Ontstoken pukkel behandelen

John
13 Min Read

Een ontstoken puistje is vaak pijnlijk. Meestal zal het drukken op hem de ontsteking alleen maar erger maken. Hier kun je zien welke huismiddeltjes echt helpen.

Ontstoken puistjes zijn niet alleen pijnlijk, ze zijn ook niet leuk om naar te kijken. U moet zo snel mogelijk tegenmaatregelen nemen en het puistje behandelen. We leggen uit wat nu helpt!

Wat zijn de oorzaken en risicofactoren voor het verschijnen van puistjes onder de huid?

Puistjes onder de huid worden gevormd als gevolg van ontstekingsprocessen die de haarzakjes aantasten, waarbinnen pus, bacteriën, celresten en ander materiaal zich kunnen ophopen.
De oorzaken die dit ontstekingsproces veroorzaken zijn talrijk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, die aan elkaar kunnen bijdragen om de aandoening te veroorzaken. Onder deze herinneren we ons:

  • Hormonale veranderingen (typisch voor de adolescentie of voor bepaalde perioden van het leven, zoals die bijvoorbeeld voorkomen bij vrouwen tijdens de premenstruele/menstruele periode of tijdens de zwangerschap);
  • Overmatige productie van talg door de talgklieren;
  • Slechte, onvoldoende of onvoldoende huidreiniging met daaruit voortvloeiende ophoping van onzuiverheden en celresten die de follikel kunnen verstoppen en ontstekingen kunnen veroorzaken;
  • Gebruik van producten cosmetica en producten voor het reinigen te ontvetters, irriterend, van slechte kwaliteit en/of geef jezelf niet aan je huidtype;
  • Allergische reacties, zowel op cosmetica als op voedingsmiddelen, medicijnen of andere stoffen;
  • Leverproblemen (patiënten die lijden aan leverproblemen en -disfuncties, kunnen in feite ook symptomen in de huid vertonen).

Bovendien herinneren we u eraan dat stress, een ongereguleerde levensstijl vol gevaarlijke ondeugden (zoals roken, overmatig alcoholgebruik, enz.), een onevenwichtige voeding en een ongecontroleerde en overmatige blootstelling aan de zon het verschijnen van puistjes onder de huid kunnen bevorderen.
Ten slotte kan het verschijnen van dergelijke onvolkomenheden ook worden gekoppeld aan een genetische component.

Ontstoken pukkel : Tekenen en symptomen

Zoals gezegd kunnen puistjes onder de huid min of meer groot zijn en al dan niet voelbaar zijn. In elk geval manifesteert deze aandoening zich meestal met het verschijnen van een ontsteking en de daaruit voortvloeiende roodheid, geassocieerd met andere symptomen van verschillende intensiteit, zoals:

  • Pijn met of zonder druk van het getroffen gebied;
  • jeuk;
  • Zwelling van het gebied waar het puistje aanwezig is (in feite als gevolg van de ontstekingstoestand);
  • Gebarsten huid in overeenstemming met onvolkomenheden.

Onthoud ten slotte dat het verschijnen van puistjes onder de huid soms gecompliceerd kan worden door het ontstaan van bacteriële infecties.

Lees ook :- Onderhuidse ontsteking kin

Hoe een puistje onder de huid te behandelen?

De door puistjes aangetaste huid heeft voldoende hydratatie nodig, zelfs als deze acne en vettig is. Het puistje onder de huid mag nooit geprikkeld worden: als het puistje een intens rode kleur heeft, betekent dit dat er sprake is van een sterke ontsteking.

Als het probleem zich voordoet op zeer gevoelige plekken, zoals de oogleden, is het raadzaam om contact op te nemen met een dermatoloog.

Anders, als het puistje onder de huid zich op de borst bevindt, is het raadzaam om alleen kompressen op basis van warm water aan te brengen om de verwijding van de aangetaste porie te bevorderen.

Als de puistjes op de rug of schouders zitten, is het beter om katoenen en ademende kleding te gebruiken.

