit tekenen kunnen zijn van een dreigende miskraam of vroeggeboorte. In de vroege stadia van de zwangerschap kan het theoretisch ook zo zijn dat je last hebt van een buikholte, eierstok-, baarmoederhals- of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Lees ook :- Bruin slijm ophoesten

Buikpijn en zwangerschapscomplicaties

Buikpijn en krampen kunnen echter ook een teken zijn van zwangerschapscomplicaties:

  • In het begin van de zwangerschap kunnen ze bijvoorbeeld verwijzen naar een vroege miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (buiten de baarmoeder), meestal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een vroege miskraam (tot de 12e week van de zwangerschap) manifesteert zich door bloedingen en krampende pijnen in het onderste deel van de buik en is medisch meestal niet meer te stoppen. Een onopgemerkte buitenbaarmoederlijke zwangerschap leidt – meestal tussen de 8e en 10e week van de zwangerschap – tot bloedingen en hevige pijn, die begint aan de kant waar het embryo zich bevindt en later de hele buik aantast. In beide gevallen is medische hulp noodzakelijk.
  • In het tweede trimester van de zwangerschap kan ernstige, krampende buikpijn wijzen op een late miskraam (van de 13e tot de 23e week van de zwangerschap) – een statistisch zeldzame gebeurtenis die bij ongeveer één op de 100 zwangerschappen voorkomt. Een dreigende miskraam gaat niet alleen gepaard met pijn, maar ook met bloedingen. Als u buikpijn en lichte bloedingen of afscheiding ervaart, moeten zwangere vrouwen onmiddellijk hun arts of verloskundige raadplegen, die zal beslissen of en hoe deze symptomen moeten worden behandeld. Overmatig bloeden is een noodgeval en vereist een dringende ziekenhuisbehandeling.
  • Tussen de 24e en 37e week van de zwangerschap kunnen buik-, bekken- en rugpijn – soms in verband met diarree – een teken zijn dat er een vroeggeboorte zou kunnen optreden. Hierbij geldt: ga direct naar het ziekenhuis – als de vruchtzak nog niet is gebarsten, kan de start van de bevalling heel vaak worden uitgesteld of gestopt.
  • In de tweede helft van de zwangerschap kan hevige buikpijn ook een teken zijn van andere zwangerschapscomplicaties. Zo wordt het HELLP-syndroom – een ernstige zwangerschapscomplicatie – merkbaar door hevige pijn in de rechterbovenbuik.

Behandelingen: Hoe buikpijn te verlichten?

“De juiste behandeling van pijn bestaat uit het behandelen van de oorzaak”, benadrukt Sylvain Mimoun. In het geval van torsie van een ovariumcyste kan een operatie worden uitgevoerd om de torsie om te keren. In het geval van een retroplacentaal hematoom of eclampsie moeten de oorzaken opnieuw worden vastgesteld om te kunnen handelen. “Als er eclampsie is, is het niet ongebruikelijk dat alle symptomen verdwijnen door de hypertensie van de moeder te behandelen”, voegt hij eraan toe. En om af te sluiten: “het eerste punt is altijd dat het goed gaat met de moeder. Dan dat de zwangerschap gunstig kan verlopen. Dit is de volgorde van prioriteiten”.

Pijn onderbuik zwanger : Remedies en voeding

Alle gevallen van buikpijn die we hierboven hebben besproken, komen vrij vaak voor en vormen geen risico voor de baby of de moeder. Er zijn echter enkele remedies en sommige voedingsmiddelen die het ongemak kunnen helpen verlichten.

In het geval van lichte pijnen, die al door de arts zijn beoordeeld, kan rust voldoende zijn om de aanstaande moeder te ontlasten.

Er zijn specifieke buikbanden voor zwangere vrouwen. Ze zijn als hoge slipjes, die over de hele buik zitten, en helpen de babybuil te ondersteunen en het gewicht op de onderrug te verlichten, waardoor buikpijn wordt verlicht.

Als de buikpijn het gevolg is van constipatie, altijd onder toezicht van de gynaecoloog, is het mogelijk om het dieet enigszins aan te passen. Door de dagelijkse consumptie van fruit, groenten en volle granen te verhogen. Gekookte appels en pruimen zijn bijvoorbeeld erg handig. Integendeel, je moet rauwe appels en wortelen vermijden, die een samentrekkend effect hebben. Om dezelfde reden moet rijst worden vermeden.

Veel water drinken en maaltijden over de dag verdelen zijn andere nuttige maatregelen om constipatie te bestrijden en buikpijn te verminderen

Het helpt ook enorm om niet meteen naar bed te gaan na het eten en het innemen van melkzuurfermenten. Deze stoffen helpen de darmflora weer in balans te brengen en bevorderen de spijsvertering.

Voorzorgsmaatregelen bij de behandeling vanwege de status van de patiënt

Afhankelijk van de oorsprong van buikpijn is de duur van de behandeling variabel. Een dreiging van spontane abortus of vroege bevalling kan de plaatsing van een cerclage of een infuus vereisen. Alles wordt dan uitgevoerd zodat de zwangerschap in de beste omstandigheden tot een einde komt.
Bij zwangere vrouwen, om het risico op infectie uit te sluiten, de dreiging van spontane abortus of vroeggeboorte te voorkomen, moet elke buikpijn, rechts, onder, links, boven, absoluut aanleiding geven tot een consult. noodgeval. Bovendien moet de vrouw tijdens de zwangerschap zware lasten, gewelddadige sporten en stress vermijden. De zwangere vrouw moet ervoor zorgen dat haar slaap wordt gerespecteerd, een onberispelijke levensstijl hebben, geen alcohol of stimulerende middelen drinken, geen drugs gebruiken, niet roken. Ze heeft elke dag zuurstof nodig. Hun dieet moet goed uitgebalanceerd zijn. Ten slotte is het absoluut noodzakelijk om alle geplande medische bezoeken tijdens de draagtijd te respecteren.

Hoe zwangere buikpijn te kalmeren?

Rust uit. Wanneer de pijn sterk is en u de gelegenheid hebt om dit te doen, rust dan totdat de buikpijn van ligamentoorsprong afneemt. Rust daarna liggend en op een stevige bank/matras uit.

Hoe herken je zwangerschapsbandpijn?

Wat zijn de symptomen van gewrichtspijn? Ze zien eruit als trekken, meer in de onderbuik, ter hoogte van het schaambeen, aan beide zijden van de lies, het perineum, de dijen en soms zelfs naar de billen, dan lijken ze op ischias.

Hoe weet je of er iets mis is met de zwangerschap?

Hoe weet je of de zwangerschap goed gaat in het eerste trimester? Het feit van misselijkheid of braken, constipatie, vermoeidheid en slaperigheid, krampen in de onderbuik of gevoelige borsten, zijn de signalen dat de zwangerschap verloopt zoals het hoort.

Wanneer dringend consult tijdens zwangerschap?

Het eerste prenatale consult vindt doorgaans plaats tussen de 8e en 12e week van de amenorroe, dus in de 2e helft van het 1e trimester. Het laat vooral toe om het bestaan van de zwangerschap klinisch te bevestigen en om een officiële verklaring te verkrijgen.

Share This Article
Leave a comment