Hoe lang duurt een koortslip

John
8 Min Read

Koortsblaasjes zijn soms pijnlijk, lelijk en vooral erg besmettelijk. Om een koortslip te behandelen, zijn er veel remedies, van essentiële oliën tot pleisters, waaronder homeopathie. Hier is alles wat u moet weten om een koortslip te behandelen.

Koortslipoorzaken

Koortslipoorzaken

De koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus HSV1. Het is een zeer besmettelijk virus en naar schatting is gemiddeld 70% van de volwassenen drager. Geen paniek, op zich is het virus niet “gevaarlijk”, het veroorzaakt een neiging om vaker koortslippen te ontwikkelen. Bovendien blijft het herpesvirus HSV1 bij veel mensen slapend, soms hun hele leven.

Bij mensen die niet zoveel geluk hebben, kan HSV1-herpes zich op verschillende manieren manifesteren. De meest voorkomende vorm is op de lippen en rond de lippen. Maar soms gebeurt het dat een koortslip op één wang, op de kin, op de neus verschijnt.

Verschillende tekenen wijzen op de komst van een koortslip: 24 tot 48 uur voordat het verschijnt, begint u tintelingen, een licht branderig gevoel, soms jeuk te voelen.

Lees ook :- Aambei kapot geknapt

Hoe lang duurt een koortslip?

Indien onbehandeld, duurt een koortslip meestal 7 dagen. Het is dus niet per se nodig om een behandeling te starten, als je niets doet, gaat het puistje vanzelf weg. Een koortslip kan echter soms erg pijnlijk en lelijk zijn. Er zijn dan verschillende remedies voor koortsblaasjes, sommige kunnen zelfs een koortslip van de ene op de andere dag laten verdwijnen.

Alvorens over remedies te praten, is het ook de moeite waard om de acties te vermelden die u moet vermijden als u een koortslip heeft. Vermijd het zo veel mogelijk aan te raken, om ontstekingen niet te bevorderen. Als je je make-up verwijdert, doe dit dan voorzichtig. Vermijd het doorboren van de koortslip om infectie of een lelijk litteken te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat zolang de koortslip sijpelt, je erg besmettelijk bent: we vermijden zoenen, we drinken niet uit dezelfde fles of hetzelfde glas als de anderen, en natuurlijk delen we niet haar lippenstift.

Lees ook :- Uitslag rond mond

Hoe deze herpes te behandelen?

Zodra de eerste tekenen van het herpesvirus verschijnen (tintelingen in uw gezicht of branderig gevoel), moet u een antivirale behandeling op uw koortslip toepassen.

Ga gewoon naar de apotheek en vraag uw apotheker om een ​​behandeling tegen uw koortslip.

Hij zal u dus een crème geven die u onmiddellijk op uw koortslip kunt aanbrengen.

Bovendien kunt u een antiseptisch middel op de koortslip aanbrengen.

Dit zal het herpesvirus niet diep behandelen, maar zal superinfectie voorkomen, de herpesblaren opdrogen en de verspreiding van koortsblaasjes niet verergeren.

Tot slot dienen drastische hygiënemaatregelen te worden genomen: het systematisch wassen van handen en nagels met een milde zeep.

Ter preventie van het herpesvirus kunt u het hele jaar door een algemene antivirale behandeling ondergaan met aciclovir.

Maak een afspraak met uw arts om dit geneesmiddel voor te schrijven en leg hem uit dat er regelmatig koortsblaasjes op uw gezicht verschijnen en dat u deze koortslip wilt stoppen.

Raadpleeg bij superinfectie van een koortslip direct uw huisarts.

Lees ook :- Wat te doen bij waterpokken

Risico’s en complicaties

Bij gezonde mensen veroorzaakt de griep zelden complicaties, maar bij meer kwetsbare mensen kan het de weg vrijmaken voor andere kwalen.

Influenzacomplicaties: wie loopt het meeste risico?

Sommige categorieën van de bevolking hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstigere kuren of op verergering van reeds bestaande ziekten (zoals astma, diabetes en hartaandoeningen).

