Hoe herken je huidkanker

John
22 Min Read

Huidkanker is kwaadaardige huidveranderingen die zich manifesteren als schilferige plekken, aderige knobbeltjes of donkere, veelkleurige verhogingen. Huidkanker kan worden onderverdeeld in twee soorten: witte en zwarte huidkanker. De lichte huidkankertypen basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom komen veel voor, zwarte huidkanker, ook wel melanoom genoemd, is zeldzamer, maar des te gevaarlijker omdat het snel secundaire tumoren (metastasen) vormt. Huidkanker wordt meestal operatief verwijderd.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker van onze tijd, waarbij Zwitserland een van de hoogste aantallen nieuwe gevallen heeft in een internationale vergelijking. Elk jaar krijgen ongeveer 25.000 mensen de diagnose huidkanker. Deze stijging is deels te danken aan de hogere levensverwachting en vroege opsporing door verbeterde medische zorg, maar vooral aan de verandering in vrijetijdsbesteding: sporten en activiteiten in de frisse lucht, zonnebaden en zonnebankbezoek leiden niet alleen tot een zogenaamd goed – er bruin uitzien, maar ook verantwoordelijk zijn voor kwaadaardige huidveranderingen.

Hoe ontstaat huidkanker?

Blootstelling aan ultraviolette stralen is de oorzaak van de ontwikkeling van huidkanker. Mensen met een lichte huid lopen meer risico.

Bij elke blootstelling verandert de werking van ultraviolette stralen de huidcellen. Deze hebben aanpassingsmechanismen waarmee ze de geleden schade kunnen herstellen. Dit natuurlijke herstelvermogen is echter niet onuitputtelijk: bij brute, langdurige en/of herhaalde blootstelling kan de huid zich niet meer verdedigen tegen de veroorzaakte schade.

Veranderingen in het DNA en veranderingen in de cellulaire micro-omgeving (“epigenetische ontregelingen” genoemd) kunnen optreden en leiden tot de kankerachtige transformatie van cellen (bron 4). Bij anarchistische vermenigvuldiging van deze cellen ontstaat huidkanker.

Uiteindelijk, indien onbehandeld, zal huidkanker zich waarschijnlijk verspreiden.

  • Basaalcelcarcinoom (BCC) kan de huid, kraakbeen, botten en andere aangrenzende weefsels binnendringen, maar verspreidt zich zelden naar nabijgelegen of verder weg gelegen lymfeklieren en organen.
  • Plaveiselcelcarcinoom kan dieper in de huid doordringen. Soms verspreidt het zich naar nabijgelegen lymfeklieren. In zeldzame gevallen kan het de botten, longen of andere organen bereiken.
  • Melanoom is agressiever en verspreidt zich waarschijnlijk naar diepere huidlagen, naar aangrenzende lymfeklieren en vervolgens naar andere organen in het lichaam (longen, botten, enz.).

Soorten huidkanker

Soorten huidkanker:

Basaalcelcarcinoom (basalioom)

Basalioom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het behoort tot witte huidkanker, ook wel lichte huidkanker genoemd. De huidlagen rond de haarwortels en de basale cellaag van de huid worden aangetast. Basaalcelkanker komt vaak voor in de delen van het gezicht die het meest worden blootgesteld aan zonlicht. Zelden ook in de nek, op de oorschelpen en op de handen. De meeste patiënten zijn tussen de 50 en 60 jaar oud op het moment van diagnose. Maar ook jongeren kunnen een basaalcelcarcinoom krijgen.

Ondanks de veel voorkomende naam “witte huidkanker”, kan het basaalcelcarcinoom ook donkere kleuren vertonen. Soms lijkt het littekenachtig of heeft het de neiging om sporadisch te bloeden. Basaalcelcarcinoom ontwikkelt zelden metastasen, zodat het meestal lokaal met goed succes kan worden behandeld. De patiënten moeten echter regelmatig worden gecontroleerd. Omdat het risico op het ontwikkelen van meer basilomen groot is. Bijna de helft van de patiënten die een basaalcelcarcinoom hebben gehad, krijgt in zijn leven nog een tumor.

Plaveiselcelcarcinoom (spinalioom / plaveiselcelcarcinoom)

Spinalioom is de op één na meest voorkomende huidkanker. Het wordt ook plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom genoemd naar het zieke huidceltype. Het behoort ook tot witte huidkanker of lichte huidkanker. De aangetaste delen van de huid lijken schilferig, schilferig of korstig. De kleur varieert van roodachtig tot geelachtig tot bruinachtig. Net als bij basiloma worden vaak het gezicht, de nek, oren en handruggen aangetast, net als het kale hoofd. Spinalioom vertoont echter een agressievere groei dan andere vormen van niet-melanoom huidkanker en treedt meestal pas op een gevorderde leeftijd van 70 tot 80 jaar op. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen.

