Huidziektes bij mensen

John
13 Min Read

Huidziekten (dermatoses) zijn ziekten die vooral de huid zelf aantasten. Maar ze kunnen ook de talg- en zweetklieren, het haar of de nagels aantasten.

De huid reageert op prikkels van buitenaf, zoals ziekteverwekkers, kou, hitte, straling, gifstoffen of medicijnen. Maar ook interne processen zoals hormonale veranderingen of een auto-immuunziekte kunnen huidveranderingen veroorzaken. Deze zijn meestal met het blote oog zichtbaar.

Waarom krijg je een huidziekte?

Elke huid is anders. Afhankelijk van uw huidtype, persoonlijke gewoontes of levensomstandigheden is uw huid vatbaarder voor bepaalde huidziekten. Ofwel is de oorzaak genetisch bepaald, ofwel verandert de teint wanneer er iets anders in het leven verandert, of het nu de seizoenen, hormonen, voeding of zelfs stress zijn.

Maar ook verkeerde verzorgingsroutines of een ongezond voedingspatroon kunnen problemen voor je huid veroorzaken. Afhankelijk van je genetische aanleg zal je huid dan overreageren en krijg je puistjes of jeukende plekken op je lichaam.

Lees ook :- Psoriasis behandeling homeopathie

De huidziekte – Definitie

De huid is een meerlagig orgaan dat een oppervlakte van ongeveer 1,8 vierkante meter beslaat bij een volwassen mens. De bovenste huidlaag (epidermis) zelf bestaat uit meerdere lagen met verschillende functies. De belangrijkste functie van de opperhuid is de bescherming tegen mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf. De dunne hoornlaag beschermt tegen UV-straling, uitdroging en alle mechanische invloeden waaraan de huid dagelijks wordt blootgesteld.

De meeste huidziekten treffen in eerste instantie alleen de opperhuid. Wanneer de opperhuid wordt vernietigd, kunnen ziekteverwekkers diepere huidlagen binnendringen en infecteren. In het ergste geval kan de infectie zich uitbreiden naar de bloedbaan en zo gevaarlijke bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken. Als ze vroeg worden ontdekt en op de juiste manier worden behandeld, zijn de meeste huidziekten gemakkelijk te genezen.

Veel huidziekten zijn niet besmettelijk. Deze omvatten neurodermitis en netelroos. Toch zijn besmettelijke huidziekten wijdverbreid. Ze omvatten bijvoorbeeld schimmel- of herpesinfecties. Een van de zeldzame huidziekten is bijvoorbeeld de zogenaamde lichtallergie.

Verschillende soorten huidziekten

De ziekten van de huid zijn net zo gevarieerd als de eigenschappen van de huid. In de meeste gevallen tasten huidziekten eerst de opperhuid aan. Indien onbehandeld, kunnen ze zich ook verspreiden naar andere, diepere lagen van de huid. Hoewel sommige huidaandoeningen besmettelijk zijn, zijn er andere die, hoewel ongemakkelijk voor de getroffen persoon, zich niet verspreiden naar andere mensen.

De meest besmettelijke huidziekten worden veroorzaakt door virussen. Virale infecties zijn over het algemeen moeilijker te bestrijden dan bacteriële infecties. Sommige virale infecties komen ook terug wanneer het immuunsysteem verzwakt is. Herpesinfecties, of wratten, worden veroorzaakt door virussen en zijn meestal ongevaarlijk. Ze worden meestal alleen symptomatisch behandeld. Herpesinfecties (bijv. herpes zoster, ook wel gordelroos genoemd) kunnen echter niet alleen erg pijnlijk zijn, maar ook gevaarlijk voor oudere mensen.

Niet-besmettelijke huidziekten treffen een breed scala van mensen. De meest voorkomende niet-besmettelijke huidziekten zijn de volgende klinische beelden:

  • netelroos
  • neurodermitis
  • couperose
  • Droge huid op oudere leeftijd
  • huidkanker
  • ouderdomsvlekken

Lees ook :- Eczeem lies huidziekten

Oorzaken van huidziektes bij mensen

De oorzaken van huidziekten zijn divers. Bovendien kunnen de afzonderlijke triggers ook samenwerken om een huidziekte te veroorzaken. Veel mensen hebben een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van psoriasis of atopisch eczeem (neurodermatitis), maar dit kan verergeren door stress of een infectie. Bovendien kan het verloop van de ziekte op zijn beurt verergeren door een bacteriële of virale infectie. Van veel huidziekten weten we nog steeds niet precies hoe ze zich ontwikkelen, hoewel in veel gevallen regulatiestoornissen van het immuunsysteem en apoptose (geprogrammeerde celdood) als oorzaken worden beschouwd.