In het bijzonder worden mensen met een hoog risico beschouwd:

  • Ouderen (meer dan de helft van de ernstige en gecompliceerde gevallen wordt geregistreerd bij personen ouder dan 65 jaar);
  • Patiënten met chronische ziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes, immuun- of cardiovasculaire en luchtwegaandoeningen;
  • Zwangere vrouw;
  • Kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar;
  • Patiënten die therapieën ondergaan die het immuunsysteem verzwakken.

Wat zijn de mogelijke complicaties van griep?

Het reeds verzwakte organisme is namelijk meer blootgesteld aan het risico op complicaties en co-infecties (dwz gelijktijdige infecties) door andere virussen of bacteriën. De infecties die het vaakst overlappen met de griep zijn bronchitis en longontsteking, gesuggereerd door het aanhouden of terugkeren van koorts en hoesten, na de schijnbare oplossing van de primaire ziekte.

In sommige gevallen kunnen uitdroging, oorontstekingen (otitis) of sinusitis optreden.

De griep kan ook reeds bestaande chronische gezondheidsproblemen verergeren; mensen met emfyseem, chronische bronchitis of astma kunnen bijvoorbeeld last krijgen van ademhalingsinsufficiëntie, terwijl mensen met coronaire hartziekte of hartfalen acuut hartfalen kunnen ontwikkelen.

Griep kan ook complicaties veroorzaken aan het cardiovasculaire systeem (myocarditis), het zenuwstelsel (encefalitis) of spieren (myositis, rabdomyolyse) en multi-orgaanfalen (bijvoorbeeld: ademhalings- en nierfalen). Minder vaak voorkomende complicaties van griep zijn: tonsillitis, toevallen (bij het kind met hoge koorts) en meningitis.

Hoe herken je een koortslip?

De echte koortslip of orale herpes is een kleine klomp geelachtige blaasjes, meestal gelegen aan de buitenrand van een lip (herpes labialis) of een neusgat, die een beetje brandt, veel jeukt en meer of minder sijpelt voordat ze korsten en verdwijnen zonder een spoor. Orale herpes kan een of twee keer in uw leven geïsoleerd voorkomen, zonder duidelijke reden.

Natuurlijke remedies voor koortsblaasjes

Er bestaan enkele natuurlijke oplossingen om koortsblaasjes te helpen genezen. Wees echter voorzichtig, deze methoden worden niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en kinderen.

  • Tea tree etherische olie (tea tree);
  • Een mini kompres van klei;
  • Homeopathie; _
  • Ravintsara etherische olie;
  • Een moedertinctuur van propolis en grapefruitzaadextract;
  • Glycerinemaceraten van knoppen van wilde rozen of iepen;
  • Een zelfgemaakte niaouli lippenbalsem;
  • Granions van zink + selenium;
  • Cypress in EPS (gestandaardiseerd plantenvloeistofextract) of in moedertinctuur;
  • Cypress en echinacea capsules of tabletten
Hoe kom je ’s nachts van een koortslip af?

Breng meerdere keren per dag ijs (ijsblokjes in een vochtige handdoek) of een coldpack rechtstreeks aan op het besmette gebied gedurende een paar minuten. Dit kan de ontsteking van koortslippen verminderen en tijdelijke verlichting bieden.

Waarom hebben we koortsblaasjes?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus uit de herpes simplex-virusfamilie, HSV1. Het is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door direct contact met een besmet persoon. De eerste infectie komt vaak voor in de kindertijd en blijft onopgemerkt.

Welke crème om een koortslip aan te brengen?

De pijn veroorzaakt door een koortslip kan worden verlicht door een geneesmiddel zoals paracetamol. Een of twee keer per dag kan een antiseptische oplossing op de laesie worden aangebracht, waarbij alcoholhoudende dranken worden vermeden. Daarnaast kan een antivirale crème op basis van aciclovir nuttig zijn.

Wanneer verschijnt een koortslip?

De incubatie van de infectie duurt tussen de 2 en 12 dagen. Het virus wordt opnieuw geactiveerd bij koorts, een menstruatie, door de zon of de kou. Duidelijk, wanneer het lichaam moe is.

Share This Article
Leave a comment