Hoge dosering vitamine d

John
10 Min Read

Vitamine D is enorm populair als voedingssupplement. Veel mensen geloven ook dat het niet kan worden overdosis. Maar dat is niet waar. Een overdosis vitamine D kan zelfs ernstige gevolgen hebben.

Vitamine D is belangrijk voor botten, spieren en het immuunsysteem. Een tekort kan verschillende gevolgen voor de gezondheid hebben. Volgens studies kan vitamine D-tekort leiden tot osteoporose en een verzwakking van het immuunsysteem. Inmiddels is ook een verband gelegd tussen multiple sclerose en vitamine D-tekort. Om ziektes te voorkomen nemen veel mensen daarom vitamine D voedingssupplementen. Maar als er te veel van de vitamine wordt ingenomen, kan dit schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Een overdosis dreigt echter meestal alleen bij overmatige inname van vitamine D-preparaten. De gevolgen van een dergelijke overdosis vitamine D kunnen dan de vorming van nierstenen of nierverkalking zijn. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, vermoeidheid en hoofdpijn. In extreme gevallen kan een overdosis zelfs dodelijk zijn.

Vitamine D-overdosis: Oorzaken

Vitamine D-overdosis: Oorzaken

Een overdosis vitamine D kan niet van nature voorkomen – d.w.z. noch door overmatige blootstelling aan de zon, noch door overvloedige consumptie van voedingsmiddelen die van nature veel vitamine D bevatten (zoals vette zeevis).

De situatie is anders als iemand hoge doses voedingssupplementen of medicijnen met vitamine D slikt en/of grote hoeveelheden voedingsmiddelen consumeert die verrijkt zijn met vitamine D: Als u dagelijks meer dan 100 microgram vitamine D binnenkrijgt, riskeert u bijwerkingen zoals nierstenen. De reden is dat het lichaam overtollige in vet oplosbare vitamine D niet zomaar uitscheidt, maar opslaat in vet- en spierweefsel.

Op deze manier kan een overmatige vitamine D-inname leiden tot zowel acute als chronische vitamine D-overdosis. Acute vergiftiging treedt op wanneer u in één keer een te hoge dosis vitamine D (als supplement) inneemt. Chronische vitamine D-intoxicatie kan optreden als men gedurende lange tijd te veel vitamine D consumeert (via supplementen en/of vitamine D-verrijkte voedingsmiddelen).

Lees ook :- Kramp in de benen bij ouderen

Wat zijn de symptomen van een overdosis vitamine D?

Een overdosis vitamine D manifesteert zich door:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • braken
  • gewichtsverlies
  • Intense vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • buikkrampen
  • Spierpijn
  • Frequente urinaire behoeften
  • Een toename van de dorst
  • uitdroging
  • hoge bloeddruk
  • nierstenen
  • Nierfalen

Kun je een overdosis nemen van vitamine D-rijk voedsel?

Er zijn geen gevallen gemeld van een overdosis vitamine D in verband met een natuurlijk dieet. “Alleen gevallen die verband houden met overmatige suppletie van een voedingsmiddel worden beschreven”, specificeert de apotheker. Omgekeerd zijn er gevallen van overdosering van vitamine A via voedsel. Een vitamine die met name aanwezig is in levertraan, ook zeer rijk aan vitamine D. “Het innemen van levertraan is niet triviaal, vooral niet voor zwangere vrouwen omdat een teveel aan vitamine A teratogeen kan zijn (risico op foetale misvormingen).”

Lees ook :- Tips tegen haaruitval vrouwen

Wat zijn de risico’s?

Het belangrijkste risico van een overdosis vitamine D is hypercalciëmie, wat een te hoog calciumgehalte in het bloed is. “De belangrijkste functie van vitamine D is het fosfocalcische metabolisme, legt Julien Tison uit. Het is een vitamine die ervoor zal zorgen dat we meer calcium opnemen en die de renale eliminatie van calcium vermindert.” In de meest ernstige vormen kan de ophoping van calcium in het lichaam de oorzaak zijn van nierbeschadiging (nefrocalcinose) met het risico op chronisch nierfalen, hartritmestoornissen en overlijden.

Kan vitamine D gevaarlijk zijn?

Ja, vitamine D kan in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Maar alleen als je het overmatig consumeert via voedingssupplementen of preparaten.

Geen overdosis van de zon
Normaal gesproken wordt vitamine D rechtstreeks door ons lichaam aangemaakt via blootstelling aan de zon op onze huid. Ons lichaam heeft echter zijn eigen beschermingsmechanisme en stopt de aanmaak van vitamine D wanneer dit voldoende is.

Dit betekent dat een overdosis van nature niet kan optreden door blootstelling aan de zon.