Symptomen van huidziektes bij mensen

De symptomen van huidziekten zijn grotendeels afhankelijk van het klinische beeld. Ze verschijnen vaak in delen van het lichaam die typisch zijn voor de betreffende ziekte. Terwijl herpesinfecties pijnlijke blaren op de huid kunnen vormen, hebben netelroos een karakteristieke huiduitslag die doet denken aan het aanraken van een brandnetel.

Atopische dermatitis wordt beschreven door een schilferige en jeukende teint. Er zijn echter veel jeukende huidziekten, daarom is het niet altijd neurodermitis als de huid jeukt. Rosacea toont zich bijvoorbeeld door knobbeltjes en met pus gevulde puisten. Over het algemeen kunt u een atypische en aanhoudende verandering in het uiterlijk van de huid het beste door een dermatoloog laten onderzoeken.

Lees ook :- Ontsteking huid puist

Veel voorkomende huidziekten bij mensen

Neurodermitis, gordelroos, voetschimmel: de lijst met huidziekten is lang. Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met een onaangename huidverandering. Afhankelijk van waar het zich voordoet en hoe het eruit ziet, kun je de oorzaak achterhalen.

Allergische reacties kunnen ook de huid veranderen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Allergieoverzicht.

In de volgende paragrafen leert u meer over de meest voorkomende huidziekten:

  • acne
  • huidkanker
  • herpes
  • neurodermitis
  • psoriasis
  • wratten
  • Acne

Iedereen heeft een onzuivere huid. Tussen 70 en 80 procent van de tieners heeft echter last van acne. Hierdoor is acne wereldwijd de meest voorkomende huidziekte. Hierdoor raken de talgklieren ontstoken en ontstaan etterende puisten, puistjes en mee-eters.

De reden voor de huidveranderingen is meestal de hormonale verandering tijdens de puberteit. Acne kan verschijnen op het gezicht, de rug of in lichaamsplooien zoals de oksel. Afhankelijk van hoe uitgesproken de puisten en puistjes zijn, kan de huidziekte littekens achterlaten en zeer stressvol zijn voor de getroffenen.

  • Huidkanker

Er wordt voornamelijk onderscheid gemaakt tussen zwarte en blanke huidkanker. Maar er zijn ook andere soorten huidkanker. Bijvoorbeeld lymfeklierkanker van de huid, sarcomen of de ziekte van Paget. Andere kankers in het lichaam kunnen ook op de huid verschijnen.

Zwarte huidkanker ziet er meestal uit als een onregelmatige of misvormde donkere vlek. De kleur, grootte en vorm van de vlek veranderen in de loop van de tijd. Afgezien van de huidveranderingen, veroorzaakt huidkanker in eerste instantie geen symptomen. Elk jaar krijgen meer dan 250.000 mensen wereldwijd de nieuwe diagnose melanoom.

Achter de aanduiding witte huidkanker zitten basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Witte huidkanker kan er anders uitzien. De huid wordt schilferig, oneffen of verandert van kleur. Elk jaar krijgen ongeveer twee tot drie miljoen mensen wereldwijd de diagnose melanoom huidkanker.

  • Herpes

Herpesziekten zijn infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen. Iedereen die besmet is, heeft het virus levenslang in zijn lichaam. Er zijn verschillende herpesvirussen die mensen kunnen infecteren. Daarom worden ze ook wel humane herpesvirussen (HHV) genoemd:

  • HHV-1 = herpes simplex-virus 1
  • HHV-2 = herpes simplex-virus 2
  • HHV-3 = Varicella zoster-virus (waterpokken, gordelroos)
  • HHV-4 = Epstein-Barr-virus (klierkoorts)
  • HHV-5 = Cytomegalovirus (CMV)
  • HHV-6 en HHV-7 (driedaagse koorts)
  • HHV-8 = Kaposi-sarcoomvirus

De afzonderlijke virustypen veroorzaken meestal verschillende ziekten en verschillende symptomen. De huid en slijmvliezen worden voornamelijk aangetast door het herpes simplex-virus. De driedaagse koorts wordt ook getoond door een typische huiduitslag. Lees meer over de herpesziekten:

  • Neurodermitis

Neurodermitis, ook bekend als atopische dermatitis of atopisch eczeem, is een wijdverbreide, chronische huidziekte. De jeukende uitslag is niet besmettelijk.

