Nuchter zijn voor bloedprikken

John
7 Min Read

Meestal moet je nuchter zijn als je naar de dokter gaat om je bloed te laten trekken. Maar hoe lang mag je daarvoor niets eten?

Nuchter naar de dokter, wat betekent dat?

Nuchter naar de dokter, wat betekent dat?

Bij sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn om de resultaten niet onnodig te beïnvloeden. De meeste mensen denken eerst aan alcohol. Wat hier echter bedoeld wordt, is dat je een paar uur van tevoren niets eet of drinkt (behalve plat water of kraanwater).

Eten en drinken bevatten stoffen als koolhydraten, vetten, eiwitten en vitamines – en deze kunnen de bloedwaarden veranderen. De betekenis van de bloedwaarden in relatie tot sommige ziekten wordt dus onder bepaalde omstandigheden vertroebeld. Bloedsuikerwaarden zeggen bijvoorbeeld nauwelijks iets. De arts kon ze niet gebruiken voor vergelijkingen met oudere waarden.

Bloedonderzoeken waarvoor u op een lege maag naar de dokter moet, zijn bijvoorbeeld onderzoeken om de

  • bloedglucosewaarden,
  • lever waarden,
  • cholesterolgehalte,
  • Triglycerideniveaus of
  • nier waarden.

Lees ook :- Bult op rug naast ruggengraat

Het is daarom belangrijk dat u met een lege maag naar de bloedafname gaat

Als er een bloedonderzoek moet plaatsvinden, zal uw arts u meestal vertellen dat u op een lege maag naar de afspraak moet komen. Dit betekent dat u 8 tot 12 uur voor de afname niets mag eten of drinken. Je moet dus op een lege maag verschijnen. Daar zijn redenen voor:

  • Als u voedsel eet voordat het bloed wordt afgenomen, kan dit uw bloedwaarden veranderen – omdat voedsel bijvoorbeeld vet, suiker, koolhydraten of bepaalde vitamines bevat.
  • Dus het drinken van een suikerhoudende drank zoals sinaasappelsap zou je bloedsuikerspiegel verhogen. Cholesterolniveaus worden ook beïnvloed door een dergelijke verandering als u van het stevige ontbijttype bent.
  • De resultaten van uw onderzoek worden dus vervalst door de voedselinname. Als gevolg hiervan is het voor de arts moeilijk om te bepalen of uw bloed abnormaal is. Een diagnose van bijvoorbeeld diabetes mellitus wordt dan bemoeilijkt.

Hoelang duurt het voordat je niet mag eten of drinken?

Hoe lang het duurt voordat u (afgezien van water) niet mag eten en drinken, hangt af van het soort bloedonderzoek in kwestie. In de meeste gevallen is een respijtperiode van acht uur voor de test voldoende. Er zijn echter ook bloedonderzoeken die u twaalf uur lang moet vermijden. Dus als je om 8 uur een doktersafspraak hebt, mag je na 20.00 uur niets meer eten. de avond ervoor als u een pauze van 12 uur neemt om te eten.

Lees ook :- Hoge bloeddruk zwangerschap

En wanneer moet je met een lege maag naar de dokter?

Ook voor andere onderzoeken of behandelingen is het soms nodig om vooraf een tijdje niet te eten en/of te drinken. De reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat de maag of darmen helemaal leeg moeten zijn zodat er tijdens het onderzoek (bijvoorbeeld tijdens een echo of gastroscopie) iets te zien is. Afhankelijk van het soort maatregel kan dit betekenen dat u ongeveer twee tot drie uur van tevoren zelf water moet geven. Voorbeelden hiervoor zijn:

  • bepaalde echografische onderzoeken van de buik
  • endoscopische onderzoeken (zoals een gastroscopie)
  • Tests voor voedselintolerantie
  • bepaalde chirurgische procedures

Uw arts zal u vóór dergelijke maatregelen informeren of u nuchter moet lijken. Als u niet zeker weet wat dat precies betekent, aarzel dan niet om het direct te vragen.

Nuchter zijn bij bloedafname: Zijn er uitzonderingen?

Voor sommige mensen is vasten veel moeilijker te realiseren, ook voor ouderen, kinderen en vooral mensen met diabetes. Iedereen die zo lang niet zonder eten kan en op een lege maag naar de bloedtest komt, moet dit aan zijn arts vertellen. Meestal is er een gemeenschappelijke oplossing te vinden. Patiënten dienen hun arts te raadplegen, zelfs als ze regelmatig medicatie nemen.

De regel met een lege maag geldt bijvoorbeeld niet voor een urinemonster. Hier worden bijvoorbeeld de nierwaarden onderzocht, die ook bij een volle maag gemeten kunnen worden.

Lees ook :- Creatinine verhoogd oorzaak

Nuchtere waarden beter vergelijkbaar

Waarom is het überhaupt belangrijk om op een lege maag bepaalde waarden in het bloed te meten? Dit is vooral voor een betere vergelijkbaarheid. Als de patiënt iets zou mogen eten voordat het bloed werd afgenomen, zou de arts de betekenis van de gemeten bloedsuiker- of cholesterolwaarde nauwelijks kunnen beoordelen, omdat hij niet weet hoe de voeding de waarden beïnvloedde. Op een lege maag daarentegen vallen ze allemaal onder vergelijkbare voorwaarden voor bloedafname.

Vraag altijd aan de arts of u nuchter moet zijn voor een onderzoek. En als hij ja zegt, is het het beste om tegelijkertijd duidelijk te maken wat dat in dit geval betekent.

Voor welk bloedonderzoek moet men nuchter zijn?

De bloedglucosewaarde gaat over het bepalen van de nuchtere bloedglucose. De normale waarden hiervoor liggen tussen de 70 en 110 mg/dl. Hogere waarden vanaf 126/mh/dl kunnen wijzen op de bloedsuikerziekte diabetes melitus. Deze waarden kunnen het beste en het meest nauwkeurig bepaald worden voor het ontbijt op een lege maag.

Hoe de angst voor bloedonderzoek te overwinnen?

Hiervoor is het essentieel dat de patiënt weet hoe de praktijk wordt uitgevoerd, om ongegronde zorgen weg te nemen. Bovendien helpt een gesprek met de patiënt hem om zichzelf af te leiden van de uitvoering van het monster, om de pre-procedure angst te verminderen die het gevoelde ongemak zou kunnen vergroten.

Wat te eten de dag voor bloedonderzoek?

eet de avond voor het examen geen zetmeelrijke voedingsmiddelen (brood, pasta, peulvruchten), fruit, groenten, zuivelproducten. de avond voor het examen alleen en uitsluitend rijst, vlees, eieren, vis eten en alleen kruiden met olie en zout en alleen water drinken (mousserend of niet-mousserend)

Wat kan niet worden gedaan na het doneren van bloed?

Waar moet ik op letten na bloeddonatie? Antwoord: Gedurende 24 uur na bloeddonatie dient u grote lichamelijke inspanning te vermijden en voldoende te drinken. Na 24 uur wordt het vochtverlies gecompenseerd.

Share This Article
Leave a comment