Het is erg moeilijk om via de voeding aan de dagelijkse vitamine D-behoefte te voldoen (tenzij je veel levertraan consumeert, maar wie wil dat…), dus een overdosis via een uitgebalanceerde voeding is onwaarschijnlijk.

Vitamine D-vergiftiging door supplementen
Bij overmatige inname van supplementen (preparaten of voedingssupplementen) heeft het lichaam geen beschermend mechanisme: dit betekent dat het het grootste deel van de geleverde vitamine D wil gebruiken en opslaan.

Te veel vitamine D in het lichaam kan ernstige gevolgen hebben!

Het moet echter gezegd worden dat bekende gevallen zeer zeldzaam zijn en een overdosis en vitamine D-vergiftiging alleen dreigen als supplementen overmatig worden ingenomen.

Lees ook :- Neuropatische pijn voeten

Wat te doen bij een overdosis?

Aangezien een overdosis alleen kan ontstaan door overmatige consumptie van voedingssupplementen, moet u onmiddellijk stoppen met het nemen van vitamine D.

Afhankelijk van hoe hoog je vitamine D-spiegel op dat moment is, zakt deze weer totdat deze in het optimale bereik is en je geen last meer hebt van vitamine D-vergiftiging. Met een vitamine D-test kun je je bloedspiegel bepalen en zo achterhalen of je teveel vitamine D in de bloedbaan hebt of al weer in het normale bereik zit.

Wanneer wordt vitamine D in hoge doseringen gebruikt?

Er zijn in principe drie verschillende gevallen van vitamine D-therapie:

  • Initiële therapie/shocktherapie/verzadiging na een vitamine D-tekort.
  • onderhoudstherapie en/of preventie van vitamine D-tekort,
  • therapie van ernstige ziekten

Al deze therapiegebieden streven heel verschillende doelen na en vereisen ook verschillende doseringen. Op al deze gebieden wordt momenteel echter een hoge dosis vitamine D3 gebruikt, hoewel sommige toepassingen nogal controversieel zijn.

Naar onze mening is een hoge dosis vitamine D vooral nuttig bij initiële therapie en bij de behandeling van ernstige ziekten, maar is het niet geschikt voor onderhoud of langdurige therapie bij gezonde mensen.

Hoe een overdosis te voorkomen?

  • Respecteer de dosering die staat aangegeven op de voedingssupplementen of medicijnen (geef bij kinderen de voorkeur aan geneesmiddelen op recept in plaats van vrij verkrijgbare voedingssupplementen).
  • Vermenigvuldig geen producten die vitamine D bevatten.
  • Koop geen vitamine D op internet, het is altijd beter om advies in te winnen bij een apotheker.
  • Raadpleeg een arts voordat u vitamine D-supplementen inneemt.

Hoe te reageren bij een overdosis vitamine D?

Als deze verschillende symptomen optreden, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen voor medisch advies. De behandelaar kan de patiënt vragen te stoppen met suppletie en voedingssupplementen met vitamine D te slikken om de risico’s van deze overdosis vast te stellen. De patiënt wordt nauwlettend gevolgd door de beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, die hem, afhankelijk van de diagnose en de risicobeoordeling, kan machtigen om de behandeling te hervatten.

Hoe werken vitamine D en magnesium samen?

Magnesium helpt bij de activering van vitamine D, wat helpt bij het reguleren van de calcium- en fosfaathomeostase om de groei en het onderhoud van botten te beïnvloeden. Alle enzymen die vitamine D metaboliseren, lijken magnesium nodig te hebben, dat als cofactor fungeert bij de enzymatische reacties in de lever en de nieren.

Hoe test je op vitamine D?

Een vitamine D-test is een bloedtest. Tijdens een bloedtest zal een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg met een kleine naald een bloedmonster nemen uit een ader in uw arm. Nadat de naald is ingebracht, wordt een kleine hoeveelheid bloed opgevangen in een reageerbuis of flacon. U kunt een klein prikje voelen wanneer de naald in of uit gaat.

Mag je vitamine D innemen met bloeddruktabletten?

Met andere woorden, patiënten die vitamine D-supplementen gebruikten, hadden vergelijkbare veranderingen in bloeddruk als degenen die een inactief placebo-medicijn gebruikten. Op basis van deze bevindingen concluderen auteurs dat vitamine D-supplementen niet mogen worden gebruikt als behandeling voor hoge bloeddruk.

Kan vitamine D3 hoge bloeddruk veroorzaken?

Hoewel observationele gegevens hebben aangetoond dat een slechte vitamine D-status geassocieerd is met een verhoogd risico op hypertensie (6-9), hebben gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) weinig ondersteuning gegeven voor het gunstige effect van vitamine D-suppletie op de bloeddruk (10-13).

Share This Article
Leave a comment