De inflammatoire huidverandering treedt meestal op in de kindertijd. Meer dan elk tiende kind in Duitsland heeft ooit in zijn leven atopisch eczeem gehad. Maar ook volwassenen kunnen last hebben van neurodermitis.

  • Psoriasis

Psoriasis is een inflammatoire huidziekte. Rode, jeukende, schilferige huidlaesies zijn typisch voor psoriasis. De chronische ziekte verloopt in fasen en is niet besmettelijk. Tot nu toe is er geen remedie.

Ongeveer twee procent van de Duitsers lijdt aan psoriasis. De huidziekte begint meestal in de adolescentie of jonge volwassenheid (type 1). Maar ook tussen het 50e en 70e levensjaar kan psoriasis voor het eerst optreden (type 2).

Psoriasis kan in principe alle delen van het lichaam aantasten. Het verschijnt echter meestal op de knieën, ellebogen, romp of op de handpalmen en voeten. In sommige gevallen komt psoriasis voor op het gezicht, de harige hoofdhuid of de nagels. Daarnaast kan de ziekte ook de gewrichten aantasten.

  • Wratten

Wratten zijn goedaardige huidgroei die wordt veroorzaakt door virussen. Dat betekent dat ze besmettelijk zijn. Ze kunnen op verschillende delen van het lichaam verschijnen en verdwijnen meestal vanzelf na een paar weken of maanden.

De typische huidwratten, medisch bekend als verrucae vulgares, worden veroorzaakt door een infectie met bepaalde humaan papillomavirussen (HPV). Bijna iedereen heeft wel eens een wrat in zijn leven. De huidveranderingen komen vooral vaak voor bij kinderen en adolescenten.

Waarvoor preventie huidziektes bij mensen ?

Om huidbeschadiging door blootstelling aan de zon te voorkomen, is het belangrijk om de huid het hele jaar door tegen de zon te beschermen. Dit geldt met name voor delen van de huid die vaak worden blootgesteld aan de zon (zoals het gezicht, de handen en het decolleté).

De consumptie van sigaretten en alcohol beschadigt de huid van binnenuit. Tabaksgebruik leidt tot een slechte doorbloeding van de huid. Dit resulteert in een bleke en grijze teint en versnelt huidveroudering. Door de slechte doorbloeding van de huid kunnen kleine microscheurtjes in de huid niet zo goed genezen en ontstoken raken.

Het vermijden van deze risicofactoren kan veel doen voor de gezondheid van uw huid. Veel water drinken helpt ook om je huid van binnenuit gehydrateerd te houden.

Andere huidziekten zijn moeilijk te voorkomen. Een gezonde voeding en levensstijl draagt echter over het algemeen bij aan een versterkt immuunsysteem en helpt om elk type ziekte beter te overleven.

Wat zijn huidveranderingen?

Huidveranderingen op ons gezicht zijn een teken des tijds, manifestaties van omgevingsinvloeden die de huid belasten en kunnen een teken zijn van een vermoeiende werkdag. De huid geeft een indicatie van iemands hormonale situatie, denk aan de puberteit of erfelijke aandoeningen.

Wat zijn acute huidproblemen?

De klassieke acute huidziekten zijn herpes zoster (gordelroos), erysipelas (wondroos), bacteriële infecties, allergische reacties en schimmelziekten. Op basis van de huidveranderingen kan vaak een betrouwbare diagnose worden gesteld.

Welk tekort aan jeukende huid?

Bloedarmoede door ijzertekort: Gebarsten mondhoeken, broos haar, broze nagels en een droge, jeukende huid zijn vroege tekenen van deze vorm van bloedarmoede. Anorexia nervosa, glutenintolerantie of ondervoeding kunnen ook gepaard gaan met jeuk.

Wat zijn inflammatoire huidziekten?

De meest voorkomende en belangrijkste inflammatoire huidziekten zijn neurodermitis, psoriasis, acne en rosacea. Daarnaast zijn wij op de hoogte van vele andere dermatologische aandoeningen die wij uiteraard ook in onze praktijk kunnen behandelen.

Share This Article
Leave a comment