Alleen een snelle behandeling kan succesvol voorkomen dat metastasen zich naar andere organen verspreiden. Daarom moet zelfs een voorvorm van spinalioom, actinische keratose, consequent door de arts worden behandeld. Actinische keratose verschijnt als een eilandachtige roodheid van de huid met een ruw oppervlak. Naast UV-straling zijn andere risicofactoren voor plaveiselcelcarcinoom contact met arseen en bepaalde toxines in teer of roet. Daarom kan de tong of het mondslijmvlies soms worden aangetast door een spinale afwijking als gevolg van blootstelling aan tabaksrook. Zelden gedegenereerde brandwonden of chronische wonden. Spinalioom is meestal volledig te genezen, maar bij de helft van de patiënten keert de tumor binnen vijf jaar terug.

Maligne melanoom (zwarte huidkanker)

Zwarte huidkanker is aanzienlijk zeldzamer dan witte huidkanker. Het hoge bewustzijnsniveau is gebaseerd op de hogere agressiviteit en de meer uitgesproken neiging om in een vroeg stadium metastasen te vormen. Als het te laat wordt herkend, is dit meestal levensbedreigend. Jongeren kunnen ook een kwaadaardig melanoom krijgen. De meeste patiënten zijn bij diagnose tussen de 45 en 60 jaar oud.

Zwarte huidkanker wordt ook veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-straling. De tumoren ontwikkelen zich echter niet alleen in gebieden die bijzonder vaak worden blootgesteld aan zonlicht. In plaats daarvan worden borst, rug en ledematen vaak aangetast door zwarte huidkanker. Minder vaak worden tumoren gevonden op de voetzolen, op de handpalmen, in het genitale gebied, onder de haren op het hoofd of onder de vinger- en teennagels.

De manifestaties van kwaadaardig melanoom zijn zo divers dat alleen een arts een betrouwbare diagnose kan stellen. Dit is precies de reden waarom elke merkbare huidverandering onmiddellijk aan de arts moet worden getoond. Verhoogde, nodulaire veranderingen die soms ook gemakkelijk kunnen bloeden, zijn verdacht. Verkleuringen van blauwzwart tot bruin, grijs tot roze zijn mogelijk bij zwarte huidkanker. De meest voorkomende diagnose is een snelgroeiend oppervlakkig zich uitbreidend melanoom. Maar er zijn ook vormen van zwarte huidkanker die zich heel langzaam ontwikkelen. Lentigo maligna melanoom wordt meestal alleen bij oudere mensen gevonden, omdat het tientallen jaren kan duren voordat het carcinoom is gevormd.

Kaposi’s sarcoom

Het sarcoom van Kaposi speelt een bijzondere rol. Het ontwikkelt zich niet alleen op het huidoppervlak, maar ook op inwendige organen en inwendige slijmvliezen. Kaposi-sarcoom wordt niet veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-licht. In de meeste gevallen is een verzwakt immuunsysteem verantwoordelijk voor het optreden. Ofwel door een infectie met virussen (hiv-infectie), die het immuunsysteem aantasten, of door gerichte onderdrukking van het systeem om therapeutische redenen (bijv. na orgaantransplantaties). Bepaalde genetische aanleg lijkt ook het risico op het ontwikkelen van Kaposi-sarcoom te vergroten. De ziekte is zeer zeldzaam in Duitsland. Het is meestal te herkennen aan roodbruine tot paarse vlekken of knobbeltjes die over een groot gebied op de huid zijn verdeeld.

Lees ook :- Moedervlekken verwijderen kosten

Oorzaken van huidkanker

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen: de epidermis, de dermis en de hypodermis. De epidermis bestaat voornamelijk uit de dikke laag met de stekelige cellen (keratinocyten), die daaronder wordt begrensd door het basale membraan of basale cellaag in de richting van de dermis. De basale cellaag bevat ook de pigmentcellen (melanocyten), die melanine produceren, dat de huid haar toon geeft en die ook UV-stralen in geringe mate kunnen blokkeren. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is UV-straling van de zon en zonnebank.

