Mannen in de overgang

John
13 Min Read

Is er een menopauze bij mannen? Dit is een brede vraag die we vandaag behandelen, want in werkelijkheid moet andropauze niet worden verward met de menopauze.

Mannen ervaren echter ook op een bepaald moment in hun leven hormonale veranderingen.

Is er een menopauze bij mannen?

Is er een menopauze bij mannen?

Experts betwisten of de menopauze echt bestaat bij mannen. Eén ding is zeker: de menopauze bestaat niet bij mannen zoals we die bij vrouwen kennen. Er is geen duidelijke grens tussen “vóór de menopauze” en “tijdens de menopauze”, zoals mogelijk is bij de laatste menstruatie van een vrouw.

Desalniettemin vertonen mannen op middelbare leeftijd ook enkele vergelijkbare symptomen. Een fenomeen dat ook andropenie of andropauze wordt genoemd. Deze naam is afgeleid van androgenen, de geslachtshormonen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken. De term is echter enigszins ongelukkig, omdat het ook “dood van de man” betekent, analoog aan de menopauze, “dood van de menstruatie”.

Tijdens de menopauze, ook wel het climacterische viriel bij mannen genoemd, maakt het lichaam minder van het mannelijke geslachtshormoon testosteron aan. Het begint verraderlijk, de menopauze kan beginnen bij mannen van midden of eind 30. Dan daalt de lichaamseigen aanmaak van testosteron met gemiddeld één tot 1,2 procent per jaar. Daarom wordt de menopauze bij mannen ook wel testosterondeficiëntiesyndroom genoemd.

De hormonen dehydroepiandrosteron (DHEA), een steroïde hormoon en voorloper van de mannelijke geslachtshormonen, en dehydroepiandrosteronsulfaat (DHEAS), een geslachtshormoon, zijn ook verminderd. Bovendien verschuift de balans tussen de hormonen – en dit verschilt enorm van man tot man. De menopauze bij mannen ontwikkelt zich over een periode van vele jaren. Ze worden meestal merkbaar tussen de leeftijd van 50 en 60 jaar.

Bij 30 procent van de getroffenen is de verandering in hormoonspiegels genetisch bepaald. Maar ook medicatie, stress en bepaalde ziektes kunnen er een impact op hebben. Bij ongeveer elke derde man ouder dan 55 jaar daalt de hormoonspiegel extreem. Een proces dat experts hypogonadisme noemen. De testikels maken dan niet meer voldoende testosteron aan.

Lees ook :- Verzakking en vermoeidheid

Wat veroorzaakt een testosterontekort?

Testosteronspiegels nemen bij gezonde mannen geleidelijk af met de leeftijd. Na verloop van tijd verliest het lichaam het vermogen om hormonen goed te reguleren en wordt er minder testosteron geproduceerd. “Andere factoren die testosteron kunnen beïnvloeden zijn onder meer verwondingen aan de testikels, zwaarlijvigheid, alcoholmisbruik, een zittende levensstijl, bepaalde ziekten – zoals kanker, HIV, lupus, de bof en orgaanfalen – en bepaalde medicijnen”, legt Dr. Guyomar uit. .

Hypogonadisme komt ook vaker voor bij mannen met hoge bloeddruk, diabetes, prostaataandoeningen, astma en chronische obstructieve longziekte.

Menopauze bij mannen: Symptomen

Menopauze bij mannen is een terloopse term voor het feit dat sommige mannen – zoals alle vrouwen – hormonale veranderingen ervaren naarmate ze ouder worden.

Ongeveer de helft van alle mannen ouder dan 50 jaar zou “menopauzale symptomen” ervaren. De volgende symptomen worden als zodanig beschouwd:

  • verminderde seksuele functie, verminderd seksueel verlangen (libido), erectieproblemen
  • Verminderde spierkracht, afname van het aandeel spieren in verhouding tot vetweefsel
  • toename van buikvet
  • Afname van botdichtheid, bot- en gewrichtsproblemen
  • Veranderingen in huid en haar, zoals een droge huid, afnemende elasticiteit van de huid
  • Prestatieverlies, afnemend geheugen, gebrek aan concentratie, stress-intolerantie, depressieve stemming

Lees ook :- Bil oefeningen thuis

Testosterontekort: Wat kan de dokter doen?

