Hoe krijg je gordelroos

John
12 Min Read

Gordelroos is een virale ziekte. Het wordt veroorzaakt door dezelfde ziekteverwekker als waterpokken. Een pijnlijke huiduitslag is typisch voor gordelroos, maar kan ook afwezig zijn. Het geneest meestal binnen een paar weken. Een vroege behandeling is echter belangrijk om het risico op complicaties te verminderen.

Gordelroos, beter bekend als gordelroos, is de infectie door het varicella zoster-virus (VZV) van een of meer zenuwen (meestal slechts één). Infectie wordt meestal geassocieerd met een pijnlijke uitslag die, hoewel deze overal op het lichaam kan voorkomen, vaker voorkomt aan slechts één kant van de borstkas of buik in de vorm van een enkele strip met blaren.

VZV behoort tot de grote familie van het herpesvirus, en het is dezelfde die waterpokken veroorzaakt bij kinderen. Het virus blijft in feite, nadat het waterpokken heeft veroorzaakt, inactief in het zenuwweefsel en ontwaakt dan, na vele jaren, in de vorm van gordelroos.

Geschat wordt dat één op de tien mensen op volwassen leeftijd minstens één episode van gordelroos zal hebben. Hoewel het niet levensbedreigend is, kan gordelroos erg pijnlijk zijn. Vaccinatie verkleint het risico om het te ontwikkelen, terwijl snel starten van de behandeling de infectieduur kan verkorten en de kans op complicaties kan verkleinen.

Wat zijn de oorzaken van gordelroos?

Wat zijn de oorzaken van gordelroos?

De belangrijkste risicofactor is een verzwakt immuunsysteem, hetzij als een natuurlijk verouderingsproces, hetzij in combinatie met factoren zoals:

  • chronische ziektes,
  • tumoren,
  • HIV-infectie,
  • orgaan transplantatie,
  • bepaalde medicijnen,
  • sterkere stress en mentale stress
  • blootstelling aan de zon,
  • familiale neiging.

Bijna de helft van de getroffenen is ouder dan 65 jaar. Af en toe kan gordelroos ook voorkomen bij kinderen, adolescenten en jongere volwassenen en ondanks een functionerend immuunsysteem. Er is echter vaak geen aanwijsbare reden waarom het virus zich opnieuw vermenigvuldigt.

Wie al de waterpokken had, hoefde niet bang te zijn voor infectie, zelfs niet bij nauw contact met mensen met gordelroos. Omgekeerd zijn voor mensen die alleen gordelroos hebben meestal geen speciale gedragsregels nodig om infectie van hun medemens te voorkomen, aangezien herpes zoster niet erg besmettelijk is – met één uitzondering: bij zwangere vrouwen.

Lees ook :- Corona uitslag kind

Symptomen van gordelroos

De symptomen van gordelroos zijn niet uniform. Ze kunnen van geval tot geval verschillen, vooral wat betreft de ernst ervan. Meestal volgen de symptomen van gordelroos een bepaald patroon:

In de vroege fase van de ziekte zijn er geen specifieke symptomen. De patiënten melden alleen algemene symptomen zoals uitputting, hoofdpijn en pijn in het lichaam of lichte koorts. Ongemak zoals tintelingen kunnen optreden op het aangetaste huidgebied. Ze worden na twee tot drie dagen pijn en de typische uitslag van gordelroos vormt zich.

Pijnen

De pijn kan vóór, tijdens en in ongunstige gevallen ook na de uitslag optreden. Omdat de virussen de zenuwen in gordelroos aanvallen, wordt dit neuropathische pijn genoemd. Deze uiten zich door een branderig of prikkend gevoel, zijn soms dof en schieten telkens weer omhoog. Gordelpijn kan als erg sterk worden gevoeld. Vooral de zenuwpijn nadat de uitslag is verdwenen (postherpetische neuralgie) zorgt vaak voor grote problemen.