UV-straling beschadigt het erfelijk materiaal in de huidcellen. Zelfs als de uiterlijke symptomen van zonnebrand, zoals roodheid of pijn, verdwijnen, vergeet de huid nooit. Na enkele jaren stapelt de schade zich op, waardoor huidkanker kan ontstaan. Vooral bij lichte huidkanker is langdurige UV-straling de belangrijkste oorzaak. Dit blijkt uit het feit dat met name actinische keratosen, basaalcelcarcinomen en ruggenmergcelcarcinomen last hebben van actinische keratosen, basaalcelcarcinomen en ruggenmergcelcarcinomen. In het geval van melanoom daarentegen is het vooral zonnebrand in de kindertijd die het risico op het optreden ervan aanzienlijk verhoogt.

Lees ook :- Droge huid gezicht

Symptomen van huidkanker

Deze huidkankers veroorzaken slechts zelden symptomen in de vroege stadia. In sommige gevallen, wanneer ze groot genoeg worden en verder gevorderd zijn, kunnen ze bloeden of jeuk en pijn veroorzaken.

Over het algemeen zijn de tekenen daarom voornamelijk het verschijnen of veranderen van het uiterlijk van een laesie of vlek op de huid. Plaveiselcelcarcinomen verschijnen als knobbeltjes of gebieden met hogere randen en een centrale depressie, zijn soms zweren, bloeden zelden en hebben meestal slecht gedefinieerde randen. Basaalcelcarcinomen daarentegen verschijnen als kleine, parelkleurige knobbeltjes of roze vlekken, nemen langzaam in omvang toe en kunnen soms gepigmenteerd zijn en worden aangezien voor melanomen.

Bij aanwezigheid van deze symptomen is het altijd aan te raden om een specialist (dermatoloog) te raadplegen.

Lees ook :- Rode bultjes op huid geen jeuk

Diagnose van huidkanker

Voordat de arts (meestal de huisarts of een dermatoloog) een in het oog springend huidgebied onder de loep neemt, vraagt hij naar de gezondheidsachtergrond: Welke medicijnen gebruikt u? Zijn er bekende huidziekten? Is er een familiegeschiedenis van huidkanker? Wordt u vaker dan gemiddeld blootgesteld aan zonlicht (UV-straling)? Bezoekt u regelmatig een zonnebank? Er zijn ook vragen over verdachte huidgebieden: wanneer heb je de verandering opgemerkt? Zijn er andere symptomen die verband houden met het vermoedelijke huidgebied?

Huidonderzoek met het vergrootglas:

De arts krijgt een beeld van het huidtype en beoordeelt de frequentie van levervlekken en andere afwijkingen op het huidoppervlak. Verdachte huidgebieden worden onderzocht met een dermatoscoop. Dit is een microscoop met gereflecteerd licht waarmee individuele huidcellen met een hoge vergroting kunnen worden weergegeven.

Een weefselmonster nemen:

Als een huidgebied wordt vermoed met huidkanker, zal de arts het vermoedelijke huidgebied onder plaatselijke verdoving verwijderen en een weefselmonster naar het laboratorium van een patholoog sturen voor verder onderzoek.

Histologisch onderzoek van het weefselmonster:

De patholoog voert een histologisch onderzoek uit van het ingeleverde staal. Op deze manier kan hij bepalen of er kwaadaardige veranderingen in het weefsel zijn en wat voor soort dit zijn, of dat het uitsluitend goedaardige structuren zijn. Hij stuurt de uitslag van het onderzoek naar de behandelend arts.

Andere onderzoeksmethoden:

Nadat de arts huidkanker heeft vastgesteld, zullen ze onderzoeken hoe ver de kanker is gevorderd. Deze informatie speelt een cruciale rol bij het kiezen van de juiste therapie. Afhankelijk van de bevindingen wordt hiervoor een echografie, röntgenfoto, CT of magnetische resonantiebeeldvorming besteld. Soms wordt er ook bloed afgenomen om speciale tumormarkers (melanoom) op te kunnen sporen. Een skeletscintigram kan ook worden gebruikt om eventuele uitzaaiingen (dochtercellen van huidkanker) in de botten op te sporen.

Behandeling van huidkanker

Het allerbelangrijkste is de vroege opsporing van huidkanker. Dan kun je het verwijderen en ermee genezen. Het weefsel wordt dan opgestuurd en de patholoog kan onder de microscoop kijken of de tumor volledig is verwijderd.