Als de arts een zeer laag testosteronniveau bij mannen constateert, kan hormoontherapie helpen. Studies hebben aangetoond dat deze therapie de seksualiteit kan verbeteren en de fysieke prestaties kan verbeteren.

Een dergelijke hormoontherapie kan vooral nuttig zijn voor jongere mannen die een kinderwens hebben en kan uitgevoerd worden door de uroloog/androloog. Deze behandeling wordt zelden gebruikt bij oudere mannen.

Het is belangrijk dat de getroffenen niet zelfstandig hormoonpreparaten nemen zonder eerst hun arts te raadplegen. Hormoontherapie mag alleen worden toegediend en gecontroleerd door een gekwalificeerde medisch specialist. Omdat behandeling met testosteron risico’s met zich mee kan brengen en bijvoorbeeld kan leiden tot vroegtijdige of verhoogde arteriosclerose of een verhoogd risico op een hartinfarct.

Lees ook :- Wat is apraxie

Menopauze man: Diagnose

De aandoeningen die typisch zijn voor de mannelijke menopauze kunnen ook andere oorzaken hebben die door een arts moeten worden opgehelderd. Alleen een arts kan vaststellen of een man daadwerkelijk door de menopauze is gegaan. Neem contact op met een uroloog of androloog.

Het is belangrijk om duidelijk te maken of de stoornissen worden veroorzaakt door de hormonale balans, meer bepaald door een te lage testosteronspiegel. De arts moet nagaan of er mogelijk sprake is van een lichamelijke of psychische aandoening. De diagnose menopauze bij mannen wordt meestal gesteld door het bepalen van de geslachtshormonen in het bloed.

Als een patiënt van middelbare leeftijd lage niveaus van geslachtshormonen heeft, is de diagnose menopauze zeer waarschijnlijk. De symptomen van de menopauze zijn vaak aspecifiek en slechts zwak uitgesproken. Een diagnose uitsluitend op basis van de symptomen is daarom niet mogelijk.

Mannelijke menopauze is controversieel
Het mannelijke equivalent van de menopauze van vrouwen blijft controversieel. Is de mannelijke menopauze een “uitvinding”? Vaak wordt aangenomen dat de mannelijke menopauze een uitvinding is van de farmaceutische industrie. De farmaceutische industrie zou de menopauze als ziekte hebben ontworpen om hun producten beter te kunnen verkopen.

Veel auteurs gaan ervan uit dat de afname van de testosteronspiegel en de bijbehorende symptomen een normaal onderdeel van veroudering is. Zelfs experts zijn het er niet over eens of de mannelijke menopauze echt bestaat. Terwijl bij vrouwen het begin van de menopauze duidelijk wordt bepaald door het tijdstip van de laatste menstruatie, bestaat er bij mannen geen vergelijkbare biologische grens.

Veel artsen vinden de term mannelijke menopauze niet correct, ook al zijn de hormonale veranderingen en de bijbehorende symptomen duidelijk te herkennen bij oudere mannen.

Menopauze bij mannen: Behandeling

Of het nu is omdat “echte mannen niet naar de dokter gaan” of omdat ze de symptomen niet serieus nemen: ondanks merkbare symptomen lijden veel mannen liever in stilte dan medische hulp te zoeken. De menopauze bij mannen kan worden verlicht met medicijnen, maar vaak ook met een verandering in levensstijl.

Als de arts door middel van bloedonderzoek heeft vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een tekort aan testosteron met kenmerkende symptomen, kan hij en de patiënt eerst proberen de leefstijl van de betrokkene te veranderen. Het is aangetoond dat

  • vitaminerijke, plantaardige voeding
  • niet roken
  • minder alcohol
  • Sport en beweging (verhoogt de hormoonproductie)
  • stress verminderen en
  • seksueel actief blijven (voorkomt dalende testosteronniveaus)

symptomen van de menopauze effectief kunnen verlichten. Het testosteronniveau is echter zeer individueel, daarom is het moeilijk om “normaal” en “te laag” te definiëren. Volgens de Duitse Medische Vereniging zijn waarden tussen 10 en 40 nanomol per liter (nMol/l) de norm. Als de testosteronspiegel lager is dan tien of twaalf nanomol per liter, kan de arts, afhankelijk van de patiënt, hormoontherapie starten, bijvoorbeeld in de vorm van een gel of injecties.