Huiduitslag

Het typische kenmerk van gordelroos is de karakteristieke huiduitslag, ook wel zoster genoemd. Het begint meestal met een niet-specifieke roodheid van het getroffen gebied met kleine huidknobbeltjes. Binnen enkele uren ontwikkelen deze knobbeltjes zich tot kleine huidblaren, die ook kunnen jeuken. Ze zijn gevuld met een aanvankelijk heldere vloeistof die geleidelijk troebel wordt.

De huidblaarfase duurt maximaal vijf dagen. Na het barsten drogen de blaren binnen twee tot tien dagen op. Er vormen zich vaak geelachtige korsten en de uitslag verdwijnt uiteindelijk wanneer ze eraf vallen. Over het algemeen duurt het over het algemeen twee tot vier weken voordat de laesies van gordelroos zijn verdwenen.

Het is ook mogelijk dat gordelroos verschijnt zonder uitslag (alleen met pijn). Artsen spreken dan van een “zoster sine herpete”.

Welk lichaamsdeel is aangetast?

Wat opvalt aan gordelroos is het verspreidingspatroon van de uitslag. De virussen migreren langs bepaalde zenuwbanen op het huidoppervlak (technische term: dermatomen). Dit is de reden waarom de uitslag zich vaak in strepen ontwikkelt.

Gordelroos ontwikkelt zich meestal op de rug of borst. Hier ziet de uitslag er vaak riemvormig uit. Vandaar de Duitse naam van de ziekte.

In principe kan herpes zoster echter alle delen van het lichaam aantasten. Het hoofd en de nek zijn vaak aangetast. Bij andere mensen ontwikkelt zich gordelroos op het been of de arm. De pijnlijke uitslag is meestal beperkt tot één kant van het lichaam. Soms worden meerdere huidgebieden tegelijkertijd aangetast. Als het immuunsysteem ernstig verzwakt is, kan de gordelroosuitslag zich ook over het hele oppervlak van het lichaam verspreiden. Deze gegeneraliseerde herpes zoster is dan moeilijk te onderscheiden van waterpokken.

Lees ook :- Rode vlekken op hoofdhuid

Diagnostiseren van gordelroos

Omdat de pijn vaak eerst merkbaar is en daarna de typische huidveranderingen, is de diagnose in het begin moeilijk. Afhankelijk van waar gordelroos voorkomt, worden soms eerst andere oorzaken van de pijn vermoed, zoals blindedarmontsteking of galblaasontsteking, een hernia of zelfs een hartaanval.

Veel mensen beschouwen huiduitslag in eerste instantie niet als een besmettelijke ziekte, maar eerder als bijvoorbeeld beeczeem. Dit kan ertoe leiden dat ze niet de behoefte voelen om naar een dokter te gaan.

Artsen herkennen gordelroos aan de typische eenzijdige huiduitslag en de daarbij horende pijn of gevoelsstoornissen. Bij twijfel wordt gekeken of de blaarvloeistof virussen bevat. Ook kan worden gecontroleerd of het zich vermenigvuldigt in het bloedantilichaam tegen het varicella-zoster-virus.

Hoe krijg je gordelroos : Behandelingen

Herpes Zoster-infectie geneest over het algemeen, zoals in het geval van waterpokken, spontaan. Echter, gezien de ergernis van de aandoeningen of de gelijktijdigheid van slopende ziekten, kunnen lokale en systemische behandelingen worden gebruikt om de symptomen te verminderen:

  • Antivirale middelen: het zijn specifieke medicijnen die de virale replicatie blokkeren en daarom de verspreiding van het virus en de duur van de manifestatie verminderen, helaas werken ze niet in op de pijn die wordt veroorzaakt door neuritis.
  • Pijnstillers en ontstekingsremmers die echter weinig effect hebben op de pijn van deze aandoening.
  • Gel op basis van aluminiumchloride die de genezingstijd van blaren verkort en jeuk/pijn vermindert.

Lees ook :- Basaal cel carcinoom

Wat zijn de complicaties van gordelroos?