Zwarte huidkanker:

  • Bij zwarte huidkanker moet de tumor tijdens de operatie met voldoende veiligheidsmarge worden verwijderd
  • Als de tumor 1 mm dik is of als er andere risicofactoren zijn, zelfs als de tumor dunner is, wordt een lymfeklier verwijderd waarin de lymfe uit de tumor wordt afgevoerd (zogenaamde schildwachtklieren).
  • Als de tumor al is uitgezaaid, worden verdere lymfeklieren verwijderd. Radiotherapie wordt ook uitgevoerd.
  • Vanaf een hoger tumorstadium wordt ook een immuun- of chemotherapie uitgevoerd. De afgelopen jaren zijn er nieuwe precisiemedicijnen ontwikkeld die de prognose aanzienlijk hebben verbeterd. De tumor wordt moleculair genetisch onderzocht op bepaalde mutaties die de tumorgroei verhogen. Als deze aanwezig zijn, hebben bepaalde medicijnen een voordeel, voor de andere patiënten zijn er medicijnen die de camouflage van de tumor van het immuunsysteem doorbreken.

Wanneer is huidkanker dodelijk?

Vooral zwarte huidkanker is dodelijk. Jaarlijks overlijden ongeveer 3.000 mensen aan deze ziekte. Over het algemeen overleeft ongeveer 90 procent van de getroffenen meer dan 5 jaar na de diagnose. Ondanks de enorme vooruitgang in de therapie, heeft zwarte huidkanker nog steeds een aanzienlijk risico om in een vergevorderd stadium te overlijden. Daarom is het zo belangrijk om het zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Hoe te herkennen huidkanker

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol bij de verdediging tegen bacteriën, vervuiling en de zon. Het blijft kwetsbaar en kan onherstelbare schade oplopen. Zo kan huidkanker ontstaan. De meeste gevallen van huidkanker kunnen worden voorkomen. Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen u helpen het risico op huidkanker te verminderen.

Het probleem van huidkanker is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Er is inderdaad reden tot bezorgdheid wanneer er elk jaar 15% meer huidkanker wordt gediagnosticeerd in Quebec. In twintig jaar tijd is het aantal huidkankers in de regio met 600% gestegen. Het is daarom absoluut noodzakelijk om te weten hoe de verschillende huidkankers, hun tekenen en de preventiemiddelen die ons ter beschikking staan, kunnen herkennen om de incidentie van deze ziekte te verminderen.

Huidkanker valt voornamelijk in twee categorieën uiteen: maligne melanoom en niet-melanoom. Melanomen ontwikkelen zich in melanocyten, de cellen die melanine (een pigment) produceren en worden aangetroffen in de huid, ogen en haar. Als huidkanker in het algemeen niet erg gevaarlijk is, behoren melanomen die zich in moedervlekken vormen tot de meest kwaadaardige kankers. Ze treffen meestal mensen met een lichte huid, ongeacht hun leeftijd. Het is een vrij zeldzame maar ernstige vorm van kanker omdat het uitzaaiingen kan veroorzaken en andere organen kan binnendringen. Het vertegenwoordigt slechts 5% van de gevallen van huidkanker, maar is betrokken bij 75% van de sterfgevallen die verband houden met dit type kanker. Ontdekt en verwerkt in de vroege stadia,

De twee meest voorkomende vormen van huidkanker zijn echter niet-melanoomkankers; dit zijn basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen. Basaalcelcarcinoom vertegenwoordigt 90% van de huidkankers en treft vooral mensen van vijftig jaar en ouder. Het manifesteert zich meestal als een verdikking van de huid die het uiterlijk kan krijgen van een moedervlek die groter wordt en uiteindelijk een zweer vormt. Het kan meestal operatief worden verwijderd en veroorzaakt in zeer zeldzame gevallen secundaire kankers. Plaveiselcelcarcinoom heeft een vergelijkbaar profiel. Deze kanker verschijnt meestal op hoge leeftijd, op een huid die vaak wordt blootgesteld aan de zon, hetzij op het gezicht, in de nek of op de handen. Het vordert langzaam, is zelden invasief en kan met een operatie worden behandeld.

Overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen (UV-stralen) is een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Deze stralen zijn onzichtbaar en komen voornamelijk van de zon en bepaalde soorten lampen (zonnebank). UV-stralen zijn soms de directe oorzaak van huidkanker omdat ze de cellen wijzigen. Ze kunnen ook indirect betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker door het immuunsysteem van de huid en de rest van het lichaam te verzwakken. Mensen die regelmatig en ernstig verbrand zijn door de zon lopen meer risico om huidkanker te krijgen, net als mensen met een lichte huid (bleek haar, roodharigen, sproeten, blauwe ogen, enz.).