Een dergelijke zogenaamde hormoonvervangende therapie is controversieel. In sommige gevallen kan het het mentale en fysieke welzijn verbeteren en een positief effect hebben op het libido en de vetstofwisseling. Er zijn echter ook ernstige bijwerkingen of langetermijngevolgen die tot nu toe nauwelijks te overzien zijn. Zo kan testosteron pijn op de borst veroorzaken en het risico op hart- en vaatziekten en prostaatkanker verhogen.

Dus als je het eerst op een zachte manier wilt proberen: er zijn enkele planten waarvan wordt gezegd dat ze de menopauze bij mannen kunnen verzwakken wanneer ze als natuurlijke remedies worden gebruikt. Dit bevat

  • Brandnetel: wanneer het als thee wordt gedronken, wordt gezegd dat het de prostaatvergroting voorkomt en de stofwisseling actief houdt
  • Sint-janskruid: de geneeskrachtige plant zou een kalmerende werking hebben bij (winter)depressie, een kalmerende werking hebben en je vermoeid maken bij slapeloosheid
  • Citroenmelisse: kan helpen bij slapeloosheid, evenals hop of valeriaan

Of je nu wel of niet in therapie gaat: het belangrijkste is een gezonde leefstijl en een positieve instelling. De testosteronniveaus zijn immers niet het enige dat een man definieert. En: tegen de tijd dat mannen rond de 75 zijn, is de menopauze meestal voorbij.

Heeft de menopauze van de man invloed op het partnerschap?

De menopauze bij mannen kan een test zijn voor het partnerschap. Velen verminderen nu het contact met hun partners uit angst om als man te falen. Het is niet alleen de rust in bed die je humeur bederft, maar ook de stemmingswisselingen en lusteloosheid van je partner kunnen je humeur beïnvloeden.

Het helpt het meest om met je partner over de problemen te praten en samen naar oplossingen te zoeken. Wees bij het benoemen van de problemen zo specifiek mogelijk en vertel uw partner dat de beperkingen in het partnerschap u ook veel problemen bezorgen.

Schuld en zeuren zijn niet op hun plaats. Denk samen na over een gezondere levensstijl. Doe veel samen. Als een gebrek aan seksueel verlangen het grootste probleem is met uw overgangssymptomen: Bespreek met uw partner of potentieverhogende medicijnen zoals “Viagra” en Co. een oplossing kunnen zijn.

Menopauze bij mannen kan niet worden voorkomen

Een leeftijdsgebonden afname van de aanmaak van geslachtshormonen, die gebaseerd zijn op andropauze, is niet te voorkomen.

Een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en voldoende beweging houdt het lichaam ook op hoge leeftijd fit. Tegelijkertijd kunnen de typische overgangsklachten bij mannen enigszins worden verminderd.

Hoe manifesteert de menopauze zich bij mannen?

Menopauze bij mannen: Symptomen
Hormoonspiegels dalen langzaam, de symptomen van de menopauze bij mannen zoals opvliegers of verlies van libido worden slechts langzaam merkbaar en zijn niet zo uitgesproken als bij vrouwen, omdat het lichaam zich kan aanpassen aan het nieuwe niveau.

Hoe lang is een man in de menopauze?

De gemiddelde duur, vergelijkbaar met die van vrouwen, is 7,4 jaar. Het proces begint verraderlijk, en in het begin verrast en verontrust veel van de mannen.

Wanneer is de menopauze het ergst?

Meer dan 80 procent van alle vrouwen tussen de 45 en 70 jaar heeft tijdens de menopauze last van opvliegers. Opvliegers zijn meestal het ergst ongeveer een jaar na de menopauze.

Hoe lang duurt de ergste fase van de menopauze?

Hoe lang duurt de menopauze? De vraag is moeilijk te beantwoorden – het antwoord is zo verschillend voor elke vrouw. en het hangt altijd af van wat u definieert als “menopauze”: de 4-10 jaar dat de perimenopauze kan duren. De 12 maanden zonder menstruatie, die dan eindigt met de menopauze.

Wat mag je ’s avonds niet eten tijdens de menopauze?

Dit kun je beter ’s avonds niet eten. Ze raadt bijvoorbeeld af om ’s avonds rauwe groenten in de vorm van fruit en salades te eten. “Als gevolg hiervan worden de darmen ’s nachts te zwaar belast”, zegt ze. Als gevolg hiervan kan dit leiden tot slaapstoornissen en opvliegers bij vrouwen.

Share This Article
Leave a comment