Producten om puistjes onder de huid te behandelen

Bij zwelling en jeuk is vaak een cortisone- of antibioticacrème de ideale oplossing.
Als het puistje een witte kleur heeft, kun je proberen een ichthyolzalf te gebruiken.

In het geval van puistjes of acne is het noodzakelijk om specifieke producten te gebruiken, ontworpen om op de huid te worden aangebracht en met antibacteriële, exfoliërende, keratolytische of ontstekingsremmende werking: voordat u overgaat tot behandeling met farmaceutische producten, is het goed om contact op te nemen met uw arts of dermatoloog.

Behandel met ichthyol

Ichthyol is een vrij verkrijgbaar product dat in de apotheek wordt verkocht in de vorm van zalf: het is een teer die wordt verkregen uit de droge distillatie van zeefossielen zoals vissen en reptielen. Deze bewerkte verbinding van dierlijke oorsprong wordt vervolgens gemengd met zwavelextracten en komt in een romige vorm, met een donkere kleur die neigt naar zwart en een zeer sterke en onaangename geur.

Het is een heilzaam product dat huidaandoeningen kan genezen met weinig toepassingen en zonder toevlucht te nemen tot cortisonecrèmes of antibiotica.

Lees ook :- Groene huidziekte

Huismiddeltjes voor ontstoken puistjes

  • Tea tree olie: ontstekingsremmend en helpt bij acne. Maar als u een gevoelige huid heeft, wees dan voorzichtig: u kunt huidirritatie opmerken. Was de olie dan uiterlijk na 15 minuten grondig af, anders kunt u de olie een nacht laten inwerken en de volgende ochtend afwassen.
  • Aloë Vera: Het sap van aloë vera zou helpen bij ontstekingen. Als je een aloë vera plant hebt, kun je een blad afsnijden en het sap met schone handen op het aangetaste gebied deppen. Het is het beste om dit een week lang twee keer per dag te doen.
  • Pepermuntolie: De olie heeft een desinfecterende werking en verkleint de poriën. Het mag echter alleen selectief worden gebruikt en wordt het beste met een wattenstaafje opgedrenkt. Let op: Gebruik het niet in de buurt van de slijmvliezen, neus of ogen, het is hier erg irriterend.
  • Citroensap: Heeft ontstekingsremmende en antibacteriële effecten, maar kan ook erg irriterend zijn voor de huid. Daarom mag het alleen selectief worden aangebracht en verdund met water. Gebruik een wattenstaafje om het aan te brengen. Laat het citroensap een nachtje inwerken. Maar wees voorzichtig: het zuur mag niet worden gebruikt op open wonden.
  • Healing earth: Healing earth gebruikt als gezichtsmasker neemt overtollig talg op en helpt zo om verstopte poriën te reinigen. Roer hiervoor de genezende klei volgens de verpakkingsbeschrijving en breng deze aan op je schone gezicht. Nu moet het masker maximaal een half uur op het gezicht blijven zitten en vervolgens worden afgewassen met warm water.
  • Stoombaden zijn een andere mogelijke behandelingsoptie: ze helpen de poriën te openen en laten zo de talg beter afvloeien. Doe hiervoor wat kamille in het stoombad en voer het stoombad 15 minuten uit met een handdoek over je hoofd. De antiseptische eigenschappen van kamille helpen ontstekingen in de huid te verminderen.

Lees ook :- Acne behandeling homeopathisch

Tips om van een puistje af te komen

Wanneer mee-eters en puistjes ontstaan, is de eerste reflex vaak drukkend, tintelend en bonkend. Maak daar een einde aan, want het zal de zaken alleen maar erger maken. Als u zich aan deze 8 regels houdt, heeft u de huidvlekken in slechts 60 seconden onder controle. De huid doet dan de genezing zelf.