De beste manier om huidkanker in een vroeg stadium te voorkomen of op te sporen, is door uw huid regelmatig te onderzoeken. Er moeten vier punten worden beoordeeld:

A: uiterlijk (plaque, zweer, bloeding, enz.) B: rand (onregelmatig, donkerder, enz.) C: kleur (verkleuring, meerdere tinten, enz.) D: diameter (groter dan 0,5 cm)

Als u een moedervlek of vlek op uw huid heeft met deze kenmerken, is het verstandig om naar een arts te gaan.

U kunt huidkanker voorkomen door overmatige blootstelling aan de zon of andere bronnen van ultraviolet licht, zoals zonnelampen, te vermijden. Hier zijn enkele suggesties om de schadelijke effecten van UV-stralen te vermijden:

  • Houd uw buitenactiviteiten op een schaduwrijke plek.
  • Draag bij langdurige blootstelling aan de zon een hoed met brede rand en strak geweven kleding, waaronder een shirt met lange mouwen en een broek.
  • Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) van minimaal 15. Zorg ervoor dat deze beschermt tegen UVA- en UVB-stralen.
  • Breng zonnebrandcrème royaal aan op de blootgestelde lichaamsdelen, ongeveer dertig minuten voordat u in de zon gaat en daarna om de twee uur. Breng opnieuw aan na activiteit die het product kan verdunnen, zoals zwemmen, hevig zweten of jezelf wrijven met een handdoek.
  • Vermijd blootstelling aan de zon tussen 11.00 en 16.00 uur. tijdens de zomermaanden.
  • Vermijd zonnelampen (zonnebank).
  • Sommige medicijnen kunnen de huid gevoeliger maken voor UV-stralen. Raadpleeg uw apotheker!

Hoe huidkanker te voorkomen?

Er is gezegd: 80% van de huidkankers wordt veroorzaakt door ultraviolette (UV) stralen die van nature door de zon worden uitgestraald. “ Bij gebrek aan geschikte bescherming tegen de zon, is het net zo gevaarlijk om jezelf eenmaal voor een lange tijd aan UV-stralen bloot te stellen als om jezelf elke dag een beetje bloot te stellen ”, bevestigt Dr. Jean-Baptiste Méric.

Hoe huidkanker voorkomen? Advies van de dokter:

  • We stellen ons niet bloot aan de zonnigste uren: tussen 12.00 en 16.00 uur,
  • Wij geven de voorkeur aan schaduwrijke plaatsen voor onze buitenactiviteiten (tuinieren, sporten, buitenspelen, enz.),
  • We brengen om de twee uur zonnebrandcrème aan en na elke duik: we kiezen een zonnebrandcrème die is aangepast aan ons fototype (huidskleur) en de zonneschijnomstandigheden. Aarzel niet om advies in te winnen bij uw apotheker.
  • We dragen bedekkende kleding als we buiten zijn: een T-shirt op het strand, eerder een broek dan een korte broek tijdens een wandeling…
Wat zijn de tekenen van huidkanker?

Symptomen: variëren sterk, bijv. een donkere, onregelmatige, platte of nodulaire huidplek bij melanoom, een wasachtige knobbel die afwisselend bloedt en geneest, of donkere zweren bij basaalcelkanker.

Hoe dodelijk is huidkanker?

Jaarlijks overlijden ongeveer 3.000 mensen aan deze ziekte. Over het algemeen overleeft ongeveer 90 procent van de getroffenen meer dan 5 jaar na de diagnose. Ondanks de enorme vooruitgang in de therapie, heeft zwarte huidkanker nog steeds een aanzienlijk risico om in een vergevorderd stadium te overlijden.

Wanneer spreek je van huidkanker?

Als de pigmentcellen (melanocyten) kwaadaardige veranderingen vertonen, spreken we van zwarte huidkanker (maligne melanoom). Als de basaalcellen of de stekelcellen worden veranderd, is de overkoepelende term voor de bijbehorende ziekten niet-melanoom huidkanker of witte huidkanker (plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom).

Hoe kun je huidkanker krijgen?

De twee vormen van lichtgekleurde huidkanker, basaalcel- en plaveiselcelkanker, ontstaan vooral waar een bijzonder grote hoeveelheid zon binnenkomt: op de zogenaamde zonneterrassen zoals de neus, hoofdhuid, oren, nek of achterkant van de voeten – bewijs van de kankerverwekkende werking van UV-stralen.

Share This Article
Leave a comment