  • Bij mensen van wie het immuunsysteem ernstig verzwakt is (in geval van hiv of het gebruik van immunosuppressiva), kan gordelroos verschillende delen van het lichaam aantasten, of zelfs het hele lichaam. Dit wordt “waterpokkengordelroos” of “gegeneraliseerde gordelroos” genoemd.
  • Secundaire bacteriële huidinfecties (staphylococcus aureus) zijn mogelijk.
  • Post-gordelroos (of post-herpetische) pijn (of neuralgie) wordt gekenmerkt door elektrische schokken, brandwonden, die kunnen worden veroorzaakt door kleding, kou, tocht… pijn die enkele maanden kan aanhouden, zelfs gedurende het hele leven, na de huid manifestaties zijn genezen.
  • De oculaire vorm (zoster oftalmicus) is een relatief gevaarlijke vorm die het gezichtsvermogen kan aantasten. Het is essentieel om een oogarts te raadplegen.
  • Andere complicaties zijn mogelijk, maar zeldzamer: verlamming van de oogspieren, encefalitis …

Preventie van gordelroos

De waterpokkenvaccinatie kan ook op oudere leeftijd beschermen

Om de ziekte van herpes zoster te voorkomen, adviseert het Permanent Comité voor Vaccinatie (STIKO) kinderen en jongeren te vaccineren tegen waterpokken 12 . Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen, niet-gevaccineerde vrouwen die een kinderwens hebben, niet-gevaccineerde patiënten die op het punt staan een orgaantransplantatie of immunosuppressieve therapie te ondergaan, en patiënten met neurodermitis. Sinds kort is er ook een vaccinatie voor patiënten ouder dan 60 jaar.

In sommige gevallen kan ondanks vaccinatie toch een uitbraak van de ziekte optreden. Studies tonen echter aan dat de ziekte over het algemeen onschadelijker is bij patiënten die zijn ingeënt tegen waterpokken dan bij degenen die niet zijn gevaccineerd. Bovendien kan vaccinatie ernstige ziekteprogressie en daaropvolgende postherpetische neuralgie voorkomen 13 .

Minimaliseer het risico van overdracht

Om andere mensen niet te besmetten, moeten de getroffenen preventieve maatregelen nemen. De uitslag moet bedekt zijn bij contact met anderen en men mag het ontstoken gebied niet krabben. Zodra de blaren barsten, kan de besmettelijke vloeistof die ze bevatten op de handen van de getroffenen komen en zo gemakkelijk op anderen worden overgedragen. Gemeenschappelijke voorwerpen moeten na gebruik door een zieke worden gedesinfecteerd, gewassen of weggegooid. Vooral contact met pasgeborenen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem moet zo mogelijk volledig worden vermeden 14 .

Versterk je immuunsysteem

Naast andere maatregelen kunnen vooral ouderen gordelroos voorkomen door hun immuunsysteem te versterken. Een optimale toevoer van alle belangrijke voedingsstoffen is essentieel.

Stress kan ook het begin van de ziekte bevorderen, omdat het het immuunsysteem van het lichaam verzwakt. Ontspanningsmethoden en stressbeheersingsmaatregelen zoals meditatie, autogene training, Tai Chi of yoga kunnen hierbij helpen. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende slaapt.

Wat veroorzaakt gordelroos?

Gordelroos manifesteert zich als pijnlijke huiduitslag langs een zenuw of zenuwganglion. Deze huiduitslag treedt op als gevolg van de reactivering van het virus dat waterpokken veroorzaakt, het varicella zoster-virus (VZV).

Wat zijn de eerste tekenen van gordelroos?

De persoon met gordelroos ervaart een branderig gevoel, tintelingen of verhoogde gevoeligheid over een deel van de huid langs een zenuw, meestal aan slechts één kant van het lichaam.

Wat zijn de pijnen van gordelroos?

De pijnen kunnen worden omschreven als brandend, stekend, schietend of elektrische schokken. Jeuk, gevoelloosheid of tintelingen in het gebied van de uitslag of pijn. Zeer gevoelige huid, vergelijkbaar met een pijnlijke zonnebrand.

Hoe de pijn van gordelroos te verlichten?

In ieder geval zal het innemen van paracetamol, vaak gecombineerd met codeïne, de pijn verlichten. Het kan worden aangevuld met koudwaterkompressen en/of lauwwarme baden.

Share This Article
Leave a comment