  • Blijf weg

Makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is een bijna bovenmenselijke wil nodig om van een pas ontdekte puist af te blijven. Ze kunnen jeuken, pijn doen en bovendien zorgen ze ervoor dat je je niet meer lekker voelt over je huid. Maar: Zolang een puistje geen whitehead is, d.w.z. niet zichtbaar gevuld is met pus, is uitknijpen een absoluut taboe! Dit geldt vooral voor puistjes die diep in de huid zitten en puistjes op de billen. Er is nauwelijks waarneembaar vuil onder de nagels, wat de ontsteking verergert. De scherpe randen van de vingernagels kunnen de huid zelfs zo erg beschadigen dat er littekens achterblijven. Daarnaast heeft de huid niet de reguliere vier dagen nodig om te genezen, maar drie tot vier keer zo lang.

  • Peeling pauze

Helaas kun je puistjes niet zomaar wegpoetsen. Een peeling is eerder een preventieve maatregel, omdat het oude huidcellen losmaakt en de talg dan beter uit de poriën stroomt. Aan de andere kant, als je een puistje exfolieert, doe je het tegenovergestelde van wat het eigenlijk beoogt te doen. De bacteriën in de huid verspreiden zich en kunnen verdere ontstekingen veroorzaken.

  • Het is beter om een zachte reinigingsschuim of -gel te gebruiken in plaats van de reeds ontstoken huid extra te irriteren met een peeling.
  • Spuit een huidontsmettingsmiddel op een watje en dep voorzichtig het puistje.
  • Zinkzalf of hydrocortisoncrème helpen bij bijzonder pijnlijke ontstekingen.

De beste huismiddeltjes voor puistjes

Bijna iedereen heeft deze EHBO’ers in de keuken staan.

  • Honing of kaneel hebben een antiseptische werking.
  • Tea tree olie, die in penvorm verkrijgbaar is in drogisterijen en apotheken, heeft ook ontstekingsremmende en wondgenezende effecten.
  • Verdunde appelciderazijn helpt de huid om haar natuurlijke pH-waarde te stabiliseren en heeft een “samentrekkend” effect – de poriën trekken samen en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Meng eenvoudig een paar druppels azijn in een verhouding van 1: 4 met water, absorbeer met een wattenschijfje en gebruik als een gezichtstoner.
  • Baking soda, of beter nog, pure baking soda, verwijdert beschadigde huidcellen en vuil. Meng hiervoor een kleine hoeveelheid met water en breng het als een masker aan op de aangetaste plekken. Je laat de pasta intrekken tot hij droog is. Als je een gevoelige huid hebt, vermijd dan de behandeling met zuiveringszout, omdat contact kan leiden tot roodheid.
Welke crème voor ontstoken puistjes?

Voor hardnekkige puistjes kunnen producten met antibacteriële en ontstekingsremmende middelen zoals adapaleen, erytromycine of clindamycine worden gebruikt. Ze versnellen het genezingsproces, maar moeten worden voorgeschreven door een dermatoloog.

Hoe ontstaan ontstoken puistjes?

Bacteriële groei veroorzaakt een immuunrespons die zichtbaar wordt als een ontsteking, b.v. B. als een puist (“puistje”) “De comedo blijft gesloten, het omringende weefsel raakt ontstoken en leidt tot roodheid van de aangetaste huid als gevolg van vasculaire veranderingen en ontstoken ontstekingscellen.

Hoe ontstaan bloedpuistjes?

Wanneer de poriën van de huid verstopt raken en talg niet meer kan ontsnappen, verzamelen zich daar bacteriën en ontstaan er ontstekingen. De ontsteking is een afweerreactie van het lichaam: witte bloedcellen vallen de bacteriën aan, er ontstaat pus en er wordt een puistje zichtbaar op de huid.

Is een puistje een ontsteking?

Onrijpe puistjes of die diep in de huid zijn in feite “normale” puistjes – dat wil zeggen, ontstekingen veroorzaakt door verstopte huidporiën. Deze worden meestal veroorzaakt door een overproductie van talg, wat kan leiden tot een vermenigvuldiging van bacteriën en uiteindelijk tot ontstekingen.

Share This Article
Leave a comment